Je čas na barborku!

zobrazeno 3174×

Vložil(a): KristinaS, 3. 12. 2019 22.20

Čtvrté okénko adventního kalendáře ProMaminky otevírá svatá Barbora. S dnešním svátkem Barbory je spojen starý lidový zvyk trhání větviček třešní, nebo višní, které by měly vykvést na Štědrý den. Abychom ale byly na Štědrý den připravené, i dnes se budeme věnovat úklidu.

Svatá Barbora

Den sv. Barbory byl prvním společenským adventním svátkem. Dříve hlavně na venkově chodily ženy zahaleny do bílých plachet a s rouškou přes obličej – vypadaly strašidelně, ale v ruce nosily košík s ovocem a bonbony pro děti, případně i metlu nebo vařečku, kterými hrozily těm zlobivým. Zaklepaly na okno, tiše vstoupily, zazpívaly píseň o svaté Barboře, obdarovaly hodné děti a šly o dům dál. 

„Barborky“ jsou dodnes tradiční dekorací interiéru. Třešňové větvičky by měly být uříznuté za svítání v den svaté Barbory.  Ve váze by měly rozkvést nejpozději na Štědrý den. Dívky dříve věřily, že jim jejich květy přinesou v novém roce štěstí, lásku a hlavně  vdavky. Pokud měly na výběr z více nápadníků, mohly k jednotlivým větvičkám dát jména chlapců a čí větvička rozkvetla jako první, měl být ženichem. Někdy dívky své barborky pro jistotu před rodiči ukrývaly, protože se říkalo, že té, která není panna, větvičky nerozkvetou. 

Barborky se hodí i pro předpovídání šťastného měsíce – kolikátý den po uříznutí barborka vykvete, tolikátý měsíc bude pro majitele větvičky tím šťastným. Někde se i říká, že se může k jednotlivým větvičkám napsat přání a která větvička vykvete jako první, to přání se v příštím roce splní.

Pokud se vydáte obstarat si barborku, můžete kromě třešní použít i větve višní a dalších ovocných stromů, jako jsou broskve, švestky, slivoně nebo jabloně. Můžete ale zkusit i barborky z magnólie, sakury, kaliny nebo okrasných jabloní. A jak vybrat správné větvičky a jak se o barborky starat, aby vám vykvetly?  Pro barborky si vybírejte větvičky, které mají hodně květních pupenů. Při stříhání větviček a výhonů buďte opatrní, abyste nepoškodily strom. Vždy používejte kvalitní ostré nůžky, jejichž čistý řez do stromu nezanese infekci. Nastříhaným větvičkám seřízněte dolní konec tak, aby plocha, která přijímá vodu, byla co největší. Větvičky vložte do vázy s vodou a nechte je nejprve několik hodin přizpůsobit vyšší teplotě (například ve sklepě nebo komoře). Poté vázu umístěte na světlé místo se stálou pokojovou teplotou. Větvičky barborek by měly do tří týdnů vykvést. Hlavní příčinou neúspěchu bývá suchý vzduch a vysoká teplota, větvičky proto rozhodně nedávejte blízko topení. Naopak je můžete rosit. 

Zase ten úklid

Čtvrté adventní okénko otevírá hlavně svátek svaté Barbory. Abychom se připravily na Štědrý den v klidu, budeme i dnes pokračovat v úklidu. Pro dnešek zvolíme koupelnu. Nejprve vezmeme veškeré textilní předložky, záclony a dáme je vyprat. Potom projdeme skříňky a vytřídíme starou kosmetiku. Setřeme prach a to včetně topného žebříku. Setřeme obklady, umyjeme okna. Vydrbeme sprchový kout, případně vanu a vrhneme se na toaletu. Nakonec setřeme podlahu. Pokud byste to ráda zvládla bez chemie, můžete se inspirovat v tomto našem článku.

Dneska budeme mít ale ještě dva tipy, jak si usnadnit vánoční úklid. Děti totiž nemusíte zapojovat jen do výroby výzdoby, ale můžete je zapojit i do chodu domácnosti. A pokud i tak máte pocit, že by na vás byl letos větší úklid moc, můžete zkusit, jestli ještě budou mít v některé z úklidových firem volnou kapacitu. Uspořený čas můžete věnovat péči o sebe, nebo podniknout něco společně s dětmi.

Pampeliškový Ježíšek

Dnešek je také vhodným dnem pro připomenutí Pampeliškového Ježíška. Přihlásila jste se? Tak se prosím nezapomeňte spárovat, ať si stihnete dárky rozeslat.

 

Půjdete si uříznout větvičky třešně? Pokud ano, budete si předpovídat svatbu, šťastný měsíc, nebo nějaká konkrétní přání? :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

akzen, 2. 12. 2022, 17.29

Vloni mi krásně barborky vykvetly, letos nesmím zapomenout

annahb, 5. 12. 2021, 10.47

mi ji stihly je to pěkné když kvete

Eliška Kozlova, 4. 12. 2021, 22.37

Také jsem nestihla, ale hlavně že jsem popřála k svátku neteřince

Evka2, 4. 12. 2021, 22.11

Já to nestihla. Ale myslím na to od rána

Pavla T., 4. 12. 2021, 21.52

Před 6 lety jsem si natrhala barborku a řekla mu, že pokud vykvete tak to má spočítané! 😉😂💍 Barborka vykvetla a byla svatba👰🤵🥰 Každý rok mám ve vázičce zlatici z naší zahrady.

parakeet, 4. 12. 2021, 20.22

Barborky nesmí nikdy chybět. Jako každý rok opět jsou ve váze.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.23

barboru nedodržujeme.

simsim, 4. 12. 2020, 19.17

Včera jsem na barborky zapomněla, tak jsem to dnes napravila.

nancy, 4. 12. 2020, 19.15

Také já mám ve váze barborky, do jedné vázy jsem dala třešně a do druhé zlatý déšť.

babca216, 4. 12. 2020, 18.35

Tuto tradici také dodržujeme již několik let

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů