Kde čerpá energii zakladatelka webu ProMaminky.cz?

sledováno 1× zobrazeno 3832×

Vložil(a): NikolaJ, 26. 6. 2017 1.33

Při práci na tomto webu se často setkáváme s velmi zajímavými příběhy žen, maminek s malými dětmi, které se pustily do nějakého podnikání. Rozhodly jsme se vybrat některé z nich, z partnerek našeho webu, které pro vás věnují například dárky do soutěží či věrnostního programu, realizují z našeho pohledu zajímavé aktivity, mají zajímavé produkty a udělat s nimi rozhovory, představit vám jejich motivaci i to, jak skutečně zvládají skloubit práci a péči o rodinu. Ale začneme pěkně "doma", na našem webu.

Před časem jsme zveřejnily na webu článek Výkonnou ředitelkou a matkou na plný úvazek. Tento článek vzbudil řadu reakcí – některé byly obdivné, že žena zvládá obojí, jiné reakce negativní, protože dětství dětí velmi rychle uteče a není nad to si toto období nejen plně užít, ale také se dítěti opravdu věnovat a neodkládat jej neustále někam na hlídání.. především dokud je opravdu malé.

My se při práci na tomto webu často setkáváme s velmi zajímavými příběhy žen, maminek s malými dětmi, které se pustily do nějakého podnikání. Některé z nich měly potřebu seberealizace, měly nějaký nápad či dovednost a mateřská „dovolená“ pro ně bylo to pravé období pro rozeběhnutí svého vlastního podnikání a vyzkoušení si, zda uspějí. Někdy ženy potřebují nějaký přivýdělek čistě z finančních důvodů.

Rozhodly jsme se vybrat některé z nich, z partnerek našeho webu, které pro vás věnují například dárky do soutěží či věrnostního programu, realizují z našeho pohledu zajímavé aktivity, mají zajímavé produkty a udělat s nimi rozhovory, představit vám jejich motivaci i to, jak skutečně zvládají skloubit práci a péči o rodinu. Možná některý z rozhovorů bude motivací a přínosem i pro ty z vás, které mají nápad a prozatím nenašly odvahu, nebo se také třeba naopak utvrdíte v tom, že pracovat při mateřské není pro vás to pravé. Obojí je z našeho pohledu správně. Každá žena je jiná, má jiné prožívání, jiné potřeby, jiné priority a pro naše děti je důležitá především spokojená maminka. :)

 

No a nemusíme chodit daleko. Právě si čtete článek na webu, který pro vás připravujeme my, včelky z ProMaminky.cz, které jsme maminkami na mateřských, i když je pravda, že některým z nás už děti zrovna akorát dorůstají do školkového nebo dokonce školního věku.

Za celým tím bzučením stojí Saša. Najdete ji tady pod jménem Alexandra a je to žena, co nevydrží na jednom místě, šíří kolem sebe optimismus a radost ze všeho, co dělá. My jsme se tím rády nechaly nakazit a možná právě proto je náš (váš) web takovým místem, jakým je – respektujícím a tolerantním prostředím, kde si ženy vzájemně nevjíždí do vlasů, jak je tomu na jiných maminkovských webech, ale snaží se vzájemně si pomáhat, vyslyšet, inspirovat se a hlavně všechny máme jedno společné. Chceme žít zdravě, chceme našim dětem být oporou, zabýváme se tím, co nám dává opravdu smysl a nechceme naopak ztrácet čas něčím, co si ho nezaslouží. Však víte, jaká témata tady v článcích nacházíte.

Nikola: Tak pojď, Saši.. Pojď nám říct něco o tom, co Tě vlastně vedlo k tomu založit web ProMaminky.cz, v jaké jsi byla situaci?

Saša: Dala jsem si s dětmi celkem na čas a poprvé jsem byla těhotná ve 35 letech. Školu jsem studovala při práci, takže jsem v podstatě 15 let pracovala a to téměř celou dobu v oblasti médií, na marketingových pozicích a ta práce mě moc bavila, vybírala jsem si do týmu lidi, se kterými mi bylo dobře a šlo nám to od ruky. Když jsem pak odcházela na mateřskou, těšila jsem se, ale trochu jsem si myslela, že kromě 100% maminkování budu potřebovat ještě nějakou jinou aktivitu a čekala jsem, co se vyvrbí. No a protože nejsem konzument klasických maminkovských webů, nekonečných diskuzí a chci svůj čas trávit hodnotně a efektivně (a mám ve svém okolí spoustu takových žen), rozhodla jsem se vytvořit takové místo na českém internetu. Místo, kde ženy jako já budou nacházet hodnotné a fakt zajímavé informace, budou sdílet své názory, budou se vzájemně respektovat a povzbuzovat v této naší životní fázi a taky se tam budou bavit a budou tam rády trávit čas.. a nejlépe nebudou potřebovat chodit jinam. :)

Začátky se neobešly bez problémů a kdo s námi byl od úplného spuštění webu, ví, že ProMaminky.cz se rozjížděly ve dvou vlnách. Bylo to z toho důvodu, že jsem se názorově neshodla s jedním ze společníků a na rok jsem od webu prostě odešla a užívala si naplno svou malou dcerku, protože mi za to ty nervy a dohadování nestály. Když byl první dceři rok a půl, vrátila jsem se a už jen s druhým společníkem, se kterým jsme dlouholetí kamarádi a bez jeho (nejen) finanční podpory by web fungovat nemohl (alespoň zpočátku), jsem se pustila zase do práce. Web ProMaminky.cz, jak ho znáte teď, funguje od listopadu 2014 a mám velikánskou radost z toho, že i když si to možná spousta z vás neuvědomuje, je vás tady fakt hodně! Každý měsíc na web přijde okolo 120.000 unikátních lidí a prohlédnete si téměř 700 tisíc stránek webu. ;) Na Facebooku nás je 34 tisíc (data z června 2017).

Nikola: Kolik lidí vlastně teď na webu pracuje?

Saša: Aktuálně je nás asi 20 holek, co pracujeme na webu. Pár z vás má na starosti jednotlivé kategorie, o které se staráte, hlídáte, aby tam bylo všechno v pohodě. Některé pracujete na takových pravidelných aktivitách, jako jsou newslettery, zpracování soutěží, udržování věrnostního programu apod. Pak máme v týmu holky, které domlouvají s partnery spolupráci, jejich propagaci na webu a produkty do soutěží a VP. No a další část jsou ženy, co zpracovávají různá témata do článků podle redakčního plánu, dohledávají dobré zdroje informací atd. Taky máme programátora a grafika v jednom a mě.  Myslím, že pro nás všechny je velkou výhodou, že můžeme pracovat z domova v takovém čase, který máme k dispozici (proto nás je taky tolik, nikdo z nás nedělá plnou pracovní dobu, protože to tak prostě nechceme, vždyť máme doma ty prďoly). Nepřeháníme to, aby práce nebyla na úkor dětí.

Nikola: Je to náročné skloubit všechno dohromady? Dvě malé děti, domácnost, starat se o chod webu s týmem 20 lidí a všechny ty další aktivity?

Saša: No nebudu zastírat, že to je náročné. Jedna dcerka chodí do školky a druhé jsou dva a půl, takže ji mám doma. Mám ale velkou výhodu v zázemí u babiček, díky nimž mám 2x týdně hlídání a zbytek pracuju někdy večer, někdy v době spánku dcery po obědě a jak se dá. Bylo období, hlavně ke konci minulého roku a pak ještě první čtvrtrok letošního, kdy to bylo fakt už přes čáru. Moc jsem toho nenaspala, spouštěly jsme ještě MujPorod.eu, dodělávaly jsme Videoprůvodce těhotenstvím a porodem.. a taky jsem Báře (sestra Saši je Bára Poláková – herečka a zpěvačka) spouštěla před Vánoci eshop s její kolekcí oblečení, která se v podstatě obratem vyprodala a došívala se nová várka. Bylo toho nad hlavu a byla jsem fakt unavená. Věděla jsem ale, že to na jaře všechno dotáhneme a bude líp. Babičky a manžel mi domlouvali, abych se z toho nesložila a slyšeli pořád dokola, že „v dubnu bude líp“. A bylo. Od dubna jsem opravdu hodně zvolnila. :) Po večerech teď pracuju minimálně (tak jednou týdně) a hodně mi pomáháš Ty, hodně mojí práce jsi mi ukrojila. Děkuju!

Nikola: Vídáte se se s Bárou?

Saša: Jasně že vídáme. Docela pravidelně se vídáme u našich, kde Barča tráví dost času, když nemá práci, nebo když ji má ona i Pavel a mamka pomáhá s Ronjou a Rikou. Ono přece jen mít děti rok a půl od sebe je docela náročný, což spousta maminek tady z webu může potvrdit. Občas přijedou k nám, ale to se všechno točí kolem dětí.. Však to všechny znáte. Teď Bára zase hraje s kapelou pár koncertů přes léto, tak se trochu věnuju jejím stránkám BarboraPolakova.com a Facebooku (spravuju jí je) a těším se, že zase vyjedu na nějaký koncert s nimi. Je to jinej svět.

Nikola: Jak si dobíjíš energii? Co děláš ve svém volném čase, pokud nějaký tedy máš?

Saša: Pokud do volného času nebudu počítat sem tam dvacetiminutovky, kdy vyběhnu na zahradu a rychle něco zasadím, vypleju, posekám, teď už i sklidím apod., tak jsem si našla naprosto úžasnýho koníčka. Už skoro rok (tedy s dvouměsíčním podzimním výpadkem, kdy už se energie nedostávalo) dělám Capoeiru. (EDIT: jaro 2024 a Saša se Capoeiře stále aktivně věnuje a trénuje děti 6 - 12 let). Je to hodně fyzicky náročný bojový sport, který je ale tak ladný, že připomíná tanec. Je v tom hodně akrobacie a taky hudby. Neskutečně mě dobíjí nejen pohyb, ale taky lidi, kteří tam jsou. Kdyby se k nám někdo chtěl přidat, přijďte na trénink (Axe Capoeira – trénujeme v Praze Holešovicích). Myslím, že odreagování potřebuje každý, ať už je to trénink, četba knížky, sraz s kamarádkami (bez dětí), kino, pedikúra... je to úplně jedno, ale čas, který prožijete jen podle sebe. A taky aspoň sem tam čas o samotě s partnerem.

Nikola: Jak vypadá tvůj běžný den?

Saša: Když by to měl být ten „pracovní“, tak ráno vstáváme kolem 7 h. Vypravím starší dcerku do školky (jednou týdně do lesní, jinak do státní) a pak buď přijede babička k nám a hrají si s mladší dcerou doma, nebo ji vezu k druhé babičce na hlídání. Pak si sedám kolem 9 h k práci (notebooku) a řeším nejdřív urgentní věci a když zbývá čas, tak se snažím věnovat něčemu strategičtějšímu, dlouhodobějšímu. Občas jedu na nějakou schůzku, ale to mi s cestou po Praze zabírá tolik drahocenného času, že toho většinu řeším z domova od stolu, po mailu a telefonicky. Čas mívám do půl 4 až 4 h a zase jedu vyzvedávat do školky, případně k babičce. Pak jsem s dcerami, kdy si hrajeme, hodně tvoříme, něco společně kutíme na zahrádce, nebo jedeme něco nakoupit, vaříme, ..prostě klasika, co je potřeba a co se nám chce. Jednou týdně chodím s každou z nich plavat. Večer po příjezdu manžela buď balím a jedu na trénink, nebo ukládám holky do postele, čteme pohádky a pak buď ještě sednu k práci nebo usnu s nimi, nebo s manželem kecáme, koukneme na film, čtu si.. jak to zrovna vyjde. Spát chodím kolem půlnoci.

Nikola: Jaké máš plány do budoucna? Je vůbec možné tvůj projekt web ProMaminky.cz ještě někam posunout?

Saša: No jasně, že se dá posunout. Nápadů je pořád dost a spíš se nedostává času. Zrovna teď řeším, že brand naší včelky je už dost známý a získal si důvěru spousty maminek. Věřím, že si uvědomují, že do všeho na webu jdeme naplno a že se spojujeme s těmi partnery, kteří mají z našeho pohledu co maminkám nabídnout. Nepouštíme si sem úplně každého, protože si chceme držet tu jedinečnost v zaměření, jaké máme a nechceme o tu získanou důvěru přijít. Zrovna teď přes prázdniny se brandu a jeho využití chci víc věnovat.

Přemýšlím také nad systémem Věrnostního programu, protože dlouhodobě vidím, že jej využívá „zdravé jádro“ maminek, co k nám chodí, ale spousta žen není na webu aktivních a „pouze“ web pročítají a inspirují se. Což není málo. Naopak. Cením si toho a přemýšlím, jakou formou i je do Věrnostního programu zapojit.

Také mám velmi dobré zpětné reakce z našich workshopů a přednášek, zázemí pro maminky a jejich děti, které míváme na veletrzích i dalších akcích, takže i to je směr, kterému se chceme i dál věnovat. Máme v plánu i nějaké aktivity mimo Prahu, abychom se mohly potkat osobně s těmi, kdo o to budou stát v jiných regionech. Ale toho času není zkrátka nazbyt, tak uvidíme, jak to vyjde.

Je pro nás teď důležité také posílit obchodní tým, protože se na nás obrací víc a víc partnerů, kteří chtějí spolupracovat a my jim máme co nabídnout.

A co bych fakt ráda, abychom se s holkami, co na webu pracují, společně víc vídaly. Všechny jste bezva ženy a z 95% řešíme společně „jen“ práci, což je škoda. Bylo by fajn se víc vídat osobně, klidně s dětmi.

 

Jak se vám rozhovor líbil? Překvapilo vás něco? Chcete se na něco Saši ještě "dozeptat"? Pokud ano, ptejte se v komentářích pod článkem. Bude pro vás takováto série rozhovorů zajímavá? A jak vy vnímáte práci při mateřské / rodičovské dovolené?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
10

Alexandra Wolfová povídá o tom, co ji vedlo k tomu založit web ProMaminky.cz a v čem je odlišný od ostatních maminkovských webů. Proč na webu máme pohodovou a inspirující, podporující atmosféru? Co to znamená ten ZDRAVÝ NÁHLED NA MATEŘSTVÍ A DĚTI? A jakým maminkám se u nás bude určitě líbit?

Diskuze k této stránce (41 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 26. 9. 2021, 18.32

Bezva rozhovor

máte můj velký obdiv.a nádherná rodinka ♥

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 6.48

Evidentně to nic lehkého neni

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.50

velký obdiv

jitkamety

jitkamety, 15. 7. 2017, 22.15

Nadherna a stastna rodinka tak to ma byt

Aliisha

Aliisha, 5. 7. 2017, 20.16

Super žena....super web

Alexandra, 11. 7. 2017, 14.46

óóóóóó děkuji Mám radost, že se vám tady u nás líbí. Proto to děláme. S láskou a přesvědčením.

dadinkamaminka, 4. 7. 2017, 9.39

Clanek je bezva Jsem moc rada, ze tenhle web je

mckvak, 30. 6. 2017, 15.11

Super clanek, moc fandim - web je uzasny!

Alexandra, 11. 7. 2017, 14.45

Však jste s námi taky už pěkně dlouho

Mygara

Mygara, 30. 6. 2017, 11.52

tedy, i po přečtení článku se divím, kde na to všechno berete ten čas .-), spíte vůbec? .-)

Alexandra, 11. 7. 2017, 14.45

Ale joooo, sem tam hehe Vždycky jsem si myslela, že potřebuju minimálně 8 hodin spánku a když se mi narodila dcera, tak jsem bývala dost nevyspalá. Ale nějak jsem se naučila, zvykla si a teď když usnu před půlnocí, jsem v 6 vzhůru a vyspalá. Ale zvolnila jsem. Opravdu.

Fuga

Fuga, 29. 6. 2017, 19.15

je pravda, že kdo nezkusí, nepozná, zda by na to měl nebo ne. ale hlavně, vy sršíte energií. já bych neměla odvahu rozjet tak velký projekt, já jsem spokojená v podřízené pozici a doufám, že se vrátím na své původní místo a taky, zrovna zítra jdu do práce na výpomoc a hrozně se na to těším a věřím, že se odtud vrátím odpočatá jako vždy, protože on je rozdíl zda do práce chci nebo musím .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů