Dětská přátelství - jakou hrají roli?

zobrazeno 2908×

Vložil(a): Adrianita, 29. 8. 2019 22.21

Určitá forma socializace probíhá u dětí v podstatě od narození. Příroda to tak zkrátka zařídila, že děti jsou fascinovány dalšími dětmi. I půlroční dítě, které leží na přebalovacím pultu vedle jiného dítěte, ho zaujatě pozoruje. Roční dítě se snaží “oslovit” další dítě, s kterým se setká. Kdy začíná kamarádství mezi dětmi a proč je důležité? Máme do kamarádství zasahovat nebo jej nechat volně plynout?

Do 3 let dítěte se ještě nebavíme o opravdovém přátelství. Dítě si hraje nebo je v kontaktu téměř s každým dítětem, které projeví zájem a není nepřátelské nebo zlé. V tomto období se děti setkávají především s dětmi přátel rodičů nebo dětmi z mateřských center a dalších kojeneckých aktivit, jako je cvičení, plavání a podobně. Pro batolata je nesmírně důležité se pravidelně setkávat s jinými dětmi, i když si často hrají jen vedle sebe a vypadá to, že není třeba kontakt s jinými dětmi. Do 6 let je sice pro dítě středobodem vesmíru jejich maminka, přesto se hrou s jiným dítětem od ní postupně odpoutává, až si dokáže hrát samo a osamostatnit se. Děti si vzájemným kontaktem zdokonalují své sociální dovednosti, učí se přijímat druhé, hlídat si své věci a postupně se dělit, vypořádávat se s rozdíly, hájit si svou pozici, a také se rozvíjí jejich komunikační schopnosti.

Přátelé ze školky

Předškoláci už si kamarády vybírají. Když jim někdo není sympatický, jednoduše s ním kontakt nevyhledávají. Pro takto staré děti jsou přátelé velmi důležití. Přesto nejlepší kamarád může být každý den někdo jiný. V tomto věku už děti postupně inklinují ke stejnému pohlaví.

Už nejmenší děti, předškoláci tedy nejsou výjimkou, se učí od svých vrstevníků. Učí se zvládat drobné spory, používat a ovládat emoce, učí se být ohleduplní a slušní, budují si svoji vlastní identitu.

Někdy kamarádství ze školky přejde i do začátku základní školy, výjimečně do dospělosti.

Přátelství, které vznikne až na půdě základní školy, bývá silnější a často déle přetrvá. Děti mají různé koníčky a kroužky, různě tráví volný čas a podle toho si vybírají i přátele. Děti školního věku už mají mezi svými kamarády opravdové spojence, začínají se navzájem svěřovat, učí se spolupracovat. Rozvojem sociálních a komunikačních dovedností se také zvyšuje sebevědomí. Základ si ale dítě nese z domu - vzorce chování a komunikace, v neposlední řadě záleží také na vrozených schopnostech a povaze.

Čím je dítě starší, tím více je přátelství stálejší a také hlubší. K přátelství patří i spory, které přátelství upevní nebo ukončí. Děti se do dospělosti naučí vzájemnému porozumění, učí se dělat kompromisy, učí se důvěřovat a podobně.

Mám zasahovat do výběru kamaráda?

Pokud máte tendenci zasahovat do výběru kamaráda nebo aktivně kamarády vyhledávat a pobízet dítě, ať se druží, zpomalte. Položte si otázku několikrát nebo se vžijte do dítěte, jak se asi cítí. Odpověď tedy zní, jednoznačně: nevstupujte do výběru kamarádů vašeho dítěte. Neizolujte se, choďte do parku, na kroužky, na místní rodinné akce a určitě najdete jedno nebo více dětí, s kterými se vaše dítě bude chtít setkávat. Třeba i vy najdete nové přátelé nebo aspoň maminku na občasný pokec. Vše ale nechte volně plynout a netlačte na pilu. Některé dítě se rozběhne za kdekým a nezavře pusu, jiné se schová do máminy náruče. Oboje je úplně v pohodě, stejně tak jako každý dospělý je jiný, i každé dítě není stejné. 

Dítě si vybere svého kamaráda podle své sympatie a společných zájmů. Vy jste si možná představovali, že si váš potomek vybere jiného kamaráda, ale buďte tolerantní. Možná se vám z nějakého důvodu nemusí zamlouvat jeho rodiče, ale i tak kamarádství hned nezakazujte. Pokud se vaše dítě dostává do kontaktu s rodiči jeho kamaráda, v případě potřeby si s nimi promluvte. Vyjasněte si vaše pravidla a požadavky ohledně čehokoliv hned na začátku, na oplátku respektujte jejich náměty. 

Tempo socializace dítěte 

  • Novorozenec - malé miminko potřebuje především maminku
  • Kojenec - maminka je stále nejdůležitější, ale ocení i kontakt s tatínkem, sourozenci, babičkou, dědečkem a dalšími členy rodiny

  • Batole - už se rádo druží s ostatními dětmi, mezi batolaty dochází k bitvám o jejich hračky či dudlík. Pokud máte v rodině či mezi kamarády stejně staré dítě, vaše dítko už si ho pamatuje a ví, o kom doma mluvíte, stejně tak ví, kdo je děda, teta atd.

  • Předškolák - pokud dítě chodí do školky, je v kolektivu různých dětí, přesto už si vybírá ke komu má nejblíž a s kým si bude hrát. Zhruba v 5 letech se přátelství postupně prohlubuje.


Jak staré jsou vaše děti a mají už nějaké kamarády? Jak se jejich přátelství vyvíjelo? Jak jste to měla vy jako dítě?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.52

kluci naštěstí kamarády mají

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.27

Dcera si našla kamarádky až ve skautu.

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.26

Já měla jednu kamarádku na zš zakázánou, ale nějak jsem neposlechla a doteď je mi asi nejbližší.

mcmac, 8. 10. 2019, 17.23

Staršími synovi je 10 a ve škole je přátelství komplikované. Na prvním stupni se ve třídě udrželo přátelství ze školky a bylo vše relativně v pohodě. Teď už jsou u dětí větší rozdíly, ať už je to v ceně mobilu, koloběžky, oblečení, učení nebo času, které mohou děti trávit na počítačích. Bohužel dnes je, alespoň dle mého názoru, těžší si vytvářet kamarádské vazby, protože spousta dětí ještě v tomto věku nemůže samo ven a část dětí ani nechce a raději jsou na počítači. U mladšího syna (5 let) je kamarádství ještě hezké a nekomplikované.

všelka, 17. 9. 2019, 21.32

Starší dcera se od školky kamarádi hlavně s klukama. A byla hodně stydliva. Teď je ve čtvrtý třídě a kamarádi pomalu přibývají. Mladší syn 10 měsíců ma děti moc rád, na cvičení pro mimi na ně pokrikuje a leze si je prohlédnout zblízka, vubec není stydlivy.

Teryk92, 8. 9. 2019, 15.30

My máme zatím kojence a ostatní děti jsou spíš zatím jen na ,,zkoumání "

Kikinka30, 4. 9. 2019, 20.42

U nas nastup do dkolky ,kamaradu ma dcerka fost ale uz di vybírá

Makovicka8, 4. 9. 2019, 15.32

No majka ma kamosa od 6 mesiavov v podstate prezili spolu cely zivot a v dkolke si nasla aj manzela

dasza, 4. 9. 2019, 10.00

Má nejlepší kamarádky..od 9ti m.si SOU souzeni.stale jsou spolu..pořád na sebe myslí....snad co nejdéle..já mám od dětství taky nej. Kamaráda .a ikdyz se kvůli dálce nevídame v kontaktu jsme stále.

jkubeso, 4. 9. 2019, 7.54

Syn bude teprve nastupovat do školky, ale na hřišti je rad, když je jakékoliv jiné dítě . Dcera je malá, ta má teď pro změnu období, kdy si s nikým moc hrát nechce, spis pozoruje

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů