Ideální věkový rozdíl mezi sourozenci

zobrazeno 18542×

Vložil(a): Adrianita, 31. 10. 2014 22.17  (aktualizováno 19. 8. 2019 20.17)

Zatímco jedna maminka si nemůže vynachválit, že porodila druhé, případně i další dítě do roka, jiná je zase pro rozdíl alespoň 2-3 roky. Některé maminky vidí výhodu ve větším věkovém rozestupu - miminko si pořídily k předškolákovi nebo dokonce školákovi. Existuje opravdu ideální věkový rozdíl mezi sourozenci? Dá se to říci obecně, nebo je to individuální? Podle čeho se řídit? Je dobré dát na rady ostatních?

Podobně jako se různí názory maminek, různí se i názory našich blízkých. Jak se tedy rozhodnout? Rozhodně se nenechte do ničeho natlačit a řiďte se vlastními pocity a intuicí. Oba partneři by se měli shodnout. Někdy však záleží i na dalších faktorech, které naše rozhodnutí mohou ovlivnit. Může se jednat o peníze či majetek. Pokud má rodina například dluhy a často neví, zda zaplatí bydlení nebo dokonce jídlo, měla by vyřešit nejprve tuto situaci a až pak si pořídit dalšího potomka.

Některé ženy chtějí stihnout porodit další dítě tak, aby jim navazovala další mateřská, jiné se zase rozhodují dle své kariéry a pracovní smlouvy. Důležité je také to, jak to vidí druhý partner (někdy druhý z partnerů touhu po dalším dítěti nesdílí). Ve všech směrech je tedy zásadní srovnat si priority a podle nich se řídit.

V neposlední řadě také záleží na zdraví. Některý z partnerů může trpět vážnou fyzickou či duševní poruchou, nebo se další otěhotnění nemusí dařit. Je fajn zvolnit, bojovat se stresem a netlačit na pilu. Pohoda, dobrá nálada, dostatek odpočinku a spánku a také kvalitního jídla dokáže divy. 

Rozdíl 1 - 1,5 roku

Rodiče, kterým se zadařilo mít dítka velmi brzy po sobě, tedy do 18 měsíců, předpokládají, že na sebe nebudou žárlit, budou k sobě mít blíž, budou kamarádi. Může to tak samozřejmě být, ale není to pravidlem. Někdo se rozhodne mít další dítě i z toho důvodu, že zpravidla žena nebude dlouho doma a může se dřív vrátit do práce. Výhodou je, že máte ještě v živé paměti, jak miminku pomoci s bolením bříška nebo s rýmou, možná ještě stále kojíte.

Ale má to i své nevýhody. Péče o takto maličké děti není jednoduchá. Zatímco starší dítko začíná chodit a objevovat svět, vaše čerstvé miminko nemusí jen věčně spinkat a kojit se. Prvnímu dítěti musíte být pořád v patách, druhé zase chováte, protože ho bolí bříško nebo pláče z jiného důvodu. Oběma dětem mohou růst zoubky ve stejný čas, a také zřejmě budou chtít obě chovat. Oblečení možná druhorozené dítě ještě podědí, ale nejspíš budete muset pořídit další jídelní židličku. Velkou oporou vám v tomto období může být šátek nebo nosítko, možná ale budete muset pořídit kočárek pro dvě děti.

Rozdíl 2 - 4 roky

Otěhotníte - li po dvou a více letech, váš organismu je už zregenerovaný a na další těhotenství připravený.

Sourozenci ve dvouletém až čtyřletém sledu spolu často soupeří. Starší z nich si dlouho užíval privilegia mít vás jen pro sebe a teď má soupeře, se kterým se musí dělit. Může se stát, že začne napodobovat miminko, pomočovat se, žvatlat, chodit k vám pro pomazlení. Jindy může zkoušet, co sourozenec vydrží, šťouchat do něho. Každé dítě vyžaduje jinou pozornost. Staršímu dávejte najevo, že ho máte stále ráda.

Někteří starší sourozenci mají ochranitelské a opatrovnické sklony. Chtějí být nápomocni, když miminko přebalujete, koupete. Starší dítě už je částečně samostatné, takže nebudete tak vytížená. Když chodí starší dítě do školky, musíte jej sice vyprovázet i s kojencem, ale pak, zatímco si hraje s vrstevníky, vy máte čas věnovat se mladšímu. Snažte se dítě co nejvíce připravit na příchod miminka a zařiďte si pravidelný společný čas s prvorozeným i po jeho narození.

Nevýhodou může být, že musíte vymýšlet dvojí zábavu a starší dítě může ze školky přinést různé nemoci jako například neštovice nebo virózy, což není zrovna ideální pro organismus a teprve se vyvíjející imunitu mladšího sourozence.  

Velký věkový rozdíl

Čím je dítě starší (4 a více let), tím je samostatnější. Nemyslete si ale, že ani školák nepotřebuje vaši lásku a pozornost. Možná jste si potřebovala po prvním dítěti více odpočinout, rozjet kariéru, najít vhodnějšího partnera nebo se zkrátka tak dlouho nedařilo. Pravdou je, že ve starším sourozenci máte pomocníka, který rád pomůže nebo pohlídá. I když jsou i vyjímky.

U dětí s větším věkovým rozestupem již není patrná taková rivalita. Prvorozené dítě bývá často mladšímu dítěti velkým vzorem a snaží se být stejné, pravděpodobně tedy bude umět některé věci dříve, než to bylo u prvního dítěte - na nočník, číst, počítat.

Může se ale stát, že děti s opravdu velkým věkovým rozestupem jsou si často vzdálenější, nemají stejné koníčky a kamarády. Často vyrůstá každé z dětí jako jedináček (netráví čas spolu).

Všechno má své

Ať se rozhodnete jakkoli, vězte, že vše má své pro i proti. Každé dítě je originál, proto se mohou osobnostně, schopnostmi, potřebami i zájmy od sebe sourozenci lišit. Záleží na výchově, osobnostech dětí a dalších faktorech. Je dobré podpořit individualitu a schopnosti každého dítěte.

 

Jaké věkové rozdíly máte u svých dětí a jaký věkový rozdíl považujete za ideální? A proč?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (44 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.00

podle mě žádný ideální věkový rozdíl není. já mám kluky 11 let a 8 let,tj přesně o 2 roky a 10 měsíců od sebe,myslela jsem si,že to bude dobrý věkový rozdíl a není. dohromady mám 4 syny.11 letého,8 letého,4 letého a 3 měsíčního a podle mě,u nás vítězí to,že ten 11 letý si nejvíc rozumí s tím 3 měsíčním :)

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.31

Teď říkala v rozhovoru psycholožka, že není žádný ideální věkový rozdíl 😉

s.evinka, 5. 10. 2019, 23.51

Mám 3 roky a 2 měsíce a jsem spokojená. Myslím, že u nás to je naprosto ideální takto.

všelka, 19. 9. 2019, 21.49

Mám 9 let a straší dcera je velká pomocnice. Brášku měla vysněného.

Tenderka, 2. 9. 2019, 16.54

3 roky rozdiel, celkom fajn

Anezzka, 1. 9. 2019, 21.05

U nas skoro dva a pul a jsem spokojena, nemenila bych.

Bar.Ca., 28. 8. 2019, 6.31

naši kluci jsou o 5 let, ale myslím že ideální je tak ty 2-3 roky

DB, 22. 8. 2019, 22.13

Mám děti přesně 3,5roku od sebe. A asi mám velké štěstí protože se mají rádi a starší dcera si s mladším hezky hraje.

Teryk92, 21. 8. 2019, 20.54

To to téma jsem nedávno také řešila. Budeme se snažit o rozdíl 2 roky. Já i manžel máme sourozence dva roky od sebe. Těžko říct jaké to bylo pro maminky ale teď je to fajn.

Eliška Kozlova, 20. 8. 2019, 18.19

Mám rozdíl 4 roky a 23 měsíců a je to obří rozdíl s odstupem času bych řekla, ze je líp ten menší rozestup, ze začátku to bylo v pohodě, ale když mladší začal míň spát a víc lozit segre do hraček, to bylo řevu Taky je rozdíl když je starší kluk nebo holka a taky osobnost dítěte, takže úplně nejlíp je neplanovat a tolik nad tím nepremyslet

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů