ROZHOVOR s Lucií Königovou, autorkou knihy (NE)Gramotný rodič - Jak neselhat jako rodič

sledováno 1× zobrazeno 4803×

Vložil(a): Jana V., 13. 1. 2016 10.40

Maminky, každá z vás určitě řeší ten vnitřní pocit, zda svoje děti vychovává správně. Jestli je vychovává takovým způsobem, aby z nich vyrostly samostatné a sebevědomé osoby, které budou v budoucnu vysílat jen pozitivní energii a lásku. A aby byli dobrými partnery, či dobrými rodiči.

Mně osobně v tomto hodně pomohla kniha (NE)Gramotný rodič - jak neselhat jako rodič od autorky Lucie Königové. Mám pocit, že kniha mě navedla na tu správnou cestu, jak být lepším rodičem, lepším partnerem a hlavně jak mít lepší vztah k sobě samé, protože to je základ všeho. Přečtěte si náš společný rozhovor a dozvíte se více...

Jana: Lucie, říkáte, že ve své profesi kouče řešíte hlavně následky, které rodiče zaseli do hlav svých dětí – Vašich klientů. Jak jste k tomuto názoru došla?

Lucie: Většina problémů, s kterými se na mě lidé na koučingovém křesle obrací, až 80% vzorců chování, vztahové problémy, neschopnost komunikovat s partnerem, problémy s autoritama, neschopnost se prosadit, nedostatečná sebeláska… To vše pramení z jejich dětství, z prostředí, ve kterém vyrůstali, jak viděli komunikovat/chovat své rodiče, své blízké okolí.  Tuto skutečnost jsem si uvědomila právě v posledních čtyřech letech, během svého koučování. Že to, co rodiče zaseli v rodinném hnízdě do hlav svých dětí, mých klientů, se mým klientům v životě jakoby opakuje a dopouští se i podobných „chyb“ na svých dětech.

Jana: Jaké jsou ty nejčastější negativní následky z dětství?

Lucie: Jsou to hlavně vztahové problémy. To, že tatínek s maminkou nekomunikovali, špatná atmosféra v domácnosti, drželi rodinu jen z povinnosti, neměli láskyplné vztahy, žena byla potlačena, upozaděna mužem, což bylo v dobách minulých spíše standardem.  Jsou to ale i pracovní problémy – neschopnost najít práci, která mě baví, která by mě v životě naplňovala.  Práci máme totiž spojenou jen s výdělkem peněz, ale ne s činností, která by nás i duševně obohacovala.  I když tento trend se nyní spíše mění. Lidé hledají to, co je baví. Neomezuje nás hranice ani režim. Ovšem naši rodiče tímto vším bohužel omezeni byli a tak přijali určité vzorce chování, které my jednoduše následujeme.

Jana: A jaké jsou tedy ty nejčastější rodičovské omyly?

Lucie: Tím nejčastějším omylem je tzv. maminkovská péče. Naše maminky, ač to samozřejmě myslely dobře, měly pocit, že čím větší péčí nás zahrnují, tím nám dávají to nejlepší.  Že péčí pomáhají.  To je samozřejmě strašně fajn, ovšem na druhé straně nám spíše znemožnily být samostatní. Nehledě na to, že pro samotnou péči, vaření, uklízení, neměly čas na tu mnohem důležitější věc a to je čas strávený s dětmi. Na to objetí, na to společné hraní si, společný čas. A protože jsme právě v  mnoha případech toto u rodičů neviděli, vede nás to k tomu, že ty stejné chyby opakujeme i v roli rodičů. Není potřeba mít superuklizeno, každý den teplá večeře. Věřte tomu, že to pro děti určitě není to nejdůležitější a mnohem více si užijí a vychutnají čas, který jim věnujete. 

Jana: Ve své knize tvrdíte, že základem všeho je pozitivní vztah k sobě samému, tzv. sebeláska. Co konkrétně tím myslíte?

Lucie: Ano, sebeláska je základ pro všechny ostatní vztahy, protože pokud nemám dostatečný vztah k sobě, nemám se ráda,  mám pocit, že nejsem dobrá, že nezvládám, co se stává? Máme pocit, že musíme okolí dokazovat, že právě opak je pravdou. Bojíme se selhání, kritiky ze strany ostatních, že nebudu dobrá matka, dobrá partnerka, dobrá hospodyňka,  dobrá v pracovním životě.  Sebeláska je právě to, že přijmu a pochopím, že nemusím být dokonalá ve všem, že mě nemusí bavit to, co baví ostatní, a že každý může být jiný. Že máme prostě slabé a silné stránky.  To je bohužel také zkušenost z minulosti, hlavně ze školních lavic, že to, co mi jde, je automatické, ale v tom, co nám nejde je potřeba se bičovat, viz známky ve škole.

Jana: Kdy jste si řekla, že je třeba veškerá tato zjištění sepsat do knihy?

Lucie: V roce 2014 na jaře jsem byla plná všech zkušeností z koučingového křesla a vypadlo ze mě to slovo Negramotný. Řekla jsem si, že je potřeba přestat vychovávat další pacienty a klienty různých terapeutických sezení, antidepresiv a začít se chovat jinak, než formou omylů a destruktivního chování vůči svým dětem. Proto jsem začala psát ebook, ale říkala jsem si, že kniha je úplně jiný druh energie. Že to psané slovo ve fyzické knížce má jiné kouzlo.

Jana: Jaké dostáváte reakce na knížku?

Lucie: Strašně pěkné. Chodí mi velice pozitivní reakce, ale i takové ty sebereflexivní reakce, kdy mi čtenáři píšou „Já jsem z té vaší knížky úplně v depresích, protože jsem si uvědomila, že přesně takových rodičovských omylů se dopouštím.“  Ano, cílem knihy bylo, mimo jiné, i takové to vyprovokování rodičů s sebou něco dělat. Sama jsem v ní zmínila několik svých rodičovských omylů, své zkušenosti z dětství, které mě ale posunuly dále.  Člověk se díky knížce může dále rozvíjet.

Jana: Plánujete napsat i další díl?

Lucie: Určitě. Už nyní mám hlavu plnou dalších myšlenek, které bych právě ráda sepsala do dalšího dílu knihy.  Chci se v ní více věnovat roli žen, roli matky, roli partnerky, které jsou v této době poměrně nelehké.

Jana: Již dva roky pořádáte i velice oblíbené semináře. Jaký tip rodičů na ně nejčastěji chodí?

Lucie: Velice příjemní lidé, většinou samozřejmě maminky, ale tatínci se objeví také a vždycky dodají do seminářů takový jiný pohled, bývají příjemnou vložkou. Takových 85% rodičů jsou ti uvědomělí. Ti, kteří už jsou vyburcovaní něco změnit, rozvíjet se dále, být lepším rodičem. Na druhou stranu ale většinou slýchávám, že je škoda, že tady nesedí manžel nebo moje matka - protože pro ně je seminář jako dělaný. Ovšem to jsou třeba právě ti, kteří by takovou sebereflexi ani nepřijali, protože si prostě myslí a vědí, že vše dělají nejlépe.

Moc děkuji za milé setkání a rozhovor a vám, maminky, ještě přináším osm bodů na téma, co vám kniha přinese:

  • Praktické pomůcky, jak začít vytvářet harmonický domoc již dnes

  • Náměty, jak zlepšit vztah k sobě sama, partnerovi i dětem

  • Pomůže vám pochopit souvislosti událostí ve vašem vlastním životě

  • Konkrétní osvědčené postupy, které můžete ihned uplatnit

  • Návod, jak se zbavit vzorců chování převzatých od rodičů

  • Poznáte detailně 10 principů gramotného rodiče a dozvíte se, jaký mají na děti vliv

  • Poznáte 10 hlavních rodičovských omylů a zjistíte, jaký mají na děti zásadní dopad

  • Stane se vaším klíčem k úšpěšnému rodičovství i šťastnému dětství

Knihu (NE)Gramotný rodič můžete vyměnit ve Věrnostním programu za své nasbírané pampelišky. Knížek je omezené množství, tak neváhejte.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

hodně zajímavá knížka

Minnie, 16. 9. 2020, 17.34

Rodičovství je celoživotní disciplína, člověk se stále učí.

Žofinka

Žofinka, 25. 6. 2018, 9.52

Určitě prebirame vzory od svých rodičů

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 14.32

zajímavé počtení, zase jsem se trochu inspirovala

L.janicka.l

L.janicka.l, 13. 2. 2017, 21.32

Zajimavy rozhovor, knizka stoji urcite za precteni

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 19.11

určitě zajímavé počtení, na mě určitě sedí to, že se bojím kritiky, vlastního selhání...

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 14. 11. 2016, 21.01

Knížka je zajímavá, určitě stojí za to si jí přečíst

jitkamety

jitkamety, 1. 2. 2016, 21.21

zajimava knnizka

benca, 26. 1. 2016, 19.20

zaujimava kniha

mckvak, 21. 1. 2016, 21.23

Pekne cteni Po knize se kouknu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů