Chci mít odvážné dítě

zobrazeno 1174×

Vložil(a): Adrianita, 4. 12. 2018 21.46  (aktualizováno 21. 8. 2019 9.00)

Denně jste po boku svému dítěti, provázíte jej i u činností, které možná zkouší poprvé, možná mu to ještě moc nejde. Je zcela přirozené, že se děti někdy bojí. Některé víc, některé o něco méně. Chcete je zbavit strachu, podpořit je, aby byly odvážnější? Je to vůbec možné?

Jízda na kole, plavání, skok z výšky, jízda na kolotoči, ... Z čeho má strach právě vaše dítě? Bojí se nějaké činnosti, tak že se úplně zablokuje, když na něj naléháte, nebo to nakonec zkusí? Pokud ano, jaký z toho má pocit, podruhé už to zkusí samo? V dobré víře se děti snažíme podpořit, aby se nebály a alespoň to zkusily. Možná zbytečně často porovnáváme děti s jinými, které se nebojí, případně využíváme jiné "berličky", abychom děti přiměli k odvaze.

Možná to na děti taky zkoušíte podobně, ale zkusili jste se vžít do jejich kůže? Nemusíte si představovat nic speciálního, stačí si vybavit, čeho se bojíte. A teď si představte, že na vás například váš manžel naléhá, že jste přece velká holka, i malé děti to zvládnou. "No tak, skoč z toho skokánku, nebo z letadla, vem si brusle a pojď na led, pohlaď si toho pejska ." Představte si, cokoliv, čeho se bojíte a při naléhání byste byla přinejmenším podrážděná, stejně jako vaše dítě. Jak tedy na to?

Strategie, ktreré nefungují

K odvaze rozhodně děti nepřimějeme, když je budeme hodnotit a srovnávat s ostatními dětmi. Stále si myslíte, že právě tohle děti vyburcuje? Tak si představte, že manžel, který vás tlačí, ať skočíte mezi ty tygry v kleci říká "koukej na Janičku, jak je šikovná, přece ty se nebudeš bát, když ona to zvládla, a ještě jim dala maso přímo z ruky". Tohle je samozřejmě nadnesený příklad, doplňte si tam cokoliv, do čeho by jste nešla vy. Hodnocení, kritika, srážení, srovnávání, případně vyčítání, vydírání, uplácení - to vše dětem spíše snižuje sebejistotu. Pokud přesto na ten kolotoč sednou, nebo se o to alespoň pokusí, dělají to jen kvůli vám. Aby vás nezklamali, abyste na ně byli pyšní, nebo naopak nebyli zklamaní, abyste je náhodou neměli méně rádi.

Může za to strach

Zkoušeli jste se někdy zamyslet, proč chcete, aby dítě překonalo svůj strach, aby bylo odvážné? Možná vás napadne, aby to mělo ve škole (školce, kroužku,v životě) jednodušší, aby to někam dotáhlo, už má na to věk, ostatní děti to zvládají, kamarádčiny děti se nebojí, babička si myslí, že tohle by tedy zvládat mělo ... Protože vy máte strach! Z toho, že vaše dítě bude pozadu, co na to řeknou ostatní, že vám dělá ostudu.

Nebo jste celkově spíše o krok dozadu a do věcí se zrovna nehrnete a chcete, aby vaše dítě bylo úspěšnější nebo šikovnější. A už jste někdy slyšeli, že dítě se učí hlavně nápodobou? To platí, není potřeba ho moralizovat, manipulovat ním, říkat, co má jak dělat a co se sluší. Stačí, když se tak chováte vy. Pokud vám v každodenních činnostech chybí dostatek odvahy, bojíte se zkoušet nové věci, není pak divu, že nepřesvědčíte ani své dítě.

Jak tedy na to?

Po malých krůčcích se snažte být odvážnější vy, zkoušejte nové věci, změňte přístup a všechny příležitosti hned nezatracujte. Když vaše dítě uvidí, že zkusíte například skočit aspoň z toho nejmenšího skokánku, příště možná půjde do bazénu aspoň s kruhem. Když bude chtít, když to bude jeho rozhodnutí.

Ujistěte se, že je vše v pořádku. Stojíte tu vy s vaším milovaným dítětem, jste zdraví, máte se rádi, nehrozí vám žádné nebezpečí. To, že teď dítě nevleze do hlubokého bazénu nebo si samo neřekne, jakou zmrzlinu chce koupit, vůbec nevadí. Když dítěti dáte prostor, ujistíte jej, že ho přesto máte pořád dost rádi a že to nevadí, že to třeba zvládne příště nebo prostě jindy, jednou to opravdu dokáže. Možná opravdu hned zítra, možná za čtvrt roku. Zabere to podstatně méně času, než když na dítě pořád jen tlačíte a oba jste v napětí. Často se takové popohánění neobejde bez slziček či scén.

Často přitom stačí nabídnout dítěti pomocnou ruku. Ale ne tu, kterou opět navrhnete vy, dejte prostor dítěti. Netlačte na něj, ať skočí, že tu stojíte a chytíte ho, nebo že mu dáte ruku. Přímo se ho zeptejte, co by dítě potřebovalo, jak by to chtělo udělat. A nebo mu můžete pomoct sami, tím, že mu ukážete, jak to děláte vy. Jak si jdete sami koupit lístky do kina, nebo skočíte z prolézačky dolů.

 

Jak vy podporujete děti k odvaze?

 

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.58

až moc odvážného syna mám,toho druhorozeného,až se toho bojím

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.21

Všechny děti jsou přirozeně odvážné pokud jim strach nevstipime svým chováním a jednáním 😇

Witchie, 27. 8. 2019, 17.36

Děkuji za zajímavý článek

Martaaa

Martaaa, 26. 8. 2019, 6.44

U nás spíše bojujeme s opakem - děti jsou odvážné dost a já je učím opatrnosti a rozvaze

Leňulka, 23. 8. 2019, 19.29

Občas má dcera strach z něčeho nového, naposled nová velká prolézačka. Vždycky podporujeme slovy: To dáš, neboj to dááááš a zatím to vždycky zabralo

dasza, 23. 8. 2019, 10.45

Včera překonal strach..byli sme na paddleboardu...foukalo.byli.vlny.plul si kluk daleko ode mě..najednou připluli labute..nasrane syceli kolem něj..ten vyděšený pohled tam do dálky zamnou😂😂 ale zachoval klid..a labutě se uklidnily a nezaútočily..ale pronásledovali ho až ke břehu🤣🤣😂😂

patricia077

patricia077, 23. 8. 2019, 13.10

Labutě jo a nechránily mladé?

dasza, 23. 8. 2019, 13.23

Byli tam 4velky..co já vím jak moc mladý to bylo😂😂 já byla rada že jsem byla daleko...sice se mi v hlavě rodil plán..malou nechám na paddle...a poplavu za ním když se rozhodne skočit do vody..popř by je mlátil pádlem.kfyby neztratil rovnováhu...no..bylabnsem dost přesvědčena že spadne do vody a necha se uklovat...a otázka. By byla zda bych se tam mezi ně vrhla..jestli není jednodušší si udělat další dítě.nez se rvát s labutema😂

patricia077

patricia077, 23. 8. 2019, 14.43

Tak agresivní labutě jsem ještě nezažila zato jako malá mám zážitek s agresivním houserem byl vzteklý jako a prohnal i dospělého chlapa

jkubeso, 22. 8. 2019, 18.46

Pěkný článek 🙂

patricia077

patricia077, 22. 8. 2019, 8.47

Teď když to čtu tak ani nevím z čeho mají strach možná z toho že někam odjedu😁dcera odmala leze na stromy na lanové hrady plave jezdí na kole syn je opatrnější ale že bych je podporovala k odvaze to ne

Teryk92, 21. 8. 2019, 20.47

No koukám, že dost špatně. Dobrý článek. Normálně by mě ani nenapadlo se nad tím zamyslet.

dasza, 21. 8. 2019, 9.20

Nijak.bud chtějí nebo ne..co se týče strachu že zubaře atd.tam uplacim..a vyhrožuju..tam to jinak nejde..ale my SME adrenalinovi...my do všeho jdeme a vše zkusíme;) překonáváme strach často...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů