Mateřská.com - Nejen o plínách a mlíku

zobrazeno 4018×

Vložil(a): Lindi82, 10. 8. 2016 12.33

Milé maminky, měly jsme tu možnost trochu vyzpovídat zpěvačky Lenku Jankovskou (Lena Yellow) a Báru Vaculíkovou, které stojí za projektem Mateřská.com. Jak již název napovídá, shrnuje jejich pocity a zkušenosti v rolích novopečených matek, které se snaží skloubit své hudební ambice s plínkami a kojením. Pomocí kontrastu, sebeironie a nadsázky odráží tabuizovaná témata fyzické a psychické únavy, které k začátku mateřství neoddělitelně patří.

Linda: Ani jedna z Vás nezačínala jako zpěvačka. Jaká jsou vlastně Vaše původní povolání?

Lenka: Vystudovala jsem nejprve ekonomii. Při studiích jsem začala zpívat se svou první kapelou. Tak tímto směrem, který jsem vnímala od dětství, jsem se vydala. Byl tak silný, že jsem u zpívání už zůstala. A šla jsem dál studovat jazzový zpěv.

Bára: Já jsem původně plánovala být novinářkou, respektive vystudovala jsem na to školu. Ale už tam se ukázalo, že mě všichni vnímají víc jako zpěvačku. Měla jsem v té době dvě kapely a u toho už zůstalo.

Linda: Spolupracujete spolu již od roku 2000, ale až v roce 2012 jste založily projekt Mateřská.com. Co Vás k tomu vedlo a jak Vás to napadlo?

Projekt Mateřská.com vznikl z první písničky našeho projektu - Laktační psychóza. To byla naše spontánní reakce na soutěž Hlas Česko Slovenska, kam jsme se po porodu prvních dětí obě přihlásily. Název přišel až později, když jsme se rozhodovaly, že natočíme o počátcích mateřství celou desku.

Linda: Opravdu jste účinkovaly v Hlasu Česko Slovenska?

Hlas. Ano, to byla velká zkušenost. Profesionální i lidská. Hormony nám vyplavily k našemu překvapení vlnu skrytých ambic, to jsme koukaly ;) A najednou jsme tam byly a snažily se ten svět skloubit s křehkou duší maminky. Bylo to náročné, ale s odstupem jsme za to rády. Přineslo nám to inspiraci k novému projektu a další tvorbě.

Linda: A po porodu jste se cítily přesně tak, jak popisujete v klipu Laktační psychóza, anebo šlo spíš o reakci na tlak společnosti, která by ženy ráda viděla jako dokonalé ženy – matky a partnerky?

Hlavní impulz pro vznik písničky byl náš pocit. Šlo o srdeční vyznání aktuálního stavu, který jsme si ještě zkomplikovaly tím, že jsme se přihlásily právě do soutěže Hlas Česko Slovenska.

Linda: Kolik máte dětí? A kolik bylo dětem, když jste projekt rozjížděly?

Děti máme dohromady 3. Dvě pětiletý princezny a Léňa k tomu teď čerstvě chlapečka. Ten je vlastně teď ve věku našich prvních dětí, když jsme točily Laktační psychózu. Holky měly tenkrát plus mínus rok.

Linda: Co na to všechno říkají Vaše rodiny? Podporují Vás?

Rodiny máme ukázkové. Respektive to u nás chodí ukázkově nahoru dolů ;), jako všude. Když je doma uklizeno, uvařeno, děti nezlobí, muž nezlobí a máme dobrou náladu... tak je to v podstatě zázrak Boží. Ta podpora se ale musí nechat, bez té by to nešlo. A my jsme za ní našim rodinám moc vděčné.

Linda: Máte pravdu, všude je to stejné. A jaké máte plány do budoucna?

Teď sbíráme finance na novou desku. Až ji zafinancujeme, přijde fáze tvorby a na tu se už moc těšíme! Každá zároveň máme ještě vlastní sólové hudební projekty, Yellow Sisters a v neposlední řadě naše rodiny. No, co Vám budu povídat, nenudíme se! ;)

Linda: Moc díky za rozhovor a držím palce, abyste to všechno zvládaly dle svých představ.

 

Dnes má Mateřská.com k vydanému albu 5 videoklipů, které na YouTube vidělo přes dva miliony diváků a má za sebou Laktační turné po klubech, divadlech a festivalech. Pořádá také hlasové dílny spojené s dovolenou moře.

Pokud vás rozhovor zaujal a rády byste si poslechly celé album Báry a Léni, tak ho můžete za své nasbírané pampelišky vyměnit ve Věrnostním programu. A třeba vás bude inspirovat k nějakým vašim projektům, které jste plánovaly rozjet na mateřské dovolené.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Mateřská.com: Laktační psychóza

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

super rozhovor

Minnie, 3. 1. 2021, 19.09

Hezký rozhovor.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 8.14

Skvělé, věřím, že se z toho nezcvoknou

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 12.21

Moc pěkný rozhovor, ráda se podívám na YouTube

mckvak, 9. 7. 2017, 13.40

Super rozhovor

Fuga

Fuga, 15. 2. 2017, 14.38

už jsem o nich jednou článek četla a velmi jsem se pobavila, udělat si tak trochu srandu sama ze sebe chce odvahu

Aliisha

Aliisha, 17. 12. 2016, 22.10

Sympatická děvčata. Už jsem o nich slyšela.

patricia077

patricia077, 27. 10. 2016, 22.12

)))

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 21.25

Já ty holky miluju! ♥ ♥

dáša, 20. 8. 2016, 8.42

Ale jo, Laktační psychóza mě tenkrát pobavila.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů