Život v komponované rodině

zobrazeno 2178×

Vložil(a): Mari96, 9. 1. 2019 9.23

V roce 2013 se osudově zamilovala do úžasného muže. Jmenuje se Jakub a má dvě děti z předchozího vztahu, holčičku Áju a chlapečka Šimona. Když je poznala, bylo dětem osm a deset let. Ještě v témže roce se s Jakubem sestěhovali dohromady a ona se tak naplno stala nevlastním rodičem. Nejen to se jí stalo podnětem pro sepsání knihy. Kdo je Kamila Petrovská, co to doopravdy znamená být třetí rodič a jak se jim žije v komponované rodině?

Kamila Petrovská má dlouholeté zkušenosti se vzděláváním dětí i dospělých, koučováním a aplikovanou psychologií. Vede semináře a individuální poradenství pro nevlastní rodiče. Má jedno vlastní a dvě bonusové děti. Napsala knihu Třetí rodič, kterou 31.5.2018 pokřtila Bára Poláková. 

Mája: Kamilo, napsala jste knihu Třetí rodič. Jedná se o Váš osobní příběh?

Kamila: Ano, je to kniha postavená na mém osobním příběhu a zkušenostech v roli nevlastního rodiče.

Mája: Byla to právě situace ve Vaší rodině, co Vás přimělo napsat o této problematice knihu?

Kamila: To asi ne. Spíše mě přiměla situace ve společnosti, kdy zde nebyly dostupné žádné praktické informace pro lidi, co žijí s partnerem a jeho dětmi.

Mája: Jak jste přišla na termín a název knihy „Třetí rodič“?

Kamila: Vadilo mi, že všechna označení pro tuto roli v rodině jsou negativní. Macecha, ne-vlastní matka apod. Tak jsem hledala alternativu. A jednou mě napadlo spojení Třetí rodič. Reakce ostatních rodičů mě podporují v tom, že je to pojmenování funkční.

Mája: Máte dvě nevlastní děti a jedno vlastní. Byly pro Vás začátky vztahu s dětmi těžké? Jak moc tento fakt ovlivnil vztah mezi Vámi a Vaším mužem?

Kamila: Úplně začátky byly milé – myslím, na obou stranách. Poté přišly i různé problematické situace spojené s tím, jak se kdo vyrovnával s novou rodinnou situací. A byly chvíle, kdy to pro mě bylo hodně náročné. Byla jsem v úplně nových situacích, které jsem nevěděla jak řešit. A nebyl nikdo, kdo by mi poradil. Naštěstí během let se situace ustálila a máme se dobře. Vztahy s nevlastními dětmi měli i vliv na náš partnerský vztah. Nemůžu říci, zda pozitivní, či negativní. Spíše nás to nutilo k mnohem větší komunikaci mezi námi dvěma. A také k vzájemnému pochopení a respektu.

Mája: A co vztahy mezi dětmi – vycházejí spolu?

Kamila: Krásně. Má dcera má 2 skvělé sourozence, co si s ní hrají, učí jí novým dovednostem a mají se rádi.

Mája: Myslíte si, že pokud by třetí rodič měl časté neshody s nevlastními dětmi, mohl by to být důvod k rozchodu s partnerem?

Kamila: Rozhodně neshody s nevlastními dětmi můžou mít velký vliv na partnerský vztah. Ale není to ani tak o těch neshodách, jako spíše o schopnostech tyto situace řešit konstruktivně a otevřeně o nich mluvit. A je pravda, že pokud nejsme dlouhodobě schopni řešit neshody s nevlastními dětmi a pokud v jejich řešení necítíme podporu partnera, může to vést až k rozchodu.

Mája: Jak se ale říká: „Vše má své pro a proti.“ Je i na třetím rodiči něco pozitivního? Máte například nějakou veselou příhodu s nevlastními dětmi, která se stala, a dodnes na ni vzpomínáte s úsměvem?

Kamila: Ano, samozřejmě. Je spousta krásný chvil, které člověk s dětmi zažívá. My se třeba společně smějeme, když sedíme u jednoho stolu, nebo hrajeme nějakou společenskou hru. Ale nejvíce nás asi rozesmává Ella, které jsou 2 roky, a je to rozený komik.

Mája: „Sešívaných“ rodin je v České republice poměrně dost, nebo alespoň usuzuji z dostupných čísel rozvodovosti. I pro ně máte svůj daleko zvukomalebnější a výstižnější termín – Komponovaná rodina. Máte nějaké univerzální rady či tipy, jak na to, aby komponovaná rodina dobře fungovala?

Kamila: Vyzdvihla bych asi 3 principy, které pomáhají. 1. Dát si čas – na to se sžít, na to nechat odezní konflikty, na to, aby si děti zvykly na novou rodinu, na to, abychom si my zvykli na novou roli třetího rodiče. 2. Používat co nejčastěji humor, nadhled a společné hraní. Nenořit se příliš do vážnosti a nepitvat se v detailech. 3. Pečovat o náš partnerský vztah, neboť na něm komponovaná rodina stojí. A když nebude fungovat partnerství, nebude tam dobře ani nám, ani dětem.

Mája: Kniha vznikala díky podpoře budoucích čtenářů neboli crowdfundingu, je to tak? Jak dlouho trval proces, než byla kniha vydaná a mohla jste ji držet ve svých rukou?

Kamila: Ano, kampaň na Hithitu byla velmi důležitá pro to, aby kniha mohla vyjít v tištěné podobě. A také díky velké podpoře, jsem věděla, že je o knihu zájem. Myšlenku na knihu jsem měla několik let. Ale proces samotné tvorby trval přesně rok. Od prvních řádků po slavnostní křest s Bárou Polákovou a Vojtou Dykem. Kmotry knihy Třetí rodič jsou právě oni, Bára Poláková a Vojta Dyk. Velmi si vážím toho, že se Bára této role ujala. Její zkušenosti a postřehy k nevlastnímu rodičovství jsou pro mě inspirací. A myslím, že hezky ladí s obsahem knihy.

Mája: Chystáte nějaké speciální akce pro veřejnost (např. besedy), aby se o Vaší knize, a hlavně této problematice více vědělo? Plánujete do budoucna napsat třeba i další knihu?

Kamila: Čerstvě mám za sebou vystoupení na TEDx Prague. Záznam z této mé „přednášky“ doufám pomůže k tomu, aby se prolomila určitá tabu a třetí rodiče dostaly informace, které potřebují. Jinak mojí hlavní profesí je vzdělávání a to se snažím vnášet i do tématu třetích rodičů. Chystáme proto na rok 2019  přednášky a workshopy. Ano, v hlavě mám nápad na další knihu. Ale ten musí ještě dozrát.

Mája: Kde můžou čtenáři Vaši knihu zakoupit?

Kamila: Online na www.tretirodic.cz/kniha. V knihkupectví v Řevnicích u Prahy, Impact Hub na pražském Smíchově a v knihkupectví Academia v Brně. A časem i v dalších kamenných prodejnách po celé ČR. 

 

Zaujalo vás téma Třetí rodič? Jednu ze tří knih od Kamily Petrovské můžete nyní vyhrát v naší SOUTĚŽI!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.16

myslím si,že kniha bude super.

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 18.20

Dnes je tak to takzvaně sešívaných rodin opravdu hodně

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 11.51

Věřím že kniha je plná užitečných rad

Zdeňka S., 29. 1. 2019, 16.13

Bohužel u nás to nějak nefunguje...

slavuska

slavuska, 26. 1. 2019, 12.45

Zajímavý rozhovor

Lenička, 20. 1. 2019, 20.49

Tak tahle knížka bude dobrá a potřebná věc.

Fuga

Fuga, 18. 1. 2019, 20.12

já znám vtipnou hlášku na toto téma, moje dítě, tvoje dítě, bije naše dítě....

Lenička, 20. 1. 2019, 20.51

Tak já znám rodiny kde si vyměnili partnery a tam tahle hláška byla pravdou.😂

Fuga

Fuga, 25. 1. 2019, 11.36

Je to myšleno i tak, že každý z partnerů si do vztahu přivedl dítě z předchozího vztahu, a pak noví partneři měli společného potomka

Lenička, 25. 1. 2019, 16.41

Tak jsem to pochopila. Tím že si ženský (2děti) nejdříve jen tak z hecu vyměnili manžele a pak doopravdy a ještě měli každá 1 dítě tak tam bylo veselo.

evaevik

evaevik, 14. 1. 2019, 18.41

Tak toto téma je aktuální pořád.Je smutné,že se lidé nesnaží vždy dohodnout a najít společné řešení.

snany, 11. 1. 2019, 15.43

Moc se mi líbí název komponovaná rodina a nejvíc asi to, že se tři (čtyři) rodiče dokáží vzájemně dohodnout.

patricia077

patricia077, 9. 1. 2019, 15.19

Zajímavý rozhovor a knížka bude jistě taky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů