Lali jóga

zobrazeno 5250×

Vložil(a): Vladimíra M., 29. 4. 2015 11.43

Jste příznivci jógy a máte pocit, že se tento koníček týká pouze nás – dospělých? Jóga může být cestou za harmonií a rovnováhou také u dětí.

Cvičení jógy doporučují odborníci velice často také těhotným ženám a dětem. Aby však bylo toto cvičení vždy bezpečné a vhodné, muselo projít určitou transformací. Českou asociaci dětské jógy založila její průkopnice Hanka Luhanová, která je zároveň autorkou projektu Lali jóga, kde Hanka propojila svou lásku k dětem s láskou k józe. Inspiraci čerpá od svých učitelů, od dětí, se kterými cvičí, a také spolupracuje s jógovými programy z USA a Velké Británie. V projektu Lali jóga se Hanka snaží vždy vymýšlet pestrý, originální a zábavný program, kdy cviky doprovází básničky či písničky. U předškolních dětí se jí osvědčily také jógové hračky kočička Salamba a pejsek Jogi.

Jak se cvičí Lali jóga?

Cvičili jste někdy jógu? Pokud ano, jen těžko si asi dovedete představit, jak může tak pomalý a na soustředění náročný pohyb bavit děti. Jóga je ale pro ně naopak v podstatě velmi přirozená. Stačí si všimnout, kolik pozic dělají, aniž by tušily, že se jedná o jógu. V pozici dítěte odpočívají, spát je najdete v tzv. tygří relaxaci, často nevědomky cvičí polohu pejska a na čtyřech jsou kočičkami. Jakmile miminko začne zvedat hlavičku, máme tu pozici kobry. Při cvičení jógy s dětmi tak stačí respektovat dětskou přirozenost a hlavně si s nimi a jógou začít hrát.

Právě dětské přirozené hravosti se v hodinách jógy využívá především. Jednotlivé cviky se dají ukrýt do pohádek nebo básniček, prostor se dává běhání i skotačení. Pravidelným cvičením se děti zábavnou formou postupně naučí vnímat a ovládat své tělo, stejně jako svoji psychiku. Hodiny jógy navíc dětem pomohou lépe navazovat vzájemné vztahy a čelit stresovým situacím.

Jóga s dětmi má však také svá pravidla. Musí být v první řadě zábavná a hravá. Měla by podporovat a využívat dětskou energii a kreativitu. Pokud děti nebude cvičení bavit a budou do něho nucené, těžko jim bude jóga dlouhodobě prospěšná. Jednou z hlavních zásad i pozitiv cvičení jógy je pak vytvoření nesoutěžního prostředí.

Motivace dětí by měla být přiměřená jejich věku. Například u předškoláků pomáhají básničky, písničky, vyprávění příběhů či vizuální podněty (obrázky, plyšové hračky atd.). Tyto děti ještě neudrží příliš dlouho pozornost, proto je vhodné jednotlivé aktivity poměrně rychle měnit. A také střídat dynamičtější cvičení s cviky nebo hrami relaxačními. Naopak školní děti už udrží pozornost lépe. Proto je můžeme hravou formou učit správnému provedení jednotlivých jógových cviků (takzvaných ásán), ale i do těchto hodin patří hry. Na závěr každé hodiny patří vždy relaxace.

Kde se dá cvičit dětská jóga?

Ve větších městech najdete spoustu kurzů dětské jógy. Hodiny dětské jógy by však měly být vedeny kvalifikovaným lektorem s bohatými zkušenostmi nejen s jógou jako takovou, ale i se znalostí fyzického a psychického vývoje dítěte, pedagogiky atd.

Tip: Najít si vhodný kurz jógy pro děti (a nejen to) můžete také na našich partnerských webových stránkách Kroužkuj.cz.

Pokud vezmete jógu jako hru a nebudete dělat žádné extrémní cviky, určitě můžete s dětmi cvičit sami doma. Stačí se jen držet několika důležitých zásad:

  • cvičení přizpůsobte věku a psychomotorickým schopnostem dětí,
  • necvičte 1 – 2 hodiny po jídle,
  • cvičte v pohodlném, nejlépe volném bavlněném oblečení, v ponožkách nebo naboso,
  • je vhodné, aby dítě šlo před cvičením na záchod,
  • cvičení jógy s dětmi je naprosto odlišné od jógy pro dospělé, je to především zábava – při cvičení zpívejte, říkejte básničky nebo pohádky, běhejte a skotačte,
  • cvičte s dětmi spíše dynamicky, nenuťte je vydržet dlouho v jógových pozicích,
  • děti do žádného cviku nenuťte, mějte s nimi trpělivost,
  • pokud je to možné, provádějte cviky vždy na obě strany,
  • starší děti při cvičení veďte k nádechu i výdechu nosem (pokud není uvedeno jinak).

Jako pomůcku můžete využít produktů dostupných na trhu, jako jsou knihy plné básniček doprovázející jednotlivé cviky, CD s písníčkami, Dětské masážní karty, Dětské relaxační karty, Jógové karty II a Mandaly psa Jogiho a kočky Salamby, oblíbených jógových hraček známých především z pořadu České televize Kouzelná školka.

Pro jak velké děti je vhodná jóga?

Podle názoru většiny odborníků je pro děti do 3 let nejdůležitější podpora jejich přirozeného pohybu, tj. plazení, lezení, později běhání (nejlépe na měkkém povrchu a čerstvém vzduchu). U dětí do tří let není vhodné vyžadovat statické výdrže v polohách (nebo jen na velmi krátkou dobu). Doporučuje se využít dynamických fází poloh a raději je víckrát opakovat. Doporučená doba cvičení u dětí do tří let je 10 až 15 minut, nejlépe každý den.

U tříletých a čtyřletých dětí platí stejná doporučení jako u dětí do tří let. V tomto věku je vhodné zaměřit svou pozornost především na vytváření správných dechových návyků formou různých her (foukání do peříček, nafukování balónu, pískání na píšťalku) a správného držení těla. Lze také používat krátké statické výdrže, například v balančních pozicích. Doporučená doba cvičení je 20 minut.

Předškoláci se již umí lépe soustředit. Proto klademe důraz na detaily motoriky pohybu a správnost provedení jednotlivých cviků. Děti, které cvičí jógu od mladšího věku, jsou už schopné sledovat dech a fázovat ho (nácvik plného jógového dechu). Zde začíná hrát roli i všestranné cvičení, např. v tělocvičně. Jóga může být velmi dobrým doplňkem všech sportovních aktivit v průběhu celého vývoje dítěte až do jeho dospělosti. Doporučená doba cvičení je 45 minut.

Co získá dítě cvičením jógy?

Cvičením jógy děti získají nejen pevnější a zdravější tělo, ale osvojí si i jeho správné držení a dosáhnou lepší koordinace, rovnováhy a ladnějších pohybů. Navíc jim jóga pomůže se daleko lépe soustředit, vnímat a ovládat své tělo a snadněji zvládat stresové situace. Cvičení má dokonce vliv i na lepší spánek. Kromě toho jóga rozvíjí fantazii a představivost, učí úctě k sobě a okolí, pozitivně formuje charakterové vlastnosti, rozvíjí poznávací procesy a pomáhá rozšiřovat slovní zásobu a trénovat paměť.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 28. 8. 2022, 13.10

Ty jo, to jsou fakt docela fajn tipy. To by mě snad nikdy nenapadlo, že se dá cvičit jóga s dětmi. Já jsem nedávno četla článek „Jak cvičit jógu“ od https://www.svetrelaxu.cz/magazin/jak-cvicit-jogu-kdy-jak-na-to-co-poslouchat-za-hudbu-historie-jogy/ a taky bych vám to doporučila. Hlavně teda v tom ohledu, že se to soustředí třeba i na to, co se u té jógy a cvičení dá poslouchat za fajn muziku.

na jogu jsme s kluky nechodili a ani doma necvičili.

Minnie, 25. 8. 2020, 21.54

Toto jsme ještě nezkoušeli

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 12.17

Tak rozhodně to nevypadá špatně

Peta Johansson, 10. 9. 2017, 19.33

Cvičila jsem s dětmi na expu v Olomouci letos v létě, a i otrávení brucouni nakonec změnili názor a užívali si to. Měla jsem tam karty s jednotlivými cviky jako obrázky zvířat☺

Kikinka30, 5. 9. 2017, 10.27

My jogove hracky meli,jsou super,cvicili s nami

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 18.14

o jogových hračkách jsem předtím nikdy neslyšela

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 14.04

neznala jsem, dokud jsem si nepřečetla tento článek

Petra Önder (petrao)

petrao, 11. 8. 2016, 5.31

Lali jógu jsem predcvicovala ve školce děti měli i deníčky kam si vkládali obrázky jednotlivých cviků

Katka

Katka, 18. 1. 2016, 18.15

Dnes jsem byla s dětmi na dětské józe poprvé a moc nás to všechny bavilo ;o)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů