V předvečer Štědrého dne

zobrazeno 2473×

Vložil(a): KristinaS, 23. 12. 2019 13.09

Tak koho dnes ráno budil zbytečný budík do práce? U nás doma samozřejmě ano. Jako v 99% svátků a dovolených. Nicméně i když zvonil před 6 hodinou ranní, předběhl děti jen o chvilku. Den za dnem vstávají dřív a dřív. Jakoby snad na něco čekaly.

Taková malá generálka

Už zítra je den D. Děti už se určitě nemohou dočkat. Aby všechno klaplo, jak si představujete, projděte si dnes, jestli máte nachystané vše, co bude zítra potřeba. Jestli vám opravdu nechybí nic v lednici, spíži, nebo lékárničce. Dneska jsou ještě obchody otevřené, většina dokonce v prodloužené otevírací době. Zítra nejpozději ve 12h se uzavřou a velké zůstanou zavřené přes oba svátky vánoční. To ale neznamená, že byste se měly předzásobit, jako kdyby byly na měsíc. Stačí jen, když budete mít to, co potřebujete k vaší dokonalé štědrovečerní večeři. Z cukroví, vánoček, chlebíčků, jednohubek, ovoce a dalších pochutin, co se objeví na slavnostní tabuli určitě něco zbyde. Myslete na to tedy při vytváření zásob. Podle posledních výzkumů se velká část potravin nakoupených před svátky po svátcích vyhodí nesnědená. 

Kapr

Pokud ještě doma nemáte koupeného, zajděte si i pro kapra. Je možné, že největší kousky už budou vybrané. U většiny prodejců můžete využít i služeb zabití a vykuchání kapra a jeho očištění. Jestli si nejste jistá, že zvládnete nějak humánně kapra převézt domů a usmrtit jej tak aby zbytečně netrpěl, využijte těchto služeb. Někde vám jej i naporcují, případně nadělají filety. Nezapomeňte ale vzít pár šupin domů, ať máte co dát pod talíř. 

Máte kapra tradičně v trojobalu, nebo máte jiný rodinný recept, nebo každý rok experimentujete? Pokud rádi zkoušíte nové, zkusily jste už kapra na másle a medvědím česneku, kapra s koprovou omáčkou, nebo kapra v bylinkové krustě?

Kdybyste si chtěli kapra koupit se záměrem vypuštění po svátcích zpět do přírody, zkuste zvážit, jestli mu tím spíše neuškodíte. Kapři na štědrovečerní tabuli bývají vyloveni na podzim a potom v sádkách. Tam jsou neustále v pohybu, takže ztrácejí část svých zásob energie, ze kterých mají čerpat přes zimu. Pokud k tomu přidáme, že nějakou dobu si pobude i u vás doma ve vaně, je vypuštění do rybníka pro kapra teplotní šok. Asi se nedá tvrdit, že uhyne každý vypuštěný kapr, ale mortalita je vysoká. 

Bramborový salát

Jestliže se u vás podává na štědrovečerní tabuli česká klasika, asi nemusíme připomínat, že dnes je den příprav bramborového salátu. Protože asi všichni vědí, že do druhého dne uložený salát je prostě nejlepší.

Vánočka

Dříve hospodyně zadělávaly na vánočku i den dopředu například okolo desáté hodiny večerní a nechaly je v tehdy běžné teplotě nevytápěné kuchyně kynout. Brzy ráno bylo těsto zralé na zaplétání. Pokud tedy chcete nechat těsto kynout někde v chladu přes noc, nezapomeňte si večer zadělat. Měly byste mít jednu největší a nejzdobenější na závěr štědrovečerní večeře, kterou rozkrojí hospodář. A pak jednu menší pro každého člena rodiny. Kolik jich pečete vy?

Slavnostní outfit

Kromě jídla zkontrolujte i oblečení. Pokud chodíte ke stromečku ve slavnostním, zkompletujte si vaše outfity, ať víte, jestli je všechno čisté, nažehlené a připravené. Abyste zítra nezjistily, že si děti nějaký kousek půjčily, když si posledně hrály na princezny a rytíře.

Relax

Večer věnujte sobě. Až budou děti spát, napusťte si vanu, dejte si pěnu, nebo nějakou sůl do koupele, natřete se výživnou maskou a relaxujte. Inspirovat se můžete v návodech a udělat si pečující masku na vlasy a vyživující masku na ruce. V obou je jednou z přísad med a tak o sebe budete o Vánocích pečovat stylově. Ať jste na vánočních rodinných fotografiích krásná a odpočatá.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (44 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 24. 1. 2023, 9.56

Také se snažím si všechno připravit den před tím nejkrásnějším dnem v roce. Hlavně bramborový salát si vždy udělám den dopředu, jelikož je pak chutnější nežli v den přípravy. Vánoční svátky jsou pro mou celou rodinu ten nejkrásnější čas, kdy se všichni sejdeme a podarujeme se malými dárky. Navíc se dá i poměrně hodně ušetřit, a to třeba přes stránky https://slevovykupon.net/.

Witchie, 2. 12. 2021, 18.25

Krásný článek

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.57

ještě dělám bramborový salát,jinak mám vše připraveno.

lama21, 3. 1. 2020, 11.55

A ještě se přejíst tady tímhle https://objevim.cz/pro-zeny/skvele-vanocni-medvedi-tlapky-recept-original/ a ty vánoce jsou jak mají být

Mygara

Mygara, 29. 12. 2019, 8.07

letos byla kapří polévka ale jinak losos

KristinaS, 29. 12. 2019, 12.04

Kapri polevku miluju. Ta nesmi nikdy chybet. Ale kapra nejime. Sice chutna, ale vadi nam kosti. Takze kupuju jen hlavy a vnitrnosti na polevku

Fuga

Fuga, 26. 12. 2019, 7.05

kapr to měl v tuto dobu už za sebou

Gustawka, 24. 12. 2019, 8.09

už mám vše připravené a užívám si klidu

všelka, 23. 12. 2019, 23.48

Tak salát a maso připravené, vanocku nedělám a Ježíšek k nam chodi až večer po večeři, ale ranní tradice je také zajímavá.

snany, 23. 12. 2019, 21.42

Na vánočním večírku jsem zjistila,že i trochu vína zvládnu vypít , ale sama pít nebudu- to mě nebaví. Uklizeno mám úměrně k počtu a věku dětí , hlavně je nazdobený dům venku i vevnitř. Vánočku jsem pekla jen jednu, stačí. Včera jsem ještě pekla perníkové ozdoby na stromeček a perníkový svícen (5 svíček) ve tvaru anděla. Salát nevedeme, máme brambory se zeleninou a pečenou rybu. Letos jako novinka bude dort ( u příležitosti narození nejstarší dcery). U všeho mi asistovaly děti, je super mít tolik dětí Co se týče oblečení, jelikož k nám Ježíšek chodí ráno tak u rozbalování budeme v nočních oblečcích a večer při večeři budeme v modré barvě ( já a holky 👗 a manžel a syn kalhoty a modrou košili)

Katka

Katka, 23. 12. 2019, 21.52

Tak to my se ráno vzorně oblečeme, nasnídáme a pak teprve budeme rozbalovat. Štábní kultura musí být, i když je manžel anarchista My už zase nebudeme hrotit oblečení u večeře, to už stejně nefotím ;o)

snany, 23. 12. 2019, 22.15

Ani v amerických filmech nemají ráno šaty U nás bude rychlý běh pod stromek a jelikož starší chtějí dobrovolně spatřit zlaté prasátko, tak ani snídaně nebude potřeba Nicméně pokud manžel nechá dárky v práci v cele ( nemá potřebné parametry, tak jí nesmí používat) tak letos budeme muset všichni věřit na Ježíška

Katka

Katka, 23. 12. 2019, 22.39

Tak u nás je hlavní gro ranní rozdávání dárků. Večeře už není pro nikoho důležitá 😉

patricia077

patricia077, 24. 12. 2019, 9.29

Já spíš než šaty řeším zda s klukem zas na pohotovost, doktorka mu nedoporučila školku, ale manžel si chtěl týden užít dovolenou bez dětí, tak ho tam šoupl, já lítala celý týden v šest do práce, těšila se na vánoce a štědrý den a kluk celou noc záchvaty

Katka

Katka, 24. 12. 2019, 10.28

Záchvaty kašle?

patricia077

patricia077, 24. 12. 2019, 10.42

Jo od soboty to opět narůstá

Katka

Katka, 24. 12. 2019, 10.54

😔

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů