Jaké výhody mají interaktivní knihy?

zobrazeno 3068×

Vložil(a): Lindi82, 8. 2. 2016 20.50

Čtení uspokojuje nejdůležitější emoční potřeby dítěte, vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem a podporuje psychický rozvoj dítěte. Zároveň rozvíjí jazyk, slovní zásobu, dává svobodu ve vyjadřování, rozvíjí představivost, zlepšuje soustředění, uklidňuje a učí děti rozlišování dobra od zla. Ale doba jde kupředu a to s sebou nese možnost číst knihy v nejrůznějších mobilních zařízeních.

Také má vaše dítě radši tablet než knihu? Pak si přečtěte rozhovor s Marcelou Konárkovou, která dokončila studium magisterského oboru Ilustrace a grafický design a je autorkou interaktivní knihy pro tablety a mobily ,,Chrobákovy trampoty".

 

Linda: Dnešní doba chrlí na děti nejrůznější hry a aplikace a v podstatě děti umí ovládat mobily a tablety lépe než jejich rodiče. Jste příznivcem klasických knížek, nebo právě aplikací na mobilní telefony či tablety?

Marcela: Jako ilustrátorka a majitelka cca 300 knih, ať už pro děti, o umění nebo beletrie, nedám na papírovou knihu dopustit. Co se týče aplikací, mám na to názor takový, že jde o úplně jiné médium, které nejde s papírovou knihou přímo srovnávat. Obojí má své pro a proti a je na každém, co a za jakých okolností upřednostňuje. Knihou si můžeme listovat, osahat si ji, přivonět si k ní a naproti tomu interaktivní e-knihy jsou pro děti více hravé, reagují na jejich podněty a jsou obohaceny o zvuk.

Linda: Od začátku psaní své diplomové práce jste uvažovala o tom, že vytvoříte interaktivní pohádku v podobě aplikace?

Marcela: Ještě před volbou mé diplomové práce jsem byla rozhodnutá pustit se do projektu, kde zúročím své dosavadní zkušenosti a zároveň se přiučím něčemu novému. V průběhu mého vysokoškolského studia jsem stále více tíhla k realizacím interaktivních knih, které v sobě často obsahovaly i herní prvky. Jednalo se však vždy o papírové knihy. Postupně jsem se začala více zajímat o animaci, takže volba digitální interaktivní knížky byla logickým vyústěním mých zájmů a zároveň výzva pustit se do neprobádaných vod.

Linda: Můžete našim maminkám více přiblížit děj pohádky a v čem spočívá interaktivita?

Marcela: Pohádka se odehrává na 21 stránkách, kde si děti mohou samy každou ilustraci rozpohybovat a zaposlouchat se do vyprávění. Spolu s panem Chrobákem se vydávají na pátrání po ztracené kuličce, která záhadně zmizela a jeho děti tak zůstaly o hladu. Na své cestě potkává různé obyvatele lesní říše, kteří mu však ne vždy pomohou... Více se už ale dozvíte v samotné knize :-)  

Linda: Proč jste se rozhodla, aby příběh namluvil herec Pavel Liška?

Marcela: Po vymyšlení celé pohádky, vytvoření ilustrací a loutek přišlo na řadu animování, ozvučení a programování. Chtěla jsem, aby knížka byla i pro ty nejmenší děti, které ještě neumí číst. Proto jsem začala přemýšlet nad vhodným hlasem, který by mou pohádku dětem předčítal. Pavel Liška byl první, kdo mě napadl. Líbí se mi nejen jeho hlas, ale i smysl pro humor. Po dlouhém váhání jsem se přeci jen rozhodla, že ho zkusím oslovit a ono to nakonec k mému velkému překvapení vyšlo!

Linda: V současné době je aplikace ke stažení na App Store a Google Play. Plánujete také i aplikaci ke stažení ve Windows Store? Pokud ano, v jakém časovém horizontu?

Marcela: K nynějším verzím pro Android a iOS v těchto dnech připravujeme knížku i pro Windows, ale bude se jednat o verzi pro PC. O možnosti stažení budeme informovat na „Chrobákovské“ FB stránce

Linda: Můžeme se těšit na Chrobákovy trampoty II. nebo už máte v hlavě jiný příběh?

Marcela: Chrobákovy trampoty I.  jsou pro mě stále ještě hodně aktuální, takže o II. dílu jsem zatím ještě neuvažovala. Ale dalších příběhů mám v hlavě hodně a postupně se už některé z nich dostávají i na papír.

Linda: Děkuji za rozhovor!

 

Maminky, pokud vás Chrobákovy trampoty zaujaly, využijte možnost vyměnit si své nasbírané pampelišky právě za tuto knihu v našem Věrnostním programu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 10. 9. 2022, 9.51

Interaktivky jsou docela fajn, ale musí to být pořád primárně čtení a ne hraní na tabletu. Proto to doma kombinujeme. Knižní databáze jako https://www.cbdb.cz/knihy obsahují různé tipy na klasické i moderní pohádky a tak je podle mě fajn, aby rodiče dětem i něco klasicky přečetli. Třeba před spaním. Přesně tak, jako to dělala mamka mě, tak já to dělám svým dvěma dcerám.

hodně zajímavé,koukneme se na to

Minnie, 16. 9. 2020, 19.20

Zajímavé, podíváme se na to

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 8.05

Je to zajímavé a věřím, že to děti zaujme

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 11.52

je to krásné, ale snažím se je od moderních technologií spíše odtrhávat

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 11.30

to je zajímavé, je krásné, že si děti můžou samy rozpohybovat

L.janicka.l

L.janicka.l, 9. 2. 2017, 22.42

Tohle je bezva napad, ale kdyz si knihu muzu ohmatat je to veselejsi

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 12.32

Není kniha jako kniha..

Sooňaa, 21. 10. 2016, 21.47

Mne prijde hrozne lito,ze dnesni deti se kolikrat setkavaji s knizkou jen ve skole ve forme ucebnic. Nemam.nic proti modernim.technologiim,ale vsego s mirou... a cetba knizky ma jine kouzlo nez divani do tabletu..

Zuzka Čtvrtečková, 11. 3. 2016, 23.34

Jů, neznám. Tak až budeme mít tablet....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů