Proč je otec v rodině důležitý a co když chybí nebo zcela selhává?

zobrazeno 5488×

Vložil(a): Adrianita, 4. 9. 2019 12.05

V životě dítěte je matka velmi důležitá zejména v prvních letech života, přesto by otec neměl zůstávat v jejím stínu. Rodiče jsou oba, matka i otec. Nemusí však mezi sebou soupeřit, každý z nich má jinou, avšak neméně důležitou roli. Proč je mužský vzor ve výchově důležitý? Může roli otce nahradit matka? Co dělat, když otec selhává nebo úplně chybí?

Matka nosí dítě pod srdcem, miminko porodí, kojí, dává mu svoji péči, lásku a něhu. Tráví s ním většinu času, postupně ho vede, nastavuje hranice, učí ho, jak to probíhá v domácnosti, v obchodě nebo u lékaře.

Otec zpravidla zabezpečuje rodinu, přesto by neměl kariéru nebo finance či dokonce svůj volný čas stavět před potřeby svého dítěte. I pro maličké dítě je táta důležitý. Potřebuje vidět jeho tvář, slyšet jeho hlas, nechat se od něj pochovat, později s ním stavět z kostek nebo hrát polštářovou bitvu.

Důležitá role otce

Zapojit se neznamená pro otce jen pomáhat s přebalováním, uklízením nebo třeba krmením, i když tyto aktivity nejsou jen v rukou ženy. Muž se může zapojit a postupně se naladit na dítě již v těhotenství - takový ultrazvuk v přímém přenosu dokáže obměkčit nejedno mužské srdce. Ať už je přítomen u porodu nebo ne, určitě se na své dítě zajde podívat do porodnice, kde už tady se odehrává první důležitý kontakt, seznámení se svým potomkem. Může si miminko pochovat, zkusit přebalit či převléknout. Některý tatínek může své dítě nosit často na rukou nebo v šátku, každý je jiný, ale důležitý je pravidelný kontakt a zájem. 

I malé miminko už vnímá svého otce a začíná být pro něj vzorem. Předškoláka může vzít tatínek poprvé na odrážedlo, bude ho učit jezdit na kole a podněcovat k různým hrám. I se školákem může trávit čas a zajímat se o jeho prospěch, koníčky, udržovat hranice. V pubertě se dobrý vztah s otcem rodičům vyplatí.

Obecně lze říct, že otcové, kteří jsou pro své děti dobrým vzorem, mají děti se zdravým sebevědomím, jsou více psychicky odolné, dokonce jsou prý méně nemocné a mají vyšší inteligenci.

Vztah dcery a otce

Je pravdou, že dcera se ztotožňuje s matkou a otec se synem. Neméně důležitý je ale i vzor otce pro dceru. Otec ovlivňuje, jaký bude mít dívka vztah s opačným pohlavím. 

Je velmi pravděpodobné, že si dcera bude vyhledávat muže, který bude povahově podobný jejímu otci, i když spíše podvědomě. Pokud je otec pozorný, spolehlivý, empatický, zajímá se o děti, pomáhá své manželce, bude nejspíš dcera vyhledávat podobného muže. Bohužel stejné je to často u otce, který je nespolehlivý, agresivní, nebo je to dokonce tyran. Dceři vlastnosti jejího otce můžou připadat normální, protože na něj byla zvyklá a maminka ho vždy také hájila, a proto ji to k podobnému muži může táhnout. Nemusí to tak ale být vždycky. Špatné vlastnosti otce můžou naopak dceru velmi odrazovat, a je pak opatrnější ve výběru partnera.

Velký vliv má otec nejen na výběr partnera a na to, jak dcera bude komunikovat s muži, ale i na její sebedůvěru. Důležité je, aby otec dceru podporoval, vedl, trávil s ní volný čas a uměl ji i povzbudit a překonat kdejaký neúspěch. To stejné platí i ve výchově syna. Děti vycítí opravdový zájem! 

Na sebevědomí nikomu nepřidá (ani chlapci, ani dívce) neustálá kritika, i kdyby se jednalo o nevinné popichování. Slova typu “ty jsi prostě nešika, nejsi po mně, musíš se víc snažit” nebo “ty jsi holka krev a mlíko” dětem spíše ublíží. Nejen teď, ta slova se jim můžou vrýt hluboko do křehké dušičky a často jim ubližují i v dospělosti, kdy už si na ta slova ani nemusí vzpomínat. Může se to projevit ale v jejich pojednání o sobě samém, na jejich sebedůvěře. Z toho důvodu syn nemusí zkusit něco nového, protože se bojí nebo je dokonce přesvědčen, že to nezvládne, je přece nemehlo. Dcera kvůli většímu bříšku nechce chodit na koupaliště a v pubertě může trpět poruchou příjmu potravy. Vždy to samozřejmě nemusí dojít až do krajní meze, ale může. Nejen otec by měl myslet na to, že i zdánlivé maličkosti můžou dospět hodně daleko.

Rodina bez otce

Pokud se stane, že otec svou roli neplní tak jak by měl, selhává na plné čáře či ve výchově zcela chybí, i to si mohou děti nést celý život. Synovi chybí ten důležitý vzor, podle kterého bude žít se svou budoucí partnerkou. Dcera vidí, že vše zařídí a řeší jen matka a chlapská ruka zkrátka chybí. Pokud je otcovo jednání opravdu závažné, měla by matka vážně uvažovat o rozchodu, nebo změně partnera. Mužský vzor za každou cenu nemusí být zrovna dobrou volbou.

Pokud otec zcela chybí, hodně záleží na důvodech, proč s ním matka nežije. Výchova je v jejich rukou a to, jak děti budou mluvit o svém otci teď, záleží jen na ní. I život bez tatínka děti ovlivní na celý život, ale záleží na matce, jak se k celé záležitosti postaví. Na druhou stranu dobrým vzorem pro děti může být i nový partner matky, dědeček, strýček, učitel nebo třeba trenér.

 

Podílí se váš partner na výchově a jak? Musíte mu říkat, aby se věnoval dětem nebo vám pomohl, nebo to bere jako samozřejmost? Může za to výchova? Jaký byl váš otec?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.45

jsem ráda,že mají kluci super otce a dědečka

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.24

Důležití jsou i dedeckove, ale každý o vnuky nestojí 😔

jancaan, 21. 10. 2019, 19.25

Synuv otec byl od začátku k ničemu. Naštěstí s ním dávno nežijeme. Se synem hraju fotbal, učila jsem ho jezdit na kole.. muzsky vzor má v dědovi a trenérovi

s.evinka, 6. 10. 2019, 9.38

Mám vedle sebe manžela, který je pro děti prostě báječný. A musím říct, že u našeho 4 letého je už vidět, že tatínek začíná být teď trošku důležitější. Přece jen dělají "chlapské" věci : - )

Nikoll, 1. 10. 2019, 17.19

Taky záleží na otci jak se k výchově postaví. Já mám štěstí a manžel je skvělý otec, bohužel často pracovně pryč. Ale zase znám otce, kteří jsou doma pořád a kolikrát ani neví, že děti mají

Mygara

Mygara, 16. 9. 2019, 18.20

Roli otce opravdu nikdo nemůže nahradit bohužel

Teryk92, 16. 9. 2019, 16.54

Mám to štěstí, že se manžel aktivně podílí na výchově a rád tráví volný čas se synem. Já jsem z rozvedené rodiny, kdy jsme bez táty byli od školky. Do dnes vlastně nevím jaký táta je. Je ale pravda, že povahově jsou si můj muž a táta docela podobní.

Fuga

Fuga, 12. 9. 2019, 7.06

Záleží jestli chlap opravdu funguje a není jako můj tchán, kde stejně vše řeší tchýně

Eliška Kozlova, 10. 9. 2019, 18.07

Náš tatínek byl skvělý, zapojoval se snad do všeho, když jsem musela dceru prikrmovat, byl nadšený, ze i tohle zvládne Myslím ze hodně pomohlo, ze byl u porodu a hned je měl v náručí (bonding), pak už se nebál je chovat Teď po jeho smrti se snaží Matyáš (nejstarší 9let) prebrat jeho roli, ale spíše to vypadá, ze mladší děti jen komaduje Máme dědečky, máme strycky; ale není to ono, opravdu ten vzor milujiciho chlapa chybí

patricia077

patricia077, 10. 9. 2019, 16.50

Otec v rodině má svoji funkci o tom žádná, můj manžel ale například bez otce vyrůstal a až na nějaké detaily dnes nevidím nic, co by ho nějak ovlivnilo, každopádně on sám se dětem věnuje.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů