Kdy začít s dětskými kroužky a který vybrat?

zobrazeno 8472×

Vložil(a): Martina Richterová, 25. 4. 2016 21.16  (aktualizováno 13. 7. 2019 13.18)

Jakmile dítě nastoupí do školky, začnou někteří rodiče přemýšlet, že jej zapíší do nějakého kroužku. Kdy je opravdu ta nejvhodnější doba pro první kroužek a jak vybrat ten nejlepší? Máme kroužky kombinovat a kolik kroužků týdně dítě zvládne?

Kroužky a nejmenší děti

Existují již kroužky pro kojence a batolata. Nejedná se však o kroužky jako takové, společně s dětmi je totiž navštěvují i jejich rodiče či babičky. Cílem je dítě socializovat a umožnit jim se pravidelně setkávat i s jinými dětmi. I pro maminky je to příležitost, jak se setkat s ostatními maminkami. Kroužky pro nejmenší však děti také rozvíjí a dávají maminkám inspiraci na trávení volného času. Můžete vybírat z nepřeberného množství nabídek. Od pohybových aktivit jako je plavání, cvičení, jóga, přes kreativní, hudební či jazykové. Možností je také navštěvovat rodinné či mateřské centrum, kde bývá také pestrý program.

Pokud vám ve vašem okolí nějaká aktivita chybí, využijte toho, že jste na mateřské, a založte ji sama. Ať už se jedná o nějaký kurz, kroužek nebo pravidelné aktivity či akce. Zkuste si sehnat co nejvíce informací, případně si dodělat vzdělání či kurz, vytvořit podnikatelský plán a jít do toho!

Vybíráme kroužek pro dítě

Univerzální návod, jak postupovat při výběru vhodného kroužku právě pro vaše dítě, neexistuje. Vždy dbejte na to, abyste dítě nezahltili a zároveň vybírejte takové kroužky, které jej budou bavit. Důležité přitom je, aby rodiče nevybírali kroužky podle sebe, ale podle přání dítěte. Neplňte si jeho prostřednictvím své sny, ani se nesnažte jimi něco dokázat ostatním.

Pro výběr kroužku není nejvhodnější období začátek školního roku, alespoň ne pro předškoláky a prvňáčky. Školkáčci a začínající školáci zažívají nové období a kroužek by mohl být spíš na škodu. Mladší děti by měly navštěvovat jeden, nanejvýš dva kroužky týdně. Starší dítě jich může mít více, ale vždy by mělo mít prostor i pro své další aktivity a odpočinek.

Je důležité vnímat, co vaše dítě opravdu baví. Jestliže rádo kreslí nebo tvoří, můžete uvažovat o výtvarném kroužku či velmi rozšířené a oblíbené keramice. Baví ho zpívat, tancovat, recitovat, je společenské nebo spíše introvertní? Všechny tyto informace vám mnohé napoví. Samozřejmě se může snadno stát, že dítě netíhne k žádné z těchto oblastí, baví ho od všeho něco. To je zcela běžné u dětí v předškolním věku. V takovém případě mu nechte volnou ruku a ptejte se ho, co by jej bavilo. Nezapomínejte také na to, že některým dětem bohatě stačí vyžití ve školce a odpoledne jít na kolo nebo na hřiště.

Ani pro školní dítě není nutné, aby navštěvovalo nějaký kroužek. Už vůbec ne proto, že děti vašich kamarádek jich navštěvují hned několik. Na druhou stranu je kroužek vhodnější než trávit volný čas u televize nebo počítače.

Kdy je vhodné s kroužky začít?

Psychologové i odborníci apelují na to, aby rodiče nic neuspěchali. Zejména malé děti, které teprve nastupují do školky, by kroužky nemusely zvládat. Už jen adaptovat se na režim ve školce a zvládnout všechny aktivity s tím spojené, je pro dítě náročné. Není vhodné jej zatěžovat ještě kroužky. Místo toho bychom si jako rodiče měli udělat na dítě odpoledne čas, který budeme trávit společně. Pokud dítě není na kroužky ještě připravené, může se stát, že tam nebude chtít chodit a do budoucna na kroužky zcela zanevře.  

Jestliže se rozhodnete přihlásit dítě na nějaký kroužek již v předškolním věku, počkejte až se dítě ve školce adaptuje. Ostatně, toto doporučují i ředitelé a učitelé mateřských škol.

Pokud už se vaše dítě ve školce krásně usídlilo, pak můžete začít s výběrem kroužků. Zvolte však maximálně dva, ideálně v rámci docházky do školky. Dítě do šesti let stále ještě objevuje svět podle svého vlastního tempa. Psychologové stále upozorňují na to, že děti, které mají odmalička vše naplánované a často bývají kroužky přetěžované, mohou mít problémy se soustředěním.

Vhodnější doba k návštěvě kroužků je přibližně od první třídy. U starších dětí, které chodí do školy, můžete přidat více kroužků. Dítě by však nemělo navštěvovat kroužky častěji než 3x týdně.

Jaké kroužky vybrat?

Pokud jste usoudili, že je vaše dítě již zralé na návštěvu kroužků, je třeba přistoupit zodpovědně k výběru toho správného. Často bývají do školek a škol expedovány letáčky s nabídkou kroužků, jejichž výběr je skutečně rozmanitý. Může se jednat o pohybově zaměřené kroužky, výtvarné nebo hudební. Z hudebních aktivit mají děti nejčastěji možnost hrát na flétnu nebo zpívat.

Oblíbené je malování a keramika, nebo také míčové hry. Starší chlapci pak chodí na různé bojové sporty, vědecké kroužky, lego. Holčičky zase na gymnastiku, tanec nebo aerobic. Velké oblibě se poslední dobou těší také cvičení v Sokolu nebo kroužky vaření.

Porozhlédněte se po vašem okolí, jaké kroužky máte na dosah. Někdy se dítě nadchne pro nějaký kroužek jen pro to, že tam chodí jeho spolužák či kamarád. Ověřte si, že má vaše ratolest o tento kroužek skutečný zájem a že ho bude bavit. Využít můžete nabídky ukázkových hodin, kam se můžete zajít podívat společně s dítětem.

Jak poznat dobrý kroužek?

Pro své dítě chceme to nejlepší, ale co to konkrétně znamená? Jak najdeme ten správný kroužek? Podle sympatické lektorky či lektora, nebo podle ceny? Důležité je, aby se dětem věnovali skuteční profesionálové. Vybírejte kroužky, které mají dlouholetou tradici a své lektory vybírají skutečně velmi pečlivě, s ohledem na praxi i přístup k dětem.

Zajděte si na první hodinu (která bývá často zdarma) s dětmi podívat, promluvte si s lektorem a zjistěte si o daném kroužku co nejvíce informací. Není na škodu sledovat recenze na internetu nebo se zeptat ostatních maminek. Důležité je přátelské prostředí, aby se dítě cítilo na kroužku příjemně a také jej tato činnost obohatila. Ptejte se dítěte, jestli je spokojené a v případě tvorby (keramika, malování) se zajímejte o výsledky činnosti dítěte.

Buďte trpěliví. Někdy dětem trvá déle, než přijdou na to, co je opravdu baví. Dejte dítěti možnost vyzkoušet si různé kroužky a nezlobte se na něj, pokud ho zovna vybraný kroužek přestane rychle bavit.

A nezapomínejte dbát také na to, aby dítě nebylo přetížené. Dopřejte mu dostatek volného času, který stráví s kamarády a také s vámi. Kroužky jsou příjemným zpestřením a také přínosné, ale pouze v rozumné míře.

 

Dáváte vaše děti na nějaké kroužky? Na jaké a jak jste děti i vy spokojení? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (45 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 15. 2. 2024, 8.49

Mně by v tomhle ohledu zajímalo spíš ten výběr správného kroužku. Jako občas si říkám to, že třeba takový Karlos Vémola, který je popsaný třeba tady https://www.oktagonmma.com/cs/fighters/karlos-vemola/ funguje jako super motivátor, náš kluk se v něm taky zhlédl, na druhou stranu ale nejsem přesvědčená, že chci dát sedmiletého na sport, kde se budou mydlit. Holt nemám sama takovou povahu.

Jana Novotná, 17. 1. 2023, 22.37

Můj syn začal chodit na hru na kytaru v šesti letech a chodí tam již sedm let. Věnuje se hře každý den a kytara se stala pro něj nepostradatelným přítelem, a tak jí sebou bere i na víkendy na naši chatu. Nedávno jsem mu na internetových stránkách https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-resonator/ pořídila rezonátor, který potřeboval.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.20

kluci chodí na fotbal a na hasiče a jsou spokojení jeden začal v 9,druhý začal v 6

Nina Červenková, 23. 8. 2020, 22.38

Jojo, je pravda, že dnes je ten výběr kroužků opravdu obrovský. Myslím si ale, že určitě je dobré vybírat podle toho, co dítě skutečně baví, ne podle toho, co rodiče chtěji aby dítě bavilo. Jestli se můžu podělit, tak docela zajímavý článek o výběru toho správného kroužku mají například i tady: https://www.331.cz/rodice-vybiraji-krouzek-pro-deti/

koliaska105, 29. 10. 2021, 17.48

Díky moc za článek. My se do výběru kroužků našemu synovi snažili co nejméně "kecat" Nechali jsme mu v tom volnou ruku. No a nakonec si vybral hokej. Na jednu stranu jsem ráda, že si vybral něco sportovního, ale na druhou stranu o něj teď budu mít strach. Mimo to, vybavení na hokej taky dnes není zrovna nejlevnější. Třeba i takové obyčejné hokejky jsou docela drahé, viz https://www.bauerhockey.cz/hrac-hokejky

Witchie, 28. 8. 2019, 10.55

V dnešní době je krásný výběr, já měla na výběr u nás na venkově jen ze dvou kroužků

Teryk92, 28. 7. 2019, 21.42

Já nikdy u žádného kroužku dlouho nevydržela. Doufám, že u syna trefíme to co ho bude opravdu bavit.

Bar.Ca., 24. 7. 2019, 19.34

Je toho opravdu na výběr hodně. syn chce být hasičem a tak začal chodit do dobrovolných hasičů. Zatím je nadšený, tak snad mu to vydrží

patricia077

patricia077, 17. 7. 2019, 10.06

Já si myslím že je důležité aby děti něco dělaly a zároveň je nepřetěžovat množstvím, mám známou, co její děti dělají snad vše a řekla bych nic pořádně..já s oběma dětmi chodila od cca roku a půl dvou na společná cvičení a aktivity, dcera od tří čtyř let tancuje, bruslí atd uvažuji časem o přírodovědném kroužku máme tu možnost chodit do ZOO a o skautu ale tam ještě neměla požadovaný věk

Eliška Kozlova, 16. 7. 2019, 20.44

Ja se snažím spíše aby děti měly všeobecný rozhled, s mladšími děláme cvičení R+D, čtení do knihovny ... starší syn ve druhé třídě hasicak, výtvarně tvorivej kroužek a zdravotak (ten si doslova vydupal, podle me toho měl az dost), a při Sokolu fotbal s vsestranosti. Jediné co nás míjí je hudební nástroj, sice děti mají v rámci Mš v předškolní třídě flétnu, ale dál nechtějí tak nenutim, nemají mít po kom vlohy.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 21.01

Dnes je z čeho vybírat

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů