Co dělat s nejmenšími, když je venku ošklivo?

sledováno 1× zobrazeno 20724×

Vložil(a): dáša, 23. 11. 2016 10.02

Letošní podzim nám mnoho slunečných dní nepřinesl, a teď už se pomalu blíží zima. Hřiště zejí prázdnotou, je chladno, sychravo a taky brzy tma. Kvůli tomu trávíme spoustu času doma. Takže možná i vám připadá, že už máte doma místo dětí malé čertíky. Chcete-li, aby si chvilku hrály v klidu a přitom smysluplně, připojte se k nim. Přinášíme vám pár tipů, jak děti zabavit doma a kam vyrazit, když už vás to doma nebaví.

Hra v životě dětí

Hra je pro děti vážná věc. Je to cesta osobního rozvoje a samozřejmě učení. Pokud vymyslíte kreativní a zábavnou hru, dítě zapojí mozek, ruce i nervovou soustavu.

Když volíte jakoukoliv činnost, je potřeba zohlednit věk dítěte. Jinou zábavu zvolte pro děti kolem jednoho až dvou let, jinou pro předškoláky a školáky. Děti do osmnácti měsíců se ještě neumí zabavit samy a je třeba se jim věnovat. Po třetím roce si děti již vydrží alespoň chvilku hrát samy a stačí jim, když budete z povzdálí dohlížet.

S malými dětmi se můžete vrhnout do kreslení, modelování, malování, lepení a dalších kreativních činností. Nabízí se vytváření obrázků pomocí prstových barev nebo vytváření koláží z papírů. Kreslení a tvoření je pro děti velmi důležité, často totiž vypovídá o dětském světe to, co samy nedokáží ještě slovy popsat. Starším dětem můžete vyndat stavebnici, či stavět dráhu z kolejí.

Malé děti zaujmou i zcela běžné činnosti v domácnosti jako je praní a věšení prádla, vaření, mytí podlahy. Když jim přistrčíte židli ke kuchyňské lince, mohou vám pomáhat přisypávat mouku do jídla nebo míchat těsto na koláč. Nechte je hrát si s fazolemi či těstovinami. Mohou je například prsty nebo pomocí různých naběraček přendávat z jedné nádoby do druhé, což je důležité pro rozvoj jejich jemné motoriky. Chlapci mohou zase pomáhat tatínkovi zatloukat hřebíky nebo změřit a smontovat novou skříň.

Je správné děti od činností doma neodhánět, ale naopak je nechat nejrůznější činnosti vyzkoušet. Věřte, že se vám to v budoucnu vrátí a děti pak budou mnohem více samostatnější a budou rády pomáhat. Jak je takový vývoj důležitý jsme popsala Valina Kociánová v rozhovoru Vedení dětí k samostatnosti. Předškolní věk je důležitým obdobím pro získávání základních dovedností, poznatků, návyků a zkušeností. Je důležité vést děti k tvořivosti a kreativitě, a k tomu vám perfektně poslouží právě hra. Kreativní zábava rozvíjí motoriku, psychiku, představivost a posiluje nervový systém.

Když už máte přece jen všechny práce v domácnosti hotové, můžete si s dětmi zahrát jednoduché hry. Například hledání předmětů – samá voda, přihořívá. Hádej, co jsem za zvířátko, Čáp ztratil čepičku, měla barvu, barvičku. S dětmi můžete také uspořádat maškarní bál nebo si vyndat hrnce a vařečky a udělat si koncert domácího orchestru. Nebo si zkuste zahrát divadlo, o tom jsme už také psaly v článku Hrajte divadlo, vaše děti to ocení.

Všechno, co se dítě naučí v předškolním věku, je pro něj velmi důležité a již v první třídě uvidíte výsledky. To, co vypadá jako hra, je přitom důmyslné cvičení a rozvíjení. Proto se nebojte s dítětem zpívat písničky, hrát na flétnu či navlékat korálky. Dítě se nemusí všeho aktivně účastnit, někdy je pro ně přínosné i pouhé pozorování. Nepřestávejte proto ani s dětmi dělat to, co vás baví. Hrajte na kytaru, jezděte na koni, šijte. Dítě všechny tyto věci vstřebává a jednou je jistě zužitkuje.

Když nechcete sedět doma

To, že prší, ještě neznamená, že musíme zůstávat celé dny zavření doma. S těmi nejmenšími můžete vyrazit do dětského centra nebo dětského koutku, kde bývají k dispozici herny se spoustou zajímavých hraček. Pro děti je toto nové prostředí plné hraček zajímavé a vy si tak můžete na chvilku odpočinou, nebo si popovídat s ostatními maminkami. Inspiraci můžete načerpat v naší kategorii Tipy na výlety - Zábavní parky a centra, nebo si pročtěte Hodnocení dětských koutků ostatními maminkami, které ocení, když vložíte i svá vlastní hodnocení.

Další možností je návštěva plaveckého bazénu. S miminky můžete vaničkovat, s většími dětmi hurá do bazénu. Zde nezapomeňte na výběr správných plaveckých pomůcek. Při výběru bazénu je pak vhodné zjistit, zda je v něm dostatečně teplá voda a také to, jak je voda upravená. Pro dětskou kůži je vhodnější navštěvovat bazén se slanou vodou. Více se dočtete v článku Plavání miminek. A nezapomňte také na plenkové plavky pro děti. K dostání jsou v každé drogerii jednorázové. Pokud ale smýšlíte ekologicky a ekonomicky, rozhodně se vám vyplatí pořídit látkové plenkové plavky. A ty teď najdete také v našem Věrnostním programu, pro kluky i pro holky :).

{{:pr:}}

Opomenout nesmíme také lunaparky a zábavní centra – pro nejmenší jsou tu připraveny houpačky, kolotoče, trampolíny a prolézačky. Větší děti si pak užijí například autodrom nebo horolezeckou stěnu.

A pokud se vám nechce do žádného centra, zvolte správný výběr oblečení a jděte do přírody. Do lesa se vyplatí pořídit kvalitní nepromokavou obuv, nepromokavé funkční oblečení, kuklu a rukavice. S sebou nezapomeňte vzít ani termosku s teplým čajem a malou svačinku. Uvidíte, že vám v lese uteče několik hodin jako nic.

I když počasí procházkám venku nepřeje, nezoufejte, berte to jako úžasnou příležitost k tomu, aby jste jako rodina trávili více času pohromadě. Stačí jen vybrat tu vhodnou zábavu.

Tipy na zahnání nudy

  • hra na Hádej, kdo jsem?
  • pěstování bylinek (zasaďte řeřichu, petržel nebo fazole), děti budou s nadšením každý den sledovat, jak se rostlince daří
  • postavte dítě k oknu a řekněte mu, ať pojmenovává barvy aut
  • nasbírejte šípky nebo těstoviny a společně je navlékněte jako náhrdelník třeba pro babičku
  • upečte společně koláč / bábovku
  • do misky vložte několik věcí a dětem zavažte oči, nechte je pak hmatem poznávat co je v misce (totéž jde hrát s ochutnáváním)
  • nechte dítě namalovat obrázek a pak si o něm společně povídejte (možná se dozvíte něco nového, co jste o vašem dítěti ani netušili)
  • postavte dětem doma překážkovou dráhu (podlézt pod stolem, udělat kotrmelec, zalézt do spacáku a zase vylézt, skákat přes švihadlo, udělat pět dřepů)
  • zabavit se můžete také nejrůznějším tvořením, inspiraci hledejte v naší Kreativní dílně

Maminky, a jak trávíte čas s vašimi dětmi vy, když je venku sychravo?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
7

Diskuze k této stránce (93 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Ivulín, 28. 7. 2023, 3.20

Jojo, zabavit děti, když je venku škaredě často opravdu není jednoduché. Já sama s tím ale taky mívám problém. Nebo spíš jem mívala. Jsem člověk, který pořád musí něco dělat a když je venku škaredě, tak je to docela těžké. Nedávno jsem ale objevila háčkování a to mě začalo moc bavit. Mně tedy při nehezkých dnech dělá společnost moje sada na háčkování - https://www.propleta.cz/Kreativni-sady-c5_192_2.htm Dokonce jsem do toho teď zatáhla i naši starší dceru a ta zkouší háčkovat také.

Evka2, 17. 12. 2021, 19.06

Hezký článek. Ještě že máme zahradu.

Minnie, 19. 1. 2021, 20.29

Děláme všechno možné. Vaříme, pečeme, vyrábíme přáníčka oslavencům v rodině, malujeme, lepíme, stavíme kostky, puzzle... Milujeme společenské hry... A taky se rádi zachumláme do dek, já a manžel s kávou, děti s horkou čokoládou, a koukáme na pohádky.

mazlit se,mazlit se a mazlit ♥

danajokl, 19. 10. 2018, 12.18

Dobrý den my když ted prselo tak jsme dostali tip na unikovku kousek jsme meli tohle https://questerland.cz/ a ve finale super vybrali jsme si to aka patý element a skvely hlavne je super ze se to libi dospelym i detem

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 13.57

Pořídila jsem učící věž, tak vaří o 106

Kris, 3. 11. 2017, 18.01

Zatím ještě počasí celkem přeje vycházkám, kaluže jsou nejlepší zábavou :D Potíž trochu nastává, když odpadne maminka a marodí Ale i to se dá zvládnout - hážeme doma balonem, stavíme koleje, kreslíme ( tedy maminka u všeho sedí a 22m raubířka pobíhá a nosí ) A když je líp, pečeme spolu o stošest

mckvak, 5. 7. 2017, 16.06

Kdyz neprsi moc jdeme ven s plastenkou - kaluze jssou top! A jinak se snazime zabavovat jak to jde. Ale par inspiraci jsem z clanku nacerpala, tak super

martinazab, 1. 6. 2017, 10.30

Moj syn so mnou velmi rad pecie.

Kikinka30, 16. 4. 2017, 18.47

Děkujeme za dobre tipy

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů