Průběh rozvodu a péče o děti po rozvodu

zobrazeno 6291×

Vložil(a): Adrianita, 27. 3. 2017 8.46

V posledních letech klesl počet rozvodů, přesto tato zpráva není tak příznivá, jak se může jevit. Pravdou je, že se v posledních letech snížil především počet sňatků. V Česku se rozvádí až polovina manželů. S takovou statistikou patříme na přední pozice žebříčků rozvodovosti v Evropě, nejsme však rekordmani. V tomto článku se dozvíte užitečné informace ohledně rozvodového řízení a soustředíme se také na děti.

Když je člověk zamilovaný, dobrá rada je drahá. Partneři by se nejlépe ještě před sňatkem měli zamyslet, zda se opravdu znají dostatečně dlouho a dobře, a zda spolu chtějí prožít celý život. Jenže lidé jsou často zaslepeni láskou. Tímto střízlivým zamyšlením by se zřejmě předešlo spoustě rozvodů.

V manželství bychom měli na vztahu dlouhodobě pracovat, mít úctu k druhému, respektovat se, dopřát si prostor pro vlastní zájmy a volný čas. Pokud už máte děti, máte o to větší důvod pečovat o váš vztah, ale nemělo by se vše točit jen okolo dětí. Je dobré trávit také čas společně s partnerem, pokud je to jen trochu možné. Zajděte si na večeři, vyjeďte si na víkend nebo třeba do lesa na houby, komunikujte spolu, svěřte se, co vás trápí nebo na čem byste chtěli zapracovat. Zkrátka, není dobré manželským životem jen tak proplouvat a přežívat. 

Je nutné se rozvést?

Pokud uvažujete o rozvodu, vždy zvažte, zda jsou důvody opravdu vážné. V každém případě si s partnerem sedněte, promluvte si o tom, jak to oba máte a zda se problém dá vyřešit. Pokud chcete manželství zachránit, ale nevíte, jak na to, navštivte manželskou poradnu.

Samozřejmě někdy mohou být důvody rozhodnout se pro rozvod vážné. Nedělejte si iluze, pokud žijete s alkoholikem či agresorem. Takového člověka nikdy sami nezměníte. V článku Krizové situace v rodině se věnujeme problematice týrání dětí, zneužívání dětí a zanedbání péče.

Děti vnímají více, než si myslíme

Pokud jste zkusili všechny výše zmíněné varianty a přesto není žádné jiné řešení než rozvod, jednejte s ohledem na vaše děti. I když jsou maličké, vše vnímají více, než si myslíme. Nehádejte se s partnerem před dětmi, nebuďte sprostí, ani o něm před dětmi nemluvte špatně, i když je to třeba největší omyl vašeho života. Nezapomínejte na to, že děti se učí vzorem!

Neznamená to ale, že máte dělat, že se nic neděje, nebo naopak děti postavit před hotovou věc. V klidu si s dětmi sedněte, povězte jim, jak se věci mají, proč se rozvádíte, ale hlavně je ujistěte, že to nic nemění na tom, jak je oba s tatínkem máte rádi a budete stále jejich rodiče, i když každý budete bydlet jinde. Pokud si netroufáte na sdělení sami nebo dítě reaguje nepřiměřeně a vy mu nechcete ještě více ublížit, nezdráhejte se navštívit dětského psychologa nebo psychoterapeuta. Pomoci vám můžou např. i na telefonní lince nadace Naše dítě.

Vždy záleží na konkrétní situaci, a jak se oba dva k problému stavíte. Záleží taky na konkrétním dítěti, na jeho věku, charakteru, povahových vlastnostech, ale i na tom, jak v minulosti zvládalo problémové situace.

V případě, že v průběhu rozvodu nebo kdykoliv po něm dítě začne často stonat nebo mít jiné zdravotní problémy, je velká pravděpodobnost, že se jedná o psychosomatickou příčinu. Více se o psychosomatice dočtete v článcích Zdravotní komplikace jako odraz psychiky a Psychosomatika u dětí.

V různých problémových situacích, ke kterým rozvod patří, můžou u některých dětí nastat potíže jako pomočování, zhoršení prospěchu, nechutenství, koktání, psychické problémy, poruchy chování a spousta dalších. V žádném případě si nemyslete, že potíže samy odezní, spíše naopak. Své dítě častěji pozorujte, komunikujte s ním, zajímejte se, jak to cítí ono. Snažte se zachovat také režim v domácnosti, odchod otce či matky je už tak velkým zásahem do chodu rodiny. V případě, že se vaše dítě chová jinak nebo se vám cokoliv nezdá, neváhejte navštívit odborníka.

Průběh rozvodu

Rozvést se lze buď dohodou (neboli nesporně), anebo sporně. V prvním případě je u rozvodu třeba, aby manželství trvalo alespoň 1 rok a manželé spolu nežili více jak 6 měsíců. Pokud se chtějí rozvést oba manželé, soud často nezkoumá, zda spolu žijí či ne.

V případě rozvodu dohodou, kdy se oba z manželů dohodnou na rozvodu i všech podmínkách, není třeba uvádět příčinu rozvodu. Je však nutné soudu doručit písemné smlouvy s ověřenými podpisy manželů, které řeší majetek obou manželů, práva a povinnosti společného bydlení, případně vyživovací povinnost vůči druhému z manželů. Nezbytnou součástí předložené smlouvy je úprava poměrů nezletilých dětí po rozvodu, opět je možné řešit to dohodou. Pokud mají manželé alespoň jedno nezletilé dítě, je třeba se k soudu dostavit.

V případě, že se manželé nejsou schopni domluvit, probíhá rozvod sporně. Nejprve se vyřeší poměry nezletilých dětí buď dohodou, nebo soudně. Vzhledem k tomu, že soudní vypořádání může trvat i roky, je pro děti lepší, aby se rodiče dohodli o poměrech dětí i v průběhu soudního sporu. Pokud se rodiče nedohodnou, jeden z rodičů podá návrh, a druhý se k němu vyjádří. Poté jsou vyslechnuti oba z rodičů, v některých případech i děti. Protože každý z rodičů má jiný zájem, nezastupují u soudu své děti oni, ale sociální pracovnice, které se říká kolizní opatrovnice. Pokud jsou vztahy mezi manžely velmi vyhrocené, přidávají se i posudky psychologů či psychiatrů.

Po vyřešení otázky péče o nezletilé děti přichází na řadu majetkové vyrovnání, společné bydlení apod. Proti rozhodnutí soudu se lze i odvolat.

Péče o děti po rozvodu

Nejčastější forma péče o děti po rozvodu je výhradní péče jednoho z rodičů. Dítě je v péči jednoho rodiče a s druhým rodičem se více či méně stýká. Jak často se bude dítě vídat s druhým rodičem lze řešit opět dohodou nebo to stanoví soud.

Další možností je společná péče, kdy rozvedení manželé spolu bydlí v jednom domě či bytě.

V neposlední řadě je tady střídavá péče. Ne každé dítě však střídavou péči dokáže zvládnout, stejně jako ji nemusí zvládnout každý rodič. Jak už vyplývá z názvu, znamená to, že jeden rodič se na výchově podílí stejně často jako ten druhý. Mohou si děti předávat třeba každých 14 dní nebo každý týden, záleží na tom, jaký interval si rodiče dohodnou. Výhodou střídavé péče je, že dítě má stále mužský i ženský vzor – i když rodiče nebydlí spolu, děti mají stále v blízkosti oba dva. Další výhodou je, že dítě může veškeré své prožitky i pocity probrat jen s jedním z rodičů, případně s každým zvlášť a získat tak další úhel pohledu. Navíc existují témata, která se lépe vysvětlují matce a jiná zase otci.

I v případě, kdy druhý z rodičů s dítětem či dětmi nežije, má podle občanského zákoníku povinnost platit výživné (alimenty). A to do doby, dokud není dítě schopno živit se samo (dokud studuje), nejpozději do 26 let. Pokud se rodiče nedohodnou na výši alimentů, rozhodne to soud s ohledem na příjmy rodiče. Pokud rodič výživné neplatí, lze na něj podat trestní oznámení. Více se o tom, jak vamáhat dlužné výživné dozvíte v článku Jak nejsnáze na dlužníky alimentů.

 

Zdroje:

http://www.sancedetem.cz/cs/index.shtml

http://www.penize.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 21. 9. 2021, 20.13

My jsme se vzali po 12 letech a 3 dětech tak snad nám to už vydrží. Je jediná věc, přes kterou bych se nepřenesla, a to je nevěra. Ta do vztahu nepatří a kdyby mě manžel podvedl, už bych s ním nedokázala být. On to ví. Ale samozřejmě to nesmí odskákat děti nějakými naschvály.

martinkabozetech, 9. 3. 2021, 11.32

Děkuju za doporučení, já jsem na těch stránkách našla ještě super článek, který mi dodal nějaké přesné informace https://www.cikr.cz/jak-probiha-rozvod-u-soudu/ , přemýšlím i o jejich právním zastoupení. Máte zkušenosti? Pořád lepší než se neustále hádat..díky

raději se rozvést,než žít v hádkách aj.

denisa.lur

denisa.lur, 24. 7. 2020, 12.06

Za mě je důležité to udělat rychle a bez bolesti. Když jsem měla před rokem rozvod bylo to strašný. Dceru jsem dala k babičce a sama jsem se obrátila na https://www.cikr.cz/sluzby/rodinne-pravo/. Bylo to velice rychlé, vše za mě vyřešili a jsem za to velice ráda.

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 8.38

Lidé si myslí, že se jim po rozvodu uleví, ale opak je pravdou

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 12.41

Tohle snad nebudeme muset nikdy řešit. I když my jsme se taky ještě nevzali

Aliisha

Aliisha, 30. 12. 2017, 6.37

Na vztahu se musí pracovat. Občas se mi zdá, že se lidé berou jen tak a pak se rozvedou. Nevím, jak bych to zvládla. Bylo by mi líto syna. Asi bych si rozvod opravdu rozmyslela.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů