První rok v mlze. A pak jsem dostala nápad!

zobrazeno 2865×

Vložil(a): NikolaJ, 5. 12. 2017 21.24

Následující rozhovor je se ženou, která při jedné procházce na mateřské dostala nápad. A ten pak společně se svou sestrou realizovala. Mariana Halmanová vám prozradí, jak založila projekt Půjčárna, s jakými problémy se v počátcích potýkala, ale také třeba to, jak se to všechno dá skloubit, když je pro vás rodina prioritou.

Půjčárna.cz je projekt, který vytváří otevřený prostor pro sdílení a půjčování věcí mezi lidmi. Myšlenka se zrodila a zrealizovala v roce 2017, kdy Mariana Halmanová se svou sestrou vytvořily online službu, výhodnou pro obě strany - člověka, který půjčuje i toho, který si půjčuje. A vznikla (jak jinak) na mateřské! Další inspirativní rozhovor pro vás, z cyklu Podnikatelkou na mateřské.

Linda: Co je principem Půjčárny?

Mariana: Principem Půjčárny je naučit lidi, že sdílená ekonomika může velice dobře fungovat v rámci každodenního života. Je to oboustranně výhodné. Pro jednu stranu představuje půjčování vlastních věcí zajímavý přivýdělek, druhá strana zase ušetří, nebo si věc třeba jen vyzkouší, než se rozhodne ji koupit. Stavíme na lokálním půjčování věcí, jednoduše si půjčujete v místě vašeho bydliště nebo aktuálního pobytu. To znamená, že s sebou na dovolenou nemusíte brát kola, lyže, sáňky, atd., půjčíte si je na místě. Nebo když doma cosi opravujete a rozbije se vám vrtačka, tak se podíváte na mapu, koho máte z nabízejících nejblíž a máte vyřešeno. Existuje hodně věcí s vysokou pořizovací cenou, které využijete jen několikrát za rok nebo v určitých životních etapách (sem spadají právě dětské věci). Na Půjčárně můžete půjčovat téměř všechno a i my jsme častokrát překvapeny, co všechno je možné půjčit.

Linda: A jak Vás tento projekt vůbec napadl? Hledala jste možnosti, jak se dále realizovat po mateřské dovolené?

Mariana: Již před mateřskou jsem pracovala jako živnostnice, ale v úplně jiném oboru, takže návrat zpět do zaměstnání u mě nebyl na pořadu dne. Myslím, že syn byl celkově docela náročné miminko, téměř nespal, z prdíků jsme plynule přešli k růstu zubů, již od narození to byl zkrátka zarputilec. První rok jeho života mám trochu v mlze. Založit Půjčárnu mě napadlo právě v jednom z těch šílených období, kdy byl synovi rok, měl angínu a já ho dala na chvíli partnerovi na hlídání a šla si ven provětrat hlavu. A najednou tu byl nápad. Vzhledem k tomu, že jsem byla ale především máma na plný úvazek, tak mi bylo jasné, že to sama nezvládnu, takže jsem se obrátila na sestru Natálii. Dělaly jsme spolu již na několika projektech před tím, máme se rády a pracuje se nám spolu dobře, a tak jsme do toho šly spolu.

Linda: Bylo složité projekt rozjet?

Mariana: Upřímně to bylo složitější a delší, než jsme si ze začátku myslely. Chtěly jsme, aby byly stránky a celý systém co nejvíce propracovány. Uživatelská přehlednost a intuitivnost webu na počítači i telefonu byla maximální prioritou. Projekt se také v průběhu svého vývoje utvářel a formoval. Vývoj nám trval devět měsíců a měsíc jsme stránky testovaly, chtěly jsme představit co nejlepší výsledek.

Linda: Musela jste řešit nějaké problémy?

Mariana: Samozřejmě se i za ostrého provozu objevila řada problémů, ale naštěstí nic zásadního. Nejvíce jsme se potýkaly s vlastní neznalostí. Musely jsme vytvořit opravdu komplikovaný web, který bude technicky, graficky i obsahově dobře vymyšlený a nikdy jsme nic takového nedělaly. Věděly jsme ale, že nás to nesmí zastavit, takže pokud jsme něčemu nerozuměly, tak jsme si to nechaly vysvětlit a řídily jsme se vlastním rozumem a instinktem. Občas jsme si ale připadaly hodně ztracené. Další komplikací byl nedostatek času na práci a únava. Nadšení z projektu nás ale přes všechna úskalí přeneslo.

Linda: A programování stránek jste zadávaly programátorovi či agentuře?

Mariana: Stránky nám vytvářel programátor, grafik a kodér, které jsme kontaktovaly na základě doporučení. S každým z nich denně web konzultovali. Tento model byl možná trochu komplikovanější, ale měly jsme jistotu, že pracujeme s profíky a vyvíjeli jsme stránky společně.

Linda: Říkala jste, že syn byl náročné miminko, jak teď zvládáte skloubit práci s rodinou?

Mariana: Nejdříve jsem byla nervózní z toho, že nemám na práci potřebný čas. Viděla jsem, kolik práce bych potřebovala udělat, ale syna jsem nechtěla šidit, teď jsou mu teprve dva roky a v tomto ohledu jsem měla jasno. Takže rodina pro mě byla a je prioritou. Naštěstí pracuji na Půjčárně se sestrou, která do projektu vkládá hodně energie, takže jsem se rozhodla nestresovat a zkrátka pracuji, když syn spí, nebo mám hlídání. 

Linda: Máte představu, jak by se dal projekt dále rozvíjet?

Mariana: Denně nám přibývá hodně nabídek a jsme rády, že je projekt úspěšný. Chceme, aby se o Půjčárně dozvědělo co nejvíce lidí a začali ji aktivně užívat. Všechny služby jsou bez poplatků a zdarma. Cílem je, aby se půjčování věcí mezi lidmi stalo běžnou záležitostí a naplnil se náš slogan "půjčuj, vydělávej a bav se". 

Linda: Co si lidé konkrétně půjčují. Jaké nabídky byly pro Vás kuriózní?

Mariana: Lidé si půjčují věci dle ročního období a svých potřeb. Momentálně je znát předvánoční období a je zájem třeba o čistící stroje na čalounění, lidé vkládají sezonní vybavení, ale je pravda, že jeden pán chtěl nabídnout třeba sám sebe, což je sice originální, ale není to v souladu s obchodními podmínkami. Z kurióznějších nabídek naleznete na Půjčárně třeba zapékač na lízátka, sedlo na koně, sumo kostým, tee pee stan, lešení, skákací hrad a mnoho dalšího.

Linda: Pokud je Půjčárna bez poplatků a zcela zdarma, jaké finanční ohodnocení potom plyne pro Vás.

Mariana: Ano, zákazníci neplatí žádné poplatky za zápůjčku, vložení nabídky ani registraci. Jsme si vědomi toho, že stránky se musí nejdříve naplnit nabídkami a lidé musí být spokojeni. Z našeho hlediska může tržby generovat až skutečně úspěšný projekt.

Lidé, kteří vkládají na Půjčárnu nabídky a půjčují si věci, nám pomáhají projekt šířit. Tento koncept může být skutečně úspěšný jen v případě, že bude fungovat celorepublikově a lidé si na půjčování věcí mezi sebou zvyknou. Vážíme si každého člověka, kterého myšlenka Půjčárny zaujme a udělá si čas na vložení vlastní nabídky. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

fakt zajímavý projekt

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 14.36

To zní opravdu zajímavě. Zrealizovat jde cokoliv, chce to jen dobrý nápad a odhodlání

Žofinka

Žofinka, 29. 5. 2018, 17.45

To se jdu podívat,

kajulna, 13. 3. 2018, 21.27

Veľmi zaujímavý projekt hlavne pri nečakaných udalostiach si požičiať niečo od niekoho čo nám chýba.

Kikinka30, 14. 12. 2017, 19.53

Dobry projekt

Gabill, 10. 12. 2017, 15.56

Zaujimavy projekt. Urcite skvele najma na dovolenke, ze si poziciate pre dieta sanky, bicykel.... netreba vsetko vlacit so sebou.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2017, 11.05

dobrý projekt, znám jen sdílení aut, ale toto je zajímavý nápad, ale manžel by šel třeba také půjčit (samo na práci )

Mygara

Mygara, 10. 12. 2017, 6.23

to je zajímavé, ale nějak jsem přesně nepochopila, jak si vydělává, když zatím se to jen rozjíždí a lidé nic neplatí

Misska20, 9. 12. 2017, 9.46

moc hezky projekt

louskacek2, 9. 12. 2017, 9.39

Zajimavy projekt mrknu velice rada se zvedavosti na stranky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů