Jak zabavit dítě na cestách nebo u lékaře?

zobrazeno 7606×

Vložil(a): Alexandra, 24. 7. 2016 23.09

„Už tam budeme?“ „Kdy už půjdeme na řadu?“ Kdo by to neznal! Dvě otázky, které rodiče spolehlivě vyvedou z klidu a ještě zvýší nervozitu. Jak zabavit dítě při různých „čekacích příležitostech“? Pokusíme se vám poradit, jak tyto čekací chvíle proměnit tak, že vám skoro bude líto, že už tam jste.

Ať už vyrážíme na výlet, dovolenou, či se přepravujeme pravidelně třeba na kroužek nebo návštěvu, je třeba strávit v dopravním prostředku různě dlouhou dobu. Některé děti mají cestování v krvi, ale po hodině už je to tak nebaví. Jiné děti cestování vyloženě nesnáší a je pro ně peklo i půl hodina. Nervozita stoupá, obzvlášť, když se děti neustále ptají, křičí, pláčou, nebo nechtějí třeba v autobuse v klidu sedět. Dáme vám několik tipů, jak zabavit děti v autě, autobuse, vlaku i letadle, případně při jiných "čekacích příležitostech". Podobné napětí můžou rodiče s dětmi totiž zažívat i v čekárně u lékaře, nebo třeba na poště či úřadě.

Zabavené a uklidněné děti jsou v každém případě lepšími spolucestujícími, lépe se soustředíte na řízení a u doktora vám společně čekání zase lépe uteče a dítě se rozptýlí a nemyslí na to, co se bude dít v ordinaci. 

Zaměřte se i na vlastní pohodu a buďte k dětem empatičtí. Taky vás nejspíš nebaví, když se čekání u lékaře protáhne, nebo je vám v autě děsné horko a chcete už být na místě, možná jste nervózní ze zpoždění vlaku. Když ale neklid přenesete na děti, moc si nepomůžete. Dobré je nezapomenout na svačinu a dostatek pití. Lepší je se vyhnout sladkostem před jízdou i při cestování či čekání, děti mají pak mnohem více energie a neklidu. Připravte s dětmi třeba ovocné korálky či jinak atraktivní svačinu a děti můžou uzobávat.

Takže je dobré se na tyto situace opravdu dobře vybavit. Ulevíte tím dětem i sobě.

Jak zabavit děti na cestách či v čekárně u lékaře

Někdy je třeba zabavit i ty nejmenší, které jindy většinu jízdy či čekání prospí. U všech věkových kategorií myslete na pohodlné sezení, klidně s sebou vezměte polštářek, deku, oblíbeného plyšáka. Zejména miminka do 1 roku ocení usínáčka, šustítko nebo silikonové barevné korále (uleví i při růstu zoubků). Jakmile dítě chodí, už ho tolik nebaví sedět. Ve vlaku se párkrát projít můžete, třeba na záchod, v autobuse nebo v autě je to nemožné. Buď volte více zastávek na protažení nebo dítko zabavte.

Při cestování autem nebo autobusem můžeme soutěžit, kdo dřív uvidí červené auto, kdo dřív zahlédne zvíře na ulici a podobně. Můžeme hrát třeba slovní fotbal. Můžeme si zpívat, nebo si nějaké písničky či pohádky pustit. Na našich stránkách se můžete vyzbrojit hádankami, říkadly a básničkami (třeba na téma dopravy), rozpočítávadlyjazykolamy a samozřejmě pohádkami a písničkami. Můžeme si povídat třeba o tom, co všechno jsme museli s sebou zabalit, nebo co zažijeme, až dorazíme do cíle. Se staršími dětmi můžeme zkoušet odhadnout, jak dlouho trvá, než ujedeme rovný kilometr. Možná budou děti překvapené, že jsou jejich odhady buď příliš malé, nebo velké. Sbalit můžete větší i menší leporelo, mozaiku v kufříku, elektronickou tužku s menší knížkou na cesty, vrstvenné puzzle, magnetické puzzle nebo opakovně lepící samolepky, magnetickou tabulku, hrací karty - černý Petr, apod.

V čekárně u lékaře máte přece jen trošku více pohodlí a můžete dětem s sebou vzít kreslení, knížku, oblíbenou hračku nebo třeba jednoduché razítkování a všechno, co jim zpříjmení čekání. Kreslení a modelování jsme využili i ve vlaku, taky nám čas zkrátil dětský časopis, a to už ve 2 letech. Pamatujte však, že se vám to musí dobře a skladně vejít do kabelky. A tudíž to být trošku odolnější vůči drsnějšímu zacházení. 

Do auta, autobusu, letadla i čekárny si také můžeme přibalit pár užitečných pomocníků - různé hry na cesty.

Minihry pro zábavné cestování

Dobrou alternativou jsou různé cestovní minihry, šachy, dáma, kreslící tabulky nebo příběhové sešity, do kterých lze tiskat razítky, lepit samolepky. Dobré je si vybírat jednoduché cestovní hry s minimem propriet, aby se vám nějaké nezatoulaly pod sedadlo, nebo jste je při cestování nepoztráceli. Takové hry určitě využijete nejen cestou, ale třeba i před spaním nebo když bude pršet. 

Zejména v autě si můžete i zazpívat, případně zpěv doplnit hudebními nástroji.

Další dobré tipy pro cestování s dětmi

  • Dejte si časový předstih a dělejte si při cestování pravidelné přestávky. Zvýší se tak trpělivost vaše i trpělivost dítěte.

  • Maminkám kojenců doporučujeme, abyste děti nevytrhávaly z jejich rytmu. Jízdu autem přizpůsobte jejich stravovacímu a spacímu režimu.
  • Cestovní hračky si dejte do kufříku nebo speciální tašky. Budete je mít rychle po ruce a také rychle sklizené.

  • Dítě dobře zabaví jídlo, ale to neplatí samozřejmě u těch, které trpí cestovní nevolností. Mějte však vždy po ruce studené nápoje (perlivou vodu, chladnou vodu), ty žaludek jako první pomoc zklidní. Nevolnosti při cestování se věnujeme podrobně v článku Kinetóza

  • I když děti na nevolnost v autě obvykle netrpí, zvládají mnohem lépe plynulou jízdu po dálnici než horské serpentiny a časté brzdění. O přestávkách na dálničních odpočívadlech dopřejte dětem dostatek pohybu a protažení. Velká parkoviště mívají někdy alespoň malé dětské hřiště a samozřejmostí bývá dětský koutek v motorestech.

  • Cestujte v době, kdy je vaše malé dítě zvyklé spát. Může za jízdy usnout a tím se na chvíli vyhnete nutnosti ho nějak zabavit. Doporučujeme nezapomenout na polštářek.

  • Udržujte v autě dobré klima, ideálně chladnější a dobře větrané.

  • Děti by neměly v autě během jednoho dne strávit více než 500 kilometrů, proto je po cestě k moři autem nejlepším řešením jedno přenocování poblíž trasy.

 

A navrch přidáváme jednu krásnou básničku, kterou pro nás složila jedna z vás - Zdeňka Slimáčková :)

Cesta autem 

Jedu jedu autíčkem, s mámou, s tátou na výlet.

Kam to jedem? Kdy tam budem? Na vše chci znát odpověď.

Jestlipak už mami víš, čím mě cestou zabavíš?

Prohlížet si obrázek, to mě baví chviličku.

Ale různých otázek, těch mám plnou hlavičku.

Povídej mi maminko o tom všem tam venku.

Já jsem chytrý, naučím se hodně za chvilenku.

Z okna vidím louky, domy, zahrady a velké stromy.

Koukej, tam je ohrádka, v ní se pasou zvířátka.

Koňe? Nebo kravičky? Uč mě, vždyť jsem maličký.

Co je to? A co je támhle? Máma s tátou všechno ví.

Tolik nových věcí poznám jenom cestou k dědovi.

Ten vám bude kulit oči, až mu začnu vyprávět,

co všechno jsem cestou viděl, Jak poznávám ten náš svět.

 

Máte i vy své triky, jak zabavit děti při cestování nebo čekání? Napiště nám je. Věřte, že každý tip pomůže!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (26 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 31. 1. 2023, 10.54

S manželem jsme již od mládí vodáci a letos chceme vzít naše děti poprvé na divokou vodu. Já mám sice trochu obavy, ale manžel si je jistý, že jsou již dost staří, aby s námi mohly na náročnější sjezd. Koupila jsem dětem nové vodotěsné batohy na internetových stránkách https://www.naturehikecz.cz/, aby měly své věci v suchu.

Jana Novotná, 2. 7. 2022, 19.51

Letos pojedeme s dětmi poprvé na vodu, a tak mám trošku strach, jak to zvládneme, aby se nikomu nic nestalo. Děti si vybraly sebou nějaké hry, aby se nenudily. Kamarádka nám doporučila stránky https://www.luznice-pujcovna-lodi.cz/ , kde jsme si udělali rezervaci lodě. Dále po trase manžel rezervoval ubytování v chatkách a stravu, abychom měli všechno zajištěné.

MamcaNaPlnyUvazek, 26. 4. 2021, 22.47

Děkuji za tipy, věřím, že až někam v létě pojedeme, budu je určitě potřebovat . Děti v autě občas opravdu zlobí a rozptylují řidiče, což jsem buď já nebo manžel. Těším se, až si zase někam vyrazíme pod stan, to zas budou ty nejhodnější dětičky na světě . Před týdnem jsem už objednávala karimatky z https://www.nakemp.cz , někam se mi záhadně ztratily .

hrajeme slovní fotbal

Minnie, 3. 1. 2021, 19.04

Super článek se super tipy

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 6.38

Básnička je super:-)

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 12.18

Teď je u nás nejoblíbenější pustit pohádku na CD a za chvilku obě spí, až mám někdy strach aby neusnul i řidič

V007A, 27. 2. 2018, 9.56

Vždycky mám po ruce pár drobných hraček a nebo se snažím něco vymyslet.

mckvak, 10. 7. 2017, 12.26

Je to tezke, ale rikame basnicky, pisnicky, mame sebou nejakou hracku a kdyz je nejhur tak zabere tablet s pohadkou (snad me nikdo neukamenuje

Anezzka, 1. 7. 2017, 8.11

My s dcerkou zpíváme nebo pouštime CD s pohadkami ci písničkami

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů