Vařit nebo kupovat první příkrmy?

sledováno 1× zobrazeno 21424×

Vložil(a): NikolaJ, 4. 11. 2014 22.05  (aktualizováno 24. 9. 2018 12.01)

Máte dilema, zda kupovat nebo vařit doma příkrmy? Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Záleží jen na vás, jestli chcete dávat vašemu dítěti domácí nebo kupované příkrmy a také na tom, jaké máte časové a finanční možnosti.

Kupované příkrmy vyjdou dráž, můžete si ale vybrat z mnoha příchutí, z variant bio a nebio. Ne všechny však budou vašemu dítěti chutnat. V domácích příkrmech víte, co do nich dáváte, jejich příprava je náročnější na čas, ale vyjdou mnohem levněji. Zejména pokud využijete sezónního ovoce a zeleniny a uděláte si zásoby.

Sezónní ovoce a zelenina

Dnes není problém sehnat v jakoukoliv roční dobu jakékoliv ovoce nebo zeleninu. Přemýšlela jste ale někdy nad kvalitou takových potravin?

Dovážené ovoce a zelenina se sklízí nezralé, zatímco sezónní ovoce a zelenina vypěstované na stejném místě, kde se prodávájí se sklízí v optimálním stupni zralosti. Obsah vitamínů, minerálu a silic je v takových plodech v tu chvíli nejvyšší. Vyplatí se tedy buď koupit ovoce a zeleninu, která byla vypěstována u nás, nebo vyrazit do přírody a třeba čerstvé borůvky, ostružiny nebo jahody si natrhat přímo v lese, než nakupovat ty ze zahraničí. Pokud se však jedná například o exotické druhy ovoce, nebojte se sáhnout po kupovaných dětských příkrmech. Jako zpestření jídleníčku poslouží velmi dobře. 

{{:pr:}}

Pokud vy nebo vaše dítě čerstvou zeleninu a ovoce nemáte rádi, můžete je tepelně upravit. Dokonce betakaroten se navíc lépe vstřebává, pokud je zelenina tepelně upravená. 

V České republice je sezóna sklizně ovoce a zeleniny poměrně krátká. V případě bohaté úrody si ale můžete udělat zásoby příkrmů. Ovoce a zeleninu můžete též zmrazit, usušit, vyrobit si nejrůznější džemy nebo čatní. Inspirovat se můžete v našich receptech. 

Je tedy jen na vás co zvolíte - domácí, nebo kupované dětské příkrmy? Tady jsou jejich pro a proti:

Domácí dětské příkrmy

U domácích příkrmů víte, co vaše dítě jí. Příkrm můžete připravit podle věku dítěte, z těch potravin, které jsou pro vašeho drobečka vhodné a které má rád. Domácí příkrmy mohou mít pestřejší složení i chutě než jejich kupovaná varianta. Pokud jsou domácí příkrmy připravovány z čerstvých surovin a ihned podávány, obsahují více vitaminů než kupované. V případě domácích příkrmů navíc znáte přesný poměr použitých surovin.

Dejte si pozor na dostatečnou hygienu při přípravě domácího příkrmu. Hrozí zde daleko vyšší riziko kontaminace bakteriemi, kvůli čemuž miminka nejčastěji onemocní průjmem. Důležité je dbát také na dostatečnou dobu vaření, vyhnout se dlouhém skladování i skladování v nevhodných podmínkách. 

Výroba domácího příkrmu nezabere hodně času, navíc ho můžete schovat do lednice až na tři dny, nebo do mrazáku do malých mističek nebo skleniček, to vám ušetří čas. Vždy tak budete mít příkrm po ruce, když bude potřeba.

Nikdy neohřívejte příkrm v mikrovlnné troubě, protože její ohřívání mění strukturu jídla. Také znovu nezamrazujte jednou rozmražené jídlo.

Pravidla pro přípravu domácího příkrmu

  • Vybírejte pouze kvalitní suroviny. Ovoce a zelenina nesmí být povadlé a už vůbec ne nahnilé.
  • Potraviny zpočátku mixujte na jemné pyré a potom pasírujte. S přibývajícím věkem dítěte nechávejte stravu hrubší, aby se dítě naučilo kousat.
  • Od čtvrtého až šestého měsíce se podávají pouze tepelně upravené potraviny. Potraviny v syrovém stavu se podávají až později.
  • Příkrmy nesolte, nekořeňte ani necukrujte.
  • ​Nepoužívejte znovu zbytky jídla, které dítě nedojedlo.

Kupované dětské příkrmy

Pokud přípravu domácích příkrmů časově nezvládáte, nemějte výčitky, když svému dítěti podáváte kupované příkrmy. Ty jsou díky sterilizaci mikrobiologicky nezávadné, v současné době je u nich kontrolován také obsah sodíku, olova, rtuti nebo dusičnanů.

Kupované příkrmy jsou navíc vždy po ruce a stačí je pouze ohřát. Tuto praktičnost oceňuje řada rodičů malých dětí. Při nákupu příkrmů si pozorně přečtěte, co výrobci uvádějí na etiketách. Jedná se nejen o věk dítěte, pro něhož je příkrm určen, ale také o datum výroby a složení. Platí, že čím je příkrm čerstvější, tím je lepší.

Kupované příkrmy koupíte v každém obchodě s potravinami, lékárně, ve větší drogerii nebo na internetu. Ceny příkrmů jsou různé, záleží na tom, co obsahují a pro jaký věk jsou určené. Vždy vyzkoušejte, zda není příkrm zkažený nebo mu něco není. Na obalech se vždy podívejte na složení. Mohou obsahovat některou složku, která bude vašemu dítěti vadit nebo která není vzhledem k věku ještě pro vaše dítě vhodná.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, často se stává, že dítě naučené na kupované příkrmy a přesnídávky, domácí nemá moc rádo a také to platí naopak. Domácí pokrmy jsou vždy lepší než ty kupované, to platí i u čerstvé stravy pro kojence.

Jak postupovat při zavádění příkrmů

První příkrm zavádějte mezi 4. až 6. ukončeným měsícem. Děti, které nejsou kojené, začínají s příkrmy dříve než ty kojené. Zavádění nemléčných příkrmů by mělo probíhat v následujícím pořadí:

  1. zeleninový,
  2. maso-zeleninový,
  3. ovocný,
  4. ovocno-mléčný,
  5. cereální.

Potrava se kojenci podává plastovou lžičkou bez ostrých hran nejlépe o velikosti čajové lžičky.

Jako první nabídněte kojenci zeleninové pyré. Začíná se mrkví, brokolicí a bramborem a to vždy jedním druhem pár dní a postupně se přidává další. Vždy platí pravidlo několika dnů na odzkoušení snášenlivosti, zda není dítě na něco alergické. Začněte s několika lžičkami, pak dokrmte mlékem. Postupně množství zvyšujte, až se podaří celou polední dávku nahradit jen příkrmem.

Asi po třech týdnech můžete k zelenině začít přidávat uvařené a najemno namleté maso. Musí být naprosto čerstvé a libové. Střídat můžete různé druhy bílého masa tedy kuřecí, krůtí, králičí. Jednou týdně můžete maso nahradit vařeným žloutkem. Lžička rostlinného oleje je dobrým doplňkem.

Jako další v pořadí by měl následovat ovocný příkrm. Ovoce je vhodné dávat k odpolední svačině. Začínejte druhy, jako jsou banány, jablka, hrušky. Přednost dávejte syrovému ovoci, protože tepelným zpracováním se ztrácejí některé vitaminy. Pyré nepřislazujte.

Cereální příkrm bývá často jako večeře. Kaše, nejčastěji obilná, dítě zasytí a zklidní na noc. Poté už dítě jen nakojte nebo dokrmte umělým mlékem.

Nabízejte i lepek. Odkládáním jeho podávání nemá podle současných zkušeností žádný vliv na rozvoj celiakie. Naopak je vhodné nabízet lepek ještě v době, kdy je dítě kojeno.

Pokud začínáte s příkrmem, tak dítě nejdříve krátce nakojte, a pak mu nabídněte lžičku pyré. Začínejte opravdu lžičku po lžičce. Některé dítě si zvykne hned a sní vám více lžiček najednou, jiné jen trochu ochutná a vyžaduje mlíčko. Pokud dítě sousto odmítá, nenuťte ho, mohli byste mu jídlo podávané lžičkou zprotivit. Další pokus opakujte další den.

Dítě by mělo umět sedět s oporou. Mělo by si umět posunout podávané jídlo jazykem dále do krku. Pokud se u jídla dáví, je to proto, že si s jídlem neví rady a není na větší lžičky ještě zralé. Vyčkejte a dávejte každé sousto dítěti zapít. Pitný režim během jídla je důležitý, předchází zácpě.

Důležité je, aby dítě bylo při zavádění příkrmů klidné a v domácím prostředí.

Mějte po ruce bryndák nebo kabátek na krmení. Mrkev se špatně pere!

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Pojmy použité v článku:

  • celiakie

    celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku

Diskuze k této stránce (53 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

sarkanova3333, 5. 4. 2023, 14.36

Taky jsem si oblíbili sunar. Klukům chutná, byli i na jejich mlíčku a teď už teda dáváme i příkrmy a zkoušíme žmoulat sušenky

esterka228, 5. 4. 2023, 14.42

Od jakého měsíce jsou ty sušenky vhodné?

sarkanova3333, 6. 4. 2023, 10.49

N jak které, my teď zkoušíme ty od 4.měsíce když se podíváš na jejich stránky, tak tam zjistíš, které sušenky a křupky do jakého měsíce jsou https://www.sunar.cz/susenky-a-krupky

filipin21, 13. 3. 2021, 19.55

podle mě doma dělané

vždy jsem vařila doma,i teď malému budu vařit doma

Jiřina Horáková, 9. 9. 2020, 10.29

Vařím doma, protože vím co do toho dám.

dadinkamaminka, 3. 8. 2020, 14.57

Nikdy jsem neřešila, kdy byl příkrm vyrobený a nikdy by mě nenapadlo, že můžou obsahovat něco, co v daném věku dítě nesmí tedy. Taky tvrzení, že domácí jsou lepší, protože víte, co do nich dáte mi přijde divný. Dětské příkrmy jsou hodně hlídané a kontrolované a podle mého názoru se toto stát nemůže

Hedvinka, 20. 7. 2019, 20.00

Já si příkrmy vařím doma, žádné nekupuju. Na jejich přípravu jsem si koupila tento parní vařič a mixér https://www.trendybaby.cz/tommee-tippee-parni-varic-a-mixer. A nedám na něj dopustit, vaření v něm je snadné a hlavně zdravé. Uvaří a pak pěkně rozmixuje a příkrm je hotový. Nemusím se o nic starat.

Sonia, 18. 5. 2019, 21.55

Rozhodně je nejlepší vařit jídla pro děti doma než kupovat ty hrůzy ve skleničkách. Navíc dneska už je tolik pomocníků a vymožeností jak jídla uvařit rychleji a kvalitněji, takže bych v tom neshledávala vůbec žádný problém.

dadinkamaminka, 3. 8. 2020, 14.58

Jaké hrůzy ve skleničkách? 😅😅

Monuli, 30. 1. 2019, 22.24

Vařím doma.

Teryk92, 1. 12. 2018, 21.43

Pokud to půjde a budu stíhat, bude se snažit také dělat domácí.

An an (andrejka3741)

andrejka3741, 29. 10. 2018, 7.58

Varila jsem doma, obcas ovocna se koupila ve sklenicce.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů