Čas na změnu aneb Jak nalézt své IKIGAI

zobrazeno 1525×

Vložil(a): Adrianita, 7. 1. 2021 9.33  (aktualizováno 19. 1. 2021 11.37)

Chcete znát lék na delší a kvalitnější život bez depresí, stárnutí a kardiovaskulárních onemocnění? Dle vědců tento lék nese název ikigai. Pochází z Japonska, kde jej berou jako důvod, proč ráno vstát z postele, je to smysl jejich života. V Japonsku v něj věří většina populace a vzhledem k tomu, že se tam lidé dožívají vysokého věku, stojí za to jej mít také.

Co je to ikigai?

Pokud si zkusíte o ikigai něco dohledat, pokaždé jej bude znázorňovat průnik 4 různých množin věcí. Tím můžete začít ihned i vy, buďte k sobě ale naprosto upřímní a dejte si klidně na čas. Nejde o to sepsat jednotlivé věci během několika minut, hodin či dnů, může to trvat i týdny či měsíce. A na jakých 4 pilířích tedy ikigai stojí?

  1. to, co milujete - co doopravdy zbožňujete a co vás dělá šťastnými, o čem dokážete hovořit celé hodiny, co děláte s láskou, aniž byste sledovali čas. Vzpomeňte si klidně i na vaši oblíbenou činnost z dětství nebo z dřívějška, na kterou jste díky všem povinnostem zapomněli.
  2. to, v čem jste dobří - může být těžké to objektivně zhodnotit, je dobré požádat o radu okolí, kteří to dokáží mnohdy posoudit lépe. Jestliže se tato množina shoduje s tím, co milujete, je to dost možné, společným průnikem těchto množin je vášeň.

  3. to, co svět potřebuje - nemusíte pracovat na složitém projektu, abyste k tomu došli. Stačí se zamyslet, co svět potřebuje podle vás a napsat to. Každý má jiné ikigai, proto tento bod (klidně i ty zbývající ostatní) zkuste prodiskutovat s ostatními a třeba přijdete na jiné zajímavé podněty.

  4. to, za co můžete dostat zaplaceno - vzpomeňte si, za co z vašich dovedností jste v minulosti dostali zaplaceno, za co platíte ostatním a zeptejte se opět vašich známých a přátel, zda by vám za konkrétní věc byli ochotni zaplatit.

 

Proč hledat ikigai?

Možná zatím neshledáváte smysl v ikigai, ale pokud se vydáte na jeho cestu, budete šťastnější, protože váš život bude dávat smysl. Ráno budete mít důvod vstát z postele díky větší motivaci a síle. Při práci prý budete dosahovat lepších výsledků. Vědecké výzkumy dokazují dokonce, že budete zdravější a dožijete se vysokého věku. V neposlední řadě budete lépe zvládat krizové situace.

Najít své ikigai je opravdu výhodná věc, je však těžší ho najít. Pokud se příliš dobře neznáte, nebo máte nízké sebevědomí, chce to kus práce, ale stojí to za to.

Co není ikigai

Pokud se chceme zamyslet nad tím, co není ikigai, je třeba mít jasno v tom, co ono slovo je. Je to stav, kdy děláme činnost, v které jsme dobří a zároveň nás baví a svět ji podle nás potřebuje. Pro někoho to může být třeba lékař zachraňující životy. Je to stav, kdy ráno s nadšením vstáváme z postele, stav, kdy se nám vyhýbají nemoci a i ve vysokém věku máme chuť třeba skákat padákem. Ikigai však není sen nebo představa. Mnozí si říkají, až budu žít v Itálii, v Praze, až vyhraju ve sportce, budu spokojený, není to o tom. Ikigai vůbec není o místu nebo materiálních věcech, ale o stavu mysli. I když budete žít na druhém konci světa, pořád to budete vy, místo bude jiné, vy stejní.

Je ikigai pro každého a je uskutečnitelný v naší zemi?

Ikigai je mnohdy dlouhá, komplikovaná a trnitá cesta, u každého to trvá jinak dlouho. Obecně se dá říci, že najít své osobní ikigai mohu v momentě dostatečné zralosti, v momentě, kdy se plně seberealizuji. Ikigai tedy pro každého je, ale v jiném čase. V dětství je to jednoduché, v dospělosti o něco těžší. Kamenem úrazu v naší zemi je, že si stavíme velké vzdušné zámky. Naproti tomu v Japonsku má své ikigai i prodavačka v supermarketu, pro které je splnění ikigai, že svou práci plní dle norem a předpisů. Tak to má každý Japonec. Možná je vaše ikigai v práci, kterou nyní vykonáváte, jen k tomu musíte dospět. Nepředstavujte si, jak budete šťastní v práci na Srí Lance nebo si plníte americký sen, buďte šťastní i jako bankovní poradce. Tato práce má pro lidi smysl, je pro ně důležitá, to bezpochyby. Mějte radost z toho, že lidem pomáháte sjednat hypotéku, sloučit půjčky, založit první účet pro dítě apod. Příště místo mrzutého pozdravu se na klienty usmějte a popřejte jim hezký den, z jiného přístupu budete mít mnohem lepší pocit. To samé platí i o dalších zaměstnáních, jako je učitelka, řidič autobusu nebo třeba sociální pracovník. 

 

Slyšeli jste již o ikigai? A máte to své? Pokud ne, zkusíte ho najít?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 11.29

tak až mi bude nejhůř, tak nasadím tento lék proti smrti a uvidíme .-))

milujici.teticka36, 6. 9. 2022, 8.25

Mně se obecně japonská filozofie hodně líbí. Je založená na tom, že člověk dělá to, co ho skutečně baví, to, čemu skutečně věří, a to, v čem je opravdu dobrý. Bohužel to takhle už ve skutečném Japonsku moc nevypadá. Spousta lidí se syndromem vyhoření, kteří dělají od úmoru do úmoru. Takže je to filozofie paradoxně aplikovatelnější tady v Evropě. Ostatně existuje na to spousta knížek. Já mám ráda audioknihy z https://progresguru.cz/ které se zaměřují na osobní rozvoj.

tak o tomto slyším poprvé.je to fakt zajímavý nápad.

Teryk92, 24. 1. 2021, 8.22

Tak o tom jsem také ještě neslyšela. Zajímavý nápad.

Evka2, 22. 1. 2021, 12.49

Tak to slyším poprvé. Zkusím se nad tím zamyslet.

dasza, 20. 1. 2021, 19.07

Já mám ikigai po flasce vína🤷‍♀️🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Katka

Katka, 20. 1. 2021, 17.23

Já dělám posledních 14 let jenom IKIGAI 😁Teď ho zkouší najít i manžel😉

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů