Přijetí nového člena rodiny staršími sourozenci

zobrazeno 5917×

Vložil(a): Adrianita, 3. 11. 2014 15.40  (aktualizováno 7. 6. 2019 9.35)

Čekáte druhý či další přírůstek a přemýšlíte, jak bude reagovat váš prvorozený, případně druhorozený či další potomek? Zjištění, že veškerá dosavadní pozornost rodičů a okolí se teď bude dělit na více subjektů je neradostné asi pro každé malé dítě. Jak je příchod nového člena vnímán staršími sourozenci a co můžete udělat vy, aby bylo přijetí co nejhladší?

Je více než jisté, že své první dítě či všechny vaše děti máte moc ráda a vycházíte s nimi v klidu, proto jste se s partnerem rozhodli pro dalšího potomka. Starší sourozenci pro to už tolik pochopení nemají, obzvláště, když je postavíte před hotovou věc a poté je rovnou "hodíte do vody", aniž by jste je na příchod miminka připravily. Najednou se vše točí jen kolem nejmladšího- přebalování, kojení, nosení. Váš malý prvorozený má být ze dne na den ten velký, rozumější, má si hrát sám a brát ohledy na mladšího sourozence. Když se na to podíváte pohledem malého mrňouse, zjistíte, že takový přístup je minimálně neohleduplný vůči němu. Doteď vás měl jen pro sebe, vše jste dělali spolu, měli jste na sebe spoustu času. Čeká ho nová situace, kterou si neumí vůbec představit, má ještě málo zkušeností. Ať máte doma kojence, batole, předškoláka či starší dítě, věnujte velikou pozornost přípravě na příchod miminka (a nemyslím, aby jste vyprala a vyžehlila celou výbavičku:).

Pár obecných rad pro začátek

Připravte dítě na příchod mladšího sourozence s dostatečným předstihem. Někteří rodiče volí strategii, že o příchodu sourozence dítěti nebudou předem vůbec říkat. To se vám může dost nevyplatit, navíc to není fér k těm starším. Je to obrovský šok, když maminka na pár dní zmizí a pak se vrátí a stará se ještě o někoho jiného. Nemusíte radostnou novinu dětem vychrlit hned, když objevíte 2 čárky na těhotenském testu, stačí v polovině těhotenství, nejpozději však na začátku třetího trimestru.

Nechte dítě pomáhat například s přípravami nebo mazáním těhotenského bříška. Povídejte si, jak to asi bude se sourozencem probíhat, ale neidealizujte to. Nemusí se na sourozence vyloženě těšit, stačí když s novou situací bude smířený. Narovinu svému dítěti řekněte, že budete mít na něj možná méně času, miminko bude plakat, může ho bolet bříško, bude se často kojit apod. Když to po porodu nebude tak horké, tím lépe.

Některé maminky si do tašky do porodnice připraví i dárek pro staršího sourozence, který mu „jako“ věnuje miminko. Je to takový malý úplatek, částečně lest, ale udělá staršímu velikou radost. Pokud se vám tento přístup nelíbí, nebo máte o dost starší dítě, připravte mu dárek sama za sebe.

Žárlivost je přirozená

Některé děti začnou žárlit, když se jim narodí sourozenec. Není se čemu divit, je to obrovská změna. Nic dítěti nevyčítejte, nepřipomínejte mu, že se na sourozence těšil. I když to může být náročné, snažte se, aby veškerá pozornost nebyla přesunuta jen na miminko. Vyhraďte si čas jen na starší dítě a intenzivně se mu věnujte vy i jeho otec. Zachovejte kroužky a aktivity, které dítě vykonávalo ještě před narozením miminka. Jezděte na výlety. Nechte také starší dítě vyprávět mladšímu, co dělalo přes den, co už umí a podobně. Jestliže má dítě zájem, pořiďte mu panenku a ukažte mu, co a jak s miminkem děláte, může vás napodobovat.

Ať už vám miminko dá zabrat více či méně, několikrát za den se se starším pomazlete a řekněte mu, jak moc ho máte ráda. Čím více máte dětí, tím dřív je dobré srovnat si priority. Opravdu musíte každý den vysát a vytřít celý byt, 3 hodiny strávit u plotny či udělat vše hned a co nejlépe? Čistá domácnost dětem nenahradí spokojenou a vyrovnanou mámu. Snažte se udělat vždy to nejnutnější, vařit rychlá jídla, případně zapojte partnera či rodinu. Vždy se ujistěte, že nehrozí žádná krize, vše je v pořádku, dětem jste splnila jejich základní potřeby, poté se můžete věnovat sama sobě.

Některé maminky po narození mladšího sourozence dítě častěji "odloží" k babičce či ho přihlásí do školky. Je fajn, když dítě tráví více času s otcem či občas stráví odpoledne s babičkou, ale dítě by to nemělo brát, jako že se jej zbavujete. Narození miminka je dost velikou změnou sama o sobě, proto na tuto dobu neplánujte žádnou jinou změnu, jako je stěhování, nástup do školky či cokoliv jiného.

Regrese ve vývoji staršího sourozence

Jednou z možných reakcí starší ratolesti je tzv. vývojový regres. Některá batolata i předškoláci se začnou chovat znovu jako miminka, aby měli stejnou péči a lásku jako mladší sourozenec. Většinou se k tomuto kroku často uchylují ta batolata, která byla v roce bez plen, ve dvou letech uměla jíst příborem a plynně mluvit. Tyto děti se začnou pomočovat, šišlat, odmítají se samy krmit a vyžadují láhev s dudlíkem. Zabírá opět spousta lásky a pozornosti ze strany rodičů. Pokud se dítě začne chovat jinak než obvykle, bude se více vztekat, plakat apod, je více než jasné, že jen vyžaduje více pozornosti. Rozhodně jim dejte více lásky, ne více kárání či požadavků. Podle odborníků se většina dětí s příchodem sourozence vyrovná do půl roku.

Nesnáší ho nebo ho dokonce bije?

Některé děti se chovají tak, jako by mladšího sourozence opravdu nenáviděly, nebo vám to dokonce řeknou, případně se mu snaží ublížit. Žádné dítě není zlé, jen se hůře vyrovnává s příchodem miminka. I když to může vypadat hrozivě, zachovejte klid, je to zcela normální. Pokud se vám starší sourozence svěří s tím, že by byl nejradši, kdyby miminko už nebylo, buďte ráda. Za to, že k vám chová důvěru a svěřil se vám. Ve skutečnosti si to nejspíš nepřeje, s velkou pravděpodobností ho má rád, ale jeho negativní pocity jsou silné a on si s nimi neví rady. V tomto případě pomůže jen uvolnění pocitů v bezpečném prostředí. Nehodnoťte vaše dítě, uznejte jeho pocity, zahrajte si hry, co vše by udělal nebo řekl mladšímu. Je velmi pravděpodobné, že ho tyto pocity časem přejdou. Pokud se však malému snaží ublížit, zahodí mu jeho usínáčka, dudlík nebo ho třeba štípne, opět je to volání o pomoc - mami, miluj mě a dej mi více svého času! Tak jako dřív.

Respektujte potřeby každého ze sourozenců a buďte spravedliví

Jakmile se mladší dítě začne pohybovat po vlastní ose a lézt do všeho, co ho zajímá, nechte starší dítě mít vlastní prostor, možnost např. si vyhradit jednu krabici, v níž bude mít své věci nebo hračky, které jsou jeho oblíbené, a nechce, aby mu je mladší sourozenec zničil a oslintal.

Vyspělejší sourozenec by neměl být za každou pří vinen jen proto, že je starší. Nehrozí-li, že by si děti mohly ublížit, je dobré, když si své spory vyřeší samy.

Není lepší místo pro trénování sociálního chování než ve skupině sourozenců. Zde se dítě naučí prosazovat a přizpůsobovat, smiřuje se s pořadím v rodině a přes různé problémy snáší ostatní.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.13

kluci své sourozence,vždy vzali s klidem

Bar.Ca., 26. 7. 2019, 7.17

Trochu jsem se bála jak syn přijme bráchu, trvalo to chvilku než si zvykl, ale nakonec je za bráchu moc rád

Katka Alex, 12. 7. 2019, 19.10

Můj prvorozený dostal sourozence, když mu byly skoro dva roky. O další dva roky později si začal říkat o dalšího sourozence. Prý je jich málo a potřebují ještě čtyři sourozence! Vím, že někteří rodiče mají potřebu dítěti plnit každé přání a docela by mě zajímalo, jak by se zachovali v mé situaci

Furciferka

Furciferka, 19. 6. 2019, 16.13

Já jsem si před nějakou dobou z VP pořídila tento "pracovní sešit": https://www.kosmas.cz/knihy/228116/bude-nas-o-jednoho-vic-malujeme-tvorime/ . Je to docela pěkné. Je to určitě jedna z možností, jak dítě na příchod mladšího sourozence připravit. Tak snad časem také využijeme

dasza, 11. 6. 2019, 13.19

Naší se mají rádi a ještě se nikdy nehadali.jsou na sebe děsně napojení.

Eliška Kozlova, 9. 6. 2019, 23.58

Ono hodně záleží na dětech i pohlaví, v jakém pořadí se rodí. My máme rozdíly 4 a 2 roky a je to znát. Nejstarší si pamatuje dobu kdy byl jen sám, dcera ne. Co jsem se zatím setkala, tak i když je to náročné, lepší vztah mají děti které jsou blíže k sobě, ale záleží i na osobnosti dětí. U nás byla menší krize vždy v období kdy ten mladší lozil a bral věci starších, nebo boural stavby

Lenička, 8. 6. 2019, 13.27

dcera brášku vzala v pohodě. Byla malá chůva.

patricia077

patricia077, 8. 6. 2019, 15.13

u nás to bylo taky tak že dcera přijala bráchu v pohodě za to teď se rvou a dnes došlo i na to že brácha ségru kousl

jkubeso, 7. 6. 2019, 14.54

Synovi byl rok, když se dcera narodila. O novém přírůstku jsme mu říkali, opravdu nevím, jak moc to vnímal. Ale změnu zvládl v klidu, chvilku potíže se spaním, ale jinak pohoda. Horší to bylo s dcerou od chlapa z předchozího vztahu. Sice ji bylo 10, sourozence moc chtěla, ale nějak doteď nemůže prekousnout, ze přišla o plnou pozornost od všech Nevím, jestli se tomu dalo nějak předejít nebo jsme něco udělali špatně.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 13.57

Jsem zvědavá, jak to bude u nás

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 10.36

Měla jsem strach jak veme 2letá dcera nového sourozence , bála sem se že bude žárlit, ale moc mě překvapila jaká je to opatrovnice, chce se pořád starat

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů