Neúplná rodina není to, co má největší vliv na děti a jejich potenciál

zobrazeno 2539×

Vložil(a): Mari96, 7. 2. 2019 12.42

VašeVýživné.cz je asistenční program, který pomáhá rodičům samoživitelům získat alimenty pro své děti. Cílem organizace je dosáhnout takových změn, aby děti vychovávané pouze jedním rodičem měly podmínky pro všestranný rozvoj, a dále pak vytvořit takové podmínky pro rodiče dětí, které by jim dovolily žít plnohodnotný život srovnatelný s kvalitou života lidí žijících v rodinách úplných. Kdo se na VašeVýživné.cz může obrátit a s čím? Zeptaly jsme se ředitelky VašeVýživné.cz Mgr. Ivety Novotné.

Mája: Paní Novotná, vím o Vás, že jste pracovala v bankovnictví. Měla jste na starosti vymáhání pohledávek. Co Vás přimělo k tomu, že jste tuto práci opustila a začala pracovat v neziskové organizaci? Byl to delší proces nebo to bylo rozhodnutí „ze dne na den“?

Iveta Novotná: Celý život jsem pracovala v oboru pohledávek. Začala jsem na exekutorském úřadě, pokračovala jako „vymahač“ na telefonu v největší nebankovní společnosti zaměřené na spotřebitelské půjčky, stala se manažerem vymáhacího callcentra v bance a na konec jsem vedla celé vymáhání jak mimosoudní, tak soudní spolu s insolvencemi v nebankovním sektoru. Během toho jsem si stihla „odskočit“ na dva roky na mateřskou. Po návratu z mateřské zpět do práce jsem začala mít pocit, že bych ráda dělala něco víc – něco, co mi bude dávat smyl a začala jsem se porozhlížet. Nejednalo se o rozhodnutí ze dne na den, ale spíš takový ten pocit, že chcete něco jinak, ale úplně nevíte co. Mezi prvními úvahami byla myšlenka jít na některé z ministerstev, kde bych uplatnila své vzdělání v oboru veřejná správa. Při hledání se mi zároveň otevřela možnost stát se členem týmu VašeVýživné.cz. Pochopila jsem, že tohle je to, co hledám. Něco víc než jen práce 😊.

Mája: Vidíte v nynější práci větší smysl jak pro Vás, tak i pro ostatní, kterých se Vaše práce dotýká?

Iveta Novotná: Jednoznačně ano. Uspokojuje mě pozorovat, jak můžu díky svým předchozím nabytým zkušenostem v oboru pohledávek pomáhat ostatním. Je to vlastně sloučení toho, co jsem se naučila a toho, co jsem chtěla dělat. Moci pomáhat, ale zároveň úplně neopustit to na čem jsem předtím roky pracovala. Je krásné vidět, že to, co děláte, dává smysl. Sledovat reakce rodičů, kterým jsme pomohli - a není jich málo. Bohužel každá mince má dvě strany, i zde se setkáváme s rodiči, kterým nedokážeme pomoci ani my. Ale důležité je zkusit všechno, co je možné pro pomoc udělat. I když jsme některým zatím nedokázali pomoci s vymožením výživného, pomáháme už jen tím, že jsme tu. Už jen vědomí, že někdo za rodiči stojí a je ochoten si je vyslechnout, velmi pomáhá. Díky našim zkušenostem a díky tomu, že jsme největší asistenční program pro rodiče v oblasti výživného, máme spoustu statistik a informací, které poskytujeme dále. Věříme, že to pomůže politikům při rozhodování o krocích, které mohou oni pro rodiče udělat. Tam, kde nepomůžeme ani my, je nutné, aby přišel s pomocí stát.

Mája: Kdo všechno se na Vás může obrátit a s jakým problémem?

Iveta Novotná: Na náš program se můžou obrátit rodiče a zletilé děti, kterým není řádně hrazeno výživné. Pomáháme jak se získáním výživného, tak i se zodpovězením všech otázek, které v souvislosti s problematikou dlužných alimentů mají. Za naše služby rodiče nebo zletilé děti, které se na nás obrátí, nic neplatí, ani v případě, že se výživné nepodaří získat.

Mája: Týká se problém samoživitelství i mužů? (Všude se dočítáme pouze o matkách samoživitelkách).

Iveta Novotná: Ano, jsou i tatínci, kteří mají děti ve své péči a matky, které na ně nehradí. V našem programu je 93 % maminek a 7 % otců kterým aktuálně pomáháme.

Mája: Dle statistik jsou neúplné rodiny v České republice stále častější. Rozhodla jste se více zajímat o tuto problematiku, protože máte osobní zkušenost?

Iveta Novotná: Dle našich průzkumů víme, že každý z nás má kolem sebe průměrně čtyři lidi, kteří se s problémem dlužného výživného potýkají. Nemusí se vždy jednat o situaci, kdy dlužník neplatí vůbec, ale už jen to že neplatí pravidelně, představuje pro neúplnou rodinu velký problém. Já sama vidím tyto zkušenosti ve svém okolí a vím, s čím se tyto rodiny potýkají. Osobní zkušenost však naštěstí nemám, s manželem a synem vše klape 😊.

Mája: Jaký vliv má neúplná rodina na dítě, které v ní vyrůstá? Jde to nějak zhodnotit ze zkušeností Vašich zákazníků, kteří se na Vás obrací?

Iveta Novotná: Samotná neúplná rodina není to, co má největší vliv na děti a jejich potenciál. Bude to znít asi strašně materiálně, ale problémem jsou právě finance. Díky nedostatku peněz vznikají v neúplných rodinách následky, které mají širší dopad na děti. Pokud se rodina rozpadne, ale rodiče fungují - tedy oba se starají, věnují výchově a vzdělávání a druhý rodič se spolupodílí finančně i svou osobností, následky nejsou tak markantní.

Z naší zkušenosti víme, jak těžká je pro samoživitele výchova spojená s nedostatkem financí a nezájmem druhého rodiče. Jaké následky přináší, když nemůžou dát dítěti svůj čas, protože musí chodit na brigády, aby vše zvládali. Nebo dávají svůj čas, ale nemůžou zaplatit kroužky, které jsou tak důležité pro rozvoj dětí, nemůžou si dovolit doučování a další potřebné věci.

Mája: Jste současně i ředitelkou Asociace neúplných rodin, pod kterou VašeVýživné.cz spadá. Mohla byste čtenářům představit koncept její činnosti?

Iveta Novotná: Asociace neúplných rodin se zabývá celkovou osvětou široké veřejnosti v oblasti problematiky samoživitelství. Mimo jiné se setkáváme i s politiky a snažíme se upozorňovat na důležitost řešení tohoto problému. V rámci Asociace pomáháme i s tématem výživného.

Mája: Pořádáte nějaké akce, na kterých se můžou čtenáři dozvědět více o fungování VašeVýživné.cz, případně i využít osobní konzultace?

Iveta Novotná: Vše o našem fungování se můžou lidé dozvědět na našem webu VašeVýživné.cz a facebookovém profilu. V rámci našich aktivit se soustředíme i na články na blogu a v poradně. Rodiče mohou využít naše konzultanty, kteří jsou připraveni zodpovídat dotazy online přes web chat, můžou čerpat z naší poradny. Otázky, na které nenajdou odpověď, nám mohou zaslat prostřednictvím webového formuláře. Pro všechny je k dispozici také naše bezplatná telefonní linka. Víme, jak těžké je sloučit pracovní a rodinný život, a že již není čas někam jezdit nebo docházet. Snažíme se vycházet tomuto trendu vstříc a nabídnout rodičům takovou formu pomoci, aby mohli vše řešit z domova.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (32 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

novaklen, 2. 6. 2022, 20.17

Když se na to dívám zpětně, tak jsem vlastně ráda, že se nám s bývalým manželem nepodařilo mít děti. Byla bych celkem nerada, kdyby si musely zažít ten rozvod, kterým jsem si prošla já. Bylo to opravdu hrozné. A hlavně nebýt advokáta z https://www.cikr.cz/ kterého jsem tehdy měla na své straně, tak kdo ví jak by to vůbec pro mě dopadlo.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.12

mamka je sama z 6ti letou ségrou a říkala,že toto je daleko lepší,než být z nějakým chlapem.

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 14.12

Snad to pomůže všem, kteří potřebují pomoc

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 18.12

Někdo to má opravdu těžké

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 12.07

Osobně Jsem velmi ráda že něco takového nemusím sama osobně řešit

Ketris

Ketris, 15. 2. 2019, 11.33

Bezva!

Monuli, 8. 2. 2019, 21.35

Hezká pomoc.

jkubeso, 8. 2. 2019, 13.50

Prospěšná věc určitě, naštěstí neplatice v okolí žádné nemám.

patricia077

patricia077, 8. 2. 2019, 10.50

Každý projekt co pomůže je fajn v tom se shodneme asi všichni že

Lenička, 8. 2. 2019, 3.16

Určitě prospěšná věc. Kterou určitě pomůže.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů