Jak se ráno s dětmi vypravit včas a v klidu?

zobrazeno 2962×

Vložil(a): Adrianita, 24. 8. 2020 21.34

Po letních prázdninách je tady opět ranní vstávání a odchody do škol či školek. Nedaří se vám jej zvládnout podle vašich představ? Máme pro vás hned několik tipů na klidné a včasné vypravení!

Také nechápete, jak jste ráno mohla nestíhat, když jste neměla děti? Zlaté časy, říkáte si? Máme tady začátek nového školního roku a odchody do školy, školky, práce, ale i k lékaři nebo kamkoliv jinam. Možná pro vás ranní aktivity byly doposud stresující a energii vám spíše braly, než dodaly. A je to tu opět, ráno je třeba nachystat nejen sebe, ale další jedno, dvě, tři i více dětí. Dětí různého věku a různých povah, různého rozpoložení v ranních hodinách. Nemusíte umět čarovat, kouzlo tkví v maličkostech.

Co můžete připravte si večer

Večer si připravte oblečení nejen pro sebe, ale pomozte jej nachystat i dětem, předškolák už si může nachystat oblečení sám. Holčičce můžete nechat zapletené vlasy a ušetřit si dalších pár minut. Taktéž si nachystejte ostatní věci - vy vše potřebné do kabelky, děti do svých aktovek a batohů.

Rozmyslete si, co budete ráno snídat a co bude ke svačině. Můžete si také svačinu nachystat předem, nebo alespoň její část. Můžete si nachystat i talířky, hrnečky, svačinové boxy a láhve.

A v neposlední řadě jděte spát včas, ať nejste ráno unavení. Pokud si potřebujete po probuzení vypít horkou kávu nebo čaj nebo si dopřát sprchu nebo zkrátka potřebujete pár minut pro sebe, přivstaňte si. Pokud vás ráno čeká něco mimořádného, naplánujte si ráno dopředu a promluvte si o tom s dětmi. Pomoci vám může tabulka s aktivitami pro celou rodinu.

Buďte první a děti veďte

Ideální je, pokud nejprve vypravíte sebe a nakopnete se pozitivní energií. Jděte první do koupelny, oblečte se a nejlépe i v klidu nasnídejte. Poté můžete jít vypravit děti. Pokud se jim moc nechce a jsou spíše pomalé, mějte pochopení. Křik a pobízení vás spíše zpomalí, raději se několikrát nadechněte a nabídněte dětem pomoc. Veškeré aktivity dělejte krok za krok, postupně je děti budou dělat automaticky. Dejte jim na výběr, ať si k snídaní vyberou, na co mají zrovna chuť.

Někdo má rád po ránu spíše klid, jinému náladu zvedne třeba hudba. Můžete si dokonce společně zazpívat, zatančit nebo i zacvičit. Vymyslete si cokoliv, co vám i dětem zlepší náladu a na co se budete těšit hned po probuzení. Potřebuje vaše dítě veškeré aktivity dělat s oblíbenou hračkou? Super. Také pomáhá, když dětem při chystání se nedýcháte na záda, ale kontrolujete spíše po očku. Myslete i na tón svého hlasu a spíše než “šup, honem, dělej, to mi snad děláš schválně” řekněte “potřebovala bych, aby sis pospíšila, jinak nestihneme autobus, co je třeba ještě udělat, potřebuješ s něčím pomoci, až bude ručička na 10, je třeba se obouvat”.

Jak pomoci dětem být samostatné

Jak už jsem zmínila výše, pokud děláte činnosti pořád ve stejné posloupnosti, dítě si je zautomatizuje. Obzvlášť, pokud máte více dětí, potřebujete více či méně, aby byly co nejvíce samostatné, samozřejmě záleží i na věku dítěte. Dle možností je třeba některým dětem pomoci, ale moc vám nepomůže činnosti opakovat každému nebo dokonce několikrát. Ani to není nejlepší způsob, jak si ráno zachovat klid. Pořiďte dětem plánovací tabulku nebo si ji nejlépe společně vyrobte, vy dohlédnete na vše podstatné a děti si vytvoří svůj vlastní design. Možná jim nakonec pomůže ranní činnosti zvládnout jednorožec nebo robot.

Takovou tabulku můžete mít však i na večerní činnosti nebo klidně na celý den, je-li třeba. A co vymyslet nebo vybrat za znaky? Záleží na dětech, je to tedy individuální. Některému dítěti stačí znak nebo nápis ranní hygiena, jiné potřebuje znak kartáčku, mytí obličeje, česání apod. Jste-li více praktičtí než styloví, nebo máte starší děti, postačí vám běžný plánovací kalendář. Klidně jeden pro celou rodinu, můžete však pořídit každému členu rodiny svůj.

Potřebujete ranní rituály ještě dopilovat? Hrajte si s dětmi na takové činnosti - použijte domeček pro panenky nebo plyšáky. Více nejen o emocionálních hrách jsme mj. psaly v článku Vytvořte si s dítětem hluboký vztah.

Nikdo není dokonalý

Abych byla přesná, nejen nikdo není dokonalý, ale i nic není dokonalé. Dovolte si, aby i vaše rána nebyla přesně tip top. Nejste na vojně, abyste byla na děti nebo na sebe tvrdá. Netrvejte na přesném postupu při ranních činnostech a dopřejte dětem trochu volnosti. Dejte jim najevo, že jim důvěřujete, nechte je chybovat, jen tak se naučí být zodpovědné. Chce se vaše holčička nejprve učesat a až pak jít do koupelny a váš syn raději vše “splní” a pak si chce chvíli hrát nebo malovat? Když jim to pomáhá k lepšímu dni, není na tom nic špatného. Občas udělejte něco jinak, ustupte, udělejte kompromis. I starším dětem můžete někdy připravit kartáček nebo ho odnést do koupelny, hlavně, že jsou všichni spokojení. A v neposlední řadě nezapomeňte na pořádné objetí a pusu na rozloučenou. Pokud se to dnes úplně nepovedlo, zítra to určitě půjde líp.

 

A co vám pomáhá k lepšímu ránu? Máte osvědčené rituály?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 14.30

základ u nás je brzy vzbudit děti a nachystat si večer oblečeni, pak to jde jak po másle

Úča, 17. 1. 2021, 14.36

Já bych řekla, že je lepší vstát o chvilku dřív a s dětmi se pak vypravovat v klidu . Záleží na tom, jak samostatně máte děti . Máme ve školce rodiče , kteří s dětmi věčně chodí později ..třeba o 5 min, ale později . Přitom je to o jen o tom o chvilku dřív vstát , a věta ..nám se nechtělo vstávat ...je nejčastější . Ale jak pak naučíme děti samostatnosti a dodržování pravidel , když je učíme dennodenně je porušovat .

babca216, 28. 2. 2021, 9.33

Přesně tak , pokud nechodí nikde včas rodič , těžko to naučí dítě

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.25

kluci jsou šikovní a všude chodí včas mají to po tatínkovi

dasza, 18. 9. 2020, 19.20

Nikdy se mi nestalo že bychom nestíhali .svačiny nechystam..dečka vstávají samy.chystaji se samy..když sem v práci..když sem doma.stihame si hrát povídat.nekdy telku...máme poklidná rana

jancaan, 14. 9. 2020, 14.25

Syn je od září prvňáček, takže se oba učíme zvládnout vše za pochodu. Svačinu chystáme ráno, aby to bylo čerstvé a dávám taky prostor synovi, aby si sám řekl, na jak velkou svačinu má chuť. Zatím bojuji ráno s tím, že syn si vymyslím, že zrovna potřebuje před odchodem něco namalovat jinak to zapomene nebo si chce chvíli pohrát s hračkami..

Adrianita, 17. 9. 2020, 21.48

Taky mám prvňáčku a chystám ráno, ale třeba kámoška vstává ve 4 do práce, takže chystá večer, což chápu. My máme s dcerou domluvu, že když je rychlá, může si třeba chvíli malovat. A mezitím nachystám mladšího syna.

Kikinka30, 13. 9. 2020, 20.12

Dobre tipy, ale realita se dvema malymi detmi je jina, vstavam prvni vse nachystam a pak jdu pro deti, bez rychle hudby bychom to nedali, ta jim urcuje tempo a tak tak vyrazime,abych to rozvezla,diky bohu za auto 😀

nancy, 11. 9. 2020, 9.39

Dobré tipy.

patricia077

patricia077, 10. 9. 2020, 18.39

Tak určitě si chystám co mohu večer a první vypravím sebe, ale neumím si představit, že bude mít dcera z noci zapletené vlasy, kluk má taky háro, takže ráno učesat musíme a taky dlouho snídají, takže je budím v šest a je to málo, jelikož každý jde jinam, holka do školy, syn ještě školka a já do práce, prostě klasika, takže moc nestíháme a svačinu chystám až ráno, nechci aby to měla okoralé, byť v lednici nebo v svačinovém boxu!

Adrianita, 17. 9. 2020, 21.52

U jemných vlasů to jde, dcera má vlasy sestrihane a rozevlate, takže s copem jo občas, ale kvůli vlnitosti. Oba spí se mnou, takže i když chci vstát první, málokdy to vyjde. 😁Svačiny taky chystám ráno, ale protože už v 11 obedvaji, často stačí jen ovoce nebo zelenina, ale pro zpestření přidám i další dobroty.

patricia077

patricia077, 18. 9. 2020, 12.03

Naše děcka taky doma chtějí oběd nejlépe už v deset 😂

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů