Biotopová koupaliště v Česku

zobrazeno 3878×

Vložil(a): KristinaS, 30. 7. 2019 17.57

Také v létě často přemýšlíte, kam byste se mohli dojít osvěžit k vodě? Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovují bazény a do rybníku se vám taky nechce, přinášíme vám tipy na některá biotopová koupaliště v ČR.

Cože to biotopové koupaliště vlastně je? Je to kompromis mezi bazénem s chemicky ošetřovanou vodou a přírodním koupalištěm. Jedná se o umělou vodní nádrž, v níž se voda čistí pomocí rostlin a mikroorganismů ve štěrkovém loži. Může to být také uměle vytvořená vodní plocha s celou řadou bazénových prvků, ale podstatným rozdílem je způsob čištění vody. Bez veškeré chemie se o čištění vody starají vodní rostliny a působení přírodního ekosystému. Díky tomu se zde mohou v klidu koupat i alergici.

Jde v podstatě o stejný princip, jehož využívají i tzv. kořenové čistírny odpadních vod, které jsou u nás především v menších obcích stále populárnější. Zhruba polovina takové vodní plochy je určena ke koupání, druhá půlka tvoří čisticí zónu s mokřadními rostlinami. Oproti klasickému bazénu dochází u biotopů k úspoře vody, energie nutné pro cirkulaci a filtraci vody a také nákladů na chemickou úpravu vody. Koupaliště s přírodním čištěním vody se dá využít jak u rodinných domů, tak u veřejných plováren. Oblíbené začínají být biotopy i u rodinných domů. My pro vás ale máme tipy na veřjná biotopová koupaliště v Česku!

Praha a Střední Čechy

Biotop Radotín

V Radotíně najdete biotopové koupací jezero o rozměrech přibližně 62 x 75 m s hloubkou od 0,4 m - 1,2 m v neplavecké části a maximálně 3,25 m v plavecké části. Za celodenní vstupné ve všední den zaplatí dospělý 120 Kč, rodina (2+2) 250 Kč, o víkendu dospělý 160 Kč a rodina (2+2) 350 Kč. Předškolní děti mají vstup zdarma. K biotopu se dostanete z centra Prahy do 20 min.

biotopradotin.cz

Biotop Lhotka

Nedaleko sídliště Novodvorská v místech, kde bylo v 70. a 80. letech minulého století otevřené koupaliště Lhotka byl v loňském roce otevřen koupací biotop Lhotka. Za celodenní vstupné zaplatí dospělý 100 Kč, rodina (2+2) 260 Kč. Děti do jednoho roku mají vstup zdarma.

www.koupaliste-lhotka.cz

Biotop Jince

Na místě původního betonového klasického koupaliště na pomezí Příbramska a Berounska v Jincích se také můžete vykoupat v přírodním biotopu. Za celodenní plné vstupné zaplatíte 50 Kč.

facebook BioTopJince

Jižní Čechy

Přírodní koupaliště Lazna

Na koupališti najdete vodní herní prvky pro děti - skluzavku, houpačku, vodní hřib, ale také molo včetně zdvihacího zařízení pro invalidy. Je zde i možnost zapůjčení plážových lehátek a slunečníků. Prázdninové celodenní vstupné stojí 50 Kč, děti do 7 let v doprovodu dospělé osoby zdarma.

Koupaliště Lazna

Přírodní koupací biotop Pohoda v Sezimově Ústí

Biotop se nachází v přírodním meandru Kozského potoka v Sezimově Ústí. Koupaliště je rozděleno na plaveckou část s max. hloubkou 2,7 m, neplaveckou část s max. hloubkou 1,5 m a na brouzdaliště pro nějmenší s hloubkou do 0,4 m. Za základní celodenní víkendové vstupné zaplatíte 50 Kč, děti do 6 let v doprovodu dospělé osoby mají vstup zdarma.

koupalistepohoda.cz

Západní Čechy

Přírodní koupací biotop Blovice 

Koupaliště se nachází u cesty z Luční ulice do chatové oblasti Kamensko. Aby bylo více místa kam se schovat do stínu, byla u kiosku nainstalována nová markýza a jsou k zapůjčení plážové slunečníky. Vstupné činí 30 Kč za dospělého a 20 Kč za dítě.

Biotop Blovice

Přírodní koupací biotop Kotynka

Svým rozsahem a zázemím je největší přírodním veřejným koupacím biotopem v ČR. Najdete jej v Ústavní ulici v Dobřanech. Dětské brouzdaliště má barevný protiskluzový povrch a hloubka dosahuje 0,4 m. Děti v něm najdou skluzavku a chrlič vody. Prostor pro neplavce má bezbariérový přístup a voda v něm klesá až do hloubky 1,6 m. Plavcům koupaliště nabízí prostor se skokanským můstkem, kde voda dosahuje hloubky až 3,5 m. Když vám zbyde chvilka, můžete si k relaxaci vybrat knížku ke čtení v místní miniknihovničce. Víkendové celodenní vstupné vyjde na 50 Kč, děti do 6 let v doprovodu dospělé osoby mají vstupné zdarma.

Biotop Kotynka

Vysočina

Biotop Jemnice 

Další novinkou letošní sezóny je biotop v Jemnici na Třebíčsku. V jeho areálu najdete tobogán, skluzavky a vodní hřib. Celodenní vstupy stojí u dospělého 60 Kč, dítě do 6 let zdarma, rodinné vstupné (2+2) zaplatí 150 Kč. Dokonce, pokud pojedete jako organizovaná skupina více jak 10 osob, můžete využít hromadného vstupného.

facebook BiotopJemnice

Přírodní koupací biotop Šiklův Mlýn 

Tento koupací biotop se nachází v areálu známého westernového městečka Šiklův mlýn u Zvole nad Pernštějnem. Koupaliště nabízí vyžití na megatrampolíně, nebo tobogánu. Pro nejmenší je připraveno brouzdaliště. Vstupné činí 50 Kč na osobu a den. Cena zahrnuje vstup do aquaparku, na megatrampolínu i sportovní hřiště, brouzdaliště pro děti, zapůjčení lehátka a slunečníku. Hosté, kteří jsou ubytovaní na týdenní dovolené v areálu Šiklův mlýn mají vstup zdarma.

www.sikland.cz

Přírodní koupaliště Malvíny Třešť

Koupaliště se nachází v poklidné části Třeště, z centra města je to sem však jen necelého půl kilometru cesty. V plavecké části dosahuje hloubka vody 2,6 m, část pro neplavce má hloubku do 1,2 m a pro nejmenší je určeno brouzdaliště s hloubkou 0,4 m. Těšit se můžete na atrakce v podobě vodního hřibu, chrličů a zařádit si můžete i na šestimetrové skluzavce. K zapůjčení tu najdete lehátka i slunečníky. Dospělý zaplatí za celodenní vstupenku 70 Kč (vstupenka umožňuje jeden návrat v průběhu dne). Předškolní děti mají v doprovodu dospělé osoby vstup zdarma.

koupaliste-malviny.cz

Jižní Morava

Přírodní koupací biotop Kovalovice

Jedná se o první koupací biotop svého druhu v ČR. Část biotopu je pro plavce, část tvoří dětské brouzdaliště s vodním hřibem. V celém areálu je zákaz vstupu se psy. Do areálu se také nesmí s jízdními koly a vyjma venkovního posezení u kiosku platí v areálu koupaliště zákaz kouření. Vstupné je zde 50 Kč za dospělého, za děti od 4 let zaplatíte 30 Kč, děti do 3 let mají vstup zdarma.

Koupací biotop Kovalovice

Přírodní koupací biotop Bantice

Nachází se u sportovního areálu na konci obce Bantice směrem na Těšetice. Zóna pro plavce ma hloubku 160 cm, pro neplavce je připravena část s hloubkou 90 cm a pro děti je k dispozici brouzdaliště hluboké jen 40 cm. Za celodenní vstupné zde dospělý zaplatí 50 Kč, dítě od 3 let (do výšky 145 cm) zaplatí 30 Kč. Děti do třech let mají vstup zdarma.

Biotop Bantice

Přírodní koupací biotop Bohuslavice u Kyjova

Poprvé byl otevřen v roce 2010 a nachází se v místech bývalého umělého koupaliště. Koupací vodní plocha má rozměry 25 x 20 m s hloubkou 0 - 2,85 m. Dětské brouzdaliště má rozměry 6,6 x 7 m a hloubku 0 - 0,4m. Dospělý zaplatí za celodenní vstupné 30 Kč, dítě od 6 - 15 let (a student) má vstup za 15 Kč. Rodina zaplatí 70 Kč (buď 2+2, nebo 1 dospělý a 3 děti do 15 let).

Přírodní koupací biotop Bohuslavice

Přírodní koupací biotop Brno-Jih

Nachází se na území městské části Brno - jih, mezi ulicemi Kšírova, Hněvkovského a Sokolova. Je rozdělen na plaveckou a neplaveckou část. Část pro neplavce má hloubku od 1 - 1,5 m, plavecká část potom 2 - 3 m. Najdete tam i brouzdalište pro nejmenší s hloubkou 0 - 0,4 m, které je vybaveno nerezovými hracími prvky (klouzačka, houpačka a hříbek). Dospělý za celodenní vstupné zaplatí 120 Kč, rodina (ve složení 2 dospělí a max 3 děti do 15 let) má vstup za 250 Kč. Děti do 5 let včetně za vstup neplatí.

www.biotopbrno.cz

Zámecká zahrada a biotop Oslavany

Tento biotop je novinkou letošní sezóny. Biotop se nachází v prostoru bývalé zámecké zahrady. Má denní kapacitu 500 návštěvníků a po prodání 500. vstupenky se ten den biotop pro další navštěvníky uzavírá. Aktuální informace nalezete na facebookovém profilu biotopu. Koupací část biotopu má rozlohu cca 1200 m2. Malým dětem je k dispozici vodní svět s brouzdalištěm, vodními střiky a herní fontánou. Celodenní vstupné pro dospělého vyjde na 60 Kč, dětský celodenní vstup stojí 40 Kč.

Biotop Oslavany

Střední Morava

Přírodní koupací biotop Litovel

Jedinečné spojení přírodního koupání s chemicky nečištěnou vodou a prvky aquqparku. Najdete zde například skluzavky, masážní trysky, perličková vodní křesla, skokanský můstek, šplhací síť, mechanické vlnobití, vodní hříbek, stříkací delfín Bubu a další. Samozřejmostí je i brouzdaliště pro nejmenší. Celodenní vstupné dospělého přijde na 45 Kč, dítě do 3 let 1 Kč. Rodina (2+ max 3 děti do 15 let) zaplatí za vstup 120 Kč.

Biotop Litovel

Přírodní koupací biotop v Laškově

I v Laškově na Prostějovsku byl přebudován areál bývalé plovárny na přírodní biotop. Biotop je rozdělen na tři části. Brouzdaliště pro nejmenší s hloubkou do 0, 4m, neplaveckou část s hloubkou do 0,8m a na plaveckou část s hloubkou do 2,6 m. Plné vstupné stojí 50 Kč, děti do tří let za vstup neplatí nic.

Laskov.cz

Přírodní biotop Paseka 

I toto koupaliště vzniklo rekonstrukcí původního koupaliště. Je situováno v prostředí okolních lesů a nabízí tak příjemné a klidné místo pro odpočinek. Kromě plaveckého bazénu a dětského bazénku najdete na koupališti i skluzavku, tobogán i relaxační řeku. Dospělý návštěvník zaplatí za celodenní vstup 50 Kč, děti do tří let mají vstup zdarma.

Přírodní koupaliště Paseka

Přírodní biotop Otaslavice

Koupaliště bylo slavnostně otevřeno v roce 2018. Navštívit jej můžete například za rodinné vstupné (2+ max. 3 děti do 15 let) 140 Kč, dospělý zaplatí vstupenku 50 Kč, dítě do tří let má návštěvu zdarma.

koupalisteotaslavice

Východní Morava

Koupací biotop Prostřední Bečva 

Koupaliště má jak brouzdaliště, které je vhodné pro děti a neplavce, tak i plaveckou část, jejíž maximální hloubka dosahuje 2,5 m. Vstupné na celý den pořídí dospělý za 40 Kč, dítě nad 100 cm 20 Kč a dítě do 100 cm 10 Kč.

Biotopbecva.cz

Dvůr Honětice s přírodním koupacím biotopem

Areál vznikl rekonstrukcí historického zemědělského dvora. V roce 2012 byl v těsné blízkosti penzionu vybudován přírodní koupací biotop. Koupaliště má velké brouzdaliště a neplaveckou zónu. Vstupné je jednotné, stojí 50 Kč na osobu, pro děti do 3 let a hosty kempu a penzionu je zdarma.

Dvůr Honětice

Severní Morava

Přírodní koupaliště Studénka

V červnu letošního roku byl slavnostě otevřen i biotop ve městě Studénka. Koupaliště má několik koupacích zón - brouzdaliště s hloubkou do 0,4 m, dvě neplavecké části s hloubkou do 1,2 m a plaveckou část s hloubkou do 3,25 m. Na koupališti najdete i tobogán. Celková plocha koupací části je 1500 m2. Za základní celodenní vstupné zaplatí dospělý 80 Kč a dítě 40 Kč.

Přírodní koupaliště Studénka

Přírodní biotop Modrá 

Koupaliště se nachází v areálu Živá voda v obci Modrá. Kromě koupání v ekologickém jezeře s  brouzdalištěm se tady můžete seznámit s významem vody v krajině a zároveň na vlastní oči sledovat život v potoce přes prosklenou stěnu. Prohlédnout si můžete i život v tůni, rybníce, nebo mokřadu. Pro zrakově handicapované návštěvníky jsou na stěnách umístěny makety ryb v životní velikosti s popisy v Braillově písmu. Základní vstupné vyjde na 90 Kč, rodina (2+ max. 3 děti do 15 let) zaplatí 200 Kč.

zivavodamodra.cz

Plovárna Na Výsluní 

Nové přírodní koupaliště bylo otevřeno v létě 2017 v Úvalně na Bruntálsku v areálu starého koupaliště. Dospělý zaplatí za vstup 50 Kč a dítě do 6 let jde zdarma.

Plovárna na výsluní

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

koliaska105, 10. 3. 2023, 14.22

Tak to je naprostá paráda. Ono je někdy takové přírodní koupaliště mnohem lepší než kdejaký přeplněný aquapark. Na druhou stranu například naše děti mají aquaparky rády. Už jsme ale teda dlouho v žádném nebyli. Nedávno jsem ale narazila na tuto stránku https://www.top-bazeny.cz/mista/ kde mají docela užitečný seznam aquaparků a koukala jsem, že tady v okolí jich je víc, než jsem si myslela.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.10

děkuji za info,určitě v létě tu Studénku vyzkoušíme

Gustawka, 2. 12. 2019, 6.17

u nás v Brně také jedno máme

lucie25987, 25. 9. 2019, 6.49

My na koupaliště moc nejezdíme. Chodím pozdě z práce a o víkendu jsem ráda, když si lehneme na gauč. Máme nový sprchový kout z https://www.levna-koupelna.cz/5-sprchove-kouty , takže mi stačí, když si dám vlažnou sprchu a taky se krásně ochladím a přitom nemusím nikam jezdit.

Tenderka, 2. 9. 2019, 16.56

super, je nieco take aj na Slovensku?

Witchie, 27. 8. 2019, 17.36

Oslavany mohu doporučit, vedle je navíc nádherné dětské hřiště

patricia077

patricia077, 18. 8. 2019, 19.53

A u nás nic ještěze máme přírodní biotop na zahradě

Eliška Kozlova, 16. 8. 2019, 22.39

Ani nevím jestli něco je ve Východních čechách

KristinaS, 17. 8. 2019, 21.06

Je mozny, ze jsem prehledla, ale nenasla jsem

patricia077

patricia077, 18. 8. 2019, 19.53

Teď si říkám to same

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů