Kdy pustit dítě samo ven?

zobrazeno 6150×

Vložil(a): NikolaJ, 11. 6. 2018 11.06

V době, kdy jsem já byla dítě, bylo běžné, že jsme v první třídě běhali po hřišti s ostatními dětmi bez dozoru dospěláka. Do školy jsme se vypravovali taky sami – jak jinak, když rodiče byli už v práci. Ovšem s tím, jak se do našich životů dostaly moderní technologie, internet, mobily, apod., se změnil i přístup k životu. Jsme přesyceni informacemi a to nejen v pozitivním smyslu. Masírováni a informováni médii máme my, teď už v roli rodičů, strach pustit školáka samotného ven nebo do školy.

Máme strach pustit jej samotné do školy nebo na nákup. A to nejen proto, že jezdí přece víc aut a je to nebezpečné, nejen proto, že by se mu mohlo něco stát, ale také proto, že to přece všichni rodiče přece své děti neustále doprovázejí do školy nebo na hřiště a co by si pak o nás ostatní pomysleli.  Je to v pořádku? Je takový strach oprávněný? Kdy je dítě připraveno jít samo do školy?

Můžu chodit do školy sám?

Pokud i vás sžírají obavy, pak vězte, že dítě v druhé třídě je schopno dojít do školy samo. Záleží však na několika okolnostech – osobnosti dítěte, přípravě na takovou situaci, ale také třeba na samotné trase.

Je dobré dítě na to, že bude chodit samo, připravit. Až příště půjdete do školy, požádejte jej, aby vás ono převedlo přes cestu. Vyhledávejte a využívejte jednoduché situace, kdy je potřeba, aby dítě jednalo samostatně a dokázalo si poradit (může si koupit samo zmrzlinu, zeptat se někoho kolik je hodin, zeptat se na cestu, atp.). Pomůže mu to v případě, že jej cestou do školy zastihne nenadálá situace a bude nuceno si samo poradit, někoho oslovit, nebo požádat o pomoc.

Vhodné je, když dítě chodí do školy například s kamarádem. Můžete nejprve chodit také pár kroků za nimi, abyste si ověřila, že děti jednají zodpovědně, na semaforu počkají na zelenou, na přechodu se rozhlédnou, neloudají se.

Nebojte se využít moderních technologií (když už je máme). Můžete dítěti pořídit mobilní telefon. Je ale nezbytné, aby při jeho užívání cestou do nebo ze školy dodržovalo pravidla – například nepoužívat mobil za chůze, je potřeba, aby mu mobil neubíral pozornost, kterou je musí věnovat silničnímu provozu. Naučte dítě nazpaměť telefonní číslo alespoň na jednoho z rodičů pro případ, že by mobil ztratil nebo se vybil. Čísla na záchranné složky jsou samozřejmostí.

Vhodnou alternativou k mobilnímu telefonu jsou také chytré hodinky. Dítě je má na ruce, takže je menší pravděpodobnost, že by je ztratilo. Neobsahují hry, takže dítě jimi není rozptylováno. Přitom z nich ale může dítě volat na přednastavená čísla. Navíc ukazují čas, takže dítě ví, jestli jde do školy včas. Některé hodinky mají také další funkce, jako třeba sledování polohy dítěte. To se hodí také v případě, že vaše dítě chodí samo ven.

{{:pr:}}

Důležité je, abyste vašemu dítěti důvěřovala. Pokud vám už řeklo, že by chtělo chodit samo do školy, pak je vhodný čas.

Sám na hřišti

Pokud vás dítě žádá o volnost na hřišti, i tady byste si měli domluvit předem jasná pravidla. Dítě musí vědět, že se nesmí bavit s cizími lidmi, nic si od nich brát, ani s nimi nikam nechodit. Mělo by též vědět, že na světě jsou i zlí lidé a co se může stát. Pokuste se mu nebezpečné situace vysvětlit přiměřeně jeho věku.

Domluvte se s dítětem, kde se bude pohybovat a to by mělo dítě dodržovat. I tady platí, že je lepší, když má dítě na hřišti kamaráda. Lépe se zabaví a v případě nebezpečí nebude na situaci úplně samo (např. stane-li se úraz).

Jak už bylo zmíněno, je nezbytné, aby dítě vědělo co dělat, když se něco stane – dle potřeby volat pomoc, oslovit dospěláka, doběhnout domů, zavolat záchrannou službu.

 

Ta chvíle, kdy půjde vaše dítě samo do školy nebo ven, je velkým krokem nejen pro vaše dítě, ale i pro vás. Dítě se obyčejně těší, vy se možná nemůžete zbavit strachu. Mějte na paměti, že vhodný čas kdy dítě pustit ven samotné, je velmi individuální. Nenuťte jej, pokud se na to samo ještě necítí. Pokud si to však přeje, podpořte jej a buďte mu oporou v dalším kroku k samostatnosti.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (40 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 5. 9. 2022, 9.42

U nás chodí sám ven už někdy od šesti let. Hlavně teda ale s kamarády, kteří ho vyzvednou. A na ruce má teda hodinky s lokátorem, abych měla představu, kde se pohybuje nebo pohyboval. Jen jsme teda řešili, jaké hodinky koupit. Manžel chtěl Apple Watch, ale když jsem viděla tu cenu, tak jsem to teda razantně zatrhla. A má takové ty levnější. Ono když pak kouknete i na to, že se vám dříve či později nevyhne výměna displeje Apple Watch u https://iwatchservis.cz/znacky/apple/ tak fakt nechcete, aby dítě nosilo hodinky za patnáct tisíc.

prvorozeného syna jsem pustila samého ven v jeho 8 letech,chodil i sám do školy aj.pak jak byl starší,tak začal brát ven i druhorozeného syna.

jitka46

jitka46, 13. 2. 2019, 22.22

máme domluvené vodění do školy se staršími dětmi od sousedů

lucie25987, 23. 11. 2018, 10.16

Já jsem trpěla přehnaným strachem o děti. Myslela jsem si, že je to normální, že přeci každá máma se o své dítě bojí. U mě to ale postupovalo furt víc a víc. Až jsem nebyla schopná děti nechat chvíli bez dozoru. Všude jsem byla s nimi a hlídala je na každém kroku a při každé činnosti. Až mi manžel řekl, že to není normální, abych měla o děti takový přehnaný strach. Začala jsem si to taky uvědomovat a společně jsme navštívili psychologa https://psycholog-holcner.cz/psychoterapeut-praha/ , který mi pomohl. Sice se o děti stále bojím, ale už je můžu nechat i někde bez dozoru a pustit je samotné na hřiště.

Ketris

Ketris, 28. 8. 2018, 7.29

Kazde dite je jine, nektere se boji jit ven samo i v 11 letech. Ale do tech 10 bych samotne jen tak nepustila..

Žofinka

Žofinka, 7. 7. 2018, 10.40

jsem zvědavá, kdy se jí já a manžel dovolíme pustit ven, on je rozdíl město a vesnice

jancaan, 30. 6. 2018, 16.15

Syn je zatím předškolák, ale i do první třídy ho budu vodit. Pak uvidím. Pouštět ho na hřiště s kamarády určitě až později. U nás v Praze je to o život. Včera jsem na hřišti ošetřovala cca 11letého kluka, který se pořezal o sklo (byly tam i plasty, odpadky a kdo víc co ještě), které tam někdo poházel..

Janako

Janako, 20. 6. 2018, 21.06

Do první třídy vodit budeme, pak se uvidí.

Aliisha

Aliisha, 20. 6. 2018, 7.01

Náramek pořizovat nebudu. Důvěra bude stačit. Je mi jasné, že občas se to nevydaří, ale sledovat dítě dle GPS mu přijde divné. Dítě se musí naučit zodpovědnosti.

Petra Schoberová, 13. 6. 2018, 15.47

Tak tady toho se bojí jak čert krize nejraději bych mu stala za zadkem pořád, vim že to nejde tak se s tím musím smířit..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů