Jak se zabavit s dětmi na Štědrý den?

zobrazeno 3889×

Vložil(a): Hanka218, 21. 12. 2018 18.26

Vánoce s dětmi mají větší kouzlo, než v době, kdy jsme je trávily bez nich. Připomínáme si tím i své dětství. Co ale s dětmi podniknout, abychom si i Štědrý den užili bez stresu? Dáme vám několik tipů.

Štědrý den je za dveřmi a možná už i vás chytá ta pravá předvánoční nálada. Přemýšlíte, jak naplánovat ten nejkrásnější den v roce, aby byl perfektní? Možná vás čekají s dítětem první Vánoce, možná budou už několikáté. Čekání na Ježíška nemusíte trávit jen před televizní obrazovkou. Zkuste dětem ukázat, že Štědrý den není jen o rozbalování dárků, ale že tento čas má kouzlo sám o sobě a je možné si ho užít už od rána. Přinášíme pár tipů, jak si jedinečné kouzlo toho nejkrásnějšího dne v roce opravdu vychutnat.

Jak to bylo s Ježíškem?

Existuje obrovské množství knih pro děti, které pojednávají o tom, proč vlastně slavíme Vánoce. Z dílny Hany Skálové vyšla nádherná kniha Ježíšek. Zde se dozvíte mnoho zajímavých informací o Jezulátku i vy, dospělí. Jako bonus je kniha ilustrována úžasnými obrázky. Pokud se vám nechce investovat do literatury, i u nás na webu (v kategorii Zábava) najdete spoustu psaných pohádek na toto téma. Zkuste se neuchylovat ke sledování hrané pohádky, ale příběh čtěte. Vlezte si pod deku, zapalte si svíčky a společně si o příběhu povídejte.  

Zdobení stromečku pro zvířátka

Zdobili jste někdy stromeček pro zvířátka? Nezapomeňte předem nakoupit ovoce. Některé můžete i nakrájet na plátky a usušit. Ovoce navažte na lýko a vydejte se do lesa zdobit. Vyberte ten nejkrásnější stromek a pak nezapomeňte zvířátka zavolat zpěvem koled. Budou šťastná a vaše děti také.

Děkujeme, Ježíšku!

Aby Ježíšek nepřišel zkrátka, že nám přinese dárečky a my mu nic nedáme, navrhněte dětem, že mu nakreslíte jako poděkování obrázky. Pusťte si k tomu koledy a malujte třeba zrovna podle koled. Potěší víc Ježíška obrázek, kde uvidí, jak andělé zvěstují, že se narodil Kristus pán nebo mu udělá radost, když mu namalujeme, jak mu všichni nosí dary? Svoje díla pak mohou děti připnout kolíčkem na stromeček. Snad si je Ježíšek odnese!

Společné zpívání koled

Bydlíte v ulici, kde k sobě máte blízko? Zorganizujte společné zpívání koled! Jeden soused možná hraje na housle, další má doma piano a a vaše dítě se učí na flétnu. Když se všichni sejdete a muzikanty doprovodíte zpěvem, doslova vás polije vánoční nálada. Vánoční atmosféru vám však přinese i zpívání koled v domácím prostředí. :)

Vánoce i pro kachny

Nezapomeňte udělat krásný Štědrý den i zvířatům, která váš stromeček v lese neocení. Vydejte se k řece nebo rybníku a doneste dobroty i těmto opeřencům. Nezapomeňte ani na ostatní ptáčky a naplňte jim krmítko nebo povězte loj na strom.

Nádobí s vánočními motivy

Možná máte na Štědrý den připraveno sváteční nádobí. Co ale takové nádobí s vánočními motivy? Ano, možná je to trochu kýčovité, ale děti sobíka na hrnku ocení, to mi věřte. Toto nádobí používejte opravdu jen na Vánoce, aby dětem nezevšednělo. Vánoční kakao bude chutnat úplně jinak.

Aby Ježíšek trefil

Abyste si o dalších pár minut zkrátili čekání na Ježíška, vyrobte s dětmi šipky vedoucí až ke stromečku (v případě, že váš Ježíšek stromeček nenosí a nosí pouze dárky). Jak? Je to na vás, fantazii se meze nekladou.

Hrátky na sněhu

Když budeme mít štěstí a nasněží, vytáhněte boby a sáně a vyrazte na kopec. Všichni! Uvidíte, jak si sněhové hrátky užije i tatínek. Znáte snad krásnější pocit, než přijít promočení a promrzlí domů a zasednout s horkým čajem a cukrovím k pohádce? V případě, že budou Vánoce na blátě, i tak nezapomeňte na vánoční procházku.

Mše pro děti

Věděli jste, že existují i “půlnoční mše” pro děti? Tyto mše jsou většinou již v odpoledních hodinách a kněz vede mši tak, aby zaujala zejména děti. 

Vánoční tradice

Krájení jablíčka nebo lití olova, je krásný zvyk. Ale zkoušeli jste s dětmi i ty méně známé? Třeba házení střevícem může holčičkám napovědět, jestli se příští rok vdají. Když hozený střevíc ukazuje patou ke dveřím, dívka zůstane doma, pukud k nim míří špičkou, dívku čeká svatba.

Další méně známou tradicí je třesení stromem. Po slavnostní večeři se vydejte na zahradu. Holčička si vybere ovocný strom a zatřese jím. Z které strany se ozve psí štěkot, odtud přijde její ženich.

Zpívání u jesliček

Naše děti ze školky milovaly zpívání u jesliček. Se zaujetím si prohlíželi miminko ležící v jesličkách a oslíka, který ho hlídá. Vydejte se s dětmi k jesličkám, dejte jim do ruky prskavku a sledujte jejich rozzářená očka. Zpívání koled atmosféru pouze umocní. Vánoce jsou kouzelné!

Tajná přání

Napište každý na papírek své přání. Papírky společně vložte do krabičky a krabičku někam zakopejte. Za pět let, opět na Štědrý den, se na místo společně vydejte a krabičku vykopejte. Třeba zjistíte, že vaše přání bylo vyslyšeno.

Výlet s vánoční tématikou

Pokud povalování na pohovce u pohádek není nic pro vás, lze Štedrý den prožít i akčněji. Zoologické zahrady pořádají speciální vánoční programy. V mnohých muzeích najdeme vánoční worshkopy. Při návštěvě zámků zase můžeme narazit na výstavy s vánoční tématikou. Je vcelku časté, že mnoho institucí nabízí vstupné zdarma. Za návštěvu rozhodně stojí i vánoční trhy. Můžete si tak pochutnat na tradičních dobrotách nebo naposlední chvíli vyladit výzdobu. Inspiraci najdete na našem webu v sekci Akce s dětmi.

Bláznivá rodinná tradice

Zaveďte doma tradici, kterou nikdo jiný nemá. Něco, co třeba nemá ani moc smysl, něco bláznivého. Něco, co bude mít jen vaše rodina a co opravdu poctivě každý Štědrý den neopomenete udělat. Určitě na to budou vaše děti s láskou vzpomínat. I v dospělosti.

Tradice naší rodiny, když já jsem byla malá, bylo chodit na Štědrý den na most mávat autům. Jindy se mávat nechodilo. Dnes mi to přijde úplně ujeté a opravdu nechápu, kam naši na tuto tradici přišli. Ale byla to naše originání tradice, které se dnes smějeme. Bez té by se Štědrý den neobešel. Tak moc ráda na to vzpomínám. Jak jsme s bratrem pištěli blahem, když na náš pozdrav auto zareagovalo zablikáním nebo dokonce zatroubením.



A co vy? Máte nějakou speciální, nebo dokonce bláznivou vánoční tradici, kterou děláte kvůli dětem?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Eliška Kozlova, 17. 12. 2021, 21.42

Když byla moje mamka malá, dělali Otloukání stromečku ... Aby stromy dobře rodily, letos to prý obnovíme, protože s úrodou to je bídné ... Stromečku vstávej, ovoce dávej, učeš se, umyj se, je Štědrý den! Ze stromu pak padají (dospělák za zády háže) sladkosti, ovoce, či ořechy

Evka2, 2. 12. 2021, 18.13

Kéž by byl ten sníh. Zoo je daleko

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.22

kluci pomáhají z ozdobou stromečku,a obalování řízků

Kateřina Fárová, 28. 12. 2020, 19.37

Naty pomáhala s přípravama, takže bylo vše super.

Úča, 24. 12. 2020, 23.05

Vím, že je nutné dětem vymyslet zábavu o vánocích , ale zároveň je ta jejich nedočkavost kouzelná a dělá to vánoce Vánocemi 🎄

nancy, 24. 12. 2020, 22.55

Chodíme do lesa zdobit stromeček pro zvířátka

Evka2, 24. 12. 2020, 13.10

Hezký článek. Mrknu na tu knihu Ježíšek.

Teryk92, 24. 12. 2020, 13.06

Zrovna chystám zeleninu pro zvířátka. Odpolední procházka bude v lese.

mikjana, 24. 12. 2020, 12.12

Letos ještě nic speciálního na štědrý den nevymýšlíme, malé jsou 3. měsíce, ale už příští rok to bude jiné a už se na to i těším.

Žofinka

Žofinka, 6. 3. 2019, 18.49

Je dobré vymyslet nějaký typický zvyk pro rodinu co se bude dělat na Štědrý den

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů