Jak komunikovat s dítětem, které se stalo terčem kyberšikany

zobrazeno 3211×

Vložil(a): kasperskylabcz, 29. 7. 2015 15.05

Šikana, která se odehrává za pomoci digitálních technologií, se stala závažným problémem. Každé čtvrté dítě ve věku mezi 12 a 17 lety ji zažilo. Následkem kybernetické šikany se děti mohou stáhnout do sebe, začnou být nemluvné, zhorší se jim školní prospěch, ale také se mohou stát agresivními, depresivními, nebo mít sklony k sebepoškozování.

Jak pomoci?

I ve chvílích, kdy vaše dítě čelí něčemu takovému, můžete jako rodič udělat hodně tím, že mu ve správný čas nabídnete pomocnou ruku a začnete o problému společně hovořit. Ačkoliv je internet virtuální sítí, ne všechny jeho hrozby mohou být vyřešeny samotnou počítačovou technikou. Některé věci nelze jednoduše zastavit nebo zakázat. Kyberšikana je bohužel jednou z nich. Ovšem to, že nemůžeme naše děti za každých okolností před těmito riziky chránit, neznamená, že jim nemůžeme pomoci. Níže vám přinášíme 5 doporučení, jak s dětmi komunikovat, pokud se domníváte, že se staly terčem kyberšikany.

  • Stůjte při svých dětech – bez předsudků a souzení. V této chvíli potřebují vědět, že je podpoříte, ať se děje cokoliv, bez ohledu na to, co provedly.
  • Nebagatelizujte situaci – v daný moment je to pro dítě nejdůležitější věc v jeho životě. V takto emocionálně zranitelném stavu nebude schopné racionálního myšlení. Dejte mu najevo, že rozumíte závažnosti situace a že jeho bolest je oprávněná.
  • Ještě neuzrál čas na racionální diskuzi – nenaznačujte, že dítě situaci vyprovokovalo, i kdyby to byla pravda. To by mohlo vést dítě k domněnce, že mu nerozumíte, a vytvořit bariéru.
  • Empatie je na místě – je důležité, aby vaše dítě pochopilo, že cítíte to, co cítí ono samo. Vysvětlete, že jste čelili podobným problémům – možná ne na internetu ale tváří v tvář – a že to bylo obtížné. Nenaznačujte ovšem, že jste trpěli více, nebo že jste našli sílu se s tím vyrovnat na vlastní pěst. Podotkněte, že to, co jste opravdu chtěli, bylo, aby vás v tu chvíli někdo vyslechl, porozuměl vám a byl s vámi.
  • Pouze tehdy, až získáte důvěru svého dítěte, což zabere čas a nemělo by se to uspěchat, můžete začít mluvit o samotném incidentu. Nesnažte se předvídat, co se vaše dítě chystá říct, nechte ho převzít iniciativu, ať vám o tom poví samo svými vlastními slovy. Je důležité, aby se tohoto břemene zbavilo samo.

Lisa Wright, spoluzakladatelka vzdělávací iniciativy Webiket.com proti kyberšikaně, navíc radí: „Pamatujte si, že včasné získání důvěry a upřímný rozhovor jsou prvními kroky k vyrovnání se s nastalou situací. Neustálé hodnocení okolností a nalézání strategií k vyřešení problému a emocionálního stavu dítěte musí následovat.“

Kyberšikana je komplexním problémem, který vyžaduje mnohostranný přístup. Velice důležitá je i strategie k podpoře emočního stavu dítěte. V krátkodobém horizontu existují praktické tipy, jak pomoci dítěti projít si těmi nejtěžšími momenty co nejlépe, aniž byste se uchýlili k opatřením, která by mohla situaci ještě zhoršit. Dlouhodobým cílem je vybudovat odolnost dítěte, což mu umožní vyrovnat se s problematickými sociálními zážitky bez utrpění psychické újmy. Pro rodiče je ale prvním a nejdůležitějším krokem získání důvěry dítěte, aby tíha břemene neležela jen na něm. Společně pak mohou pracovat na plánu, jak se se situací vyrovnat.“ shrnula doporučení Caron Mullen, MSc, psycholožka zabývající se kyberšikanou.

Více informací o této problematice se dozvíte například na anglickém interaktivním portálu společnosti Kaspersky Lab WordsCanSave. Ten je také průvodcem rodičů v situacích, kdy se u jejich dětí projevují nepřímé náznaky probíhající kyberšikany. Web pomáhá rodičům porozumět, jak důležité je být nablízku svým dětem a podpořit je správně zvolenými slovy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Související informace a zdroje/

Pojmy použité v článku:

  • empatie

    schopnost vcítění se do pocitů druhého

  • kyberšikana

    kybernetická šikana je druh šikany, který využívá elektronické prostředky, jako jsou mobilní telefony, e-maily, pagery, internet, blogy a podobně.

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 16. 11. 2022, 8.20

Možná v tomhle nejsem plně objektivní, protože dělám IT řešení pro firmy jako třeba https://www.memos.cz/it-reseni/ a tak jsem z oboru. Každopádně já osobně internet vnímám jako hodně nebezpečné místo. Když děláme zabezpečení a platíme si zprávy a statistiky o tom, jak vypadá demografická křivka internetu, jejich zájmy a tak různě, tak si říkám, že bych se snad z internetu nejraději odhlásila i já sama.

naštěstí jsme se s tímto zatím nesetkali.

Minnie, 5. 9. 2020, 11.19

Zatím jsme naštěstí řešit nemuseli, a doufám, že ani nebudeme muset. Musí to být hrozné... v naší škole o tom s dětmi stále mluví tak snad to bude mít efekt.

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 18.09

Dnešní doba skrývá zase úplně jiná nebezpečí než za mého mládí

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 10.37

Děti jsou zatím malé, ale nejstarší dcera nastupuje do školy, tak snad nás nic takového nepotká ...

Aliisha

Aliisha, 31. 12. 2017, 6.54

Zdá se mi, že teď je šikana mnohem více. V mém dětství toho tolik nebylo. Snad jednou nebudu muset nic takového řešit.

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 16.03

dnešní svet je plný nástrah, které za nás nebyly, je to daň za pokrok

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 8.49

děsím se toho, ne že by šikana za nás nebyla, ale teď je mnohem více způsobů, jak uškodit

Lenka B.-763

Lenka B.-763, 11. 3. 2016, 10.34

Děje se to a je to hrozné.Doufám,že tento problém nebudu muset nikdy řešit. Ve školách existuje spousta preventivních programů,které na toto téma děti upozorňují.K nám například chodí i policistka,která s dětmi na toto téma mluví.

jitka46

jitka46, 16. 9. 2015, 22.53

bez počítačů bylo lépe

Zuzka Čtvrtečková, 19. 11. 2015, 18.20

Takhle se to říct nedá, to by spousta z nás neměla práci a nevznikl by ani tento web 3:-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů