Je televize pro děti škodlivá?

zobrazeno 4881×

Vložil(a): Christie, 27. 10. 2014 15.13

Malé děti jsou bytosti zvídavé, a protože vyrůstají v přetechnizované době, častou jsou podrobeny nejrůznějším svodům, jakým je bezesporu televize, počítač či tablet. Jsou dítka, která o televizi v batolecím věku neprojeví vůbec zájem, ale pak jsou naopak prckové, které velká barevná obrazovka plná obrázků a zvuků přitahuje jako magnet. Názory na sledování televize dětmi se liší a určit, do jaké míry je vhodná a jaká denní „dávka“ je ještě únosná, je velice subjektivní.

V jakém světle televizi ukazují průzkumy?

Na toto téma existuje mnoho průzkumů, názorů a odborných článků. Ty více radikální skupiny považují sledování televize za jednoznačně škodlivé, zejména pak u dětí mladších tří let. Jiní doporučují jako vhodnou dobu denního sledování maximálně dvě hodiny. Jako problém vidí odpůrci zejména v přebíraném chování, kdy děti nerozlišují mezi fikcí a skutečností, čímž se snižuje i jejich společenské cítění. Další mínus spatřují v pasivním příjímání děje bez aktivní účasti. Dítě tak přichází o interakci na prožitcích postavených na reálných základech, o smyslové vjemy jako chuť, čich, možnost dotyku. Takové děti mohou být dle názoru odborníků v pozdějším věku uzavřenější a hůře začleněné do kolektivních aktivit. A vzpomeňme ještě jeden všem známý důvod, který ukazuje televizní obrazovku v tom horším světle. Zmiňovaly jej snad už naše maminky s hláškou: „Neseď u té televize pořád, zkazíš si oči.“ Záření obrazovky a rychlé střihy opravdu mohou způsobit také zhoršení zraku či zánět spojivek. Miminka a děti v batolecím věku totiž dokážou docela dlouho sledovat určitý bod bez mrknutí oka, což není pro zrakové centrum ideální stav.

Cenzura být nemusí, stačí mít jasná pravidla

Pokud máte dítko, kterému „krabice s pohyblivými obrázky“ nic neříká, buďte rádi a pokud možno, jeho kontakt s ní na chvíli ještě odložte. Patříte-li mezi rodiče, kteří mají stejně zvědavého všetečku jako já, pak úplná cenzura nemá smysl. Vždy jen dobře zvažte typ pořadů, míru sledování a nezapomínejte na zodpovědný rodičovský přístup. Nastavte si jasná pravidla pro její sledování, nepoužívejte televizi jako zvukovou kulisu, stanovte si interval sledování a u jídla ji vždy vypínejte. Dítěti tak dáte na vědomí, že televize nepatří do vašeho každodenního rodinného života. Nevystavujte děti zbytečně reklamám. Ty působí podprahově a mohou mít časem negativní vliv na jejich chování, zejména při nákupech v obchodě.

Určitá tolerance sledování tohoto přístroje určitě není na škodu, ale nezapomínejte ratolestem neustále předkládat alternativy zábavy, zejména pak pohybové aktivity na čerstvém vzduchu, společná tvoření, čtení knížek apod.

Pohádky a dětské pořady vybírejte s rozumem

Je jasné, že ani animovaný film či dětský program nejsou vždy zárukou kvality a nemusejí být vhodné pro konkrétní věkovou skupinu dětí. Proto byste měli každý pořad pečlivě zvážit, zda má pro dítko nějaký smysl a popřípadě může mít pozitivní vliv na jeho rozvoj. U dětí do tří let by měl být pořad krátký, lehce srozumitelný, aby dítě stačilo jeho obsah pobrat a pochopit. Platí totiž, že malé děti se nedokážou koncentrovat déle než půl hodiny a děj nechápou jako celek, ale jako změť určitých vizuálních podnětů. Dohodněte se také společně, že pokud se pořad bude ubírat jiným směrem, než jste čekali, jednoduše jej vypnete.

Komunikujte, vysvětlujte, ptejte se

Jak vytvořit malým dětem ze sledování televize aktivní a vzdělávací chvilku? U dcery se mi osvědčilo při sledování oblíbených pohádek a dětských pořadů neustálá komunikace s ní. Komentujte postavy, pořady, vysvětlujte pro dítko neznámé pojmy a jednání konkrétních postav, ptejte se ho, rekapitulujte a užívejte si vše společně. Sledování se tak stane o to větší zábavou, podnítíte aktivitu ratolestí a vyhnete se tak bezduchému přijímání obsahu. Prcek si zapamatuje to zajímavé, naučí se nová užitečná slova a něčemu se přiučí. Toto pravidlo ctím, protože jsem si sama vědoma, že televize dítě neopraví, neutěší, nevysvětlí, když něco špatně pochopí. Tato role je právě na nás, rodičích.

Někdy může být i užitečná

Je to až k nevíře, ale ne vždycky musí být televize „ztělesněním zla“. Jistě mi dají za pravdu také ti nejvíce uvědomělí rodiče, kteří se s tímto „bezduchým zdrojem zábavy“ u svých dětí rovněž setkali, že jim nejednou posloužila jako výpomoc. Třeba když potřebovali narychlo uklidit nebo uvařit. Ale i v těchto případech při sledování televize platí, že by mělo jít o společně trávený čas, bez ohledu na to, zda se zrovna nacházíte v odpočinkovém nebo pracovním módu. A kromě zábavy, rozšíření obzorů a výuky bychom našli další pozitiva. Většina dětí, které televizor sledují s nadšením, si vybuduje určitý vztah k hrdinům svého oblíbeného pořadu. Samozřejmě pomíjím a nepřipouštím hrdiny ze seriálů, kde bychom našli násilný podtext. Děti si k postavičkám vybudují časem určitý vztah, napodobují je a obdivují. Určitě to znáte, Krteček, Medvídek Pú a jiní. A právě tato popularita postaviček dceřiných oblíbených seriálů mi velice usnadnila výběr dárků k narozeninám. Protože vím, že jí tím udělám neskutečnou radost, sázím na jistotu a vybírám zboží s touto tématikou. K Vánocům pyžamko s myškou Minnie, k narozeninám plastová sada postaviček ze seriálu Prasátko Pepina.

Jistě se shodneme na tom, že televize je škodlivá vždy do té míry, do jaké jí necháme. Ono občasné sledování určitě nevadí, vždyť i my dospělí si k ní chodíme odpočinout, pobavit se a relaxovat.

Napište nám, jak se díváte na sledování televize svými dětmi.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 27. 3. 2023, 10.28

Pracuji na zahradě ráda snad odjakživa, a i když mi pomalu přibývají roky stejně mě to stále baví. Jediné, v čem je rozdíl je můj zrak, který se mi pomalu zhoršuje, proto jsem si musela pořídila dioptrické brýle: https://www.hotovebryle.cz/. Není to zatím nic hrozného, ale pokud bych je nezačala nosit, chodila na zahradě bych jako slepý krtek.

novaklen, 11. 7. 2022, 14.27

Já si myslím, že televize může být škodlivá nejen pro děti, ale v dnešní době i pro dospělé. Hlavně pro ty, co sledují v televizi zprávy. Já už se asi rok na zprávy v televizi raději nedívám. To je pořád nějaké strašení a člověk se vlastně nic nového nedozví. Když se chci něco dozvědět, tak raději kouknu třeba na https://www.cerstvezpravy.cz/

Evka2, 12. 12. 2021, 19.42

Syn má dovolenou televizi vždy na chviličku po obědě. Já si zatím dám v klidu kafe.

televize mi nevadí,ale vadí mi,že skrz ní druhorozený nechce chodit ven.

ivanka386, 9. 12. 2020, 22.47

My také s televizí nemáme doma moc veliký problém. Možná to bude hlavně proto, že máme to, čemu se teďka in říká digitální televize. Kupovali jsme si ji ze stránek https://www.nej.cz/digitalni-televize/ a dětem pouštíme jen to, co nám příjde za vhodné, takže si myslím, že televize určitě škodlivá není. To je stejné jako říct, že jsou škodlivé třeba židle.

koliaska105, 28. 7. 2022, 19.09

Taky si myslím, že pokud člověk kontroluje na co se děti dívají, tak by televize nijak škodlivá být neměla. Digitální televizi máme doma taky. Teď jsme si koupili novou, větší a musím říct, že zatím spokojenost. Jen teda budu asi muset asi ze https://www.schnabl.cz/ objednat nějaké příchytky na ty kabely, které jdou od televize. Nevypadá to bohužel úplně nejlíp.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.15

S televizí nemám problém, děti koukají na Déčko na různé pořady a pohádky. Ale jako u všeho platí, všeho s mírou. Když je hezky, jsme celé dny venku a stihnou maximálně Večerníček (někdy ani to ne). Naopak když prší, je škaredě, tak mi nevadí když koukají víc.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 11.00

Je to dobrý sluha,ale zlý pán

Cherrynka, 3. 12. 2017, 12.50

U nás je tv puštěná nonstop, at už jako kulisa či ne. Já si nedokážu představit, že by bylo doma úplné ticho takže kdo chce, dívá se, kdo ne. nedivá

Gabill, 25. 11. 2017, 22.19

Myslim, ze ked sa to neprehana, tak televizia moze byt pre dieta aj prospesna.

jitkamety

jitkamety, 15. 7. 2017, 10.02

Ja televizi dceri ani nezapinam kdyz je v obyvaku aby si zbytecne nám nenavykovala

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů