Čarodějnické aktivity

zobrazeno 15456×

Vložil(a): Adrianita, 29. 4. 2020 21.45

Je tu 30.4., den “pálení čarodějnic”. Přemýšlíte, jak ho oslavit kromě pálení ohně a opékání špekáčků? Máme pro vás tipy na hry, tvoření a vaření, které zabaví nejen malé čarodějnice, ale i malé čaroděje.

Aktivity s koštětem

Každá správná čarodějnice má své koště, doma určitě také nějaké najdete. A pak můžete zkusit hry s koštětem. Zábavný je slalom na koštěti, kdy dítě sedí na koštěti a překonává různé překážky, zábavu si však užijete i při hodu koštětem/košťátkem na cíl (nebo to může být soutěž, kdo dohodí dál). Další hra je podlézání koštěte - je to vlastně Zlatá brána, kdy rodiče drží koště a postupně ho dávají níž. 

Kouzla a čáry

Čarodějnice mají větší či menší kouzelnou moc, také často míchají lektvary - dětem připravte 3 nádoby s vodou, do kterých přidáte potravinářské barvivo (třeba žluté, modré, červené). Děti si zkusí přelévat lektvary, možná si je i různě pojmenují a vymyslí, co lektvar umí a nebo je jen překvapí, že z žluté a modré vznikne lektvar zelený.

Také můžete dětem připravit kouzelné pytlíky, do kterých vložíte různé předměty a děti hmatem hádají, co v pytlíku našly. Nebo si vyrobte nechutný Sliz

Hraní v přírodě

Čarodějnice byly ukryté v nějaké chýši v lese, proto vyrazte na procházku do lesa nebo jinam do přírody. Kromě kochání se a dýchání čerstvého vzduchu objevujte bylinky, květiny a další rostliny a naučte se je poznávat, nebo si založte herbář. Z léčivých bylinek si můžete uvařit sirup, med nebo třeba čaj. Říkejte si také na co jsou bylinky dobré a jak je sbírat a proč nevysbírat celý les nebo louku. Nebo hledejte pavouky, brouky, žáby, hady, myši a další hlodavce, neberte je do rukou, jen se je naučte poznávat a třeba si je vyfoťte.

Čarodějnický klobouk

Pravá čarodějnice se pozná nejen podle bradavice, ale také jí nechybí klobouk. Vy se můžete zapojit do naší Výzvy, vyrobit si svůj klobouk a ještě se zapojit do soutěže o pěkné ceny dle vlastního výběru! Nebo si klobouk vytiskněte a děti nechat stříhat, malovat a lepit.

Další tvoření

Spoustu inspirace naleznete také v naší Kreativní dílně, nejen s tématikou čarodějnic. Jako dekorace je krásná Čarodějnice na koštěti nebo Čarodějnice se záplatami, nejen na spálení Křehká městská čarodějnice nebo Čarodějnice k pálení. Čarodějnice čarodějnická je pro děti k vybarvení, Hlava čarodějnice zase k domalování. Nebo si vyrobte nějakého pavouka, který k čarodějnici také patří.

Čarodějnické vaření

Z našich receptů můžete vyzkoušet třeba Čarodějnické sušenky, úspěch budou mít i Domácí gumové bonbony. Upéct si můžete ale cokoliv, třeba Makovník s jablky, Stoleté posvícenské koláče či Báječný cheescake

Další tipy

Když si vytvoříte kostým nejen čarodějnice, ale přidáte i rekvizity, jako pavouka, kocoura či cokoliv jiného, můžete si zahrát čarodějnické divadlo. Pokud si vyrobíte figurky, pak čarodějnické loutkové divadlo. Zkuste dohledat nějaké tématické písničky a společně si zazpívejte, zahrajte si při tom na hudební nástroje. Zkuste vytleskat nebo vybubnovat nějakou známou písničku a děti budou hádat, nebo můžou opakovat rytmus. Kromě pavoučků si vyrobte i pavučiny a nafukujte balónky, foukejte bublifuk. Určitě dohledáte i nějaké říkanky nebo jazykolamy či hádanky. Příjemné můžete spojit s užitečným, pozorujte pavouky, řekněte si, jak splétá své sítě a jak na ně chytá mušky apod. Nakonec se můžete podívat na nějakou pohádku, třeba Dívka na koštěti.

Pozor na pálení čarodějnic v období sucha

V období “pálení čarodějnic” je zvýšené riziko požárů, situaci však zhoršuje i počasí. Zatímco v roce 2019 před “čarodějnicemi” vydatně pršelo, předloni byla situace výrazně horší. Dlouhodobé sucho a velké teplo tomu moc nenapomáhá. V letošním roce je předpověď počasí již od 29.4 deštivé, ale situace je na různých částech republiky různá. Zatímco někde možná prší, na jižní Moravě zatím spadlo pár kapek. Pálení ohňů zakázané není, ale i tak je třeba jednat velice opatrně, hlavně pokud oheň zakládáte v přírodě nebo její blízkosti.

Firmy a živnostníci mají ze zákona povinnost hlásit plánovaný oheň ve volném prostranství předem hasičům. Ale můžete to nahlásit i sami za sebe jako fyzická osoba, alespoň pro bezpečnost. K hlášení slouží tento odkaz paleni.izscr.cz. Ve vysoké trávě je rozdělávání ohně zcela zakázané, stejně tak v oblasti lesa (oheň musí být alespoň 50 metrů od lesa). Dostatečně daleko zakládejte oheň i od hospodářských a obytných budov, kvůli odlétajícím jiskrám. Zapálený oheň mějte vždy pod kontrolou, nenechávejte jej bez dozoru! Nezapomeňte ho řádně uhasit (nejlépe vodou) či ho nechte vyhasnout a i poté přelijte vodou a po uhašení si dejte třeba ještě pár písniček nebo sklenku vína. Myslete i na možné popálení, poučte zejména děti. Je třeba dbát opatrnosti nejen u ohně, ale i při případné konzumaci jídla právě vytaženého z ohně.

 

Spousta akcí kvůli letošní situaci byla zrušena. Máte přesto na “čarodějnice” nějaký plán?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 19.02

na pálení čarodějnic,chodíme na Slezkoostravský hrad.

Gustawka, 3. 5. 2020, 17.06

u nás posedíme vždy v kruhu rodinném u ohně se špekáčky

Zdeňka S., 2. 5. 2020, 14.51

U nás se čarodějnicky vaří z bláta a trávy, a nejoblíbenější je oheň a špekáčky

jitka46

jitka46, 30. 4. 2020, 23.18

nějaký čarodějnický klobouk by se doma snad našel, to zní jako dobrý nápad

ROMA-Z, 30. 4. 2020, 21.37

Taky jsme dnes grilování v kruhu rodinném a na oslavy čarodějnic vyrazíme snad příští rok

Kateřina Fárová, 30. 4. 2020, 17.27

Dnes zrovna není moc příjemný čas na pálení čarodějnic, ani na grilování.

patricia077

patricia077, 30. 4. 2020, 14.45

Plán nemám ale asi něco hodíme na gril a dětem dám něco čarodějnického třeba koště a mohou zamést

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů