Vánoční kouzlo, nebo lži?

zobrazeno 2555×

Vložil(a): KristinaS, 16. 12. 2019 16.04

Pokud náhodou ještě nemáte všechny dárky a nechce se vám do přecpaných nákupních středisek, máte nejvyšší čas projít eshopy a objednat, aby vám dárky stihly dojít do Vánoc, do kterých zbývá osm dnů. Další okénko našeho adventního kalendáře ProMaminky proto otevírá jedno velké téma. Existuje Ježíšek, nebo? Pravda, nebo lež?

Dnes, 16. prosince má svátek Albína. O svaté Albíně toho není mnoho známo. Za to se k ní vztahuje několik pranostik. Jak moc jsou pravdivé posuďte samy. Většina z nich totiž předpovídá oblevu:

  • Závěj svaté Albíny zaplavuje doliny.
  • O svaté Albíně je po sněhové peřině.
  • Svatý Albín pouští vodu na mlýn.
  • Svatý Albín omývá prahy.

Svatá Lucie už nám sice noci upila, ale dne nepřidala a tak den trvá v tuto dobu jen něco málo přes osm hodin. V dřívější době to znamenalo, že nastala doba nejdelších přástek. Podle toho asi vzniklo ještě pořekadlo Svatá Albína je nejpilnější přadlena.

Vánoční kouzlo, nebo lži?

Pamatuju, jak jsem jako malá celý Štědrý den cítila příjemné mravenčení v břiše, čekala na večer, až konečně po večeři půjdeme čekat do pokojíku, než Ježíšek zazvoní zvonečkem a my budeme moci jít ke stromečku. Vlastně si ani nepamatuju kdy a jak jsem o tohle kouzlo Vánoc přišla. Nepamatuju si žádné zásadní zhroucení z toho, že Ježíšek není. 

Než jsem měla děti, plánovala jsem si, jak jim tohle kouzlo Vánoc taky předám, jak jim dárky bude nosit Ježíšek, co to jen půjde. Pak přišly děti. Zkraje to bylo snadné a opravdu to šlo podle představ. Jenže když se mě pak (naprosto nepřipraveno na jakoukoli zvídavou otázku) syn zeptal, jak je možné, že to malé miminko zvládne za jeden večer rozdat tolik dárků a jak je vlastně může nosit, když ségra je taky miminko a maximálně leze, kápla jsem božskou. 

Stálo to sice chvilku váhání, ale pak jsem sama cítila, že by mi nebylo dobře, kdybych si vymýšlela nějaké bajky. A tak jsem mu tenkrát popravdě vysvětlila, v co se věří, kdo byl Ježíšek, že se vlastně na Vánoce připomínají jeho narozeniny, ale že je to tak dávno, že on už nežije,... Seděl, koukal, poslouchal, sem tam se na něco zeptal. Tenkrát bylo synovi něco málo přes tři roky. Teď už nám k těmhle dotazům dorostla i dcera. Dostala stejné informace. A i tak oba sepisují dopis Ježíškovi, po štědrovečerní večeři ho vyhlížejí z okna,... A protože to chtějí dělat samy, nebráním jim v tom, že bych jim říkala, že je to přeci blbina, že ho neuvidí, protože není.

Nějak mi nikdo nedodal děti s manuálem, co a jak udělat správně :) A tak se to snažíme dělat vše tak, aby nám v tom bylo příjemně. Jak to máte vy? Podařilo se vám udržet Vánoční tajemsví? A jak dlouho? Nebo máte Vánoce jen jako svátky, kdy jste s rodinou?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

raad1, 23. 12. 2022, 19.05

Už si nepamatuji kdy jsem se dozvěděla, že Ježíšek není, ale bylo to hezké čekat na zazvonění.

Eliška Kozlova, 16. 12. 2022, 19.36

U nás je to jednodušší, jako křesťané věříme, že láska není sobecká, s láskou vnímáme svět kolem nás, především své nejbližší. S láskou obdarovavame své nejbližší... Ta láska je od Ježíška (Ježíše Krista, který se pro lásku obětoval). Jenomže děti jsou malé aby obdarování z lásky pochopily, proto ta kamufláž. Je mi líto, že Ježíška každý po prokouknuti zavrhne, misto toho aby věřil v to, že dárkem od Ježíška je láska, ta láska se kterou dárky kupujeme pro své nejmilejší 💗

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.31

miluji kouzlo Vánoc a už se těším,jak po večeři uvidím u kluků rozzářené očka ♥

Dudu, 19. 12. 2020, 20.11

Já miluji kouzlo Vánoc, které bych chtěla předat svým dětem. Takze dokud to půjde, budu jim dělat krásné Vánoce. Tahle "lež" mi přijde v pořádku.

Evka2, 19. 12. 2020, 17.26

Kouzlo Vánoc je krásné. Já doufám, že si ho děti užijí do nejdéle.

Kateřina Fárová, 22. 4. 2020, 7.58

Snít je krásné a dětské sny jsou nádherné.

Mygara

Mygara, 28. 12. 2019, 20.10

Mně přijde že věřit je krásné a já jsem rozhodně žádné trauma když jsem to zjistila neměl

Kateřina Fárová, 22. 4. 2020, 7.57

Tak toto je pravda, myslím si, že i spousty dětí to ví dopředu, ale nechávají rodiče při tom.

Fuga

Fuga, 26. 12. 2019, 8.21

Já jsem naopak ráda že ti tím ti ještě jednu Říkáme jim že musíme Ježíškovi právě pomoci I my protože by to jinak nestihl

Leňulka, 23. 12. 2019, 22.35

Nějak si vůbec nevybavuju jak jsem k zjištění, že Ježíšek není došla, asi snad to přišlo nějak samo. Nevybavuju si, že by jsme se o tom s rodiči bavili, že by nebyl. Každopádně s rodiči pořád hrajeme hru na Ježíška, napiš Ježíškovi apod. má to své kouzlo, pořád je to krásné. A dcera (skoro 4 roky) zatím věří a nezkoumala, že by to snad bylo jinak

Gustawka, 17. 12. 2019, 16.45

zatím věříme a je to krásné

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů