Jak se chovat na silnici i blízko ní? Zaveďte doma dopravní výchovu dětí!

zobrazeno 2150×

Vložil(a): Adrianita, 4. 11. 2020 21.46

Už nejmenší děti se stávají součástí silničního provozu. Přecházejí s rodiči silnici, jezdí na odrážedle, později na kole apod. Ne každé dítě však zná pravidla přecházení na přechodu, zásady cestování v autobuse nebo jaké bezpečnostní prvky má mít při jízdě na kolečkových bruslích či koloběžce.

Cestování veřejnou dopravou

Ať už veřejnou dopravou, tedy autobusy, trolejbusy, tramvajemi, metrem, ale i vlaky, jezdíte pravidelně nebo příležitostně, dbejte na bezpečnost vaši i vašich dětí. Vždy je řádně poučte, jak se v dopravním prostředku chovat. Vše to začíná na zastávce. Naučte děti, že tak jako si nesmí hrát u silnice, je to stejné na zastávce či blízko kolejí. Nebezpečné je hraní, běhání, pošťuchování apod. Pokud dopravní prostředek přijíždí, počkáme dokud nezastaví, potom jdeme blíže a můžeme nastoupit. V opačném případě hrozí, že dítě spadne pod autobus/vlak.

Jestliže nastupujeme s kočárkem do nízkopodlažního vozu, kočár směřuje jako bychom jeli po chodníku, stejně i vystupujeme. Při vynášení kočárku do schodů vždy natočte kočárek madlem nahoru, aby dítě nevypadlo. Další dítě či děti vždy nechte nastoupit i vystoupit první, pokud je to možné, ať se chytnou kočárku či vaší ruky. V dopravním prostředku otočte kočárek tak, aby sedící dítě jelo proti směru jízdy a ležící dítě mělo hlavu směřující po směru jízdy. Kočárek vždy zabrzděte a pro jistotu seďte nebo stůjte u něj! Nikdy jej nesměřujte bokem, hrozí převrácení. Není vhodné dítě vytahovat z kočárku na klín nebo do náruče, i když při delším cestování se tomu maminky nevyhnou. V tomto případě je super cestovat se šátkem nebo nosítkem. Starší dítě si vždy sedne na vhodnou sedačku a neopouští své místo. Někdy je to náročné, ale v první řadě jde o bezpečnost.

Pokud vás čeká dlouhá cesta, naplánujte, jak dítě zabavíte. Spoustu tipů najdete v článku Jak zabavit dítě na cestách nebo u lékaře? Ve vlaku nikdy nenechte dítě chodit po vlaku samotné, ani na záchod, který je kousek, nikdy nevíte, zda jsou dveře opravdu zabezpečené. Dobré je i děti poučit o nebezpečí trolejí nad vlaky a nebezpečnou jízdou mezi vozy tramvaje. V posledních letech se objevila nebezpečná zábava, která připravila o život několik mladých lidí.

Jízda na kole 

V momentě, kdy se dítě naučí chodit, často už jezdí také na odstrkávadle, později odrážedle. Odrážedlo je ideální pro zlepšení motoriky dítěte, avšak je třeba dbát na bezpečnost. Odrážedla nemají brzdy a vy nikdy neodhadnete, jakou rychlostí dítě dokáže jet, především z kopce.

Vybírejte bezpečná místa k ježdění, jako zahradu, park, hřiště, vyhýbejte se chodníkům blízko silnice a parkovištím. I na nejmenší motorce by dítě mělo mít perfektně padnoucí helmu, na kterou mj. přispívají i pojišťovny. I když dítě jezdí opravdu pomalu a motorka je nízká, je potřeba helmu mít nejen proto, že hrozí nehezké pády, ale zejména si na helmu zvykne odmalička a později ji bude brát jako samozřejmost. Na helmu nezapomínejte ani u starších dětí, které jezdí na kole, koloběžce, kolečkových bruslích či skatu. Použití helmy je povinné pro všechny děti do 18 let, ale používejte ji i vy, ať jdete dětem příkladem. Do 10 let je dětem povoleno jezdit na kole po chodníku, po silnici mohou jet jen za přítomnosti osoby starší 15 let.

Pokud můžete, využijte k jízdě na kole obytných zón, dopravní hřiště či cyklostezky. Jak vybrat kolo a jak na bezpečnou jízdu jsme psaly v článku Vybíráme první kolo.

Zásady dopravní výchovy v rodině

Již malá batolata jsou součástí běžného provozu, byť ještě v kočárku nebo nosítku. Učte je dopravní prostředky, zvuky aut, později barvy aut a semaforu apod. Jakmile začnete pravidelně chodit na kroužky, poté do školky, povídejte si o tom, že jsou auta rychlá a nebezpečná, pro začátek se dítě musí zastavit na přechodu, případně vám dát ruku. Nejmenší děti mějte stále pod kontrolou. Naučte dítě, že na přechodu se vždy rozhlédneme třikrát, vlevo, vpravo a opět vlevo, protože je u nás auto nejprve z levé strany. Nikdy nevkročíme na přechod, když jede auto v domnění, že to stihneme. Malé dítě nedokáže odhadnout vzdálenost auta, proto raději počká. Jestliže zastaví auto z jedné strany, počkáme, až zastaví i auto z druhé strany, pokud nějaké jede. Nejednou se mi stalo, že auto z druhé strany přejelo i nemalou rychlostí.

Buďte trpěliví a pořádně s dětmi trénujte, nechte je přecházet jakoby samotné, ať vás vedou. Na přechodu neběháme, nehrajeme si, pro spadlé věci se nevracíme, ani se nezastavujeme. Vždy se plně věnujeme přecházení, nemluvíme, nezpíváme, nepozorujeme holuby na střeše, ani nekoukáme do mobilu a neposloucháme hudbu. Dětem vždy jdeme příkladem. Nedobíhejte autobus na poslední chvíli, nechoďte na červenou, nejezděte autem na žlutou apod. Dnešní doba je uspěchaná, proto si raději snažte vytvořit časovou rezervu než porušovat pravidla a ohrozit své zdraví i život nebo učit děti špatným návykům.

Pokud chodíte do školy za šera nebo se naopak ze vzdělávacích institucí vracíte pozdě večer, buďte s dětmi také dobře oblečení. Volte raději světlé oblečení a dostatek reflexních prvků. Moderní aktovky i batohy již spoustu reflexních prvků obsahují, podobně jako některé bundy i kalhoty a boty, pořídit můžete i boty svítící. Pokud reflexní prvky chybí, pořiďte reflexní vestu nebo pásky, přívěsky, samolepky či různé blikačky. 

Přeprava autem a dalšími dopravními prostředky

I při cestování autem je důležité dbát na bezpečnost. Myslete na to již v těhotenství, více jsme psaly v článku Jste-li těhotná, vždy se v autě správně připoutejte. Jakmile se miminko narodí, vyberte kvalitní a bezpečnou autosedačku. Inspirujte se v článku Jak vybrat dětskou autosedačku. Vždy se v autě připoutejte, i tady jdete dítěti příkladem.

Pokud cestujete lodí nebo letadlem, vždy dodržujte pokyny letecké nebo lodní dopravní společnosti.

 

Jak děti učíte bezpečně se pohybovat přes silnici, na kole, odrážedle apod.? Máte nějaká oblíbená videa, hry nebo třeba knížky?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 9.20

chce to hlavně zavést pravidla chování a mít oči snad i vzadu ,.)))

Jana Novotná, 26. 7. 2022, 0.01

Na moje kolo byla potřeba sedačka na kolo, když jsem vozila svou malou dceru do mateřské školky každé ráno. Naučila jsem se od mého tatínka opravovat kolo, a tak si vždy objednám náhradní díly na https://www.cycology.cz/cyklo-komponenty-c1423/ , ale teď již opravuji i kola pro dvě mé i dcery, která jezdí každý den samy do školy.

lenicka.pisnicka.93, 8. 3. 2022, 9.35

Já jsem teda vždycky kolem silnice hodně opatrná a obezřetná. Jako malou mě trochu nabralo auto a od té doby obrovský respekt a radši vlezu do příkopa. Navíc když vidím, jak auta lítají a díky práci s https://ecoservis.eu/sluzby-pro-autoservisy-likvidace-odpadu/ taky vidím, jak ta auta dopadají, takže jako docela stres. Vím, že si to hodně beru, ale víte jak to je. Třeba s kočárem bych se k silnici nikdy nevypravila.

jufy54, 13. 10. 2021, 20.12

Když jsme naši malou učili jezdit na kole, byla to zábava a nenastala nikdy situace na cestě, že by se něco stalo. Ještě bych chtěla zmínit doplňky na kolo, na které se nesmí zapomínat a to jsou světla. Máme je z eshopu https://www.cyklosvec.cz/nexelo , kde se prodávají právě světla a cyklodíly Nexelo. Jsme spokojeni a nově máme i brašny kolo.

Aneta Jiřičná Bendiková, 20. 12. 2020, 18.03

chodíváme na dopravní hřiště.

patricia077

patricia077, 12. 11. 2020, 11.32

Odmalička jsme chodili jak na dopravní hřiště, tak jsme si povídali podle obrázků a knížek ale i v praxi, je to nutnost informovat děti od útlého věku o bezpečnosti a pravidlech silničního provozu.

dasza, 12. 11. 2020, 8.47

Vzhledem k tomu jak často jezdíme po silnicích..ví od malička co a jak....dopravní hřiště v dědině...hry na dopravní výchovu máme.ale ne záměrně..prostě to děcko na to přijde..ať už každý den v autě.pesky.atd atd.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů