Přispějme k zastavení násilí páchaného na ženách!

zobrazeno 1065×

Vložil(a): Adrianita, 12. 11. 2020 18.05  (aktualizováno 25. 11. 2020 18.45)

Na 25.11. připadá Mezinárodní den proti násilí na ženách. Přesto, že jsou ženy křehčí a násilí vůči nim má především fyzický a sexuální charakter, nezavírejme oči ani před násilím psychickým. A nezáleží na tom, zda se to děje v domácím prostředí nebo kdekoliv “venku”. Jak týranou ženu poznat a jak ji případně pomoci? Co dalšího bychom o násilí páchaného na ženách měli vědět?

Pod pojmem násilí na ženách si můžeme představit domácí násilí, sexuální zneužívání, obchod se ženami i jiný druh násilí, kdy se žena musí podmínit a nedokáže se bránit. V České republice je tento mezinárodní den zejména v režii neziskových organizací, které se zabývají právy žen. Často přímo postiženým ženám pomáhají a pořádají nejrůznější sbírky, případně se zaměřují na osvětu a pořádají nejrůznější besedy a akce, kde se široká veřejnost dozví spoustu užitečných informací. Vzhledem k tomu, že 10.12. připadá na Mezinárodní den lidských práv, mnohdy je řada aktivit naplánována na 16 dní proti násilí na ženách. 

Přestože se můžou s domácím násilím setkat i muži, 95% obětí domácího násilí jsou právě ženy. 5-10% žen bylo znásilněno, přesto tuto hrůznost nikdy nenahlásí, proto ta nepřesnost. To nejsou světová čísla, nýbrž statistiky z České republiky. 

Psychické týrání

Možná si říkáte, že žádnou týranou ženu neznáte, možná ji potkáváte každý den. To, že žena na první pohled nepůsobí zchváceně, nemá modřiny a podlitiny, neznamená, že není týraná. A to ani v případě, že je žena týraná opravdu fyzicky. Nemusí dostávat takové rány, aby šly vidět na první pohled, nebo si tyran dává záležet, aby rány nebyly na viditelných místech.

Nebo je žena týraná psychicky, což zahrnuje zejména slovní urážky, pokusy ženu vyděsit, izolovat od rodiny a přátel nebo ji jiným způsobem ovládat. Muž může přesvědčit ženu, že má jen jeho a bez něho nemůže žít. Psychické týrání zahrnuje obviňování, křik, zesměšňování apod. Pokud neuděláte, co tyran chce, může přistoupit i k fyzickému týrání. Psychické týrání také zahrnuje velké šrámy, jako v případě fyzického násilí, mnohdy ještě větší. Má velký vliv na duševní a časem i fyzické zdraví, vede k úzkostem, depresím, chronickým bolestem.

To, že jste se stala obětí násilí, nikdy není vaše chyba, ať se jedná o jakékoliv týrání. Vždy má problém především násilník. Ze začátku se může snažit, je až moc pozorný, chce být jen s vámi, postupně vás začíná omezovat a vy shledáte první chybičky. Každý tyran může mít svůj způsob jednání.

První krok je uvědomit si, že jste oběť

Nikdo nemá právo na to, vám poroučet, nadávat vám, urážet ani fyzicky napadat, byť se jedná “jen” o facku. Možná se vám to s partnerem stalo mnohokrát a byla jste to právě vy, co jste jeho chování omlouvala, nebo jste si říkala, že je to vaše chyba. Kdyby jste (ne)udělala to nebo ono, nikdy by se tak nechoval. Možná se vám mnohokrát omluvil, ale k čemu, když to udělal zas a znovu. Možná už to trvá několik let, jeho chování se může stupňovat. Je na čase si uvědomit, že bez takového člověka vám bude líp.

Mějte se ráda, s někým si promluvte, odejděte z takového vztahu, odpusťte a žijte dál. Pokud nemáte na koho se obrátit, vyhledejte terapeuta nebo nějakou organizaci pomáhající ženám, které musí čelit domácímu násilí. Pro týranou ženu to však jednodušeji zní, než je schopna skutečně udělat. Mnoho lidí si po odhalení týrání pokládá otázku, proč žena násilníka dávno neopustila. Může za to stud, strach, má děti, na které také musí myslet, nemá kam jít, nemá peníze. Násilník totiž ženu může odtrhnout od veškerého příjmu, dává ji jen almužnu nebo vůbec žádné peníze. Pokud dostanete byť malou částku, ukryjte si ji na případný útěk. Začátky mohou být těžké. Přesto existují různé možnosti, mj. můžete zkusit azylový dům. Pro začátek vše lepší než život s tyranem. 

 

Nezavírejte oči před domácím ani jiným násilím páchaných na ženách!

 

Máte vy sama zkušenost s týráním? Ať už na vaší osobě, v rodině nebo jiné ženy či muže?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 11.44

mně přijde nejhorší, jak jsou ty ženy úplně obrněné strachem a neozvou se pro pomoc

Aneta Jiřičná Bendiková, 20. 12. 2020, 17.53

bohužel,toto zažívala má mamka z dvěma chlapy hnus.

Katka

Katka, 29. 11. 2020, 16.40

Bohužel takových příběhů je spousta a všechny mají jedno společné. Nedostatek sebevědomí ženy a finanční závislost na muži. Takže na tom bych preventivně zapracovala.

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 9. 12. 2020, 17.45

Ona ani ta prevence nemusí pomoci často ženy i odejít chtějí a nakonec to neudělají a nebo odejdou a po roce se vrátí protože ho dle svých slov stále milují 😬

Katka

Katka, 10. 12. 2020, 10.39

No je pravda, že bez mužů se žít nedá, ale s nimi často také ne ;o) Je to těžké najít tu harmonii a musí chtít oba, nejenom žena.

patricia077

patricia077, 26. 11. 2020, 9.27

Bohužel jsem právě nedávno zjistila, že moje kamarádka byla psychicky týraná, dozvěděla jsem se to, až když odešla od manžela, ženy to v sobě dusí, stydí se a trpí

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 9. 12. 2020, 17.46

To je fakt většinou je to tak, že to nikdo nepozná a agresor na venek působí na okolí sympaticky 😬

patricia077

patricia077, 9. 12. 2020, 17.52

Jj tak to je bohužel

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů