Spát jako v bavlnce

zobrazeno 2346×

Vložil(a): NikolaJ, 15. 4. 2020 18.20

Toužíte po spánku jako v bavlnce? Jemný dotyk přírodní 100% bavlny si vás získá, protože bavlněné povlečení je velmi hebké a hladké na omak. Ale jak vybrat to správné? Není bavlna moc obyčejná a satén přehnaně luxusní? Víme, jaké výhody mají jednotlivé druhy bavlněného povlečení.

Bavlna je přírodní materiál, který je velice příjemný, vzdušný a dobře odvádí vlhkost. Klasická 100% bavlna v plátnové vazbě je na českém trhu nejrozšířenějším materiálem pro výrobu ložního povlečení. Je antialergenní, lze ji prát často při vyšších teplotách, aniž by ztratila barvu a tvar, a lze ji žehlit.

Při výběru bavlněného povlečení se zaměřte na tato kritéria:

  • hustota nití (čím vyšší hustota nití, tim nižší srážlivost při praní a jemnější na omak)
  • povrchová úprava mercerováním (povlečení je jemnější, pevnější, odolnější proti vyblednutí)

Druhy povlečení z bavlny

Bavlněné povlečení se liší způsobem technologií výroby. Buď se získává tkaním (kolmé soustavy nití se vzájemně propletou) nebo pletením (jedna nebo více nití se provážou). Oblíbené druhy bavlněného povlečení jsou bavlněný satén, damašek, perkál a v zimě hlavně flanel.

Mako bavlna

Nejkvalitnější bavlnou na trhu je tzv. mako bavlna, tedy egyptská bavlna s dlouhými vlákny. Je velmi hebká a skvěle odvádí pot, hodí se nejvíce pro rodiny s dětmi.

Kvalita tohoto luxusního přírodního materiálu se řadí na nejvyšší světovou úroveň. Díky vysoké hustotě tkaní, která zaručuje velmi pevnou strukturu látky, dosahují výrobky z mako bavlny extrémně dlouhé životnosti. 

Povlečení z mako bavlny kombinujte výhradně s prostěradly jersey nebo se saténovými prostěradly. Nedoporučuje se kombinace s prostěradlem z froté, protože díky odlišným povrchům dochází ke tření, které může negativně ovlivnit jemný povrch mako bavlny.

Krep 

Základem je přírodní vzdušný materiál vyrobený ze 100% bavlny v plátnové vazbě. Označení „krep“ napovídá, že má látka "vlnitý povrch", kterého se dosahuje finální úpravou tkaniny. Velkou výhodou bavlněného povlečení s krepovou úpravou jsou nejen všechny skvělé vlastnosti bavlny (odvádí pot a je vzdušný), ale i to, že se téměř nemačká, snadno se udržuje (nežehlí se!) a vyniká praktickým moderním vzhledem.

Krepové povlečení doporučujeme kombinovat s prostěradly jersey nebo froté.
 

Flanel

Flanel je přírodní materiál vyrobený ze 100% bavlny v plátnové vazbě a má proto všechny její vlastnosti – je prodyšný a dobře absorbuje vlhkost. Liší se však povrchem, který je speciálně upraven tzv. počesáním. Počesáním vzniká na vnější straně látky jemný vlas, díky kterému se flanelové povlečení vyznačuje mimořádnou hebkostí (je na omak „plyšový“) a vysokou hřejivostí. Z tohoto důvodu je flanel oblíbený zejména během chladných měsíců. 

Flanelové povlečení kombinujte s jersey prostěradly nebo s prostěradly z hladké bavlny.

Bavlněný satén

Bavlněný satén se vyrábí z vysoce kvalitní česané bavlněné příze. Jedná se o výrobek ze 100% bavlny. Tento přírodní materiál je mimořádně lehký a jemný na omak, skvěle odvádí vlhkost a je prodyšný. Díky dlouhým jemným vláknům a atlasové vazbě má látka velmi hustou a pevnou strukturu, která je charakteristická přirozeným leskem na lícové straně a zejména dlouhou životností. Jedná se o luxusní materiál, který je synonymem pro kvalitu, krásu a pohodlí.

Povlečení z bavlněného saténu kombinujte pouze se saténovými prostěradly nebo prostěradly jersey. Nedoporučuje se kombinace s prostěradly froté, protože díky odlišným povrchům dochází ke tření, které může negativně ovlivnit jemný povrch bavlněného saténu.

Bavlněný satén je hebký a lesklý, přizpůsobí se teplotě těla i ložnice, v létě chladí, v zimě hřeje, má nežehlivou úpravu. Existuje spoustu druhů saténového povlečení. Při výběru však pečlivě čtěte štítky, na trhu se totiž vyskytují náhražky, které jsou vyrobeny z polyesteru nebo kombinace bavlny a polyesteru - toto povlečení je chladivé, klouzavé, nitky se zatrhávají, vzniká elektrostatický náboj.

Damašek

Damaškové povlečení je vyrobeno ze 100% egyptské česané bavlny té nejvyšší kvality. Výjimečnost damašku je dána použitím speciálních žakárových vytkávacích stavů, které vytvoří jemný reliéfní vzor, kde se střídá lesklá a matná plocha. Tento přepychový přírodní materiál se vyznačuje mimořádnou hebkostí a přirozeným leskem. 

Damaškové povlečení kombinujte výhradně s prostěradly jersey nebo se saténovými prostěradly.

Perkál

Bavlněný perkál je vyrobený z jemné česané 100% bavlněné příze. Svými vlastnostmi se nejvíce podobá bavlněnému saténu - vyznačuje se mimořádnou hebkostí a přirozeným matným leskem. Látka je pevná, má velmi hustou strukturu. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Letissie, 15. 6. 2022, 15.54

Většinu povlečení mám z bakly.cz kde mají pěkné vzory nebo naopak jednoduché jednobarevné povlečení, ale ten materiál je opravdu kvalitní a příjemný.

vivi182t, 5. 8. 2021, 21.41

Pěkné takhle v létě sama nevím jaké povlečení je to pravé. Nejraději mám asi kombinaci bavlna se saténem. Takže hledám většinou příjemné povlečení. Třeba teď na léto, je skvělé lehké povlečení, takže nějaká ta letní inspirace jako je třeba tady: https://www.kvalitex.cz/letni-inspirace/ Aby mi v tom nebylo vedro a hlavně aby bylo příjemné.

AliTero, 31. 3. 2021, 15.56

Pěkně o damaškovém psali tady https://www.ceske-povleceni.cz/damaskove-povleceni

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.24

wau nádherné povlečení ♥

Zdeňka S., 28. 4. 2020, 12.26

Krásné, já mám plnou skříň povlečení a stejně většinou operu a povliknu zase to samé

ROMA-Z, 24. 4. 2020, 17.29

Nádherné varianty povlečení, člověk by hned utrácel a nakupoval. U nás je taky nejoblíbenější bavlna

mikjana, 21. 4. 2020, 19.45

Krásné povlečení.

jitka46

jitka46, 23. 4. 2020, 23.44

Taky to na fotkách vždy obdivuji.

Teryk92, 20. 4. 2020, 20.17

Na těch fotkách to vypadá krásně.

Kateřina Fárová, 18. 4. 2020, 20.53

Mám ráda bavněné povlečení, je příjemné a vybírám ty luxusnější.

Kikinka30, 18. 4. 2020, 19.12

Mame jej doma,letni a zimni varianta,neni nad bavlnu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů