S kočárkem na hory

zobrazeno 9967×

Vložil(a): NikolaJ, 28. 7. 2017 10.36

Přibývá rodičů, kteří se s narozením miminka nechtějí vzdát zamilovaných aktivit. Pokud rádi chodíte do přírody na procházky, do hor na tůry a neholdujete šátku nebo nosítku, pak jste možná zjistili, že ani v informačních centrech si mnohdy nejsou jisti, kudy s kočárkem projedete. My víme, kam můžete s kočárkem směle vyrazit. V tomto článku vám přinášíme tipy na některé z výletů do hor vhodných i pro kočárek a odrážedlo.

Prakticky ihned po narození miminka zjistíte, že nejde se jen tak sebrat a vyrazit někam na trek. Budete muset vybrat vhodnou cestu, vhodnou délku trasy, vhodné počasí a taky vhodný přepravní prostředek pro dítě. S nosítkem se, pravda, dostanete prakticky kamkoliv. Turistika s kočárkem však má své výhody. Například až se budete chtít v klidu najíst, jistě oceníte, že můžete miminko do kočárku položit. Při výšlapu se přece jen víc zahřejete, zapotíte a to nemusí být vám ani miminku v šátku nebo nosítku vždycky příjemné. U starších dětí se pak hodí třeba odrážedlo. Myslíte, že horská turistika a miminko či malý chodec v kočárku nebo na odrážedle nejdou dohromady? Je pravda, že se úplně všude s kočárkem nedostanete. Přesto je ale v našich horách spousta tras, které jsou bezpečné a bez obtíží sjízdné i s kočárkem nebo odrážedlem. V tomto článku vám přinášíme tipy na některé z nich.

Krkonoše

Pec pod Sněžkou - Velká Úpa (5,5 km)

Pohodová procházka z Pece pod Sněžkou do Velké Úpy je určená především rodinám s dětmi (bezpečná i pro odrážedla, tříkolky apod). Vede stezkou Krakonošova zpovědnice. Vznikla v roce 2014 a kopíruje Starou cestou z Pece do Velké Úpy. Na jejím konci, u bývalé kapličky, najdou děti Krakonošovu zpovědnici, které mohou svěřit všechna svá přání. 

V průběhu trasy čeká na děti 8 zábavných zastávek - žabí bludiště, piškvorky, lodě, hra vezmi šišku a sestřel zajíce a další. Pokud máte tedy k dítku v kočárku ještě staršího sourozence, nebo vyrážíte s kamarády s větším dítětem, je možné, že cesta vám bude trvat celý den, děti se na ní dobře baví. 

Auto nechte v Peci na parkovišti u autobusové zastávky, nebo u Relax parku. Dejte se po modré značce směr Velká Úpa. Cesta vede nad současnou hlavní silnicí a nad řekou, příjemnou krajinou. Až dojdete k rozcestí Javoří Mlýn, přejděte silnici a pokračujte podél hlavní dál, až k dětskému hřišti. To se nachází jen kousek za sedačkovou lanovkou směr Portášky. Zpátky se vraťte stejnou cestou, nebo v Úpě počkejte na autobus. 

Jeseníky

Dolní Lipová - Naučná stezka Johanna Schrotha (8,5 km)

Naučná stezka Johanna Schrotha začíná i končí v Dolní Lipové, u Muzea J. Schrotha. Má celkem 10 zastávek. Seznamuje turisty s historií lázní i okolí. Vede přes sedlo Na Pomezí, okolo Smrčníku a jeho lomů až do Horní Lipové, k prameni císaře Josefa II. Pokochat se můžete nádhernými výhledy na Hrubý Jeseník a Rychlebské hory. S kočárkem je sjízdná bez problémů. Stezka měří 8,5 km. 

A až budete v Jeseníkách, nezapomeňte navštívit také Priessnitzovy lázně. Proslulé léčebné lázně Vincenze Priessnitze leží přímo ve městě Jeseník. Uprostřed nádherné přírody, obklopeny kopci, s dokonale čistým vzduchem. Jsou vůbec prvním vodoléčebným ústavem na světě. Jezdí sem pacienti s dýchacími potížemi, onemocněním štítné žlázy či psychickými problémy.  Součástí lázní je vodní zahrada - unikátní Balneopark, který tu byl otevřen v roce 2010. Ten doporučuji vyzkoušet na vlastní kůži. Najdete tu Priessnitzovy přírodní lázně dolních a horních končetin, koupel nohou s akupresurou, sprchu a další. Areálem lázní se s kočárkem dá v pohodě procházet. Okolo vede naučná stezka Vincenze Priessnitze, ta je však bohužel kočárkům z větší části nedostupná. 

Beskydy

Pustevny - Radegast - Radhošť (až cca 20 km)

Snad nejznámější (nejen kočárková) turistická trasa v Beskydech vede na Pustevny a dále přes sochu Radegasta na horu Radhošť. S kočárkem ji lze absolvovat bez potíží. Na Pustevny se dostanete lanovkou, nebo dojet autem, pohodlě se tam ale dostanete také kočárkem. Zaparkujte vůz v Trojanovicích u hotelu Ráztoka. Od něho běžte po modré, ale před mostkem odbočte doprava na neznačenou asfaltovou cestu zvanou Knížecí. Po ní vystoupejte až na Pustevny. Dávejte si pozor na cyklisty a koloběžkáře. Na vrchol je to od hotelu asi 5,5 km. 

Na Pustevnách se můžete občerstvit a pak po hřebenovce pohodlně dojdete přes Radegasta až na Radhošť. Z výšky 1129 se vám naskytne krásný pohled nejen na Beskydy, ale i Jeseníky a Valašsko. 

Z Radhoště se vraťte stejnou trasou na Pustevny a dále pokračujte zpět do Trojanovic. Takto měří trasa cca 20 km. 

Šumava

Špičácké sedlo - Černé jezero (7 km) a Nová Hůrka - jezero Laka a zpět (11 km)

S kočárkem se k Černému jezeru dostanete nejsnáze z parkoviště (placené) na Špičáckém sedle. Napojíte se za hotelem Karl na žlutou asfaltku, která vás po 3,5 km dovede až k jezeru. Cesta je hodně frekventovaná, využívají ji hojně cyklisté. 

K jezeru Laka to s kočárkem jde. Stačí vyrazit z obce Nová Hůrka po modré turistické značce. Počítejte s cca 5,5 km stále do méně či více prudkého kopce. Cesta je téměř celá asfaltová, jen poslední 2 km vedou po šotolině a závěrečných 150 metrů k jezeru je pro kočárek náročnějších. 

Zajímá vás, kam ještě se můžete vydat s kočárkem za krásami hor? Inspirovat se můžete v naší kategorii Tipy na výlet (kde si ve filtru můžete zadat Přístupné s kočárkem) nebo můžete navštívit web Skočárkemnahory.cz, kde je aktuálně téměř 100 horských tras schůdných i s kočárkem. Většinu Krkonoš, Jeseníků a Šumavy prošla autorka webu Veronika Haláková osobně, ostatní tipy získala z doporučení jiných cestovatelů nebo od pracovníků informačních center, hotelů či rozhledem.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (36 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 28. 2. 2023, 18.04

My jsme s naším malým synem projeli celou Šumavu. Manžel pořídil terénní kočárek, aby vydržel horský terén. Já jsem nám zase koupila na internetových stránkách https://www.naturehikecz.cz/ termosky na nápoje. Nemám ráda plýtvání a nechtěla jsem, aby naše výlety přispívali k problému s odpadem. Proto jsou termosky praktické, stylové a udrží nápoj po dlouhou dobu v požadované teplotě.

kristyrychla, 30. 1. 2023, 21.12

Když jsme šli s malým do hor také, tak jsme si jasně definovali, co všechno si vezmeme s sebou, protože každé kilo bylo po pár kilometrech s kočárkem dost cítit. Proto jsem třeba i říkala, že trekové hole koupíme na https://www.hanibal.cz/trekove-hole/ jenom jedny a budeme se potom střídat jak s kočárkem, tak s holemi.

domik, 16. 5. 2022, 9.32

Super článek a super tip na výlety, díky za to. Dost často podnikáme různé výlety, ale ani zdaleka jsme nebyli na všech zde popsaných místech. V zimě nám do rodiny přibyl další potomek a už se moc těšíme, až v létě vyrazíme po naší krásné krajině i s ním . Zbývá nám už jen dokoupit nějaké vybavení, to naštěstí víme kde sehnat, ověřenou kvalitu máme zde https://armik.cz/ .

Minnie, 15. 1. 2022, 18.27

Byli jsme s kočárkem v Orlických horách, v Krkonoších a v Jizerkách a kde to opravdu s kočárkem nešlo, tam nastoupilo nosítko.

už se těším jak v létě si s kočíkem hory projdeme

ivanka386, 24. 11. 2019, 20.35

Parádní tipy na výlety. Právě do těch Beskyd bych se docela ráda zajela podívat. Problém je v tom, že venku už pěkně přituhuje a na horách to asi bude ještě horší, takže by se mi hodila nějaká dobrá těhotenská bunda. Nevíte kde sehnat? Koukala jsem, že nějaké mají tady https://www.happymum.cz/tehotenske-bundy-kabaty/ ale nejsem si jistá, jestli jsou vhodné i na hory.

evaevik

evaevik, 14. 12. 2018, 19.17

Moc pěkné typy na výlety!!!!

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 18.35

Tak ozkoušení trasy jsou nejlepší

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 13.40

Párkrát už jsme s kočárkem byli v Jeseníkách, letos plánujeme šátek

Furciferka

Furciferka, 30. 12. 2017, 22.07

Sumava je pro kocarky celkem privetiva.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů