10 důležitých zásad pro zdravý vývoj miminka

zobrazeno 3862×

Vložil(a): Eva Kiedroňová, 29. 3. 2019 8.55

Všichni chceme, aby naše děti byly šťastné a rozvíjely se přirozeně podle svých možností. Jen málokdy si však uvědomujeme, jak významně ovlivňujeme jejich život našim přístupem a podmínkami, které jim nabízíme při celodenní péči. Co, kdy, proč a jak bychom měli dítě v prvním roce přirozeně naučit, aby bylo zdravé a mělo šanci dobře prospívat i do budoucna? Jak mu můžeme vy vývoji citlivě, nenásilně, a přitom správně pomáhat při každodenních hrách i péči o ně a přitom si život s ním příjemně užívat?

Jaký je ten správný přístup?

Věřím, že se shodneme na tom, že snad všichni rodiče milující své děti si přejí, aby jejich dítě bylo spokojené, otužilé, zdravé, samostatné, pohybově zdatné, zručné, pozorné, komunikativní, spolupracující atd. K rozvoji těchto dovedností je potřeba vytvořit dítěti nejenom ideální podmínky a prostředí, ale je nutné využít každou minutu jeho života, neboť naše životy neovlivňuje (v dobrém i ve zlém) to, co děláme občas, ale co děláme pravidelně a nejčastěji.

Čím častěji jim budeme nabízet podmínky k pasivitě, neustálé zahřívání, závislosti na rodiči či k vertikalizaci bez vlastního snažení (podmínky v šátku i ergonomickém nosítku), tím více je omezujeme k aktivnímu rozvoji. K rozvoji všech potřebných dovedností a tím i mozku v souladu s jeho přirozeným načasováním.

Čím častěji jim nabídneme ideální podmínky k jeho osamostatňování, otužování, ovládání svého tělíčka, sledování tváře komunikujícího rodiče, ale také k rozvoji vytrvalosti, spolupráce, rovnováhy, orientačních schopností, koordinace pohybů atd., tím více bude mít zkušeností při práci s vlastním tělíčkem i smyslovými orgány. O to lépe se pak propojí všechny funkce v mozku nervovými dráhami a tím kvalitněji si osvojí všechny dovednosti, které nakonec ovlivní budoucí kvalitu jeho života.

Jak se projevuje dítě po porodu?

Málokdo z rodičů ví, že každé zdravé dítě je po narození nejenže vyčerpané a unavené, ale hlavně má vydrážděnou centrální nervovou soustavu. Toto podráždění je vede ke zvýšenému napětí zádových svalů, které je vedou k záklonům hlavičky i tělíčka. Toto napětí dětem nedovolí lehnout si pohodlně na celá záda, ale nutí je ležet v záklonu. Když je položíme na celá záda, tlačí hlavičkou i pánví do podložky. V této chvíli jsou děti nejenže ohroženy oploštěním záhlaví v místě tlaku hlavičky do podložky, ale hlavně se v této poloze necítí pohodlně. Cítí se nejisté a nejsou stabilní. Proto se neustále lekají, rozhazují ručkama a zmateně přenášejí těžiště zleva doprava. Díky tomu take špatně a plytce dýchají a jejich trávicí system nefunguje kvalitně. Proto nemají rády polohu na zádech na tvrdé matraci v postýlce ani v kočárku, špatně spí, jsou unavené, bolí je bříško a pláčou.

Co dítěti neprospívá?

Rodiče to někdy řeší nošením v šátku či ergonomickém nosítku, nebo pokládáním dítěte na bok, kde mohou děti ležet se zakloněnou hlavičkou dle potřeby. To však není řešení, neboť tendence dítěte k záklonu nejenže přetrvává, ale ještě se vice fixuje.

A když se k tomu přidá sice láskyplná, ale nechtíc, z neznalostí špatná manipulace s dítětem, pak dítě nemá jinou šanci, než se rozvíjet v souladu s těmito podmínkami, kterým se přizpůsobí.

Mezi nejčastější špatnou manipulaci s dítětem patří především zvedání dítěte z podložky a pokládání dítěte zpět na podložku technikou, při které se rodiče dotýkají krčku a při které klesají jeho končetiny k podložce. Dále jde o chování v náručí ve svislých polohách, při které, tlačí těžká hlavička vlivem zemské přitažlivosti na páteř, při které rodiče tlačí přes páteř dítěte, vychylují dítě z osy nebo s ním natřásají.

Další špatnou polohou v náručí je vodorovná poloha dítěte na předloktí rodiče, na kterém není schopno udržet hlavičku v ose. V této poloze dochází nejenom k záklonu hlavičky a k prohnutí páteře vlivem zapažování a klesání dolních končetin, ale také k tlaku předloktí rodiče přes páteř dítěte, zachycení jedné nožky a tím ke křížovému vychýlení dítěte z osy.

Dítě nemá šanci zvolit si jinou, správnější cestu, protože je zcela závislé na celodenní péči sice milujících, ale koncepčně nepoučených rodičů. Následkem pak bývá nejenom lordóza, ale také skolióza páteře.

Důležité zásady

Aby se dítě mohlo opravdu dobře rozvíjet, pak nepomůže pouze jedno či dvě opatření, ale hned celý soubor opatření. Ihned od narození potřebuje takové podmínky, aby se mohlo:

  1. Uvolnit z napětí a zbavit se záklonů – první 2 měsíce potřebuje ležet 24-22 hod. denně zahnízděný na péřové peřince (zavinovačce) a polštářku. Do této zavinovačky ho balíme pouze k chování v náručí a k usínání. Podívejte se zde:
  2. Zastabilizovat na celých zádech s protaženou šíjí – tomu pomůže, když prvních 6-8 týdnů leží 24-22 hod. denně na péřové peřince (zavinovačce) a polštářku, a to při péči, při hrách, k odpočinku, ke spánku, v postýlce i v kočárku, kde je nutné je položit správným způsobem – na celá záda, zatlačit na hrudníček, protáhnout šíji a stočenými cípy péřové zavinovačky (peřinky) po stranách i pod nožkama vytvořit mantinely, které mu drží končetiny výše.
  3. Uvědomit si střed těla, začít správně dýchat, získat rovnováhu a pocit jistoty – tomu pomůže totéž – viz výše.
  4. Uklidnit CNS a získat potřebnou pozornost – tomu pomůže totéž – viz výše + pečovat o dítě a manipulovat s ním ve velmi pomalém tempu, a přitom s ním neustále klidně komunikovat s pohledem tváří v tvář.
  5. Používat smysly, které ho motivují ke pro spolupráci a k učení se novým dovednostem – tomu pomůže, když mu budete vše ukazovat, upozorňovat ho na zvuky, předměty se dotýkat celého tělíčka, hřbetu rukou i tváře, umožnit mu vše osahat a ochutnat, a přitom s ním budete pomalu, klidně, srozumitelně a v krátkých větách komunikovat (vše komentovat).
  6. Pochopit denní režim a rituály – tomu pomůže, když mu hned od prvních dnů života nastavíte denní režim, který budete dodržovat. Dítě si do 4-6 týdnů zvykne, bude mu to dávat pocit jistoty a bude lépe spolupracovat.
  7. Aktivně hýbat – tomu pomůže, když prvních 6-8 týdnů leží i v době bdění na péřové peřince (zavinovačce) svlečené pouze do pleny a vy ho hrou lákáte k aktivnímu zvedání končetin nad podložku (tím se příjemně fyzicky unaví a psychicky uspokojí, povzbudí střevní peristaltika a dítě nebolí bříško) a také když s ním správně a přiměřeně dlouho i variabilně manipulujete v náručí.
  8. Naučit se samo klidně spát – tomu pomůže, když je příjemně fyzicky unavené a psychicky uspokojené z výše uvedených aktivit a poté prvních 6-8 týdnů leží 24-22 hod. denně na péřové peřince a polštářku.
  9. Otužovat – tomu pomůže, když prvních 6-8 týdnů leží i v době bdění na péřové peřince (zavinovačce) svlečené pouze do pleny a vy ho hrou lákáte k aktivnímu pohybu, ke spánku ho pak takto svlečené zabalíte do zavinovačky (v létě pouze do pleny – do uzlíčku). Po 6-8 týdnu ho bude stačit pouze lehce překrýt.
  10. Komunikovat – tomu pomůže, když s ním budete pomalu, klidně, srozumitelně a v krátkých větách komunikovat (vše komentovat).


To, jak nastavíme první dny, měsíce a roky života našeho dítěte, to ho ovlivní na celý život. Každý rodič chce miminko, které nepláče, dobře spí, je zdravé a spokojené.

 

Zaujal vás článek? Přijďte na veletrh For Kids v neděli 7.4. a zúčastněte se workshopu KROK PO KROKU DO JEDNOHO ROKU, který vede ​Eva Kiedroňová, odbornice na vývoj dítěte v souladu s jeho přirozenými potřebami a psychmotorickou vyspělostí. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.42

zajímavé rady.

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 6.49

Žádný přístup dle mého neřeší úplně vše

Fuga

Fuga, 21. 5. 2019, 9.20

Tak jsem toho dělala spoustu špatně

Gustawka, 1. 5. 2019, 21.25

dobré vědět

dasza, 1. 4. 2019, 18.57

Nemám ráda její Rady a celkově její názory na dečka...prostě mi přijde děsně zaujatá.se starými názory a prostě ne..

Teryk92, 31. 3. 2019, 20.38

Mám doma již druhou knížku od této paní. Před porodu jsem byla i na přednášce - jak manipulovat s kojenci a novorozenci, která byla po vzoru této paní. Tak snad to u nás bude v pořádku.

Ketris

Ketris, 30. 3. 2019, 15.52

Super rady!

jitka46

jitka46, 30. 3. 2019, 8.59

Určitě se hodí všechny rady, i do budoucna, kamarádka teď čeká první miminko.

patricia077

patricia077, 30. 3. 2019, 4.38

Zajímavé i když to miminkovske období už máme za sebou

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů