Logopedie během nouzového stavu? Ano!

zobrazeno 2234×

Vložil(a): PhDr. Jana Schaeferová, 30. 3. 2020 18.20

S omezením péče či úplným uzavřením svých ordinací se musí od minulého týdne potýkat mnoho ambulantních specialistů, ale také dětí a jejich rodičů, kteří zůstali bez logopedické péče. Ale nemusíte se bát! Stejně pružně, jako například učitelé, se přizpůsobili i logopedi a vy tak nemusíte zůstat bez jejich péče. S vaším logopedem se nyní můžete spojit na dálku, pomocí moderních techonologií.

V zahraničí je videoterapie běžnou součástí péče klinického logopeda o pacienty, obzvláště o dospělé pacienty po cévní mozkové příhodě. V době, kdy se prodlužuje věk populace, je pro řadu pacientů  intenzivní ambulantní logopedická péče z různých důvodů nedostupná. A teď, když jsme nuceni zůstávat doma v rámci pandemie koronaviru, inspirovali se logopedi právě v zahraničí a nabízejí svým malým klientům logopedickou péči právě skrz moderní technologie - tedy za použití počítače, tabletu nebo chytrého telefonu.

Taková péče se nazývá telerehabilitace. V zahraničí je tato forma rehabilitace poměrně běžnou alternativou klasické ambulantní péče, v  České republice se s tímto způsobem pojmem teprve začínáme seznamovat. Jako nejlepší možnost se nabízí Skype, kde se dá s pacientem také sdílet na obrazovce terapeutický materiál. Obdobně však funguje také Messenger či např. Videodoktor. Pokud ale nemáte mikrofon nebo kameru na svém počítači, můžete se spojit s vaším logopedem také telefonicky, nebo emailem.

Zdravotní pojišťovny na výzvy logopedů pružně zareagovaly a telerehabilitace je tak standardně placena ze zdravotního pojištění. S nasazením svého času a sil nad rámec své práce tedy již velké množství logopedů s klienty vede videoterapie.

Výhody online logopedie

Videoterapie má mnoho výhod:

  • logoped může pružněji reagovat na to, jak doma pracujete a upozornit na případné chyby
  • nemusíte nikam docházet, což je skvělé nejen nyní během nouzového stavu, ale také do budoucna, když bude vaše dítě třeba nemocné, bude zachována kontinuita péče logopeda
  • můžete ji využít také například v době letních prázdnin, kdy budete na dovolené v zahraničí
  • většinou děti v domácím prostředí reaguji na logopeda lépe, nebojí se

I za tak krátký čas se ukazuje, že tato terapie skutečně funguje. Jen se nehodí pro všechny děti či klienty. Záleží na diagnóze. Každopádně je patrné, že se logopedům i pacientům se videoterapií otevírá cesta i do budoucna, kdy bude možné využití sofistikovaných programů, které by umožnily sledovat úspěch terapie v čase, zaznamenávat pokroky atd. Osobní bezprostřední kontakt (potřebný pro sociální čtení a behaviorální snímání, zachycení zvukových a jiných signálů ve společně sdíleném prostoru) je však nenahraditelný.

 

Chodíte na logopedii? A jak probíhá vaše logopedie nyní, když je vyhlášen nouzový stav? Potřebujete poradit? Obraťte se na svého logopeda, nebo na odborníky v naší Logopedické poradně!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 15. 8. 2022, 13.16

Docela dobrý je třeba tenhle článek https://magazin.pepe.cz/jak-naucit-dite-rikat-r/ našla jsem to náhodou, ale byla jsem překvapená tím, jak moc se to shoduje s online radami naší logopedky. Je vidět, že čerpali skutečně od odborníků na slovo vzatých. My máme naštěstí logopedku v rodině, akorát v jiném okrese, takže v době největšího lockdownu jsme stejně komunikovali on-line a bylo to hodně na mě samotné.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.54

mamka z mou 6 letou sestrou,měla logopedii přes skype,prý to bylo super

dadinkamaminka, 20. 4. 2020, 7.37

Zrovna máme jít se synem na konci Dubna. Ale nejspíš se to zruší. No a jelikož má jít v září už do školy, tak nevím co mám dělat, protože kvůli mluvení dostal před rokem odklad školní docházky. Já s ním pracovat neumím a ještě mu teď chybí dva přední zuby, tak nevím, jak ho to mám učit 😀🙁

jitka46

jitka46, 18. 4. 2020, 16.11

Kamarádka to zkoušela a je velmi spokojená. Přes Skype to jde výborně.

P.r., 14. 4. 2020, 11.54

Skype je dobré řešení

ROMA-Z, 8. 4. 2020, 14.08

K něčemu ty technologie jsou fakt super

Katka

Katka, 4. 4. 2020, 13.57

I bez stavu nouze jsem dělala se synem logopedii doma. Když vidím minimální pokroky u ostatních, tak to bylo správné rozhodnutí.

patricia077

patricia077, 4. 4. 2020, 10.01

S dcerou na logopedii chodíme cca rok a půl ale teď už nechodila od února protože měla úraz takže pokračujeme a trenujeme doma

Minnie, 3. 4. 2020, 17.21

Ano, dcerka má nyní logopedii přes Skype paní logopedka mě sama kontaktovala, zda máme o tuto možnost zájem.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů