Dobře se o ně starali? Berte je!

zobrazeno 1266×

Vložil(a): NikolaJ, 18. 12. 2019 15.08

Zvažujete, na čem byste mohli ušetřit, aniž byste přišli o požitek z lyžování? Určitě na samotných lyžích. Půjčit si je vám nevyhovuje – máte rádi „svoje jisté“ a vzhledem k tomu, že jezdíte na hory často, chcete mít možnost kdykoliv sednout do auta a vyrazit do kopců k lanovkám? Pak je tu možnost pořídit si použité lyže. Jenže nejsou lyže, jako lyže. Ty, o které se někdo pečlivě stará a dopřává jim servis, mohou sloužit opravdu dlouho. A takové se i vyplatí koupit z druhé ruky.

Sjezdové lyžování je drahý sport, jenže kdo by odolal čerstvému manšestru a neporušeným bílým pláním? Naštěstí nejde o to, zda lyžovat, nebo nelyžovat. Základní otázka zní jinak: kolik nutně musíte zaplatit, aby to pořád stálo za to? 

Práskačky i modelky

Jasně, slovo „použité“ nezní moc dobře, ale stejně dobře můžete říct „zajeté“ nebo „osvědčené“. Jde o to, že kategorie použitých lyží je velmi, velmi široká: vejdou se do ní laciné práskačky (špatně se na nich lyžovalo, už když byly nové). Ale vejde se do ní i špičkový top model, jenž se do společnosti bazarových lyží dostal po jediném víkendu na sjezdovce – sehrál roli testovacích lyží na nohou profi sportovce. Anebo si ho pořídil lyžař, který záhy zjistil, že mu nesedí, a rozhodl se zbavit se jich. Je důležité je uvědomit si, že mezi použitými lyžemi jsou veliké rozdíly – jednak v konstrukční kvalitě, jednak v servisu, kterého se jim při používání dostávalo.

Sečteno, podtrženo – vtip je v tom pořídit si kvalitní lyže, které jako nové stály ranec a teď jsou k mání za příjemnou cenu (klidně i o polovinu nižší), přičemž si zachovávají stále dobrou kondici. Na takových bude radost jezdit, i z pohledu bezpečnosti.

Kde takové vyzrálé krasavice seženete? Samozřejmě to můžete zkusit v soukromé internetové inzerci nebo v e-shopech, které už dnes nabízejí nové i použité kousky. Ale riziko koupě zajíce v pytli je v obou případech velké. Internet se stává bezpečnější cestou v případě, že prodejce provozuje také kamennou prodejnu a nabízí servis lyží. Pak se dá předpokládat, že to s kvalitou prodávaných lyží a tedy i se servisem myslí vážně.

{{:pr:}}

Na hraně, nebo za hranou? 

Co zkontrolovat při výběru použitých lyží? Menších škrábanců si nevšímejte, ty vám svezení nezkazí, raději dobře prohlédněte:

  • hrany - měly by být po celé délce lyže zhruba stejně široké. Jen uprostřed může být hrana lyže v důsledku opotřebování o něco užší. A dejte pozor také na dostatečnou výšku hran, aby se servisman při prvním ošetření neprobrousil až na skluznici. 
  • skluznici - zkontrolujte, v jakém je stavu, zda nejsou viditelná opravená místa. Skluznice by neměla být vydutá ani propadlá. 
  • tvarování lyže - různé typy lyží mají různá prohnutí – jsou-li špička a pata zvednuté, jde o rocker, prohnutí lyže do oblouku se označuje jako camber. Co vypadá jako prošlápnutí, může být záměr výrobce. Skutečné prošlápnutí poznáte tak, že když vedle sebe položíte obě lyže, nejsou tvarově stejné. 
  • vázání - bývá obvyklou součástí v bazaru prodávaných lyží a jeho stav vám rámcově napoví, jak často byly lyže používané. 


Lyže nejsou ponožky ani rukavice, kde případnou vadu pozná i laik. Není až tak těžké šikovně zamaskovat nedostatky a prodat neználkovi na inzerát lyže „nad hrobem“. Pokud nejste odborníci, měli byste toto riziko brát jako zásadní argument pro nákup u prověřeného obchodníka, ideálně v kamenné prodejně, kde vám vystaví doklad a dají záruku. 

Zajímá vás, jak dlouho vám bazarové lyže vydrží? Na živnost lyží má největší dopad broušení hran. Tím se dostáváme zpátky k servisu a kvalitním servisním strojům. Ty nejpřesnější a nejvýkonnější bývají též nejšetrnější, takže uberou lyži jen tenkou, nezbytně nutnou vrstvičku, čímž prodlužují životnost lyže. A je velký rozdíl, jestli lyže vydrží dvacet zásahů nebo jen šest či sedm.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.25

lyžovat nejezdíme.

Macina Nováková, 30. 3. 2020, 18.52

Nad tím, že bych si pořídila vlastní lyže jsem už několikrát uvažovala, ale nikdy jsem se k tomu nedostala. Půjčovat si je z půjčovny mi vlastně docela vyhovuje. Třeba minulý rok se mi velmi osvědčila tato: https://www.lyze-go-home.cz/ U té má člověk alespoň jistotu, že jsou lyže pravidelně servisované.

Pavla T., 1. 1. 2020, 17.21

My jedeme letos poprvé na týden na lyže. Syn 4,5 roku se bude učit a budeme si půjčovat celé vybavení. Už se těším 😁

Jarka mmm, 30. 12. 2019, 17.57

Jedine z druhy ruky...je tak málo sněhu, ze z druhy ruky jsou jak nový

Mygara

Mygara, 29. 12. 2019, 7.35

Je fakt že pokud děti lyže nedorazí Tak absolutně stačí ty z druhé ruky

Fuga

Fuga, 26. 12. 2019, 8.07

Já zatím synovi Raději půjcuji,le až bude dospělý tak mu koupím nové

patricia077

patricia077, 24. 12. 2019, 10.41

Buď z druhé ruky nebo půjčíme

Kateřina Fárová, 23. 12. 2019, 21.36

Přesně tak, pro děti stačí s druhé ruky, brzy z nich vyrostou.

KristinaS, 21. 12. 2019, 15.48

Už druhý rok máme půjčené na celou sezónu z Happy Sportu. Za nás super.

Katka

Katka, 21. 12. 2019, 9.40

Půjčíme z půjčovny.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů