Proč k Vánocům patří jmelí?

zobrazeno 2981×

Vložil(a): KristinaS, 9. 12. 2019 22.42

Ruku na srdce, vzpomínáte některá na to, jak měla maminka na Vánoce krásně naklizeno, nebo vzpomínáte spíš na něco jiného? Člověk si mnohem lépe zapamatuje nějakou událost, pokud ji má spojenou s emocí. Proto, pokud nestíháte úklid, nevadí. Bude hotové to, co bude. Buďte s dětmi. Užijte si ty kouzelné Vánoce, dokud můžete. Takže pokud nestíháte, přeskočte první odstavec.

Uklízíme pokojíček

Včera jsme si uklidily ložnici, dneska uděláme to stejné i v dětském pokoji. Pokud máte rozdělené pokoje, kde děti spí a kde si hrají, budete to mít snazší. Nebudete muset uklízet hračky. Opět vyluxujeme matrace z obou stran a necháme pokoj pořádně vyvětrat. Pokud máte chuť a čas na generální úklid, můžete protřídit skříně. Děti rostou tak rychle, že tam určitě něco nepadnoucího najdete. Stejně tak skříním můžete odlehčit od neoblíbených, nebo poničených kousků. Nakonec postupujeme od vrchu dolů. Setřeme prach, umyjeme okna a vytřeme podlahu. Zvlášť v dětském pokoji se podíváme po zbytečných pracholapkách, které tam být nemusí. 

Dopis do nového roku

Píšete si deník? Nebo alespoň ho píšete dětem? Já se na to strašně dlouho chystala a najednou jsou z jednoho dítěte tři a psát jim fakt nic nestíhám. Což mě ale mrzí, protože si pamatuju, jak jsem kdysi našla sešit, kam si psala poznámky o mě moje mamka. Hrozně ráda jsem si ho četla. Ale jestli jste na tom stejně jako já, nemusíte zoufat. Sedněte si jeden (nebo více, podle toho, kolik toho máte na srdci) večer sama v klidu, vezměte tužku a papír, nebo nějaký hezký blok (pro případ, že byste v tom chtěla pokračovat) a napište si takové malé shrnutí letošního roku. Pište všechno co vás napadne, můžete tomu dát formu dopisu, vyprávění, rozhovoru,... Napište si i přání do nového roku. Co od něj očekáváte, co byste chtěla zažít, co se třeba chcete naučit. Až si tohle budete za rok číst, zaručeně se pobavíte. Dětem můžete taky napsat. Zhodnocení roku, čím vás za ten rok překvapily, potěšily, co se za rok naučily. Až budou větší, budete jim moci předat pomyslnou štafetu a budou si moci pokračovat samy. 

Tipy na adventní pohoštění

Máte už ohlášené nějaké návštěvy? Na cukroví je většinou ještě brzy, to se střeží na Štědrý den, ale můžete vyzkoušet tipy z našich Receptů. Ovocný vánoční stromeček je zdravý, chutný a naprosto neodolatelný. Než přijde návštěva (a chvilku po příchodu) to je navíc moc hezká dekorace. A pokud by se vám ovocný stromek k pohoštění moc nehodil, máme tu pro vás přichystanou i zeleninovou variantu. Místo oříšků, můžete zkusit Cizrnové oříšky .

Jmelí, jak to s ním je?

Skoro v každé domácnosti najdeme na vánoce zavěšenou větvičku jmelí. A většina z nás ví, že se pod jmelím líbáme. Víte ale jak tento zvyk vznikl a proč by mělo být jmelí zelené a darované?

Jmelí je cizopasná rostlina, ale zároveň je to léčivá rostlina. Jmelí se v dávných dobách používalo k léčbě mnoha neduhů, včetně neplodnosti. Dokonce se věřilo, že k početí napomůže i jen pouhá přítomnost jmelí v domě. Zřejmě proto se dnes pod jmelím líbáme.

A jak je to s tím štěstím? Jmelí má zahánět zlé duchy a přinášet do domu štěstí. Protože si ale štěstí koupit nemůžeme, musí být jmelí darované, jinak to prý nefunguje.

Křesťané mají o štěstí a jmelí tuto legendu. Dříve prý jmelí bylo samostatně rostoucí strom. Dokonce z něj Josef vyrobil Ježíškovi kolébku. Jenže ze stejného dřeva byl později vyroben i kříž, na kterém Ježíše ukřižovali. Strom se podle legendy samým studem rozpadl na malé větvičky a prý aby svou vinu odčinil, nosí lidem štěstí.

 

Pokud jste tedy někam pozvaní jako návštěva a váháte co vzít s sebou, abyste nepřišly s prázdnýma rukama, můžete koupit zelené jmelí a věnovat štěstí. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Semiska7, 9. 12. 2022, 21.25

Musím ještě koupit na trhu.

raad1, 9. 12. 2022, 20.33

Letos jsem koupila jmelí na jarmarku a mám připraveno pod stromeček zároveň s dárky. Snad také kousek toho štěstíčka dostanu i já.

caather, 9. 12. 2022, 20.31

Kdybych nedostala jeden rok jmelí, tak budu pořád přemýšlet co zlého se v naší rodině stane.

Dudu, 9. 12. 2022, 20.30

Zítra si ho na trhu koupím

parakeet, 9. 12. 2022, 20.22

Každý rok jmelí dostávám, ale také rozdávám. Pověra je pověra.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.53

jmelí na Vánoce nemáme.

Zdeňka S., 12. 12. 2020, 12.41

My máme jmelí spoustu na zahradě na jabloni

Ivana.78, 12. 12. 2020, 0.52

Dostala jsem ho a do dvou dnů opadalo,i když jsem ho dala do vody

Bap, 11. 12. 2020, 21.11

Jmelí kupuje babička , prý jako symbol štěstí

Kikinka30, 11. 12. 2020, 19.55

Tak ja ho letos dala na stul do vazy,vypada krasne

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů