Druhé okénko adventního kalendáře ProMaminky

zobrazeno 2490×

Vložil(a): KristinaS, 30. 11. 2019 23.05  (aktualizováno 2. 12. 2019 12.48)

V sobotu jsme začaly s úklidem předsíně a případně šatny. Už jsme se zbavily sezónního oblečení a obuvi, tak to dnes dotáhneme do konce. Taky bychom se ale měly zamyslet nad dárky a vánočním stromečkem.

Pokračujeme s úklidem

Když jsme vystěhovaly vše nepotřebné, určitě jste si všimly, jak je najednou předsíň i šatna vzdušná. Podívejte se po tom, co Vám tu zůstalo. Popřemýšlejte o uspořádání. Pokud například pořád někde hledáte klíče, nestálo by za to, pořídit si nějakou krabičku, misku, nebo háček, kam by se klíče věšely? Případně pořídit boxy do poliček, aby se do nich daly schovat drobnosti, které během chvilky vypadají jako nepořádek. Někdo má šatnu spojenou s technickou místností. Jestli to tak máte taky, mohl by se vám hodit nápad na organizér na ztracené ponožky. I když u nás bych na to potřebovala vyčlenit nějaký trám. 

A teď už obě místnosti vezmeme od stropu na zem. Vysajeme pavučiny, setřeme prach ze světel, zárubní, dveří, skříní, poskládáme zpátky věci, které tu zůstanou. Umyjeme okna, zrcadla a vyluxujeme a vytřeme podlahy. Vždycky si raději udělám takhle celou místnost, včetně oken, než tomu věnovat najednou celý den. Když už máme uklizeno, je důležité pořádek si udržet. Pomoct nám může dostatečně velká očistná plocha před vchodovými dvěřmi a do předsíně si můžeme připravit odkapávač na boty. Až přijdou zimní plískanice, bude se hodit, mít kam odložit mokré boty.

Nakupujeme dárky

Než vezmeme útokem nákupní střediska a eshopy zkusme se zamyslet, kolik toho bude opravdu potřeba kupovat. Je nutné mít stromek zakrytý dárky, nebo by bylo lepší mít tam jeden vysněný? Každopádně, pokud jste s dětmi už psaly Ježíškovi, máte už i nějaké vodítko. Abyste nemusely na poslední chvíli trnout, jestli dopravce stihne doručit dárek, nebo se prodírat přelidněným obchodem, pořiďte dárky co nejdřív. Někdo už možná dárky má vyřešené a zabalené doma. Do jaké skupiny patříte vy? Už máte nakoupeno, nebo vás to ještě čeká? Podělte se se s ostatními o tipy na vánoční dárky v diskuzi pod článkem.

Vybíráme vánoční stromeček

Pokud nemáte doma stromek umělý, ale plánujete živý, je na čase po nějakém se poohlédnout. Můžete si vybrat stromek přímo v zahradnictví, ve kterém si vybraný stromek budete teprve řezat. Nebo můžete koupit již uříznutý stromek, takový ale  pořiďte co nejřív a už ho doma postavte do vody (na zahradě, nebo balkóně), ať Vám potom vydrží co nejdéle.

Pokud nechcete ani umělý, ani řezaný, je tu ještě varianta stromku v květináči. Pokud se dodrží postupy s teplotním přesunem, dá se poměrně úspěšně pěstovat a využívat několik let. Věděly jste, že například Lesy hl. m. Prahy připravují každý rok několik ks vánočních jedliček? Za symbolických 100,- Kč si koupíte stromek v květináči, který si po vánocích buď můžete nechat, nebo ho můžete vrátit do lesa. Letos se společné sázení vánočních jedliček konalo 7. dubna v Kunratickém lese. 

Kromě toho ale Lesy ČR pořádají ještě jednu hezkou akci s názvem Vánoční stromky dětem. Je určena pro dětské domovy, dětská centra, Klokánky, dětská oddělení nemocnic, azylové domy pro rodiče s dětmi a dětské léčebny a ozdravovny. V rámci tohoto projektu mají vybrané organizace možnost objednat si vánoční stromek od Lesů ČR. Ten jim pak bude zdarma doručen.

Na jeden den toho zase bylo až dost. Tak zase zítra!

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.26

úklid moc neřeším,ze čtyřmi děti,to moc ani nejde

Kateřina Fárová, 19. 12. 2020, 17.28

Zrovna dnes jsem balila dárky, došla izolepa, musím zase koupit další.

P.r., 4. 12. 2020, 20.22

dárky mám, a časem i uklidím

Witchie, 21. 12. 2019, 16.21

úklid jsem extra neřešila

Kikinka30, 8. 12. 2019, 17.29

Úklid hotov ted uz jen darecky,ty nisi jezisrk tak jsme reafy😄

ROMA-Z, 5. 12. 2019, 22.06

Dárky jsou, už jsem začala i balit. Úklid normál a spíš si užít tu vánoční atmosféru při procházce rozsvícenym městečkem

Gustawka, 5. 12. 2019, 21.47

Už mám uklizeno

Katka

Katka, 4. 12. 2019, 15.02

Máme nový, umělý, malý. Předtím jsme měli roky umělý po prarodičích. Teď máme jen symbolickou minivariantu, aby nám nepřekážel v bytě u krbu.

Fuga

Fuga, 3. 12. 2019, 6.57

Tak to pro dnešek opravdu stačí

L.janicka.l

L.janicka.l, 2. 12. 2019, 21.44

Darky uz mam

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů