Nepodceňujte v těhotenství svůj chrup

zobrazeno 14493×

Vložil(a): Jana N., 25. 5. 2016 20.45

Každý člověk by se měl dobře starat o svůj chrup. U budoucí maminky to platí dvojnásob, protože těhotenství pro zuby představuje mimořádnou zátěž. Říká se, že v každém těhotenství přijde nastávající maminka o jeden zub. Vůbec to tak být nemusí, když se o své zuby budete starat. Jak tedy správně pečovat o chrup v těhotenství?

Zvýšená kazivost zubů u některých žen během těhotenství

Hormonální změny a vysoká zátěž pro organismus ženy představuje v těhotenství zvýšené riziko vzniku zubního kazu. Pokud dopřejete svému tělu dostatek vápníku a budete-li jej zásobit dalšími minerály a vitamíny, pak vás zvýšené riziko vzniku zubního kazu v těhotenství ohrozí méně. Zvýšená  hladina estrogenů a další hormonální změny mohou způsobit zánět dásní, který vede ve většině případů k jejich krvácení. Jestliže jste chodila na pravidelné prohlídky i před otěhotněním a zánět v ústech jste neměla, pravděpodobně ho v těhotenství nedostanete. Pokud jste ovšem před otěhotněním na zánět dásní trpěla a dásně vám při čistění zubů krvácely, v těhotenství máte vysokou pravděpodobnost, žese zánět objeví, pokud se o své zuby nebudete starat. Stejně jako mimo těhotenství je i v tomto období velmi důležitá pravidelná péče o zuby. Zuby je nejlepší čistit si po každém jídle, nejméně však dvakrát denně, ráno a večer.

Kromě hormonálních změn přispívá k problémům se zuby i těhotenské zvracení, častější příjem potravy a upřednostňování kyselých a sladkých jídel. To vše může vést až k odvápnění zubní skloviny a vzniku zubního kazu. Ústa si po zvracení jen několikrát vypláchněte čistou vodou. Vyčistit si zuby po zvracení je vhodné až za 10-15 minut, ne hned. Vypláchnutím se kyselina, která vzniká zvracením, v ústech naředí, a tím se zuby tolik neničí. Ke svěžesti v ústech vám pomohou antibakteriální vody.

Kdy navštívit zubaře?

Navštivte zubaře ideálně ve druhém trimestru. V tom prvním byste si zbytečně zvyšovala riziko komplikací v těhotenství. První trimestr je obecně náročnější. Poslední trimestr je pro většinu maminek už zase nepohodlný a na návštěvu zubaře už nemají náladu. Ať už se na zubařskou prohlídku chystáte kdykoliv, měla byste se cítit fit. Domlouvejte si návštěvu u zubaře na takovou denní dobu, kdy se cítíte nejlépe, nebývá vám nevolno a nejste příliš unavená.

Pozor na rentgen

Rentgen u zubaře představuje pro vaše miminko velké riziko. Pokud tedy jdete na běžnou prohlídku, zubař vám chce udělat rentgen a vy nevíte, zda náhodou nejste těhotná, nenechte si rentgen udělat. Pokud se například se svým partnerem o miminko snažíte, je rizikové vás vystavovat rentgenovému záření. Proto by se měl každý zubař zeptat a ujistit se, zda opravdu těhotná nejste. Rentgenu je důležité se vyhnout především v prvním trimestru. Kaz váš zubař snadno odhalí i bez rentgenu, zuby by vám tak měl samozřejmě opravit či vyvrtat i v těhotenství. Během devíti měsíců by se mohl kaz nepříjemně zvětšit a celý zákrok by pak pro vás byl mnohem bolestivější.

Léky proti bolesti

Je pravda, že v těhotenství se nedoporučuje žádná chemie a podávání léků je vždy nutné konzultovat s lékařem, ale někdy se bez léků neobejdete. Pokud by vám lékař prováděl bolestivý zákrok bez anestetika, je to špatně. Když by vás zub při vrtání bolel, budete ve stresu a z kůry nadledvin by se vyplavoval vnitřní adrenalin. Ke stresu a strachu se pak kvůli vyloučení adrenalinu stahují cévy a dochází ke špatnému prokrvování plodu. Takže z tohoto pohledu je mnohem lepší podat anestetikum.

Homeopatie a potíže se zuby

Jak jistě víte, homeopatie obecně je v těhotenství bezpečná. Potýkáte-li se s konkrétními problémy se zuby v těhotenství, zkuste se poohlédnout po těchto homeopatických přípravcích:

  • Chamomilla – obecně lék na bolesti zubů, který můžete rozpustit na lžičce také vašemu miminku, až mu budou lézt první zoubky, což bývá doprovázeno právě bolestí

  • Ratanhia – pokud vás trápí úporné bolesti zubů na začátku těhotenství

  • Nux moschoata – uleví vám, pokud vás trápí bodání v předních zubech, zhoršující se chladem a vlhkým počasím, zlepující se teplem

  • Pulsatilla – pokud pociťujete zhoršení bolestí zubů v těhotenství

Další homeopatické léky na bolesti chrupu: Mercurius, aconitum, belladona, calcarea carbonica, coffea, lyssinum.

O těchto a dalších homeopatických přípravcích, o jejich účinku a užívání se více dozvíte od vašeho homeopata. Že ještě žádného neznáte? Tak navštivte naši Homeopatickou poradnu a oslovte jednu z našich odbornic. Nám k tomuto článku informace poskytla Mgr. Jana Ohanková.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

njn toto těhotenství mi strašně zničilo zuby,ale nevadí,hlavně,že je miláček zdravý a v pořádku ♥

Minnie, 26. 11. 2020, 14.37

Chodím samozřejmě pravidelně jak já sama, tak s dětmi

Ivana.78, 18. 3. 2019, 10.28

U zubaře jsem byla několikrát.

Žofinka

Žofinka, 26. 6. 2018, 16.21

Chodím pravidelně, o zuby se bojím

denisa.lur

denisa.lur, 23. 3. 2018, 14.12

Souhlasím se Vším co je tady napsané ) Také je super článek tady - https://www.dsmile.cz/zdravy-chrup-tehotenstvi/ učiě doporučují všem těm, kdo planuje díte nebo je už těhotný Mě en článek pomohl

Aliisha

Aliisha, 18. 12. 2017, 7.12

V těhotenství jsem byla u zubaře jednou a poté i na zubní hygieně. Naštěstí bez kazu Chodím pravidelně bez ohledu na to, jestli jsem či nejsem těhotná.

mckvak, 26. 7. 2017, 21.16

Pekne napsano

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 12.55

chodím pravidelně a nelituji

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 9.35

já byla u zubaře a naštěstí se to obešlo bez jeho intervence .-), jen jsem měla více oteklé dásně

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 22.41

To mi připomnělo se zase objednat..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů