13. prosinec - tradice svaté Lucie

zobrazeno 4422×

Vložil(a): KristinaS, 12. 12. 2019 22.43  (aktualizováno 13. 12. 2019 9.00)

Dnes je 13.12. Tento den nebyl v dřívějších dobách nejklidnější. Svatá Lucie kontrolovala čistotu v obydlích a Žber, ten naháněl strach všem dětem. Ale my si jej uděláme příjemnější, protože není cílem se uštvat, i dneska si naplánujeme volnější den.

Svatá Lucie a stašidelný Žber

Pocházela z bohaté rodiny a už od dětství byla tajnou křesťankou. Její matka ji chtěla provdat za pohana, Lucie si však vyprosila odklad. Její matku potom postihla nějaká choroba a Lucie jí přesvědčila, aby se vydala na pouť do Catanie k hrobu svaté Agáty. Matce se tam zázračně ulevilo a uzdravila se. Za to, že jí Lucie tak dobře poradila, slíbila jí splnit každé přání. Toho Lucie využila ke zrušení plánovaného sňatku. S tím se nehodlal smířit odmítnutý mladík, který Lucii jako křesťanku udal a ona pak byla mučená a nakonec sťatá.

Jiná legenda praví, že se Lucie dozvěděla, že se do ní její nápadník zamiloval pro její oči. Proto si je měla vydloubnout a poslat je svému nápadníkovi. Do druhého dne se jí však zrak vrátil, protože ji Panna Maria obdarovala ještě krásnějšíma očima. Sťatá byla ale tak jako tak a její úmrtí připadá na 13. prosince.

Ať tak nebo tak, konec byl vždy stejný a Lucie skončila sťatá 13. prosince. Podle staršího juliánského kalendáře připadal na 13. prosince zimní slunovrat. Odtud tedy "Lucie - noci upije, ale dne nepřidá."

Dle lidové víry je svatá Lucie ochranitelkou proti čarodějnicím. Od svátku svaté Lucie až do Božího narození dávají hospodyně kravám kousek těsta, smíchaného s rozličným kořením a zeleninami, aby neměly nad nimi čarodějnice moci. 

I Lucie dříve obcházely obydlí, ale narozdíl od Barborek to nebyly nejmilejší postavy. Chodily bíle oděny, obličej měly zakrytý maskou ze dřeva a papíru, která se podobala čapímu zobáku, kterým pořád klapaly. Lucie kontrolovaly pořádek, neposlušné děti, dodržování půstu a zvyku, že se 13. prosince nesmí drát peří ani příst. Kdo zákaz porušil, toho přišly Lucie klepnout přes prsty vařečkou a pocuchat mu přádlo. Nehodné děti svaté Lucie strašily, vytahovaly z postelí a cpaly do džberu (menší kádě), chtěly jim dloubat oči, propíchnout břicho nebo si je odnést. Poslušným dětem Lucie nadělovaly do punčoch. Peroutkou z husího křídla ometla ve světnici prach, vyčistila police a skříně a všechny učesala hřebenem.

O tom, že advent byla dříve poměrně strašidelná doba, obzvlášť co se 13. prosince týká, svědčí další postava, která ten den chodila. Říkalo se jí Žber. Byla to bytost, která byla celá pokrytá koudelí a na hlavě měla dřevěný kýbl. Na vozíku, taženém dvěma koňmi si vozila další koudele a pytle. Tam kde byla zlobivá dítka vešla do stavení, nehodnému dítěti rozřízla břicho a místo vnitřností mu do něj dala koudel. Po týdnu se pro mrtvé dítě vrátila a odvezla si ho na voze domů. 

Na včerejší den připadl také úplněk. Možná jste to pocítily na sobě, možná na dětěch.  A tak se dnes zase budeme věnovat příjemnějším věcem.

Balení dárků

Možná už máte alespoň nějaké dárky pořízené. Tak se můžemne věnovat jejich zabalení. Co letos nekupovat drahé papíry na jedno použití, ale využít různé materiály a zabalit dárky jinak. Určitě doma máte třeba staré noviny. Nebo když najdete staré atlasy, mapy, můžete zabalit dárek do cestovatelského. Využít ale můžete i starší šátky nebo zbytky látek. Když z nich ušijete sáčky, dárky půjdou hezky balit i rozbalovat a navíc vám zůstanou na další Vánoce.

V naší Kreativní dílně ale najdete spoustu dalších návodů na balící papíry, třeba vyrobené pomocí kuchyňského válečku, obyčejných voskovek, nebo razítek z brambor. Dorbné dárky můžete zabalit do roliček od toaletního papíru nebo krajky.

Plány na svátky

Už bychom si asi měly udělat i program na svátky. Obzvlášť když máte rozvětvenou rodinu, nebo ji máte po celé republice. Kdo, kam a kdy pojede, kde budete na Štědrý večer a s kým. Jestli chcete jít na Půlnoční, nebo budete doma.

Mezi plány si zkuste někam vtěsnat i chvilku jen sama pro sebe. Zajít si na kosmetiku, masáž, na cvičení. Prostě chvíli relaxovat. A nezapomeňte na vaši drahou polovičku. Záleží jen na vás, jak spolu rádi trávíte čas - ať už stolní či deskovou hrou, se skleničkou dobrého vína a nějakou dobrou večeří, nebo třeba u televize. Máme pro vás i pár tipů na vánoční promítání.

Vánoční promítání

Než se na nás pohrnou pohádky a filmy s vánoční tématikou snad ze všech televizních kanálů, můžete přivolávat atmosféru Vánoc z pod deky. Domluvte se s dětmi, co by chtěli vidět, nachystejte si nějaké malé občerstvení a zachumejte se na gauči. Škála vánočních filmů a pohádek je opravdu pestrá a určitě si z ní vyberete. Ať už ke společnému sledování s dětmi, nebo jen pro dospělé. Tak namátkou:

  • Anděl Páně (1 a 2). Trampoty anděla Petronela a čerta Uriáše v době adventu. V prvním díle Petronel rozhněvá i samotného Boha a je poslán na Zem napravit alespoň jednoho hříšníka. Jinak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Ve druhém dílu pohádky Uriáš opět pokouší Petronela k čertovinám. Jejich tahanice o jablko Poznání skončí tím, že jim jablko spadne až na Zem. Oba se na Zem tedy musí znovu vydat, zrovna v předvečer svátku sv. Mikuláše a získat jablko Poznání zpět. 
  • Tři oříšky pro Popelku. Štědrý večer bez Popelky, jako by ani nebyl. 
  • Polární expres. Nezapomenutelná jízda polárním expresem, na jehož palubě se podává horká čokoláda.
  • Mrazík. Legendární pohádka o pracovité milé Nastěnce, a samolibém, ale statečném Ivánkovi a jejich lásce, která překoná i nástrahy Ježibaby, zlé macechy a berly Mrazilky.
  • Vánoční koleda. Na námět Charlese Dickense. Ebenezer Vydřigoš je skrblík a stejně tak se chová i o Vánocích. O těchto svátcích ho ale navštíví tři duchové vánoc a vezmou jej do minulých, současných a budoucích, aby mu otevřeli oči. Podaří se Vydřigrošovi napravit co se ještě dá, aby ty budoucí nebyly tak hrozné?
  • Budiž světlo je komedie o tom, kam až může zajít soupeření mezi dvěma sousedy o nejhezčí vánoční výzdobu.
  • Křídla Vánoc. Velká část této komedie se odehrává v nákupním centru v čase Vánoc. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, z nichž každý má své touhy a sny a právě Vánoce jsou časem, kdy se mohou plnit. 

Jestli se vám příčí sedět u televize s dětmi a udělat si filmový večer, můžete to vyměnit třeba za karaoke party a poznávat vánoční písničky a koledy. Ty známější si pak můžete společně zazpívat. Nebo vytáhněte vaše oblíbené stolní či deskové hry. Užijete si spoustu legrace.

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.44

hah super

Teryk92, 13. 12. 2020, 21.09

Hezký článek

Evka2, 13. 12. 2020, 21.02

Mazec

Mygara

Mygara, 28. 12. 2019, 7.56

Tedy já se málem bojím a to nejsem dítě nějaké vykuchání a podobně No fuj

Fuga

Fuga, 25. 12. 2019, 21.04

To jsem nevěděla že Lucie byly takové drastické

Teryk92, 18. 12. 2019, 21.08

Z pohádek máme rádi ještě Grinche.

LucieS

LucieS, 14. 12. 2019, 20.57

Tak nějaké informace pro mě byly nové

dasza, 14. 12. 2019, 13.56

U nás v jedné dědince se tradice daří obnovovat;) A co se týče pohádek..sám doma a kdyby byly ryby...si ujít necháme;) a u tv sedíme..

Katka

Katka, 14. 12. 2019, 13.04

Tak my určitě sedět u televize nebudeme. 😇

patricia077

patricia077, 14. 12. 2019, 9.39

Svatá Lucie noci upije.... už jsem všem Lucinkám přála .-)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů