Jak být "výživná" matka v 5-ti bodech

zobrazeno 3414×

Vložil(a): kovarcikova, 9. 11. 2015 0.13

Všichni si přejeme předat svým dětem to nejlepší z nás a být jim těmi nejlepšími průvodci. Výživa má mnoho podob, od potravy až po naší péči, pozornost a podněty, které dětem předáváme. Pokud chceme být pro naše děti "výživnými" maminkami, musíme nejprve "vyživit" samy sebe.

Jak být "výživná" matka v 5-ti bodech

Na rodinu se dá nahlížet jako na strom. Jeho kořeny jsou naše dětství a péče o nás samé. Jeho kmen je vztah s partnerem, případně s lidmi utvářející náš domov a naše oddanost dětem. Jeho větve jsou naše činy. V jeho koruně jsou, jako květy a plody, naše děti. Je jen na nás, jak silné bude mít kořeny.

Matkou sama sobě

Důležitým úkolem mateřství je objevit a prohloubit mateřský pečující aspekt ve vztahu k nám samým. V koloběhu uspokojování potřeb malého dítěte se nám snadno může stát, že mnohdy na sebe zapomeneme. Obzvláště náchylné jsou k tomuto ženy, které mají tendenci příliš pečovat o své blízké. Chvíli se takto fungovat dá, ale po čase zjistíme vnitřní nespokojenost, smutek, frustraci, agresi, podrážděnost nebo apatii a únavu. Nějaká naše vnitřní část potřebuje pozornost. Doslova potřebuje vyživit naší pozorností. Teprve žena - matka, která nejprve vyživí sama sebe, může neomezeně  dávat a vyživovat své dítě, aniž by měla vůči němu pocit nějakého dluhu a podvědomého očekávání.

Jednoduchý způsob, jak toho dosáhnout je začít maličkostmi. Stačí pár minut denně. Po čem toužíte? Co potřebujete pro sebe právě teď? Řekněte si o pomoc. Co potřebujete pro pocit vlastní spokojenosti? Nechte se opečovat svými blízkými. Péčí o sebe učíme naše děti vážit si sebe sama. Děti se učí více z toho, co vidí než z toho, co se jim snažíme předat verbálně.

Zpět do těla

Věnujme svému tělu stejnou péči a pozornost, s jakou pečujeme o své dítě. Zkusme ho se stejnou něhou natřít olejem nebo krémem. Zavřeme si na chvíli oči a vnímejme postupně každou část svého těla. Můžeme se zaměřit na pocity a potřeby jednotlivých částí těla. Co by teď například potřebovaly naše ruce?

I přes velkou únavu je malý „návrat“ k vnímání sebe sama osvěžující a vyživující. Stačí opravdu pár minut vědomého kontaktu se svým tělem namísto rutinní péče a spustíme tak kotvu, která nám pomůže přežít na rozbouřeném moři náročných dní. Budeme se cítit hned lépe. Porozuměním vlastnímu tělu a jeho potřebám v sobě rozvineme i větší citlivost a porozumění k dětem.

Být tady a teď

Pokud příliš trváme na plánech a způsobu, jak máme fungovat, mohou být dny mateřství honem za něčím, co nám neustále uniká. Každý den má potenciál nás něčím novým překvapit. Osobně mne naplňují a nejvíce si užívám dny, kdy se nechám vést tím, co nám den přinese. Báječným průvodcem jsou právě děti, které dokáží vždy maximálně vytěžit přítomnost a naplno si jí užít. Žádné příště, prostě teď. Opravdu je nutné to, co jsem si předsevzaly pro tento den? Nedalo by se to zařídit jinak?

Vyživit své „kořeny“

Zaobírejme se tím, co nás posiluje a inspiruje. Vybírejme si pozitivní přesvědčení o nás samých, soustřeďme pozornost na to, co se nám daří a kolik toho zvládáme. Posílíme si tak svůj mateřský sebeobraz, namísto vyživování a soustředění pozornosti na to, co nestíháme. Rozvíjejme to, co nás baví. Učme se novým věcem, které pak můžeme předat dál a obohatit druhé. Neuzavírejme se ve své mateřské bublině. 

Přestože možná naši přátelé prochází jinou fází života, můžeme je obohatit našimi zkušenostmi a poznatky na naší cestě mateřstvím. Dodnes si vážím otevřenosti a vzpomínám na slova mých přítelkyň, které se se staly matkami přede mnou.

Rozpustit stereotyp svých dní

Pro mnohé z nás je stereotyp zabijákem kreativity a lehkosti bytí. Zkusme postupně každý den něco malého změnit. Staňme se průzkumníky svého okolí a pokud máme pocit, že nelze objevit nic nového, vydejme se dál. Změňme něco na sobě, ve své domácnosti, ve svém chování. Zkusme začít každý den s novým štítem. :)

 

Máte jiné osvědčené způsoby, které vyživují vás? Inspirujte nás - ostatní maminky..

Petra  Anna

 

Autorka Petra Anna Kovařčíková je soukromou porodní asistentkou a terapeutkou, ospovídá na vaše dotazy v našich Poradnách (Těhotenská a gynekologicko - porodnická poradnaLaktační poradnaPoradna pro rodinu a mezilidské vztahy). Zeptejte se na vše, co vás zajímá. :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
10

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ten stereotyp je fakt hrozný a nebaví mě.

Minnie, 16. 9. 2020, 16.37

Bezva článek. Čas na sebe si udělat umím, je to potřeba

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 21.15

U nás to rozhodně nehrozí, jsem celkem akční

Zdeňka S., 30. 5. 2018, 10.50

Je fakt že ten stereotyp je hrozný, super článek, děkuji za inspiraci

Aliisha

Aliisha, 21. 12. 2017, 7.08

Na mateřské stereotyp je, ale je třeba jej něčím rozrazit. Snažím se podnikat nové věci, protože jinak bych se z toho zbláznila Hezký článek

dadinkamaminka, 18. 7. 2017, 22.44

Super článek Mě se kolikrát ani nechce vstát z postele,kdyžpomylsim na to,co budu dělat zase..Nádobí,uklízení,hraní,nádobí,uklízení,vaření,uklízení,hraní... no hrůza

baru86

baru86, 22. 4. 2017, 22.03

Jo, mít tak každý den chvilku na to zastavit se sama pro sebe

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 19.58

podle nadpisu jsem čekala výživová doporučení .-)

Cherrynka, 20. 2. 2017, 17.24

Taky jsem čekala výživové rady nebo nedejbože veganské tipy stereotyp nemám ráda a s tímto tipem souhlasím. Pořád přemýšlím, co a ak změnit

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 16.02

děkuji za nevšední podání

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů