Jak šetřit vodou v období sucha?

zobrazeno 2549×

Vložil(a): Adrianita, 30. 7. 2019 22.16

I ten, kdo se příliš nezabývá ekologií ví, že se Česko potýká s velkými horky, suchem a nedostatkem vody. Jak šetřit vodou a přitom přilepšit nejen přírodě, ale i peněžence?

Bez vody není život. Na vodě je závislý každý živočich, každá rostlina, a stejně tak i člověk. Rozdíl je v tom, že my jako lidé určujeme, jak s vodou budeme nakládat. Voda by pro nás měla být vzácná, při tom je pro nás tak samozřejmá. Je až neuvěřitelné, jakým způsobem vodou plýtváme. V posledních letech se Česko potýká s opravdu velkým suchem. Prší velmi málo, v létě se jedná často o přívalové deště, které však z krajiny rychle odtékají. Doplácí na to především lesy, zemědělská půda a vodstvo, a v neposlední řadě živočichové, kteří v těchto ekosystémech žijí. Někteří lidé v posledních letech poznali sucho “na vlastní kůži”. V nejsušších oblastech totiž stále platí zákaz zalévání zahrad či napouštění bazénů. Ruku v ruce s nedostatkem vody dochází ke zdražování. Je na čase začít vodou šetřit.

Kde spotřebujeme nejvíce vody

Největší množství vody, kterou průměrný Čech spotřebuje, padne na hygienu. Mytí rukou, sprchování, koupání, splachování, mytí obličeje, čištění zubů apod. Při sprchování spotřebujeme až 60 litrů vody, pokud si však napustíme plnou vanu, spotřebujeme až 150 litrů vody. Při mytí rukou protečou až 3 litry vody, jedním spláchnutím až 10 litrů! Cos  tím?

Řešení tkví v malých, ale důsledných změnách. Raději se sprchujte než koupejte. Pokud ale máte chuť na dlouhé cachtání, je lepší si napustit trochu vany, než se dlouze sprchovat. Pokud nejste zpocená nebo špinavá, tělo nepotřebuje každodenní sprchu, nebo dokonce sprchu několikrát denně. Každé sprchování zkraťte o 1-2 minuty a nenechte téct vodu při mydlení či nanášení šamponu. Stejně tak vypněte kohoutek při mydlení rukou, čištění zubů či odličování. Pokud čekáte na teplou vodu, nenechte ji jen tak vytéct a použijte ji například na zalití květin.

Vodu, kterou jste se umyli, můžete naopak použít na spláchnutí. Naučte děi, že nemusejí splachovat při každé malé potřebě (nebo alespoň spláchněte méně). Pračku zapněte vždy až je plná a tmavé oblečení perte při studenějších teplotách, zachováte tak i dlouhou stálobarevnost látek. Při výběru nové pračky sledujte nejen spotřebu energie, ale i vody. Výrazně ušetřit můžete také pořízením úspornější a modernější toalety, ale i úspornými hadicemi. Kontrolujte také, zda vám nekape kohoutek nebo neprotéká záchod.

Voda v kuchyni

Velké množství vody spotřebujeme také v kuchyni při vaření a mytí nádobí, ale i při úklidu. Nejúspornějším řešení je myčka nádobí. Zapínejte ji však, až když je zcela plná a co nejvíce používejte úspornější program. Pokud myjete nádobí ve dřezu, jednu část dřezu použijte na mytí, druhou na oplach. Pokud nemáte takové podmínky, alespoň nenechte téct vodu při celém procesu mytí, pákové kohoutky by dnes měly být samozřejmé.

Mastné a více zašpiněné nádobí a hrnce nechte nejprve odmočit, nejlépe například vodou použitou při mytí zeleniny. Mytí ovoce a zeleniny je nejlepší v napuštěném dřezu nebo v nádobě, ne pod tekoucí vodou. Mytí si usnadníte kartáčkem na zeleninu. I vodu z umyté zeleniny použijte například na zálivku. Při vaření používejte vhodně velké hrnce na daný pokrm a napusťte jen vodu, která bude stačit.

Při mytí podlahy či utírání prachu si napusťte přiměřené množství vody do kbelíku, nemáchejte stále hadr pod tekoucí vodou. Případně použijte vodu dešťovou či užitkovou.

Voda na našich zahradách

Spousta zahrádkářů si nedokáže představit zahradu bez jezírka nebo bazénu. Není třeba rušit vodní nádrže na našich zahrádkách, naopak. Skvělá jsou zahradní jezírka, která chytají dešťovou vodu a slouží k závlaze zahrady, zároveň dodávají vlhkost do okolí.

Alternativou bazénů jsou koupací jezírka či biobazény. Do těchto bazénů je napuštěna biologicky upravená voda, která navíc vydrží několik let, jen je časem doplníme. Velkou výhodou kromě velké úspory vody je i to, že vodu není třeba dezinfikovat. Ušetříme tak sebe i okolí od škodlivé chemie. 

Další možností jsou retenční nádrže, kterými je svedena voda ze střechy. Tuto vodu je možné použít na praní, splachování apod. 

Dnes již existuje i revoluční dlažba, která zachytí 100% vody. Voda navíc jen neodteče, ale vrací se zpět do ovzduší.

Novinkou na trhu je i inteligentní systém závlahy, který sám dávkuje rostlině přesně tolik vody, kolik daná rostlina potřebuje, aniž by přišla jediná kapka nazmar. 

Pokud nechcete investovat do moderní technologie, i pro vás je spousta možností. Ať už jsou to různá kapátka nebo mikro zavlažovače, které vedou vodu například z barelu rovnou ke kořínkům.

Je spousta možností a technologií. Na některé z nich lze dokonce čerpat dotace. Jen je třeba se zajímat.

Pijete čaj?

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik vody stojí za výrobou čaje nebo dalších surovin? Možná vás to, jako většinu lidí, nenapadlo. Může za to mimo jiné i konzumní způsob života. Teď se podržte! Na výrobu ¼ litru šálku je třeba 120 litrů vody, na výrobu kila čokolády padne 17 000 litrů, 1 kg hovězího 15000 litrů, na kilo rýže 2500 litrů. Není to však jen o konzumaci jídla a tekutin, ale zamyslet bychom se měli i nad výrobou oblečení a dalšího zboží.

Spotřeba pitné vody

Jen pro představu - průměrný Čech spotřebuje denně 80 - 100 litrů vody. Naproti tomu průměrná spotřeba v Ghaně je 50 litrů vody denně nebo v USA nepředstavitelných 570 litrů denně. 

A jedna zajímavost na konec. V Praze existuje hotel, který je vyhlášený tím, že používá odpadní vodu z umyvadel na další mytí a sprchování. I proto je vyhledáván zejména turisty.

 

Zajímá nás, v jaké oblasti ČR (či jinde) žijete a jaké sucho či zákazy tam panují. Šetříte vodou? Jak? Učíte šetřit i děti?
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (26 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 6. 11. 2023, 8.35

Dneska člověk se s tím šetřením vody setkává nejen v období sucha, ale třeba prostě i zimě. Protože co třeba radiátory? A prostě ohřev vody jako takové? My používáme regulátory teploty od https://www.act.afriso.cz/ a to nám teda poměrně dost šetří. Na druhou stranu je to ale taky hodně o kompromisu a o tom, že se člověk musí trochu přizpůsobit.

esternovakova1970, 2. 11. 2023, 11.49

Tak si prostě nekupujte zbytečné věci. Každý na nás nadává že si v ulici jako jediní jednou za rok měníme vodu do https://zahradnijezirka.net/stavba-zahradniho-jezirka_k38/plastova-zahradni-jezirka_k117/ plastového zahradního jezírka ale nikdo už nevidí to že na výrobu jeho trička bylo potřeba přes 30 litrů vody.

lenicka.pisnicka.93, 1. 4. 2022, 9.22

Voda je určitě důležitá. My sami máme na jednom kopci zahrádku a teď jsme rádi za každý déšť. A to si představte, že byly doby, kdy jsem byla z deště smutná. Dneska?! Dneska ho vítám, protože vím, že bude kvalitní zelenina. Je pravda, že můžeme kropit. Manžel dělá investice do zlata podle https://www.investice.cz/zlato/ a tak je peněz dost. Ale jsme docela spořiví i přesto, že nemáme hluboko do kapsy.

naseivanka, 2. 12. 2021, 14.03

Ušetřit za vodu, to je v dnešní době velké téma, to mi dejte za pravdu. Ono totiž ušetřit by chtěl každý a to ideálně na všem. Já jsem třeba slyšela jednu paní, jak ve metru říkala, že se jí rozbila https://www.penezenky-ahal.cz/visacky-na-kufr/ visačka na kufr. Volala do obchodu a říkala, jestli by jí jen tak nemohli poskytnout nějakou slevu. Ti lidi se dnes dočista zbláznili.

JaniKvetinka, 12. 5. 2021, 19.43

Zdravíčko všem My jsme vodou začali šetřit tak, že jsme si na zahradu pořídili nádrž na dešťovou vodu. Dokonce partner na zjistil, že se dá koupit praktický hladinoměr, díky kterému víme kolik zrovna máme k dispozici vody... Mají ho například tady https://eshop.afriso.cz/mereni-a-signalizace-vysky-hladiny/c-45 Celý systém využívání dešťovky nám vyhovuje, bála jsem se že to bude trošku omezující ale je to úplně v pohodě.

naseivanka, 17. 3. 2021, 20.58

No to je něco. Jestli zase letos budeme muset bojovat se suchem, tak si ani neužijeme s přítelem ten bazén, který jsme před Vánocemi pořídili na zahradu od https://www.albixon.cz/bazeny/. Na Albixonu jsme sehnali fakt plno kvalitních bazénů a už od Santy se těšíme na to, jak se v něm budeme rochnit. Máte taky doma bazén?

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.06

vodou nešetříme

lucie25987, 10. 1. 2020, 6.40

Tento článek by si měl povinně přečíst každý dospělý člověk a začít s vodou šetřit. Každý si musí uvědomit, že jí je málo a je nutné s ní šetřit a to nejen v létě, ale i v zimě. Já se podělím také o zajímavý článek https://www.nazeleno.cz/chcete-se-sprchovat-vice-ekologicky-mame-pro-vas-par-tipu-jak-na-to/ , kde je pěkně popsané, jak by se měl člověk sprchovat, aby byla spotřeba vody co možná nejnižší. Při sprchování potažmo koupání je plýtvání s vodou největší.

Gustawka, 2. 12. 2019, 5.42

snažím se jak můžu

Tenderka, 2. 9. 2019, 16.57

zbierame dazdovu vodu do zbernej 10 kubikovej nadoby a polievame s tym cele leto zeleninu na zahrade

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů