Tipy na vánoční zábavu s dětmi doma i venku

zobrazeno 1605×

Vložil(a): KristinaS, 7. 12. 2019 0.28

Jak jsme slibovaly, užijeme si vánoce spolu v klidu. Nebudeme se tedy zabývat jen povinnostmi a úklidem. Vánoční čas se totiž nese také v duchu vánočních trhů, které přímo vybízejí ke společně strávenému času. A když se venku ochladí, nezoufejte! Máme pro vás také skvělé tipy na zábavu s dětmi na doma s vánočními prvky.

Včera jsme si uklidily v kuchyni a připravily seznam na pečení. Podle toho co jste společně s dětmi vybrali, dnes můžete péct. Je tam něco, co potřebuje odležet, nebo co se bude slepovat? Připravme si dvě těsta, která necháme odpočinout, pokud to potřebují. Když budou odpočívat těsta, najděte si chvilku klidu i pro sebe. Ať ji využijete na vanu s knížkou v ruce, masku na obličej, nebo vlasy (obojí to v zimě určitě ocení), nebo na nějakou hru s dětmi, užijte si ji.

Děti určitě do pečení cukroví zapojte. I když možná nebude tak úhledné jako od vás, i když možná nebude jedno jako druhé, určitě se u toho společně pobavíte a na chuti se nic nezmění. A děti se potom hrozně rády návštěvám pochlubí, které cukroví dělaly.

Vánoční trhy

Už jste letos byly na nějakých trzích? Nasát vánoční atmosféru (s kapkou punče nebo svařáku). Někde jsou trhy od konce listopadu do konce prosince, nebo začátku ledna, někde jen v určitý adventní víkend. Proto zjistěte, jak na tom jsou trhy ve vašem okolí a vydejte se s rodinou za zábavou. V Praze jsou trhy tradičně například na Staroměstském a Václavském náměstí, náměstí Míru a na Pražském hradě. V Brně na Moravském náměstí. Adventní trhy můžete navštívit i v Českém Krumlově a projít si uličky po stopách Anděla Páně. Další trhy najdete v Hluboké nad Vltavou, Plzni, Chebu, Mariánských lázních, Karlových Varech, Chomutově, Ústí nad Labem, Litomyšli, Pardubicích, Olomouci, Znojmě, Jihlavě, Lysé nad Labem, Mladé Boleslavi, nebo Opavě.

Z těch které začínají, nebo se budou konat jenom tento víkend můžete vybírat například z trhů na zámku ve Žďáru nad Sázavou, nebo můžete zajet na Boží Dar na Ježíškovy vánoční trhy a rovnou i osobně předat pohledy do Ježíškovy pošty. kdybyste se chtěly vyžít i turisticky, zrovna v tom termínu je tam Adventní pochod Boží Dar - Oberwiesenthal. Advent proběhne i v Ratibořicích na zámku a v Babiččině údolí, na hradě Loket, v Železném Brodě na Bělišti, na zámku Dobříš, v Mnichově Hradišti, ve Strakonicích na hradě proběhne Advent pod Rumpálem, na zámku v Jindřichově Hradci, ve Valašských Kloboukách, Vrbně pod Pradědem. V Třebechovicích pod Orebem proběhnou Betlémské trhy nejen na náměstí, kde se děti budou moci povozit na velbloudech a oslících, ale i v místním muzeu betlémů.

Koná se ještě i celá řada Mikulášských akcí - například Čertohrátky v Adršpašských skalách, nebo Čertovské jízdy kolínskou řepařskou drážkou. Ostravou se můžete projet historickou tramvají Barborkou v doprovodu Mikuláše a čerta.

Hry s dětmi

Pokud vás přemohla nějaká nemoc, nebo se vám prostě do nechce do zimy, můžete se s dětmi zabavit i doma. A aby to bylo stylové, co zkusit poznat Vánoce všemi smysly?

Sluch: nechte děti zavřít oči a potom jim předveďte některé typické zvuky vánoc - zacinkejte zvonkem, puste ukázku koledy, pomačkejte balící papír,... Děti pak hádají, co to bylo. 

Hmat: vybereme opět nějaké typické vánoční věci - vykrajovátka, nějakou ozdobičku (nerozbitnou), vlašský ořech, svíčka, hvězdu, šišku,... Dáme je do krabice, přikryjeme šátkem a děti pohmatu poznávají, co jsme si nachystaly.

Čich: připravíme si nějaké neprůhledné krabičky, do kterých dáme například citrón, mandarinku, skořici, vanilku, hřebíček, čokoládu,... Podle čichu děti tipují, co jednotlivé krabičky ukrývají. 

Zrak: můžete si přidat pár věcí k těm, které jste použili u hmatu. Rozložit je třeba na plech, na nějakou dobu ukázat a potom přikrýt útěrkou. Děti se snaží vzpomenout si na co nejvíc z nich. Nebo si můžete nějaké vánoční obrázky vytisknout, potom otočit a opět se děti snaží si jich vybavit co nejvíc.

Chuť: můžeme dětem zavázat oči a dávat ochutnávat - například jablko, mandarinku, rozinky, nějaké námi upečené cukroví, vánočku. Pokud nemáte ochutnávací typ, nemusíte zavazovat oči, můžete si promluvit o tom, co se o Vánocích jí, jaké byly a jsou zvyky, jak se lidi dřív postili,... a u toho nechat ochutnat jen to o co bude zájem.

Máme za sebou první týden adventního kalendáře. Zajímalo by mě, jestli jste si alespoň něco z celého týdne vzaly jako inspiraci a vyzkoušely. Pokud ano, pochlubte se nám i fotkou. Jsem fakt zvědavá :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.55

chodíme na trhy do Ostravy,jsou fajn

Eliška Lišková, 21. 12. 2020, 0.37

To jsou super nápady, díky! My s dětmi hodně vyrábíme vánoční dekorace Už se nemůžu dočkat, až si uděláme tu pravou vánoční pohodu - je to teď celkem hektické. Koupila jsem nám letos ne jako úplně vánoční výzdobu solné svícny, a to odtud: https://www.magieprirody.cz/solne-svicny/ Viděla jsem je u kamarádky a musela jsem je mít, ta atmosféra, kterou dovedou vytvořit, je přímo nenahraditelná.

Mygara

Mygara, 27. 12. 2019, 13.32

Čichové hry jsou zábavné

Fuga

Fuga, 10. 12. 2019, 12.17

My byli s dětmi na procházce, ale na rozhlednu

Teryk92, 8. 12. 2019, 17.04

Jako inspiraci jsem si vzala Barborku a asi i tu štolu nakonec upeču.

editak, 8. 12. 2019, 14.49

dnes jsme byli na trzích, v Praze- davy lidí, ale den jsme si užili

dasza, 8. 12. 2019, 12.28

Na trhy chodíme..svařák a punc lijeme ve velkým;) ale jinak letos nic..výzdoba..peceni.darky..nic...denne jsme v lese na kole.nebo běháme...nebo máme turnaje v jiných sportech..takže jediná vánoční atmosféra je na turnajích kde se to jmenuje vánoční zápas😂😂😂 ale to přijde..ještě furt je na vánoce čas..

patricia077

patricia077, 8. 12. 2019, 10.35

Adventní nebo vánoční trhy mám osobně ráda, co ale ráda už nemám ty davy lidí, bohužel k tomu ale patří...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů