Hrajte divadlo, vaše děti to ocení

zobrazeno 7095×

Vložil(a): NikolaJ, 5. 10. 2016 11.41

Náš svět ovládla technika. Děti tráví hodiny u tabletu, televizí, počítačů. Rodiče tráví celé dny v práci. Není divu, že spoustu dětí má malou slovní zásobu, špatně vyslovují některé hlásky, a neumí si hrát. Pojďme se společně vrátit o pár desítek let zpátky, do dob, kdy spolu rodiny trávily víc času, místo tabletu četli knížky a místo televize hráli divadlo. Zkuste to taky! S divadly Marionetino je to velká zábava! Navíc podpoříte u vašich dětí nejen vývoj řeči, ale také fantazii a kreativitu.

Některé z vás, maminek, se již na našich akcích mohly seznámit s divadly Marionetino (například na festivalu Hravě a zdravě v Řevnicích, nebo aktuálně na veletrhu For Babies v pražských Letňanech). Za touto úžasnou hračkou stojí rodinná firma manželů Drdlových. A protože u vás se tato divadla těší velké oblibě a i nám se velmi líbí, udělaly jsme s paní Kateřinou Drdlovou rozhovor. 

Nikola: Kdy a jak vznikl nápad vytvořit loutkové divadlo Marionetino?

Kateřina: Na tu chvíli si vzpomínám velice přesně. Bylo to na podzim, v předvánočním období, naše děti byly malé a my jsme s manželem přemýšleli, jaký dárek by jim Ježíšek mohl přinést. Vzpomněla jsem si na vlastní dětství a uvědomila si, že děti již jsou ve věku, kdy by pro ně loutkové divadlo mohlo být ideálním dárkem. Ihned jsem se pustila do hledání, chtěla jsem divadélko barevné, veselé, s milými a přátelskými loutkami. Bohužel jsem žádné takové nenašla a právě tehdy nás napadlo: „Co kdybychom si tedy divadlo vyrobili?“


Nikola: V čem je Marionetino jiné, jedinečné? Co divadlo u dětí rozvíjí?

Kateřina: Co se vzhledu týče, naše loutkové divadlo vyniká barevností, konstrukční jednoduchostí a roztomilým výtvarným zpracováním.

Hlavní odlišnost však spočívá v obsahu divadla. Od počátku jsme si říkali, že kromě divadla chceme zákazníkům nabídnout zejména loutkové pohádky, které chápeme jako náplně do loutkového divadla či jakési divadelní hry. Protože právě v těchto pohádkách spočívá hlavní přínos loutkového divadla. Díky pohádkám se děti seznamují s krásnými příběhy, kde dobro vítězí nad zlem. Při hře si významně rozšiřují svou slovní zásobu a vyjadřovací schopnosti. Díky aktivnímu hraní se úžasně rozvíjí jejich kreativní myšlení, fantazie i schopnost improvizace. A jak většina z nás na vlastní kůži poznala, v profesním životě bývají perfektní vyjadřovací schopnosti a umění (sebe)prezentace velkou výhodou.

Zákazníci si tyto loutkové pohádky mohou zakoupit v různých variantách, samostatně nebo jako součást celých divadelních setů. Právě díky propracovanému konceptu loutkových pohádek jsme letos získali dvě významná ocenění, ze kterých máme obrovskou radost. Jedná se o ocenění od odborníků s názvem Správná hračka, které můžeme trvale užívat na vybraných výrobcích. Další cenu jsme získali v soutěži Dobrá hračka 2016, ve které jsme získali první cenu v kategorii pro předškoláky.

 

Nikola: Z čeho je divadélko vyrobené a je takový materiál odolný dětem? Pro jak staré děti je určeno?

Kateřina: S ohledem na věk dětí jsme od počátku volili plošné loutky a to kvůli jednoduchosti a nákladům. Naše divadélka s loutkami jsou určena pro děti od tří let. Děti v tomto věku nejsou schopné samy vodit složité marionety, nitky se jim zamotávají a nakonec jsou z toho mrzutosti. Nehledě na to, že pořizovací cena marionet s pohyblivými končetinami je mnohonásobně vyšší.

Naše loutky, kulisy i rekvizity jsou vysekávané z nejkvalitnější knihařské lepenky. Jsou plošné, vždy oboustranné a mají krásně malovanou nejen přední část, ale i záda. Snažili jsme se, aby cena loutek byla opravdu příznivá a mohl si je dovolit opravdu každý, aniž by ovšem ztrácely na kvalitě. Proces vývoje a výroby byl složitý, ale myslíme si, že nakonec se nám myšlenka skloubit kvalitu i cenu podařila. Dnes si u nás zákazníci mohou koupit jednotlivé loutky již od 35 Kč a celé pohádkové sady již od 75 Kč. Jsme rádi, že můžeme vašim maminkám loutky nabídnout také v malých sadách ve Věrnostním programu.

Nikola: Vaše divadélka jsou nádherně ilustrovaná, kdo vám je ilustroval?

Kateřina: Veškeré výtvarné návrhy loutek, kulis i divadel pro nás vytvořila skvělá výtvarnice Lenka Procházková. Stejně jako Lenka jsou její kresby pozitivní, plné optimismu, radosti, vtipu. S Lenkou je radost spolupracovat, z jejích kreseb vyzařuje pozitivní myšlení a vždy dobrá nálada.
 

Nikola: Jak se dá s divadélkem hrát - musím k nim mít vodící tyč nebo stojí figurky na podstavci?
Kateřina: Obojí je možné. Zákazníci mohou loutkám vodící tyčku přilepit či za pomoci speciální lepící gumy využít možnosti, kdy lze tyčku sundat a opětovně nasadit. Stejně tak mohou loutkám obout botky, takže loutka hezky stojí a může plnit i funkci krásné dekorace.

Musím ještě zmínit i třetí možnost, která je velmi oblíbená, nejlevnější a nejjednodušší. Máme zkušenost, že velmi malé děti žádné velké divadlo nepotřebují. Na úžasné prožití pohádky jim stačí pouze hlavní pohádkové postavy, bez tyček či nožiček. Pohádka se odehrává kdekoliv, na procházce, v postýlce, na stole nebo v autě, pohádkové postavy jsou stále přítomné. Děti mají oči navrch hlavy, pohádku silně prožívají, do děje zasahují a s postavami neustále komunikují.

Nikola: A co když se mi nějaká figurka ztratí nebo zničí?
Kateřina: Prodáváme všechny figurky i jednotlivě, takže pokud se stane, že se některá figurka zničí nebo ztratí, není problém si náhradní figurku za pár korun dokoupit.

Nikola: Někteří rodiče nejsou příliš kreativní nebo si pohádky nepamatují. Můžou i přesto divadlo se svými dětmi hrát?
Kateřina: Samozřejmě mohou. Pokud si rodiče děj pohádky úplně přesně nepamatují či by nějakou inspiraci uvítali, nabízíme k pohádkám také texty v podobě scénářů. Scénáře jsou texty vytvořené na míru našim loutkám i kulisám a vychází ze všeobecně známého děje. K některým pohádkám nabízíme i alternativní scénáře, tzv. pohádky NARUBY, ve kterých se děj zamotá a může se vyvinout nečekaným směrem.

Na scénáře navazují pracovní přílohy s pracovními listy. V pohádkách totiž často zazní témata, nad kterými je dobré se pozastavit, dětem je blíže vysvětlit či je dále rozvést. Pracovní listy slouží k malování, vyrábění a řešení různých úkolů.
 

Nikola: Jak takové divadélko vzniká - testujete je v rodině?
Kateřina: Vznik takového divadla je poměrně dlouhý proces. Nejdřív přemýšlíme o konstrukci a vůbec technickém řešení výrobku. V této fázi se snažíme skloubit veškeré aspekty, o kterých v tuto chvíli víme, jako je funkčnost, velikost, materiál, způsob skládání, trvanlivost materiálu, ale i způsob balení, možnost vystavení v obchodě atd.

Další fáze se nese ve znamení výroby prototypů. Neboli jinými slovy celá pracovna je zavalena maketami výrobku, na kterých testujeme materiál, velikost a funkčnost. Tato fáze trvá tak dlouho, dokud výrobek takzvaně „neuzraje“.

Poté, co se definitivně rozhodneme pro konstrukční řešení, tvar i velikost, vývoj postupuje do další fáze, kdy se vytváří grafika a budoucí výrobek se již konzultuje s výrobci. Následně hotový návrh odchází do výroby. Ve chvíli, kdy přijíždí první kusy z výroby, nastává tzv. „hodina pravdy“. Teprve v tuto chvíli vidíme, zda všechna práce a úsilí přinesla kýžený výsledek. Dokud člověk fyzicky nedrží hotový výrobek v ruce, nemůže si být jistý, že vše funguje tak jak má a jak si ve svých návrzích představoval.
 

Nikola: Kdo u vás doma hrál divadlo?
Kateřina: S loutkovým divadlem jsme si často hrály s mou starší sestrou. Také jsme jezdívali k babičce do severních Čech, což byl odjakživa loutkářský kraj, kde loutkářství mělo hluboké kořeny. Hra s loutkovým divadlem u nás byla vlastně na denním pořádku.

Nikola: Máte nějaký kamenný obchod? Je možnost si divadélko někde osobně prohlédnout, osahat?
Kateřina: Naše zboží nabízíme v internetovém obchodě www.kufrik.cz. Kamenný obchod bohužel v tuto chvíli nemáme, nicméně na Praze 8 máme vzorkovnu, kde je možno si celý sortiment prohlédnout. Loutky\ i divadla si můžete koupit s 20% slevou jen pro maminky z tohoto webu ProMaminky.cz v kategorii Nákup a prodej (zadejte kód, který tam najdete). Pravidelně se zúčastňujeme prezentačních akcí na knižních veletrzích či na veletrzích určených pro děti. Aktuálně je to například veletrh For Babies v pražských Letňanech, kde jsme spolu s vámi na stánku ProMaminky.cz a děláme radost dětem (i maminkám). Na akcích se snažíme co nejlépe vystavit celý sortiment a zákazníkům představit co nejvíce atraktivních nabídek. Na všechny se moc a moc těšíme :)

I my se velmi těšíme! A vy se teď, maminky, můžete těšit s námi! A to hned několikrát: Jak již bylo zmíněno v rozhovoru, nabízíme vám možnost získat loutky za nasbírané pampelišky v našem Věrnostním programu a brzy navíc můžete jedno Marionetino vyhrát v soutěži! :) Sledujte nás ;)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (31 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

mikjana, 21. 5. 2021, 15.18

Snažíme si hrát, ale ještě to malá moc nevnímá.

Eliška Kozlova, 5. 5. 2021, 22.50

My ho máme a je super

Minnie, 15. 1. 2021, 20.15

Paráda, děti mají maňásky, tohle vypadá pěkně.

doma divadlo nemáme,ale ještě min rok,jak byl ten svět normální ,,bez corony´´ jsem s dětmi do divadla chodila.

Teryk92, 17. 9. 2020, 14.27

Krása, hned bych ho brala.

Lenička, 14. 11. 2018, 15.40

Vzpominám na svoje loutkové divadlo ani nevím kde je mu konec.

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 12.58

Máme, tedy bez kulis a vyhraje si i sama

mckvak, 8. 7. 2017, 6.36

Hrajeme divadlo ale se zviratky:)

dadinkamaminka, 21. 4. 2017, 7.24

Je to krásná hračka. Přemýšlím, ze synovi nějaké koupím

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 9.28

máme jen látkové maňásky a na loutkové chodíme do divadélka

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů