7 tipů jak ulevit od bolesti při prořezávání zoubků

sledováno 1× zobrazeno 37102×

Vložil(a): Adrianita, 3. 11. 2014 15.01  (aktualizováno 12. 3. 2024 23.12)

Prořezávání zoubků může být pro některá miminka velmi nepříjemné až bolestivé, u jiných to ani nezaregistrujete. Jak poznáte, že se jedná o první zoubek? A jak můžete miminku ulevit od bolesti? Čtěte dál!

První zoubky se začnou obvykle prořezávat mezi 4. a 7. měsícem. Stane se, že se zoubky prořežou dříve, ale není výjimkou, že se první zub ukáže až před prvními narozeninami. Jakmile se dítěti objeví první zub, můžete čekat další asi s měsíčním odstupem. V roce má kojenec obvykle šest zubů.

Celkem vyroste v průběhu tří let 20 mléčných zubů. V každé čelisti jsou to čtyři řezáky, dva špičáky a čtyři stoličky. Jako první se objevují spodní řezáky neboli „jedničky“.

Řada miminek růst zoubků špatně snáší. Špatně se jim pije, spí, jsou ukňourané, neví, co se děje. Zachovejte klid, za pár dnů to bude lepší.

U některých dětí ani nevíte, že se jim zuby prořezávají, ale většina dětí si tohle období protrpí. A rodiče s nimi. Není se čemu divit. Jak se zuby klubou na svět, čelist se napíná a dásně otékají. To svědí a bolí, většinou když má jít dítě spát. Může se také stát, že dítěti zrudnou tváře nebo má dokonce horečku. Časté jsou zarudlé dásně. Dětský organismus se nyní zcela soustředí na prořezávání zubů a imunita je oslabená. Pokud by však horečka neustupovala, měl by dítě prohlédnout lékař a zjistit, co je její příčinou.

Jak poznat, že miminku rostou mléčné zoubky:

  • je neklidné, bezdůvodně pláče
  • v místě prořezávání zubu má oteklé dásně
  • ​má větší a zrůžovělou tvář na straně prořezávaného zoubku
  • více sliní
  • prsty do úst si strká více, než obvykle
  • méně jí
  • vyžaduje častěji kojení, hlavně v noci
  • má zvýšenou teplotu
  • má vyrážku a průjem
  • často se budí v noci
  • ​více strká do pusinky věci, dudlík, ručičky

Jedná se o možné příznaky, které se projeví u každého miminka v jiné míře.

7 tipů jak miminku ulevit od bolesti zubů

Kousátka 

Kousátek je na trhu nepřeberné množství. Výhodná mohou být v tomto případě gelová kousátka, která jsou přímo určena pro naběhlé dásně. Dejte však pozor, aby byla vyrobena z nezávadných materiálů a neobsahovala ftaláty. Můžete je dát vychladit do ledničky (ne do mrazničky). Místo kousátka lze použít i kůrku od chleba, suchar nebo kousek tvrdé zeleniny nebo ovoce, například okurku nebo mrkev. Zejména pokud dítě není zvyklé na kousky v jídle nebo ho nekrmíte metodou BLW, dbejte na to, aby dítě jídlo nevdechlo.

Silikonové korále

Velkým hitem jsou nyní také silikonové korále, které často využívají nosící maminky - korále jsou barvené, takže působí jako módní doplněk, zároveň jsou dítěti v šátku kdykoliv po ruce. Jsou vyrobeny ze silikonu, který je ekologicky bezpečný – není toxický a nereaguje na jiné látky. Je široce používán v medicíně a při výrobě zboží pro dětí (dudlíky, hračky i pro kousání).

Obklady, gely, masáže

Kapesník namočený do studené vody příjemně uleví dásním i opuchlé tváři dítěte. Použít můžete také speciální gel k potírání oteklé a bolestivé dásně. Dá se koupit v lékárně, má zklidňující efekt. Můžete si ale také vyrobit doma  Heřmánkovo-levandulový olejíček na prořezávající se zoubky.

Ulevit mohou miminku také masáže. Provádějte je tzv. prsťáčkem (látkovým návlekem na prst), který se používá na čištění zoubků a k masáži dásní, dá se zakoupit v lékárně nebo v drogerii. Masáž můžete provádět na sucho nebo s pomocí vhodných masážních gelů.

Homeopatika

Můžete použít homeopatické čípky, které pomáhají na neklid i bolest. Vhodné je také současné podání homeopatických léků Belladona 9 C a Chamomilla 15 C. O jejich podávání se můžete dočíst od odborníků v Homeopatické poradně.

Heřmánkový nebo šalvějový čaj

Neslazeným čajem můžete dítěti buď vatovou tyčinkou potírat bolavá místa, nebo mu můžete udělat čaj k pití.

Jantarové korálky

Spousta miminek a batolat má kolem krku jantarové korálky, které prý zabraňují bolesti při prořezávání zoubků. Korálky se vyrábí z přírodního sekaného jantaru. Jantar je zkamenělá pryskyřice borovice pocházející zejména z břehů Baltského a Severního moře, ale i odjinud v Evropě a na světe. Jantar však může být i pryskyřice z jiných rostlin. Baltský jantar obsahuje nejvíce kyseliny jantarové, avšak laik těžko odhalí, zda se nejedná o pouhou bižuterii. Co se týká bezpečnosti při nošení, korálky mají bezpečnostní uzávěr a každý korálek je zabezpečen uzlíkem, přesto nejsou korálky určené k hraní či kousání.

A jak mají působit? Čím větší podíl kyseliny jantarové, tím větší antioxidační vlastnosti korálky mají. Korálky je třeba nosit na holé kůži, protože teplem se uvolňují aromatické látky obsažené v jantaru. Také pokud korálky vystavíme na sluníčku, zvyšují energii organismu. Maminky pořizují dětem jantarové korálky především proto, že jim pomáhají při růstu zoubků, ale i při bolestech hlavy, uší, působí na štítnou žlázu, krk, žaludek, játra, močový měchýř, ledviny, slezinu a klouby. Čištění je také velmi snadné, stačí opláchnout pod tekoucí vlažnou vodou. Věda účinek jantarových korálků zatím nedokázala. Někteří odborníci mluví o placebo efektu, jiní nejsou tak skeptičtí.

Čemu se vyhnout nejen při prořezávání zoubků

Nenamáčejte kousátko ani dudlík do medu nebo sirupů, hrozí předčasný vznik zubního kazu. Vyvarujte se i potravinám, které obsahují cukr. Miminkům a batolatům není potřeba nic přislazovat cukrem, nebo dokonce dávat různé sladké pochutiny. Samozřejmě i starším dětem stačí pokrm dochutit čerstvým či sušeným ovocem, případně trochou medu.

Nedávejte dítěti léky proti bolesti a horečce, pokud nemá dítě skutečně horečku.​ I snižování teploty při nachlazení či jiných potížích může být spíše na škodu, bráníte tak tělu, aby bojovalo s nemocí. Pokud je teplota více než 39 stupňů či trvá několik dní, i v tom případě je vhodnější nejprve snižovat teplotu alternativně, než sáhnete po léku. Snižování teploty by také nemělo být příliš prudké, ale pozvolné.

Rozhodně neignorujte potřeby miminka a to platí i v případě, kdy ho zoubky netrápí. Častěji jej noste, mazlete, kojte a jinak opečovávejte. Miminko tím rozhodně nerozmazlíte. :)

Buďte trpěliví, miminko bude nepříjemné, nevyspalé a bude trochu protestovat. Snažte se ho chlácholit a splnit mu vše, co bude chtít. V noci k němu vstávejte, protože jeho časté buzení a pláč není výmysl, má svůj důvod a teď vás miminko opravdu potřebuje.

Není to napořád, za pár dní bude zase takové, jaké ho znáte, akorát bude mít o jeden zub navíc.

První zoubek už je venku!

Jakmile se v pusince dítěte objeví první zoubek, měli byste začít s čištěním. Nejdříve můžete použít například prsťáček, to je návlek na ukazováček rodiče, který má jemné štětinky. Prsťáček bezpečně očistí povrch zubu a dítě do něj může kousat. Až bude mít dítě více zubů, můžete prsťáček vyměnit za kartáček. Ten by měl být měkký a čistící část co nejmenší.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Pojmy použité v článku:

  • antioxidant

    látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů v organismech nebo směsích

  • ftaláty

    také estery kyseliny ftalové, jsou skupinou asi čtyřiceti chemických látek, mají různé vlastnosti, některé z nich zřejmě nepoškozují zdraví ani životní prostředí, patří mezi ně ale i skupina ftalátů, které jsou pro zdraví lidí nebezpečné; ftaláty se nejčastěji používají jako změkčovadla PVC a také v barvách

Diskuze k této stránce (52 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.19

Krásný článek,nám zuby rostli dlouho,docela to prošlo v pohodě.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.10

super článek,Tobíšek měl ve 2 měsících a 14 dnech,první zoubek,teď mu roste další,mno a tyto rady vyzkoušíme,protože se hodně trápí miláček

Kaltivíra

Kaltivíra, 4. 4. 2019, 10.53

Nám naštěstí pomohly jantarové korálky a navíc vypadají fakt krásně. Věřím kamenům a jejich síle, tak jsem pro malou tenkrát vybrala v kombinaci s růženínem a jadeitem

Teryk92, 16. 3. 2019, 17.08

Mam z toho strach už teď

Dariavlas, 13. 3. 2019, 11.29

Hodí se nám ulevuje kousátko v podobě ručky, heřmánkový čaj a první kartáček od 6 měsíců,krásně masíruje dásně

Monuli, 15. 2. 2019, 22.30

To se zrovna hodí

Ketris

Ketris, 15. 2. 2019, 11.32

Dceri nejvic pomohlo hryzat obycejnou varecku

NiFee

NiFee, 15. 2. 2019, 10.07

žiadne kusatka nic nepomahalo... Ale nejako extra deti nereagovali na zuby možno trochu spavejsi boli kusali si prsty a v noci sa castejsie budili ale inak v pohode

zuzkagodarova, 14. 2. 2019, 21.38

nic nepomaha

Zdeňka S., 14. 2. 2019, 14.07

U nás naštěstí zoubky v pohodě, jeden den teplota a druhý den zub venku

Adrianita, 14. 2. 2019, 21.00

Tak to byla rychlovka.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů