Jak pomoci batoleti s usínáním?

zobrazeno 3355×

Vložil(a): Martina Richterová, 29. 8. 2015 17.54  (aktualizováno 7. 1. 2020 18.13)

Děti mají neuvěřitelné množství energie, ale potřebují také dostatek odpočinku k regeneraci. Batolata potřebují dostatečné množství spánku, jinak mohou hrozit také vývojové problémy. Většina rodičů se shodne na tom, že život s nespavým dítětem je náročnější a často má negativní dopad také na partnerský život. Přinášíme vám pár tipů, jak zvládnout usínání lépe.

Usínání je otázkou zvyku

My dospělí dobře víme, jak je spánek důležitý. Jenže pro děti je to někdy „zbytečné“, proč mají spát, když si chtějí ještě pohrát a objevovat svět? Spánek dítěte ovlivňuje mnoho faktorů, mezi které patří životní prostředí, ale také povahové vlastnosti. Dobrou zprávou však je, že usínání bývá často otázkou zvyku. Většina dětí se to může naučit, u některých je to snazší, u jiných může jít o pořádně tvrdý oříšek. Batole od jednoho roku už by mělo spát celou noc zcela bez probuzení, případně s jednou přestávkou na krmení. Rozhodně by se však nemělo budit například po dvou hodinách.

Jenže jak na to?

Dítě se musí zklidnit

Nemůžete chtít po dítěti, které běhá po bytě, aby si z minuty na minutu lehlo do postýlky a spalo. Dítě, které je neustále v pohybu se musí nejprve zklidnit. Udělejte si večerní rituál, kdy dítě alespoň hodinu předtím, než půjde do postýlky, bude v klidu. Čtěte mu pohádku, pusťte mu pohádku v televizi, nechte ho stavět kostky nebo vymyslete jakoukoliv zábavu, která nebude fyzicky náročná a dítě donutí přestat běhat. U temperamentnějších dětí to může být někdy náročné, ale věřte mi, že je to účinné.

Pravidelný režim

Použijte rutinu! Ano, malé děti potřebují stálý režim. To, co vám může přijít jako nuda a šeď, je pro dítě velmi důležité. To neplatí jen o večeru, ale prakticky o celém dni. Před spaním vytvořte pár rituálů, které budete pravidelně dodržovat. Zde je příklad „rutiny“. Například v šest hodin dejte dítěti večeři, pak může následovat koupel, čtení pohádky, pomazlení se a spinkání. Dítě si tak snadněji zvykne na to, že po pohádce následuje spinkání a lépe to přijme. Navíc se mezitím krásně zklidní.

Nastavte čas

Batolata potřebují chodit spát ve stejnou dobu. Nastavte tedy čas, kdy bude dítě každý den v postýlce. Obvykle to bývá mezi sedmou až osmou hodinou večerní. Možná si říkáte, že malé dítě neví kolik je hodin, ale to je chyba. Dítě přesně pozná, že už je čas ke spánku. Jakmile tento čas přetáhnete, dítě už bude natolik „přatažené“, že nebude schopné usnout.

Příjemné prostředí pro spinkání

Zajistěte dítěti příjemné prostředí pro spinkání. Eliminujte vše, co by v dítěti mohlo vyvolat pocit strachu a nejistoty. Používejte noční světýlko, místnost by měla být dostatečně vyvětraná, nezapomínejte na oblíbenou hračku, kterou by mělo mít dítě neustále u sebe.

Nespěchejte na dítě

Nechtějte po dítěti, aby vše zvládlo hned. Je třeba postupovat pomalu. Malé batole vás potřebuje, neodcházejte tedy hned pryč, ale držte ho chvíli za ruku, pomazlete se s ním. Ale zároveň mu dejte najevo, že za chvíli odejdete. Pokud dítě pláče, zase se vraťte. Utište jej a takto to zkoušejte třeba několikrát za sebou. Je třeba být velmi trpělivá, některé dítě to pochopí hned, jiné až po čase.

Pokud dítě pláče hystericky, je vidět, že ho něco trápí. V takovém případě ho pochovejte a utište. Neopouštějte ho, dítě potřebuje vědět, že je milované. Dejte mu najevo svou lásku.

Důležité je také to, aby dítě rozlišovalo, kdy je den a kdy je noc. Při denním spánku mu nechte dostatek světla, nezatahujte závěsy. Naopak v noci nerozsvěcujte velké světlo, ale jen lampičku. Každá maličkost hraje velmi důležitou roli.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ivanka386, 22. 1. 2021, 18.39

Děti tak veliký problém se spánkem neměla. Myslím si, že třeba daleko větší a horší problém jsem se spánkem měla já a to právě hned po porodu. Naštěstí jsem objevila tyto https://www.cibdol.cz/cbd-doplnky cbd doplňky, které můj problém docela dost dobře vyřešily Tak se mějte hezky a zkuste to a případně mi dejte i vědět na ivananavratilova386@seznam.cz

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.51

usínám hned z maličkým,uspává mě s tím jak krásně spinká a musím ho mít na paži.

Katka Alex, 25. 2. 2020, 22.49

Na to máme osvědčený recept: Děti uspí mě, a pak je mi to jedno (vtip)

Teryk92, 15. 1. 2020, 19.57

Náš kluk usíná bez problémů sám(je mu teď 13 měsíců). Buzení v noci je ale tragédie. Budí se každé dvě hodiny. Už aby spinkal celou noc.

jkubeso, 7. 1. 2020, 19.10

Děti cca od 7 mají klidový režim, pak pohádka a jde se spát, problém s tím naštěstí nemají nemají. Teď si už i dospěly k tomu, ze usinaji samy.

patricia077

patricia077, 7. 1. 2020, 18.37

Souhlasím spánek je důležitý i pro nás maminky😂

Mygara

Mygara, 23. 3. 2017, 15.13

díky za článek, vše je v podstatě známé, ale je dobré si to připomenout

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 15.22

snažíme se o režim, ale narušují to víkendy a výlety

slunicko, 19. 11. 2016, 17.25

Režim se snažíme dodržovat. Když začne brecet jde uklidnit manzel

Jamu, 22. 9. 2016, 22.05

Zaciname rezim,drzte nam palce;)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů