První Vánoce s miminkem

sledováno 1× zobrazeno 9712×

Vložil(a): Anna K., 19. 12. 2016 10.44

Miminko přináší do našeho života mnoho nových podnětů. Často musíme změnit svoje zažité zvyky, přizpůsobit se příchodu nového člena rodiny. Kojenec vnímá celý předvánoční čas. Přípravy na Vánoce, jako je pečení cukroví, zdobení a následné rozsvícení stromečku, miminko vnímá. Vnitřně cítí, že se děje něco zvláštního. Co když batole „nespolupracuje“ při jídle, zvycích, při rozbalování dárků? Nestresujte :)

Jen se z toho všeho nezbláznit

Budou to vaše první Vánoce s miminkem. Už se těšíte, zároveň ale cítíte tlak společnosti - umýt okna, upéct cukroví, uklidit, nakoupit dárky. Je toho tolik! Je to všechno ale opravdu nezbytě nutné? Nemusí to ale být stres, to co miminko vnímá, a nejen z atmosféry, ale také z vás.

S cukrovím vám může pomoci maminka, nebo kamarádka. Okna můžete umýt i jindy, a vymetat prach i tam, kde to normálně neděláte, je sice chvályhodné, ale je velmi pravěpodobné, že kromě vás si toho nikdo jiný nevšimne. Zejména ne to miminko, které potřebuje maminku odpočatou, usměvavou a klidnou. Ani to batole, které ve stejnou chvíli, kdy vy jdete a uklízíte, jde za vámi, a zase všechno pěkně z těch skříněk vytahuje ven. Pusťe si raději koledy, a společně nasávejte to vánoční kouzlo. Vždyť Ježíšek se stejně narodil ve chlévě. :)

Rituály versus potřeby dítěte

Vánoce by u vás doma měly v rámci možností probíhat jako za doby, kdy jste ještě byla bezdětná. Přesto mohou přinést mnoho nového. I když si to nepřipouštíme, hluboko v podvědomí jsou Vánoce i pro toho největšího „tvrďase“ silně citovou a citlivou záležitostí. Zvyky a tradice, které si neseme z dětství, jsou pro nás důležité. Je ale možné, že některé by díky dítěti nemusely proběhnout, což by nám mohlo navodit pocit, že nám dítě vzalo Vánoce tak, jak je známe.

Jestli chce dítě spát zrovna v momentě, kdy chcete lít olovo nebo rozbalovat dárky, není potřeba být smutná. Dejte dítě spát a rituály si s rodinou užijte tak, jak jste na ně zvyklí. Miminku není ukradena celá sváteční atmosféra, vnímá ji, ale zkrátka ji ještě nechápe. Vánoce si děti naplno užijí zhurba od tří až čtyř let.

Vánoční rituály však dodržujte, také kvůli sobě. Když se jim sama nenaučíte, nebo se jich vzdáte, je velká pravděpodobnost, že se k nim už nikdy nevrátíte, což by byla škoda, protože  právě ony sbližují celou rodinu. Ujišťují nás, že patříme k sobě a tvoří většinu té kouzelné vánoční atmosféry. Využijte prvních Vánoc s miminkem k přemýšlení o právě té vaší nově se rodící tradici.

Průběh štědrovečerní večeře s batoletem

Mnoho maminek si klade otázku, jak co nejefektivněji zapojit do štědrovečerní večeře i miminko nebo batole. Hlavně nemějte přehnané nároky a předem se obrňte trpělivostí. Připravte se na to, že se dítě nebude chovat tak disciplinovaně jako dospělý. Je ale důležité, abyste jej tomu chování učily.

Důležité je, v jakém rozpoložení budete vy a vaše rodina. Sama určitě dobře víte, že miminko pozná, jaká je atmosféra a podle toho také reaguje. I tady (a možná ještě více) proto platí, spokojená maminka = spokojené miminko. Nestresujte se vybíráním kostí z večeře pro dítě, a udělejte mu klidně kuřecí řízek nebo rozmačkejte brambory. Bude-li to potřeba, udělejte si mezi chody přestávku.

Dárky pro mrňouse

I malé miminko by mělo svůj dárek pod stromečkem najít. Nebuďte zklamaní, že víc než nová hračka nejspíš zaujme vaše batole právě balicí papír. Ten se dá mačkat a trhat celý večer.

S dárky pro děti bychom to neměly přehánět a to ze dvou důvodu. Jednak ta hromada dárku dítě unaví, a hlavně tak malé dítě není schopno vnímat množství, právě naopak. Zahlcovat malé dítě spoustou hraček může být vyloženě kontraproduktivní. Když je dárků moc, tak si dítě ani nevzpomene, co vlastně všechno dostalo. Ale pokud je jich akorát a navíc ty, které si dítě přálo nejvíc, je větší pravděpodobnost, že zůstanou v paměti.

Maminky, Vánoce jsou bezesporu nejdůležitějšími svátky v roce. Ono ale ve finále nejde ani tak o to mít dokonale naklizeno a napečeno, nebo jíst kapra, ikdyž mi nechutná, protože je to tradice, jako spíš o to zastavit se, užít si těch společných chvil a té jedinečné vůně domova. A až si ty chvíle společně užijete, tak nám napište, jak probíhal první Štědrý den s vaším miminkem :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (51 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

jufy54, 10. 10. 2021, 19.08

Já si nakoupila různý vánoční textil. Povlečení s vánočním i zimním vzorem, různá prostěradla, polštáře, a další věci a těším se, až si s miminkem a manželem po večeři a dárcích zalehneme. Vše nakoupeno díky https://www.kvalitex.cz/vanocni-textil/ . Uděláme si to hezké a budeme si užívat chvíle pohody. Navíc ještě dokupuji věci z akční nabídky, tak doporučuji všem

Adam Zátocký, 23. 9. 2021, 16.56

ahojte maminky 3 měsíce zpátky se nám narodilo miminko. je to holčička, krásná a zdravá chtěl bych ji dát nějaký dobrý dárek k Vánocům. přemýšlel jsem, že bych koupil ručník odsud: https://ceskeluzkoviny.cz/162-rucniky-osusky a později na něho nechal udělat iniciály malé. je to dobrý dárek? pokaždé co by se utírala, vzpomněla by si na nás

Minnie, 19. 1. 2021, 20.43

Moje děti si teda Vánoce užívaly už od 2 let a dárků je u nás vždy velká kupa, miluju to. První Vánoce s miminkem pro nás vždy byly stejné, jen krásnější o to, že nás bylo víc, ale jinak beze změn.

první Vánoce z miminkem,jsou nejkrásnější ♥

Tenderka, 19. 12. 2020, 7.38

kvoli detom som zacala robit lososa a vsetkym chuti. Tieto vianoce sme uz piati, tak drobec tiez dostane lososa so zemiakom, nedavno zacal papat prikrmy

Marushrad, 18. 12. 2020, 14.31

Letos to budou naše úplně první Vánoce. Jak s miminkem tak s manželem. No už se těším, jak si to všichni společně užijeme❤️

andrea14, 18. 11. 2020, 12.51

Já sdílím názor, že ať už je děťátko jakkoliv staré, tak tu atmosféru a dění okolo rozhodně vnímá, proto je dobré tradice nastolit už od útlého věku My s dětmi pečeme cukroví opravdu hodně dlouho, sami pak zdobí stromeček, apod. Hlavní je neshánět dárky na poslední chvíli, já jsem letos pro manžela vybrala dárek jen jeden a to konkrétně voucher na služby firmy https://potapeni.seawolf.cz/ , přál si to už vloni, tak letos se mu to splní

nel78, 10. 10. 2018, 10.51

Nejšťastnější je rodič asi hlavně na Vánoce, když vidí, jak je jeho dítko šťastné, co všechno dostalo od Ježíška, jako tomu je u nás každoročně. Letos nadělíme Teepee stan https://www.mamo-tato.net/teepee-stan Věřím, že bude také velká radost A pak ještě samozřejmě něco. Popeláři budou mít zase co odvážet

Žofinka

Žofinka, 19. 6. 2018, 12.39

Papíry byly první rok opravdu top:-)

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 12.30

Na první Vánoce s dětma jsem se vždycky těšila a těším, co na tom že není všechno naleštěné a podobně, hlavně jde o tu krásnou atmosféru

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů