Předškolák - 3 až 4 roky

zobrazeno 19731×

Vložil(a): Martina Richterová, 24. 11. 2015 21.43

Tři roky představují pro vaše dítě určitý mezník, kdy se stává „dospělejším“, uvědomělejším a také samostatnějším. Z batolete vyrůstá předškolák. Toto „oslovení“ se používá u dětí od tří do šesti let. Přestože je škola ještě daleko, dítě se začíná svým způsobem učit a rozvíjet už nyní. Ve třech letech většina dětí nastupuje do školky a tím začíná nová etapa jejich života, kdy už nejsou pod ochrannými křídly rodičů 24 hodin denně, jako tomu bylo dosud.

Rychlý vývoj řeči

Patrně nejvíce se v tomto období rozvíjí řeč. Děti, které dosud nemluvily, se začínají rozpovídávat a upovídanější děti zdokonalují svou slovní zásobu. Dítě je schopné mluvit v rozvitých větách, říci vše, co potřebuje. Některá písmena ještě nemusí umět (typicky L, R, Ř). Na to je stále ještě čas. S rozvojem slovní zásoby mu pomáhejte, jak jen to jde. Velmi důležité je pravidelné čtení knížek, alespoň 20 minut denně. Někteří rodiče se mylně domnívají, že když pustí televizi, bude to mít stejný efekt. Opak je pravdou. Děti před televizí často „zakrňují“. Pohádky jim pouštějte, ale umírněně.

Je také čas mluvit s dítětem jako se sobě rovným. Žádné zdrobněliny, šišlání a jednoduché věty. Naopak přesně popisujte, co po dítěti chcete a chtějte po něm totéž. V praxi to vypadá tak, že když dítě na něco ukáže, tak se ho ptejte, co přesně chce. Pak myslete na to, jak na něj mluvíte vy. Rozhodně nepoužívejte nepřesné termíny, jako „tohle“ nebo „tamto“, ale vždy použijte přesný název pro vše, o čem mluvíte. Budete-li přesnější, bude mít i vaše dítě bohatší slovník. A rozhodně nemějte přehnané požadavky - dítě nemůže v tomto věku mluvit lépe než vy sami.

Psychický vývoj a socializace

Velká změna nastává také v psychickém vývoji a v socializaci dítěte. Ve třech letech už by dítě mělo být bez plen alespoň přes den, umět si říci, co potřebuje, alespoň částečně se oblékat a svlékat, vyčistit si samo zuby a umýt ruce.

Rozdíl uvidíte také v chování dítěte ve společnosti ostatních dětí. Do tří let si děti hrají prakticky samy. I když jsou spolu na písku, podávají a půjčují si hračky, neumí si hrát kolektivně. Po třetím roce se to mění a děti už začínají poznávat „kamarádství“. I když pevnější pouto s ostatními dětmi zatím nenavazují. To znamená, že i když si najde na dovolené kamaráda, bez kterého odmítá odjet, za pár dní si na něho ani nevzpomene. Každé takové přátelství však pro dítě znamená velmi cennou zkušenost.

Předškolák ve věku 3-4 let ještě nedokáže dobře oddělit skutečnost od fantazie. Pravděpodobně zaznamenáte, že se vašemu dítěti zdál "škaredý sen". Jde o období nočních děsů a strachu ze strašidel.

Vyjadřování emocí

Dítě už dokáže lépe zvládat své emoce. Už to nejsou tak časté „scény“, jako v batolecím věku. Přesto se může vrátit období vzdoru. Je to dáno tím, že dítě chce být osobnost a brání se tak zákazům a příkazům, které mu dáváme. V tomto věku je mnohdy složitější s těmito záchvaty pracovat, než u batolete. Není však vhodné dítě fyzicky trestat a vyhrožovat. Doma ho nechte jednoduše vyvztekat. Na veřejnosti je to horší, buď počkejte, až se dítě uklidní nebo se s ním snažte domluvit. I když se může zdát, že je dítě „nevychované“, věřte, že i takovéto vyjadřování emocí je pro jeho duševní vývoj velmi důležité a posouvá jej to opět o něco dál. Každé dítě si tuto emoci potřebuje "prožít". V budoucnosti se s ní bude umět lépe vypořádat. Navíc tomuto období se vyhne jen málokteré dítě. Mezi třetím a čtvrtým rokem je to typické. Nejčastěji tyto scény dělají děti maminkám, ve školce jen málokdy. Někdy také takové chování souvisí s příchodem mladšího sourozence, proto se snažte hodně pozornosti věnovat i tomu staršímu.

V období mezi 3. až 4. rokem dítěte dochází tedy k rychlému rozvoji několika oblastí jeho osobnosti. Dítě už dokáže splnit lehký úkol, např. uklidit si hračky. Jeho hlavní činností by ale stále měla být hra. Hrou se dítě nejvíce učí, rozvíjí vztahy s vrstevníky, socializuje se. Buďte mu nablízku, hrejte si, malujte, čtěte a povídejte. To všechno jsou činnosti, které zakrátko ocení - při zápisu do školy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

VaJána, 7. 5. 2021, 22.54

Nekdy jsou ty záchvaty vzteku fakt těžko zvladatelné.

4 leťáka mám doma,včera měl narozeniny ♥

Minnie, 16. 9. 2020, 17.01

Ano, přesně v tomto věku jsem pozorovala, jak si dcery začínají hrát s ostatními dětmi a syn to už taky umí právě díky ségrám

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 19.55

Tak už vím, na co se prravit

baru86

baru86, 4. 8. 2017, 13.43

Zatím je tohle u nás ještě daleko, ale asi to uteče jak voda

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 17.26

jejej, ty scény si dobře pamatuji

Eliška Kozlova, 17. 3. 2017, 6.34

Jsem ráda, ze to největší vztekani je za námi, ještě sice je, ale naučili jsme se ho zvládat, dcera Lvice je neskutečně urvana. Největší scény, dělá jen když je se mnou, když ji hlídají babičky nebo teta je prý moc hodná. Je prostřední a velmi se snaží dohnat bráchu i do školky s ním chodí, takže vše na ni pasuje i když ji budou tři az za 4měs.

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 16.25

ten náš se dokázal někdy vztekat i půl hodiny

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů