Láska se na věk neptá, aneb první dětské zamilování

zobrazeno 3770×

Vložil(a): Hanka218, 29. 4. 2019 13.58

Není to nic neobvyklého, ani zvláštního. Láska zkrátka kvete v každém věku. A ty první vznikají už ve školce. Co dělat, když se vaše dítko zamiluje? Jak pomoci dítěti překonat trable s láskou?

Školka plná románků

Bylo mi pět, jmenoval se Vojta a byla to láska jako trám. Ano, i já vzpomínám na svoji první lásku, kterou jsem zažila již ve školce. Není to nic neobvyklého, ani zvláštního. Láska zkrátka kvete v každém věku. Většina dětí své první zamilování prožije v předškolním období. Jakožto učitelka v mateřské škole jsem tyto románky měla jako na dlani. “Paní učitelko, on mě zlobí!”. Zase šarvátky mezi Aničkou a Tádou. Mezi čtyřma očima jsem se Tády zeptala, proč Aničku pořád pošťuchuje. Tušila jsem totiž, odkud vítr vane. Svěřil se mi, že ji má rád. Už i ve školce totiž platí “co se škádlívá, to se rádo mívá”.

Mnoho dětí také zarputile tvrdí, že za ženu si vezmou maminku, protože je nejkrásnější a voní. Holčičky zase vidí muže ve svých tatíncích, protože jsou stateční jako rytíři a vždy je ochrání. Není třeba se znepokojovat. Rodiče jsou pro děti vzory, a pokud vysloví něco podobného, můžete si být jistí, že se s vámi doma cítí v bezpečí. Časem sami poznají, jak to chodí. Můžete si však o tom doma popovídat, aby v tom děti měly více jasno.

Jaká je dětská láska?

Stejná jako láska dospěláků! Když v lásce vše šlape, jak má, přináší pocit štěstí. Pokud je něco špatně, tak bolí. Vlastně bolí ještě víc, protože děti nemají srovnání, neumí se nad situaci povznést. Pro dětské lásky je také charakteristická vrtkavost, nestálost, stejně rychle uhasne jako vzplanula. Občas je krásně vidět, jak děti ve vztazích zrcadlí vztahy svých rodičů. Dětská láska také dítě učí upřednostňovat potřeby druhých, pomáhat, hledat kompromisy, komunikovat a řešit problémy.

Na lásku není nikdy brzy. Každá taková zkušenost dítě posílí do dalšího života. A pokud máte strach z vodění za ruce a pusinkování pod stolem, zachovejte klid. Drtivá většina dětí nikam dál nepokročí. 

Mluvit nebo dělat, že to neexistuje?

Pokud cítíte, že se vaše dítě chce s vámi o první lásku podělit, nechte všeho, práce neuteče, sedněte si k němu a povídejte si s ním. Přestože jsou jeho “trable” úsměvné, neposmívejte se a situaci nezlehčujte. První láska je pro dítě přelomová, je to něco, co si bude celý život pamatovat, něco, co mu pomáhá se připravit na milostný život. Dítě se také seznamuje s odmítnutím, s vědomím, že nemůže mít všechno, co si zamane, také je to trénink v ovládání emocí. Aby ve vás dítě cítilo partnera, spojence, kterému se může svěřit, také si mu vylijte srdce. Vyprávějte mu jaké to bylo, když jste poznala tatínka. Jaké bylo od něj dostat poprvé pusu, že jste se také styděla a nevěděla, jak mu říct, že ho máte ráda. Tohle vše váš vztah s dítětem nesmírně utuží, dítě k vám získá důvěru a nebude se bát přijít i s opravdu velkým problémem jako je třeba šikana.

A když láska ztroskotala? Vašemu dítěti se po tvářích koulí slzy jako hrachy, protože o něj jeho láska nemá zájem nebo má raději někoho jiného? Vyhněte se konstatování, že takových lásek ještě bude mnoho nebo že to přebolí. Pamatujte na to, že vaše dítě to bolí právě teď. Nabídněte mu náruč plnou pochopení, rameno k vyplakání a pokud o to stojí, naslouchejte mu. Rozchod dítě učí vyrovnat se s neúspěchem.

 

Pamatujete si, jak jste prožívala první lásku vy, kdy vás potkala? A co vaše dítě, už se zamilovalo nebo o takových věcech s vámi nemluví?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.29

kluci se poprvé zamilovali ve školce a to dokonce do séger starší měl starší,mladší měl mladší

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 6.44

Klasický ve školce, dokonce se pusinkovali

Zdeňka S., 24. 5. 2019, 20.34

.

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 15.12

U nás teda zatím ani ni

ROMA-Z, 17. 5. 2019, 9.26

taky se teprve budeme těšit, uvidíme ...

Teryk92, 4. 5. 2019, 19.53

No to nás všechno teprve čeká. Doufám, že to nebude velké trápení.

dasza, 3. 5. 2019, 6.09

Kluk má jiný zájmy než naka holka..dceru zas nezajímají kluci..aspoň ti ve školce..no Este aby jo dyt SOU vsici divní))

Zdeňka S., 2. 5. 2019, 20.50

Jj ve školce to jsme si užili, to byly trable

L.janicka.l

L.janicka.l, 30. 4. 2019, 19.07

Do skolky jeste nechodime, takze zatim klid. Taky jsem jednu lasku ve skolce mela, dodneska jsme kamosi

Adrianita, 30. 4. 2019, 11.52

Já měla ve školce Tomáška. A dcera tam má velkého kamaráda, nedají bez sebe ani chvilku, už mají naplánovanou svatbu a 3 děti.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů