Hlavně se nebrat moc vážně

zobrazeno 1746×

Vložil(a): Mari96, 17. 10. 2018 19.20

"Vše, co dělám, dělám s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví." říká Vladimír Finsterle, zakladatel první české internetové lékárny. Je nadšeným běžcem, sběratelem kulturních zážitků, milovníkem dobrodružství a velkým obdivovatelem funkcionalismu. Jak tráví svůj volný čas, jak se dostal k farmacii a jaký je jeho osobní pohled na léky? Zeptala jsem se za vás.

Mája: Věděl jste, že chcete pracovat ve farmacii již v dětství? Kdy přišel ten zlomový okamžik pro takovéto rozhodnutí?

Vladimír Finsterle: Tak to jsem opravdu netušil. 😊 Je sice pravda, že na gymnáziu jsem se účastnil přírodovědných soutěží a tak jsem se orientoval spíše biologickým směrem, ale farmacii jsem si vybral až v posledním ročníku střední školy. Tato škola mi připadala jako skvělé skloubení teoretických znalostí s následným využitím v praxi, zejména v oblasti nemocniční péče u lůžka ve spolupráci s lékaři.

Mája: Jak Vás napadlo začít s online podnikáním?

Vladimír Finsterle: Nechci říci, že to byla náhoda. Každé rozhodnutí má své důvody a souvislosti. Zhruba rok před tímto rozhodnutím jsem měl možnost pracovat v USA a tam jsem se seznámil s internetem a novými komunikačními technologiemi. A na konci 90. let bylo spojení online a zdravotnictví v úplných počátcích a to mě lákalo.

Mája: Nyní je koncept online podnikání poměrně rozšířený, ale ve Vašich začátcích tomu tak nebylo. Neměl jste obavy, že lidé – vaši potenciální zákazníci – budou nedůvěřiví ke koupi léků přes internet?

Vladimír Finsterle: Pochybnosti vás provází vždy a navíc mi kolegové říkali, že otevřít první internetovou lékárnu je nesmysl, když lékárny jsou na každém rohu. Ale cca dva roky po spuštění Lékárna.cz jako informačního portálu nám sami zákazníci psali, že by si chtěli po internetu koupit léky. A tak se Lékárna.cz změnila na skutečnou lékárnu  - snad jedině s výjimkou možnosti tzv. vzdálené dispenzace léků na předpis. Což se, doufám, také změní.

Mája: Není podnikání přes internet v oboru farmacie po legislativní stránce náročné? Vyskytují se v České republice zákony, které by toto upravovaly, případně nějakým způsobem omezovaly?

Vladimír Finsterle: Já jako farmaceut jsem na regulace zvyklý a myslím si, že jsou odpovídající tomu, že je potřeba zajistit kvalitu a bezpečnost léků na tom posledním článku cesty k pacientovi. Online lékárna je kontrolována a regulována úplně stejně jako každá jiná kamenná lékárna. Rozdíl je jen v tom, že u nás si maminky či další zákazníci mohou vyhledat a nakoupit cca 35 000 přípravků - od léků a doplňků stravy až po veterinária, sportovní výživu, dětskou a bio výživu, kosmetiku či zdravotnickou elektroniku - zkrátka vše, co souvisí se zdravím a krásou a v normální lékárně není ani možné objednat.

Mája: Jaký máte pohled na léky Vy sám? Když Vás něco trápí po zdravotní stránce, užíváte léky? Nebo dáváte přednost bylinkám či homeopatii?

Vladimír Finsterle: Osobně se snažím lékům vyhnout, ale jsou situace, kdy vám pomohou s akutní bolestí či nachlazením, kdy zkrátka musíte jít do práce. Jsou také situace, např. v rámci rekonvalescence po operacích či velkém fyzickém či psychickém výkonu, kdy si tělo z potravy nedokáže potřebné látky rychle získat. Pak je nabídka ověřených přípravků na místě. Já osobně se snažím sportovat, přiměřeně si vybírat zdravou stravu a hlavně se nebrat moc vážně. 😊

Mája: Jak trávíte svůj volný čas?

Vladimír Finsterle: Mám rád a neustále objevuji kouzlo běhání v přírodě. V poslední době se věnuji sportovní parkúrové střelbě na asfaltové holuby, což je úžasný relax, když se snažíte rychle a přesně zareagovat. To mozek nemá šanci myslet na nic jiného.

Mája: Spolu se svými kolegy máte na webu blog nejen o lécích, ale také o zdraví, pohybu, přírodní medicíně nebo vaření. Je to jeden z faktorů, které vás odlišují od ostatních lékáren? Jaké máte ohlasy od zákazníků – líbí se jim blog?

Vladimír Finsterle: Musím uznat, že teď jsem v psaní blogu trochu polevil, ale je pravda, že odezva byla pozitivní a hodně lidí mi říkalo, že je to zajímavé čtení, takže asi začnu opět častěji psát a možná i trochu provokovat.

Mája: Jaké máte plány do budoucna? Chystáte nějaký další rozvoj společnosti?

Vladimír Finsterle: Nápadů na rozvoj mám se svými kolegy na tři internetové lékárny :-) Na jedné straně je ale podnikání, tj. přinést klientům skutečně to, v čem vidí reálnou hodnotu a na druhé straně je sociální služba, tj. kontakt, který lékárenství svým způsobem také poskytuje. Při realizaci všech nápadů je proto potřeba najít tu správnou rovnováhu. Určitě nechceme být lékárnou, kde zákazníci najdou vše nejlevnější, protože co je levné, nemá přidanou hodnotu. Tu se právě snažíme zákazníkům zprostředkovat, protože poradenství a služby jsou právě to, co naši loajální zákazníci oceňují a kvůli čemu nás dál doporučují. Nabízíme zkrátka taková řešení, aby se klient sám rozhodl, co je pro něj nejlepší.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

moc pěkný rozhovor.

Witchie, 31. 8. 2019, 21.12

Pěkný rozhovor

jitka46

jitka46, 8. 2. 2019, 23.46

Fajn rozhovor se zajímavou osobností.

Monuli, 3. 2. 2019, 21.33

Hezké

Žofinka

Žofinka, 22. 11. 2018, 17.31

moc hezký rozhovor

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 7.46

nabídka ověřených produktů, to je trefa do černého, dnes je toho na trhu tolik

Gustawka, 28. 10. 2018, 10.41

zajímavý rozhovor

Janako

Janako, 25. 10. 2018, 21.18

Zajímavý názor na léky od farmaceuta😊

Ketris

Ketris, 19. 10. 2018, 20.52

Super clanek

jkubeso, 19. 10. 2018, 12.36

Znám tento portál, spíš tam ale koukám na informace, ještě jsem tam nekupovala. Je fakt, že my nebýváme nemocní, max rýma a zvýšená teplota, takže léky moc nekupujeme.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů